Arxius

Estas veient: març 2012
Escrit per: Jordi Aguilera i Antonio Novella
delicious  digg  technorati  yahoo meneame latafanera
Sembla mentida, però aquest diumenge, 1 d'abril, l'"Espai Internet" ja compleix 5 anys de vida. Gràcies al suport de tots vosaltres al llarg d'aquests primers cinc anys, "Espai Internet", en el doble vessant de programa televisiu a TV3 i blog al portal 324.cat, s'ha anat consolidant com una de les referències per als tele-espectadors catalans a l'hora de buscar informació sobre el que es pot trobar a la xarxa. Des de les pàgines amb eines útils per navegar fins als millors vídeos penjats, els blogs més interessants o les pàgines web més divertides i curioses, "Espai Internet" ja ha recollit prop de 700 propostes, amb una especial atenció a les que tenen el punt d'origen a Catalunya.

Un dels principals criteris a l'hora de destacar una web o un blog és que pugui ser útil o interessant per a la majoria de l'audiència, ja que "Espai Internet" no s'adreça als especialistes, sinó a la gent que utilitza la xarxa com un mitjà d'informació més, sense necessitat de ser-ne experts. En aquest sentit, els responsables d' "Espai Internet" actuem com a "exploradors" de l'infinit món de la xarxa, garbellant, valorant, triant i oferint la informació de manera entenedora, per destacar i fer arribar als teleespectadors i als seguidors del blog el que realment els pugui aportar algun valor afegit, ja sigui en l'aspecte dels coneixements o utilitats o bé, simplement, com a curiositat lúdica, i sempre des de la perspectiva i la voluntat d'un servei públic. Creiem que cal destacar que "Espai Internet" és una de les poques seccions fixes o programes dedicats a la xarxa que es poden trobar actualment als mitjans audiovisuals a escala estatal. Pel que fa a la seva presentació, "Espai Internet" es caracteritza per un tractament gràfic agosarat i un muntatge dinàmic.

L'equip de l'Espai Internet, al plató del Telenotícies Cap de Setmana. D'esquerra a dreta: Àlex Fazzio, Joan Carles Peris, Noemí Paretas, Rubén G. Perdomo, Ignasi Farinyes, Jordi Canadés, Antonio Novella i Jordi Aguilera.

L'equip de l'Espai Internet, al plató del Telenotícies Cap de Setmana.
D'esquerra a dreta: Àlex Fazzio, Joan Carles Peris, Noemí Paretas, Rubén G.Perdomo, Ignasi Farinyes, Jordi Canadés, Antonio Novella i Jordi Aguilera.


Al llarg d'aquests cinc anys d'emissions, els responsables d' "Espai Internet" hem rebut, amb molta satisfacció, contínues mostres de l'acollida que té la nostra feina entre l'audiència. Cada setmana, molts particulars, empreses, institucions i organitzacions sense ànim de lucre s'adrecen a "Espai Internet", per qualsevol dels molts canals de contacte disponibles (com ara els comentaris al mateix blog, correus electrònics, Facebook o Twitter), per exposar projectes i idees amb la finalitat que siguin recollides en futures emissions. Sovint, una menció a "Espai Internet" els dóna una repercussió molt important i els suposa una multiplicació de visites. D'aquesta manera, iniciatives interessants i útils que tenen molt difícil destacar entre la infinitat d'ofertes de la xarxa es poden donar a conèixer i fer bons l'esforç i la dedicació dels emprenedors que hi ha al darrere.

Una altra repercussió de les emissions d' "Espai Internet" que ens agrada especialment, és l'ús que fan molts mestres d'alguns dels reportatges emesos com a material docent a les aules. Monogràfics com els que "Espai Internet" va dedicar a l'Any Internacional de la Química, el centenari de Charles Darwin o l'aniversari de l'arribada de l'home a la Lluna, amb el gran volum d'informació afegida que es podia trobar al blog, han estat utilitzats pels escolars catalans com a material de suport i documentació. I en aquesta mateixa línia cal destacar que els dos redactors d' "Espai Internet" han estat sol·licitats per diverses escoles del país per fer xerrades davant de nois i noies de Secundària i Batxillerat sobre diversos temes relacionats amb el bon ús de la xarxa, com ara les habilitats per documentar un treball o les precaucions a l'hora de posar-se a navegar. Altres reportatges de tema més lúdic també tenen un gran aprofitament per part de l'audiència, i això es reflecteix en el nombre de consultes que reben periòdicament els espais dedicats a les receptes de cuina, les manualitats o els jocs per a infants, o bé la confecció de disfresses per Carnaval.

Una altra col·laboració que s'ha de destacar és la que manté, des de fa tres anys, "Espai Internet" amb els responsables de la Viquipèdia en català. Periòdicament, quan el blog d'"Espai Internet" incorpora una referència a algun article de Wikipedia, si no se'n troba l'equivalent en català, es demana als col·laboradors de la Fundació Amical Viquipèdia que en facin la traducció i la incorporin, o bé que s'encarreguin de fer un article propi en català. L'objectiu és ajudar a omplir els forats que encara es puguin trobar a la Viquipèdia en català en relació amb les seves equivalents anglesa o castellana. Són alguns dels molts exemples de com la feina que es fa a "Espai Internet" troba una correspondència immediata en els interessos de l'audiència de Televisió de Catalunya i justifica, setmana rere setmana, la seva presència a la graella.

I ara, si us sembla bé, fem una mica d'història: L'"Espai Internet" va néixer l'abril del 2007 a iniciativa del director del "Telenotícies Cap de Setmana", Joan Carles Peris, que volia incorporar a l'informatiu una secció fixa que informés de manera regular de les diverses novetats que hi havia a l'entorn de la xarxa. Durant el primer any, "Espai Internet" s'emetia quinzenalment, però a partir d'abril del 2008 va passar a ser setmanal i l'emissió va quedar fixada en l'edició del migdia del diumenge. A més, a partir del 2008, "Espai Internet" es va convertir, també, en un blog al portal de notícies 324.cat, amb la intenció de recollir els textos i vídeos dels reportatges i, a més, aportar molta més informació de cada tema i molts enllaços web de referència.

D'aquesta manera, el curt temps de què es disposa en l'emissió televisiva es veu reforçat per un espai molt més ampli a la web, que permet aprofundir molt més en els temes tractats i ser més exhaustius a l'hora de facilitar informació al públic i donar-los accés a moltes més webs relacionades amb el mateix tema. A més, la presència al blog assegura que aquest material informatiu estigui sempre a disposició dels usuaris, que poden, amb l'ajut d'un cercador, obtenir l'accés a qualsevol reportatge emès al llarg d'aquests cinc anys i a tota la informació afegida. Un nou pas es va fer l'any 2009, amb la incorporació d'una pàgina de Facebook que facilita encara més la relació amb els teleespectadors/lectors i que ja aplega prop de vuit mil seguidors. Fa uns mesos, "Espai Internet" també es va incorporar a Twitter, des d'on els usuaris poden accedir a tots els continguts del blog.

Durant aquests cinc anys, el nostre premi més important ha estat la bona resposta de l'audiència televisiva i dels seguidors del blog i de les xarxes socials, però també hem tingut altres reconeixements: "Espai Internet" ha obtingut el Premi Blocs Catalunya, en la categoria de Noves Tecnologies, l'any 2010; i el Premi en Innovació en Mitjans de Comunicació-Internet, atorgat per la Corporació Industrial Tecnàlia, del País Basc, l'any 2011.

"Espai Internet", que sempre tanca el Telenotícies Migdia del Cap de Setmana, l'elaboren els periodistes Jordi Aguilera i Antonio Novella, amb muntatge de Rubén García Perdomo, Àlex Fazzio i Jordi Canadés. El realitzador del "Telenotícies Cap de Setmana" és Ignasi Farinyes, implicat des del primer dia en el disseny d'"Espai Internet" i en el seu tractament visual. Actualment, l'ajudant de realització és Noemí Paretas, que s'encarrega de capturar les webs que es recomanen, una feina que al llarg d'aquest cinc anys també han fet també altres companys dels equips de realització de TV3. L'enllaç del blog d'"Espai Internet" amb el portal 324.cat és a càrrec de Iolanda García.

Categoria: Utilitats
Escrit per: Jordi Aguilera i Antonio Novella
delicious  digg  technorati  yahoo meneame latafanera
Fins aquest vespre encara estan a temps d'anar al Saló de l'Ensenyament, que es fa a la Fira de Barcelona, però des de casa ja poden consultar una de les novetats 2.0 més importants que s'hi han presentat: es tracta del nou portal Itinerari Universitari, de la Secretaria d'Universitats i Recerca; que agrupa les eines ja existents i en suma algunes de noves per facilitar als estudiants catalans el seu camí cap als estudis universitaris. D'una manera molt gràfica es mostra un camí de deu passos que comença l'exhaustiu repàs dels 1.000 títols oficials que es poden cursar, i continua per aspectes com ara poder fer exàmens reals de selectivitat, amb més de 2.500 preguntes de 23 matèries diferents, fer la preinscripció a qualsevol universitat pública, conèixer l'assignació de places o demanar informació sobre totes les beques i ajudes a què es pot optar.


Una altra web interessant que ha renovat continguts: Unportal.net que, a més de tenir tota mena d'informació sobre les diferents carreres universitàries, ara també serveix per conèixer totes les opcions possibles de la Formació Professional de Grau Mitjà i de Grau Superior. Té un fàcil sistema de recerca, amb un buscador, mapes comarcals o llistats temàtics que permeten trobar tots els cicles formatius de Catalunya i saber on es cursa l'especialitat que busquem o bé quines especialitats es poden fer al nostre municipi.


ALTRES ENLLAÇOS

Espai Internet 23/05/2010: Unportal, guia per triar carrera universitària
Espai Internet 05/06/2011: Una web que ajuda a triar carrera
Categoria: Curiositats
Escrit per: Jordi Aguilera i Antonio Novella
delicious  digg  technorati  yahoo meneame latafanera
I, ara, unes imatges que ha fet córrer rius de bits aquesta setmana a la xarxa. Es tracta del suposat vol d'un presumpte enginyer holandès amb unes ales especials impulsades a força de braços, que hauria recorregut un centenar de metres diumenge passat a la Haia. Doncs bé, després d'un intens debat a Internet sobre si això era o no possible, i que molts mitjans donessin la notícia com a bona, el mateix protagonista ha confessat a la televisió holandesa que es tracta d'un muntatge, que no és enginyer, i que, evidentment, no va volar mai. Immediatament, la xarxa l'ha omplert de crítiques i fins i tot ja s'han començat a fer paròdies.


Fins i tot el nom que va donar, Jarno Smeets, era fals. En realitat es diu Floris Kaayk i es defineix com a cineasta especialitzat en animacions. El fals home volador té fins i tot un blog, Human Birdwings, on, des de fa un any, s'ha dedicat a explicar pas a pas tot el procés de construcció de les ales. Amb aquest muntatge ha aconseguit enganyat pràcticament a tothom -fins i tot els famosos caçadors de mites nord-americans ho van donar per possible-, però encara ara no ha explicat clarament quina era la finalitat de tot plegat, ja que, de moment, ha desmentit que hi hagués cap intenció comercial, més enllà de donar-se notorietat a ell mateix.

L'experiència, si hagués estat real, hauria complert un dels grans somnis de la humanitat: poder volar, pràcticament igual que un ocell. Una idea que, segles enrere, ja havia tingut el geni Leonardo Da Vinci, que va arribar a dissenyar diversos projectes.

Però, un cop més, queda clar que no tot el que veiem a la xarxa és real, i que davant del dubte més val sospitar.


ALTRES ENLLAÇOS

Canal de youtube de Human Birdwings
Facebook Jarno Smeets
Twitter Jarno Smeets
Anàlisis del vol
Anàlisis del vol a Gizmodo - Bird-Man’s Resume Doesn’t Check Out: ‘Nobody Knows Him’
Live Science - Viral 'Human Bird Wings' Video Fake, Probably an Ad
El fake, en Huffington post
Jarno Smeets, fantast of marketeer?
IEco - El video de un hombre que vuela como un pájaro despierta la controversia en Internet
Noi decepcionat pel fake - Human wings Jarno smeets "Floris Kaayk" Hoax fake
World's First Human-Powered Ornithopter
Human-Powered Ornithopter (HPO) Project
El vuelo humano, en cámara lenta (paracaigudistes)
Maqueta de la màquina voladora de Leonardo Da Vinci

Categoria: Utilitats
Escrit per: Jordi Aguilera i Antonio Novella
delicious  digg  technorati  yahoo meneame latafanera
I avui, per acabar, un rellotge molt especial. Són figuretes, enmascarades, que amb el seu cos formen els números que ens donen l'hora. Van fent contorsions, per adaptar-se a les diferens xifres. Es pot veure com a web, fer servir de salva-pantalles o afegir al nostre blog...


Si cliquem sobre els números de les hores, minuts o segons, les figuretes es fan més grans, i si tenim la pàgina amagada una estona, quan la refresquem, els homenets s'acceleren per posar-se ràpidament un altre cop en hora.

Per què avui? Doncs per recordar-los que, si encara no ho han fet, toca avançar l'hora dels rellotges.


ALTRES ENLLAÇOS

Espai Internet 27/03/2011: Tot sobre el canvi d'hora (molts enllaços sobre rellotges i canvi horari)
Espai Internet 27/03/2011: Un rellotge molt animat
Espai Internet 30/10/2011: Viatge a l'interior d'un rellotge
Espai Internet 28/03/2010: Rellotges curiosos
Espai Internet 25/10/2009: L'hora, en català
Espai Internet 29/03/2009: L'hora catalana (i l'anglesa)
Espai Internet 29/03/2009: El rellotge humà
Espai Internet 29/03/2009: Rellotges virtuals
Espai Internet 29/03/2009: Rellotge "manual"
Espai Internet 26/10/2008: Canvi d'hora, sí o no?
Categoria: Educatius
Escrit per: Jordi Aguilera i Antonio Novella
delicious  digg  technorati  yahoo meneame latafanera
Avui comencem amb una fantàstica aplicació que ens permetrà viatjar del més petit al més gran de l'Univers en només uns minuts. Es tracta de L'escala de l'Univers 2 i funciona de manera ben senzilla. Comença amb les dimensions d'un humà, i, al seu costat, una raflèsia, la flor més gran del món, i un dodo, un ocell extingit. Tots al voltant d'un cercle que fa un metre de diàmetre i que ens dóna l'escala inicial. Clicant a sobre de cada dibuix podem obtenir més informació de cada un en anglès. Si movem la barra inferior cap a l'esquerra, anem endavant i reduïm l'escala. Trobarem primer un colibrí, un cuc o un misto. A continuació, el gra de cafè i la formiga, i, després, les cèl·lules, els cromosomes i els virus. I seguirem cap al món microscòpic: l'ADN, les molècules, els àtoms..., i així fins a arribar a l'escala de 10 elevat a -35, on trobem l'escuma quàntica. Res, en teoria, és més petit.


Si tornem al punt de sortida: l'home, i ens anem movent amb la barra inferior cap a la dreta, ens anirem allunyant, i veurem coses cada cop més grans: elefants, balenes, un Boeing, el "Titanic", la Torre Eiffel... Aviat superarem el quilòmetre de diàmetre, i veurem l'Everest o el cometa Halley. I seguim enrere: primer, països com Itàlia, i després, planetes com Mart i la mateixa Terra. Després, el Sol i les altres estrelles, galàxies i constel·lacions, i així fins a arribar, fora ja del límit de l'Univers visible, a una escala de 10 elevat a la vint-i-setena potència, una indicació que sempre tenim present a la part inferior dreta de la pantalla,

Sorprenent, oi? Doncs encara ho és més saber que l'autor és un noi de 14 anys, el californià Cary Huang, ajudat pel seu germà bessó, Michael. Diu que ho va fer per entretenir-se, i demana la col·laboració de qui vulgui traduir l'aplicació a qualsevol idioma... De moment, només està disponible en anglès, holandès i hebreu. Hi ha cap català a la sala que s'hi animi?

Els dos bessons viuen al poble de Moraga, a Califòrnia, i tenen un web on pengen animacions i vídeos lúdics i educatius. De fet, fa dos anys ja van fer una versió primitiva d'aquesta escala de l'Univers que ara acaben de refer. En Cary explica que la seva professora de setè grau els va ensenyar un vídeo de comparació de la mida de les cèl·lules i que li va semblar fascinant. "Vaig decidir fer-ne la meva pròpia versió interactiva, amb una gama més àmplia de mides", diu. Cary Huang explica que ha treballat un any i mig en aquest projecte, i que ho ha fet per diversió, no pas com a treball escolar.

Cap dels dos germans Huang ha decidit encara a què es dedicarà quan sigui gran, però, de moment, tenen clar que els agrada el camp de la programació informàtica i l'animació per ordinador. Caldrà seguir-los la pista de molt a prop...

Aquesta aplicació és, de fet, una manera més sofisticada de presentar els viatges infinits, del més petit al més gran, que es van fer al llibre Cosmic View: The Universe in 40 jump, l'any 1957; el documental Cosmic Zoom, el 1968, i un altre documental, del 1977, anomenat Potències de 10, que s'ha fet molt popular. El 1995, una web va reproduir aquestes seqüències de 10, modernitzades. L'any següent, el 1996, es va fer Cosmic Voyage, un documental amb la mateixa intenció, en versió IMAX. I, finalment, ara es pot trobar fins i tot una aplicació per I-Phone, anomenada Magic World.

Hem actualitzat el tema

Actualització: Una altra versió, més nova (setembre 2015) de l'escala de les coses l'han fet a la revista Bussiness Insider: The scale of the universe. En un vídeo de tres minuts s'expliquen gràficament les mides diverses que trobem a l’Univers, des de la més petita fins a la més gran; d’un protó a l’univers, passant per l’Empire State Building, Saturn o l’estrella Rigel.


ALTRES ENLLAÇOS

Cell Size and Scale - Animació del Genetic Science Learning Center de l'Universitat d'Utah
Size of Worlds
The true size of our world
Órdenes de magnitud (longitud), a la Wikipedia
Wis Physics - Bloc de física, tecnologia y escepticismo
Star size comparison
Measuring the Universe - Vídeo per saber com es mesuren les distàncies a l'Univers (en anglès)
Espai Internet 20/02/2011: Comparar la mida de les estrelles
Escrit per: Jordi Aguilera i Antonio Novella
delicious  digg  technorati  yahoo meneame latafanera
EXIT 21 és una revista digital que tracta temes tan interessants com la reforma laboral, la relació entre avis i néts o l'adopció de gossos abandonats. La diferència amb altres revistes que hi ha a la xarxa és que aquesta l'edita la Fundació Catalana Síndrome de Down i la fan persones amb discapacitat intel·lectual. Hi trobem articles d'opinió i entrevistes sobre temes d'interès general i també sobre problemes concrets, com ara la sexualitat en la síndrome de Down. La revista està disponible en tres idiomes: català, castellà i anglès.


En parlem avui perquè precisament aquest dimecres, 21 de març, és el Dia Mundial de la Síndrome de Down i ens ha semblat una bona ocasió per fer-ne difusió i contribuir que arribin als 20.000 lectors.

El 21-III es va establir com a dia mundial perquè la data recorda la triplicació del cromosoma 21, tot i que tècnicament no totes les persones amb Síndrome de Down tenen tres còpies d'aquest cromosoma, però sí la majoria. Per això mateix es va triar el "21" com a part del títol d'aquesta revista digital.

Com diuen els responsables: "'EXIT21' és una porta oberta a totes aquelles persones que fins ara no teníem lloc on expressar-nos lliurement, parlant de tot allò que ens preocupa. Només el nom de la revista ja ho diu. La revista és l'èxit de tots i cadascun dels que ho fem possible. Nosaltres també tenim opinió i sabem entrevistar. I potser escrivim d'una manera més amena i propera."

L'equip de la revista "EXIT 21" el formen Andreu Trias, Ariadna Capdevila, Clara Hervás, Jordi Sevillano, Júlia Reiffs, Katy Trias, Magda Bonet, Màrius Peralta, Mònica Vázquez, Montserrat Vilarrasa, Paco Marín, Quim Martí, Sònia Ripoll i Eugenia Borderias.


ALTRES ENLLAÇOS

Down España
Escrit per: Jordi Aguilera i Antonio Novella
delicious  digg  technorati  yahoo meneame latafanera
Dijous va ser el Dia Internacional de les Dones i a la xarxa ho hem celebrat amb el naixement d'una nova revista digital sobre novetats tecnològiques, adreçada preferentment a les dones. Es diu Gadwoman, i l'han creat dues periodistes catalanes: Toñi Herrero i Carmen Jané. Per començar dediquen una sèrie d'articles a comentar totes les novetats del recent Congrés Mundial de Mòbils celebrat a Barcelona. La web inclou seccions per buscar "gadgets" i aplicacions especialment pensades, per exemple, per l'oci, la casa, anar de viatge, compartir amb els nens o anar de compres. Les autores volen fer una eina útil i pràctica per ajudar el públic femení a estar al dia de tot el que envolta les TIC: ordinadors portàtils, telèfons mòbils, tauletes i llibres electrònics, videojocs i consoles, aplicacions, serveis i xarxes socials.


La revista té un consultori on les lectores poden adreçar els seus dubtes i dóna opció a les usuàries de fer els seus propis comentaris sobre qualsevol novetat que hagin utilitzat.

Segons la Toñi Herrero "és un mite que la tecnologia no interessi a les dones; la tecnologia ens interessa quan veiem d'una manera clara i directa que ens facilita les tasques personals i professionals del nostre dia a dia. Més que gadgets, les dones, en general, veiem eines que ens permeten accedir al contingut o als serveis que volem". Mentre que la Carmen Jané assegura que "Gadwoman es dirigeix a dones que valoren el disseny com una mica que mostra la utilitat i l'eficàcia del producte. No es tracta del color del mòbil, sinó que et serveixi i t'ajudi. L'objectiu és que realment trobin la tecnologia que els interessa i que els fa ser més competitives en la seva vida professional".
Categoria: Curiositats
Escrit per: Jordi Aguilera i Antonio Novella
delicious  digg  technorati  yahoo meneame latafanera
Parlem ara d'una curiosa aventura espacial. El vídeo l'acaben de presentar a Youtube, però es va fer l'últim dia del 2011. Un noi romanès, Raul Oaida, fan de les joguines de Lego, va penjar la maqueta del Shuttle, el transbordador espaial, d'un globus d'heli que es va enlairar des d'un camp als afores de Lauda-Königshofen, al sud d'Alemanya. A més, a bord hi anava una càmera de vídeo GoProHero, enfocant la nau, un sistema GPS, per fer el seguiment, i un paracaigudes, per assegurar un bon retorn. La nau va començar a enlairar-se, emulant els transbordadors reals, fins arribar als 35.000 metres d'alçada, en plena estratosfera, i protagonitzant espectaculars imatges. El globus, finalment -i com estava previst- va rebentar, i l'aparell va caure a uns 240 quilòmetres al sud-oest d'on havia sortit.


Desprès de l'èxit del vol, l'impulsor de l'aventura s'ha engrescat i ha penjat al seu blog una proposta per fer un altre llançament. Demana finançament, i que la gent voti quina ha de ser la pròxima nau. Proposa des de l'Estrella de la Mort, de La Guerra de les Galàxies, fins a la nau Enterprise, de Star Trek, o l'astronauta Buzz Lightyear de Toy Story, que, per cert, és un dels més votats per anar fins a l'infinit i més enllà... Tothom pot votar el seu favorit i fins i tot suggerir-ne de nous.

Fa un parell d'anys que un robot de joguina -anomenat Edgar- també va sortir a l'estratosfera. En aquest cas, el globus "només" va arribar a 30.000 metres. Després d'un vol de dues hores i mitja, el globus atmosfèric que el pujava va explotar, i el paracaigudes el va portar a terra. En aquest cas, Edgar no va caure tan lluny com el Shuttle de joguina, només a 17 quilómetres del punt de sortida. El vol el va gravar una càmera semblant. Si voleu saber més detalls d'aquesta experiència, es pot visitar el blog del projecte Edgar.

Així mateix, i també al 2010, un equip de tres enginyers britànics, Steve Daniels, Lester Haines i John Oates, van fer un altre vol espacial amb un globus d'heli, protagonitzat per una joguina, en aquell cas un astronauta de Playmobil. El vol, anomenat Missió PARIS (Paper Aircraft Released Into Space), es va fer el 28 d'octubre del 2010 i en aquella ocasió la nau va ser... un avionet de paper!. Es va enlairar fins als 27 quilòmetres i va tornar sa i estalvi quatre hores després, havent enregistrat també tota l'aventura en vídeo. L'"avió" va sortir de Navatejares, un poblet de la província d'Ávila, a prop de la serra de Gredos. La nau, anomenada "Vulture 1" (voltor) va caure a Pelayos de la Presa, a la província de Madrid, a uns cent quilòmetres de distància del lloc de l'enlairament.


ALTRES ENLLAÇOS

Altres vols
The 1st GoPro in Near Space (80,000ft)!
Rocket takes GoPro Camera to Space
Rocket Flight with onboard video
Rocket launch camera onboard video Casper College

Stratocat - Globos Estratosféricos, historia y presente
El salt en paracaigudes més alt -des de 30.000 metres- de Joseph Kittinger (Projecte Excelsior)

Espai Internet 10/07/2011: Buran: El cosí pobre (i oblidat) del Shuttle
Espai Internet 17/04/2011: Per triar la música de l'últim Endeavour
Espai Internet 01/03/2009: La finestra indiscreta, espacial

04/03/2012: Visca la carmanyola!

Categoria: Blogs
Escrit per: Jordi Aguilera i Antonio Novella
delicious  digg  technorati  yahoo meneame latafanera
Atents, que avui parlem d'estalvi. Si són dels que cada dia han de dinar fora, segur que s'han plantejat combinar els menús econòmics amb la carmanyola, però el problema és com omplir-la. Doncs aquest blog és la solució. Es diu L'hora del tupper, i l'escriu Marga Pradas, amb la col·laboració de Clara Antúnez i Rosa Baró. Inclou, és clar, receptes de tota mena, pensades per transportar i consumir amb la carmanyola. Ja en té gairebé cent, amb arròs, bolets, carn, pasta, peix, ous o verdures. Però, a més, també parla de trucs i d'estris relacionats amb el món de la carmanyola. Sabien, per exemple, que el formatge es conserva millor si l'emboliquem amb un drap de cotó?


I si encara necessiten més receptes, al web del Club de Cuines de TV3, hi trobaran prop de vuitanta propostes més, agrupades al canal de Cuines de Carmanyola. Un dels 48 canals especialitzats que té aquesta web, que ja aplega, en total, prop de 3.000 receptes. Com, per exemple, aquest suculent bacallà agredolç.

Un altre blog destacable és Totaltupper, també en català, que funciona des d'abril del 2009 i inclou, sobretot, consells, però també moltes receptes, que ens poden ajudar a estalviar en aquests temps de crisi.


ALTRES ENLLAÇOS

La cultura del tupper
Receptes per carmanyola al "rebost de la Montse"
Receptes per carmanyola a "Menja sa"
Recetas para tupper, a entupperando
Fiambreras de cada día
Benvinguts al club de la carmanyola
Pàgina a Facebook - Jo no cuino: prefereixo els "tapers" de la mama
La carmanyola escolar, al blog de l'Ada Parellada

Llibres amb receptes per a carmanyola
La cocina del taper: 200 recetas faciles y deliciosas para tomar en cualquier parte (Eva Celada)
Comida sana en fiambrera (Clea Koff)
Comidas de taper: los mejores trucos y recetas para comer bien en el trabajo (Ada Parellada)
Recetas de taper (Editorial Planeta)
Categoria: Art i cultura
Escrit per: Jordi Aguilera i Antonio Novella
delicious  digg  technorati  yahoo meneame latafanera
Si els agraden els mapes, gaudiran amb oldmapsonline.org. És una web molt visual, que permet consultar mapes antics de tot el món. Tan senzill com bellugar-se pel mapamundi amb el ratolí, acostar-nos a una zona concreta amb el "zoom" o el cercador, i situar-nos en l'època que vulguem a través de les dues pestanyes que delimiten la línia de temps, situada a la part superior.


Nosaltres, per exemple, hem demanat veure que hi ha sobre Catalunya entre el 1500 i el 1700, i a la columna de la dreta ens han sortit un bon grapat de mapes per consultar. Evidentment, no hi són tots, però la web, creada per la Universitat de Portsmouth, amb la col·laboració de l'empresa de tecnologia cartogràfica Klokan Technologies i el centre JISC de tecnologies digitals per a l'educació del Regne Unit, és força completa. Molts dels mapes són de la col·lecció privada de David Rumsey, president d'una associació de cartògrafs de San Francisco, que també ha col·laborat en el projecte, posant-los a disposició de la web.

També es poden trobar molts mapes antics -de tot el món, però especialment de Catalunya- a la cartoteca digital de l'Institut cartogràfic de Catalunya.


ALTRES ENLLAÇOS

La Cartoteca - Blog sobre mapes
Categoria: Curiositats
Escrit per: Jordi Aguilera i Antonio Novella
delicious  digg  technorati  yahoo meneame latafanera
I avui, per acabar, una mica de música. Atenció, però, perquè els músics són robots voladors moguts per control remot. Es tracta de Quadrotors, una mena de petits helicòpters radiocontrolats que ha desenvolupat un equip d'enginyers del GRASP (General Robotics Automation Sensing and Perceptions) de la Universitat de Pennsilvània i que construeix l'empresa KMel Robotics. Amb instruments especialment adaptats --un teclat, un plateret, un bombo, unes maraques, una guitarra i un gran instrument de corda artesanal-- (adaptant l'estructura d'un sofà, a la que s'han afegit unes cordes) han estat capaços de tocar el famós tema de James Bond, obra de Monty Norman.


Els robots segueixen les ordres precises d'un programa informàtic que els controla a distància, a través d'un sofisticat sistema de llums infrarojos i càmeres col·locades a la mateixa habitació. La demostració s'ha fet aquesta mateixa setmana, durant el TED 2012, un congrés de tecnologia fet a Long Beach, a Califòrnia. El vídeo és a Youtube des de dimarts i només en els primers quatre dies ja va tenir 700.000 visites.

Els Quadrotors ja fa temps que són objecte d'estudi d'aquesta universitat i han protagonitzat altres muntages espectaculars, com aquest vol en formació, que porta més de 5 milions de visionats. O aquestes demostracions de vol i habilitats: Aggressive Maneuvers for Autonomous Quadrotor Flight, Aggressive Quadrotor Part II i Aggressive Quadrotors Part III