Arxius

Estas veient: 29 gener 2012
Categoria: Xarxes socials
Escrit per: Jordi Aguilera i Antonio Novella
delicious  digg  technorati  yahoo meneame latafanera
Les grans mobilitzacions populars del 2011 ja van posar en evidència la importància de les xarxes socials a l'hora de coordinar una protesta. Però la utilitat d'Internet en aquest sentit no s'acaba als blogs o a Twitter o Facebook. La web Actuable.es és una plataforma de mobilització ciutadana on tothom pot proposar un repte o fer una petició, per reparar el que cregui una injustícia. Un cop plantejat el problema, els usuaris poden firmar una carta col·lectiva, adreçada als seus responsables, o bé prendre part activa si es tracta de sumar-se a una causa concreta. La feina no és en va, i a la mateixa web es fan ressò de totes les victòries que han aconseguit.Actuable la va fundar al setembre de 2010 l'emprenedor valencià Francisco Polo i poc després es fusionava amb la web nord-americana Change.org, creada amb interessos similars per Ben Rattray. La idea de la web, segons Polo, és que, si ens ho proposem, tots junts podem canviar el món.

Una de les últimes causes plantejades, per exemple, l'ha proposat el diari El Periódico de Catalunya i consisteix a demanar el tancament dels Centres d'Internament d'Estrangers, firmant una petició adreçada al ministre de l'Interior.

En un Espai Internet anterior ja vam parlar d'una altra de les iniciatives col·laboratives de més èxit a la xarxa: el crowdfunding, el micromecenatge per finançar projectes socials o culturals, euro a euro, per part dels internautes.


ALTRES ENLLAÇOS

Elmeugradesorra
Llistat d'institucions benèfiques
Espai Internet 23/01/2011: Solidaris, euro a euro
Espai Internet 23/01/2011: Mecenes culturals, euro a euro
Categoria: Xarxes socials
Escrit per: Jordi Aguilera i Antonio Novella
delicious  digg  technorati  yahoo meneame latafanera

Un altre exemple recent de com Internet pot aglutinar una mobilització social és el blog Targeta T-11, creat per la Federació d'Associacions de Veïns de Barcelona. Es tracta d'una acció contra la pujada del preu dels transports públics que proposa rendibilitzar l'ús de la T-10, fent que, després de l'últim viatge, l'usuari la cedeixi a una altra persona perquè faci un viatge més, en una altra línia, mentre la targeta encara sigui vàlida, abans d'una hora i quart.Fins i tot, a la web Incidències 2.0, l'aplicació gratuïta pensada per notificar qualsevol imprevist que es trobin els usuaris del transport públic (o notificar incidències de qualsevol tipus), hi han introduït la possibilitat de localitzar targetes T-11 amb l'aplicació.

Categoria: Art i cultura
Escrit per: Jordi Aguilera i Antonio Novella
delicious  digg  technorati  yahoo meneame latafanera
I avui, per acabar, un altre exemple de col·laboració a la xarxa, però no per protestar, sinó per crear. Els presentem Star Wars Uncut, una versió de la pel.lícula "La Guerra de les Galàxies" feta, tota sencera, per fans. La idea la va proposar una web nord-americana: es tractava de refer qualsevol de les 472 escenes de 15 segons en què van dividir la pel·lícula. La resposta va ser massiva i es van rebre vídeos de tot tipus: interpretats per persones, dibuixats, generats per ordinador, fets amb ninots de plastilina, legos o playmobils.Els usuaris van votar les millors escenes i els responsables de la web les han editat en l'ordre correcte, amb la direcció de Casey Pugh, muntatge d'Aaron Valdez i disseny de so i mescla de Michael Pugh. Després de nou mesos de feina, el resultat és un llargmetratge, penjat fa pocs dies als diferents portals de vídeos, que reprodueix fidelment la pel.lícula de George Lucas, segons 472 visions diferents. Per si volen fer-se una idea, aquí tenen el trailer.

L'èxit ha estat total i ja suma milions de visitants. "Star Wars Uncut" ja va ser premiat als Emmy 2010 com el millor projecte interactiu en la categoria d'Internet Ficció. La seva web és tot un món on explorar pas a pas el procés creatiu del projecte. Podem veure, per exemple, totes les escenes originals, i les corresponents propostes, tant la que finalment s'ha editat, com les que van ser descartades.

La mateixa web anuncia que aviat convocaran (per la seva pàgina a Facebook) els fans per refer "L'Imperi Contraataca", així que caldrà estar atents si volen participar-hi!


ALTRES ENLLAÇOS

Web oficial d'Star Wars
Star Wars blog (en anglès)
Enllaços a webs de fans d'Star Wars
Star Wars, a la Wikipedia
Cançó (original) de "Star Wars uncut"
Entrevista als autor de Star Wars uncut
Remake de "L'imperi contraataca" d'uns russos
Lego Star Wars
Col·leccionisme d'Star Wars
Star Wars Catalunya
Espai Internet 01/11/2009: Tropes imperials a Flickr