Arxius

Estas veient: gener 2012
Categoria: Xarxes socials
Escrit per: Jordi Aguilera i Antonio Novella
delicious  digg  technorati  yahoo meneame latafanera
Les grans mobilitzacions populars del 2011 ja van posar en evidència la importància de les xarxes socials a l'hora de coordinar una protesta. Però la utilitat d'Internet en aquest sentit no s'acaba als blogs o a Twitter o Facebook. La web Actuable.es és una plataforma de mobilització ciutadana on tothom pot proposar un repte o fer una petició, per reparar el que cregui una injustícia. Un cop plantejat el problema, els usuaris poden firmar una carta col·lectiva, adreçada als seus responsables, o bé prendre part activa si es tracta de sumar-se a una causa concreta. La feina no és en va, i a la mateixa web es fan ressò de totes les victòries que han aconseguit.Actuable la va fundar al setembre de 2010 l'emprenedor valencià Francisco Polo i poc després es fusionava amb la web nord-americana Change.org, creada amb interessos similars per Ben Rattray. La idea de la web, segons Polo, és que, si ens ho proposem, tots junts podem canviar el món.

Una de les últimes causes plantejades, per exemple, l'ha proposat el diari El Periódico de Catalunya i consisteix a demanar el tancament dels Centres d'Internament d'Estrangers, firmant una petició adreçada al ministre de l'Interior.

En un Espai Internet anterior ja vam parlar d'una altra de les iniciatives col·laboratives de més èxit a la xarxa: el crowdfunding, el micromecenatge per finançar projectes socials o culturals, euro a euro, per part dels internautes.


ALTRES ENLLAÇOS

Elmeugradesorra
Llistat d'institucions benèfiques
Espai Internet 23/01/2011: Solidaris, euro a euro
Espai Internet 23/01/2011: Mecenes culturals, euro a euro
Categoria: Xarxes socials
Escrit per: Jordi Aguilera i Antonio Novella
delicious  digg  technorati  yahoo meneame latafanera

Un altre exemple recent de com Internet pot aglutinar una mobilització social és el blog Targeta T-11, creat per la Federació d'Associacions de Veïns de Barcelona. Es tracta d'una acció contra la pujada del preu dels transports públics que proposa rendibilitzar l'ús de la T-10, fent que, després de l'últim viatge, l'usuari la cedeixi a una altra persona perquè faci un viatge més, en una altra línia, mentre la targeta encara sigui vàlida, abans d'una hora i quart.Fins i tot, a la web Incidències 2.0, l'aplicació gratuïta pensada per notificar qualsevol imprevist que es trobin els usuaris del transport públic (o notificar incidències de qualsevol tipus), hi han introduït la possibilitat de localitzar targetes T-11 amb l'aplicació.

Categoria: Art i cultura
Escrit per: Jordi Aguilera i Antonio Novella
delicious  digg  technorati  yahoo meneame latafanera
I avui, per acabar, un altre exemple de col·laboració a la xarxa, però no per protestar, sinó per crear. Els presentem Star Wars Uncut, una versió de la pel.lícula "La Guerra de les Galàxies" feta, tota sencera, per fans. La idea la va proposar una web nord-americana: es tractava de refer qualsevol de les 472 escenes de 15 segons en què van dividir la pel·lícula. La resposta va ser massiva i es van rebre vídeos de tot tipus: interpretats per persones, dibuixats, generats per ordinador, fets amb ninots de plastilina, legos o playmobils.Els usuaris van votar les millors escenes i els responsables de la web les han editat en l'ordre correcte, amb la direcció de Casey Pugh, muntatge d'Aaron Valdez i disseny de so i mescla de Michael Pugh. Després de nou mesos de feina, el resultat és un llargmetratge, penjat fa pocs dies als diferents portals de vídeos, que reprodueix fidelment la pel.lícula de George Lucas, segons 472 visions diferents. Per si volen fer-se una idea, aquí tenen el trailer.

L'èxit ha estat total i ja suma milions de visitants. "Star Wars Uncut" ja va ser premiat als Emmy 2010 com el millor projecte interactiu en la categoria d'Internet Ficció. La seva web és tot un món on explorar pas a pas el procés creatiu del projecte. Podem veure, per exemple, totes les escenes originals, i les corresponents propostes, tant la que finalment s'ha editat, com les que van ser descartades.

La mateixa web anuncia que aviat convocaran (per la seva pàgina a Facebook) els fans per refer "L'Imperi Contraataca", així que caldrà estar atents si volen participar-hi!


ALTRES ENLLAÇOS

Web oficial d'Star Wars
Star Wars blog (en anglès)
Enllaços a webs de fans d'Star Wars
Star Wars, a la Wikipedia
Cançó (original) de "Star Wars uncut"
Entrevista als autor de Star Wars uncut
Remake de "L'imperi contraataca" d'uns russos
Lego Star Wars
Col·leccionisme d'Star Wars
Star Wars Catalunya
Espai Internet 01/11/2009: Tropes imperials a Flickr

Categoria: Educatius
Escrit per: Jordi Aguilera i Antonio Novella
delicious  digg  technorati  yahoo meneame latafanera
L'Espai Internet comença aquesta setmana molt viatger. Se'n recorden, del que són els antípodes? Aquell lloc diametralment oposat a un altre en el nostre planeta. Doncs, bé, internet ens dóna bones eines per saber-ne molt més. En destaquem dues. Aquesta bola del Món transparent ens permet buscar exactament quina és la coincidència oposada de qualsevol punt del mapa, de manera molt ràpida i visual.


I aquest buscador ens dona l'opció de veure alhora, en dues pantalles paral·leles, qualsevol lloc del món i els seus antípodes. Per exemple, els antípodes d'Espanya són a Nova Zelanda, però no tot el territori espanyol té coincidència terrestre. Madrid, pels pèls, la té amb un poblet anomenat Weber, i Sevilla cau exactament sobre la ciutat d'Auckland. En canvi, no hi ha cap punt de Catalunya que tingui antípodes terrestres. Què hi farem!


ALTRES ENLLAÇOS

Tunnel to the Other Side of the Earth
Mapa estàtic dual
Mapa rodó de les antípodes (National Geographic)
Les antípodes, a la Wikipedia (en anglès, amb molts enllaços)
Antípodes a la Wikipedia (castellà)
Antípodes a la Viquipèdia (amb coordenades de les antípodes catalanes)
Earth Sandwich Map dual-image map to locate the antipodes of any location on Earth (en anglès)
Antipodes map dual-image (amb mapa fotogràfic i híbrid) (en anglès)
Found the corresponding antipodal point using Google Map (en anglès)
Latitude and Longitude converter and Antipodal calculator (en anglès)
Calculate the other side of the world (en anglès)
Les illes Antípodes, a la Wikipedia
Categoria: Educatius
Escrit per: Jordi Aguilera i Antonio Novella
delicious  digg  technorati  yahoo meneame latafanera
I ara viatgem, però en el temps. Un bon resum de la història de Catalunya, breu però bastant complet, l'hem trobat a la web viatgera vegueries.com. Són una trentena de capítols il.lustrats, cadascun dels quals es correspon a un període concret, com ara la conquesta romana o la Guerra Civil, i agrupats en cinc grans etapes històriques. A més hi trobem tres complements: els llistats dels comtes catalans, dels presidents de la Generalitat i una història d'Andorra. Una trentena de biografies de catalans il.lustres completen aquest panorama històric.


ALTRES ENLLAÇOS

Història de Catalunya, a la Viquipedia
Història de Catalunya, a la Wikipedia
Història de Catalunya, a la web de la Generalitat
Web del Museu d'Història de Catalunya
Fundació d'Estudis Històrics de Catalunya
Història de Catalunya, a Xtec
Documents sobre la història de Catalunya (des del segle XIX)
Programa "Històries de Catalunya (TV3)"
Auca de la història de Catalunya
Història de Catalunya (amb cançons)
Categoria: Art i cultura
Escrit per: Jordi Aguilera i Antonio Novella
delicious  digg  technorati  yahoo meneame latafanera
I avui, per acabar, els mostrem la curiosa pàgina de Jake von Slatt, responsable de Steampunk workshop. És, ni més ni menys, que l'aparador de les seves habilitats per donar aparença antiga a objectes quotidians de la tecnologia moderna, com ara una pantalla d'ordinador, un teclat o un televisor LCD. En Jake no ven res, només es diverteix fent-ho i explicant com fer-ho. El seu art és exemple del que s'anomena Steampunk, un corrent cultural que barreja l'època victoriana amb la ciència-ficció futurista, amb més seguidors dels que ens imaginem.


ALTRES ENLLAÇOS

Steam Punk, a la Wikipedia
Entrevista a Jake von Slatt, responsable de Steampunworkshop
Steampunk Magazine
Beyond Victoriana
Steampunk googles (amb molts enllaços sobre Steampunk)
Steampunk a Instructables
Galeries de fotos de steampunk

Obsoletos.org
Basurama - Recoge, regala, intercambia objetos útiles
Spermola - Aprofitar coses que altres no volen
Categoria: Utilitats
Escrit per: Jordi Aguilera i Antonio Novella
delicious  digg  technorati  yahoo meneame latafanera
Ara que acaben de passar els Reis és quan més ens adonem de tot allò que sobra als nostres fills. Si no sabem què fer-ne, una bona idea és la de segundamanita.com, una web on els usuaris anuncien el que volen donar i busquen el que necessiten. Aquests dies hi podem trobar, per exemple, cadiretes de cotxe, abrics, motxilles, trones, joguines o bicicletes. Tot, de franc. En cap cas s'accepten vendes ni intercanvis. La web es defineix com una plataforma de consum responsable ja que, del que es tracta, és d'aprofitar al màxim les coses que al donant ja no li són útils. De moment ja acumula unes 130 ofertes.ALTRES ENLLAÇOS

volstens.org
Intercanvis.org
Espai Internet 22/05/2011: Idees per reciclar


Categoria: Jocs i concursos
Escrit per: Jordi Aguilera i Antonio Novella
delicious  digg  technorati  yahoo meneame latafanera
Es volen convertir en seleccionadors dels millors equips del bàsquet nord-americà? Doncs ja ho poden fer, gràcies a la web oficial de l'NBA, que té una versió en català de la pàgina de votacions, i que els permet triar els 10 millors jugadors, 5 de la Conferència Est i 5 de l'Oest, que hauran d'enfrontar-se en el clàssic All Star Game del pròxim 26 de febrer, que a Catalunya es veurà la matinada del 27.

Un cop registrats trobaran dues llistes de seixanta jugadors preseleccionats per conferència, i hauran de triar, per cada equip, un pivot d'entre dotze de possibles, dos bases d'entre vint-i-quatre i dos alers d'entre vint-i-quatre. Entre els preseleccionats de l'Oest hi ha tres catalans: els germans Gasol -en Pau, de Los Angeles Lakers, i en Marc, dels Memphis Grizzlies- i Ricky Rubio, dels Minnesota Timberwolves. I un vell conegut del bàsquet català, Serge Ibaka, que havia jugat a l'Hospitalet i al Manresa. I entre els de l'Est trobem l'espanyol José Calderón, dels Toronto Raptors. Entre els seleccionats no hi trobem, en canvi, al mallorquí Rudy Fernández, dels Denver Nuggets. Poden votar fins al 31 de gener.


Els vots populars decidiran el quintet inicial, i la resta de la banqueta la trien els entrenadors de l'NBA, que no poden votar pels seus propis jugadors. Els entrenadors de les dues seleccions seran aquells dels equips que tinguin més bona puntuació a cada conferència, dues setmanes abans del partit. El cap de setmana de l'All Star Game és tot un espectacle que inclou el concurs d'"esmaixades" i de triples, el partit els "rookies" (els jugadors novells), un partit de veterans i moltes altres atraccions relacionades amb el món de l'NBA.

Entre els votants nord-americans i canadencs (excepte els de Quebec) se sortejarà un viatge per anar a veure el partit... llàstima que els votants de la resta del món no puguin optar a cap premi!

L'All Star Game es jugarà aquest any -per segon cop, després del de 1992- a la ciutat d'Orlando, a Florida.

15/01/2012: Caminant sota el gel

Categoria: Curiositats
Escrit per: Jordi Aguilera i Antonio Novella
delicious  digg  technorati  yahoo meneame latafanera
Atenció ara al vídeo amb què acabem avui. Es diu Fishing Under Ice i el protagonitzen tres submarinistes que fan una immersió sota una gruixuda capa de gel, en un llac finlandès. Però la particularitat d'aquestes belles imatges és que la càmera està a l'inrevés, i sembla que els submarinistes caminin i facin tota mena d'activitats com si estiguessin sobre el gel. Fins i tot la càrrega dels cubells i del carretó, que sembla aigua, és aire. Només les bombolles de les seves respiracions, anant cap avall -en lloc de cap amunt- delaten que estem veient una situació invertida. Per uns moments, les imatges -afavorides per una espectacular il·luminació, que els dóna un caire espectral- enganyen el nostre cervell!

Fins i tot hi ha una versió a Youtube rotated -feta per un altre usuari- on posa diverses vegades la imatge com es va gravar en realitat ( a l'inrevés), i així s'aprecia més la dificultat de la situació.

El vídeo, de gairebé quatre minuts, es va penjar al portal Vimeo fa poc més de dues setmanes, i ja suma un milió 300 mil visites, mentre que a Youtube hi és des del 2 de gener, i ja en té 3 milions. En poc temps s'ha convertit en una veritable sensació a la xarxa.


El responsable del vídeo és el finlandès Juuso Mettälä. El vídeo està enregistrat al Llac Saarijärvi, a la localitat de Vaala, a la regió de Kainu, al centre de Finlàndia, la passada primavera. Tot i que els protagonistes diuen que s'ho van passar molt bé, les condicions de rodatge van ser realment dures, ja que a la dificultat de mantenir l'equilibri cap per avall s'hi afegeix que l'aigua està a prop de la temperatura de congelació.

Els mateixos autors tenen un altre vídeo penjat fa set mesos i rodat en condicions similars, simulant una divertida venda de globus subaquàtica.

08/01/2012: El Món del Quim

Categoria: Blogs
Escrit per: Jordi Aguilera i Antonio Novella
delicious  digg  technorati  yahoo meneame latafanera
Els presentem el Quim. Té 16 anys, viu a Tàrrega, va a l'institut i li agrada nedar. A més a més, des del 20 de novembre té un videoblog, és a dir, un diari digital on deixa les seves impressions escrites i també enregistrades en vídeo. El Quim té síndrome de Down i, amb l'ajut del seu pare, aprofita les possibilitats que li dóna internet per sensibilitzar la societat sobre les capacitats i els problemes de les persones com ell. Fa pocs dies, per exemple, ens parlava del repte que li pot suposar afrontar, en el futur, una vida independent, i l'últim dia de l'any va fer una entrada molt especial. Amb simpatia i naturalitat, aquest noi és tot un exemple de superació personal.


Pel seu pare, el fotògraf Jesús Vilamajó, l'experiència del videoblog pot servir per "ajudar a mostrar la realitat de les persones amb discapacitat des del punt de vista del mateix afectat i, a la vegada, actuar com un estímul per a altres persones amb síndrome de Down perquè posin en marxa projectes semblants i coneguin les possibilitats que obren les noves tecnologies".

Quim Vilamajó estudia tercer d'ESO a l'Institut Manuel de Pedrolo i assisteix dos dies per setmana a l'Escola Especial Alba. Els dimecres a la tarda va a Down Lleida, i els dissabtes, a l'esplai.

Categoria: Educatius
Escrit per: Jordi Aguilera i Antonio Novella
delicious  digg  technorati  yahoo meneame latafanera
I ara sortim a l'espai, perquè la NASA té a la seva web el programa Entrena't com un astronauta. Es tracta d'un seguit d'activitats pensades per a nens d'entre vuit i dotze anys que, amb l'excusa de preparar-los per ser astronautes, els motiva per fer esport i seguir hàbits de vida saludables. La iniciativa se suma a les recomanacions de l'Agència Mundial de la Salut per lluitar contra l'obesitat infantil. Són deu vídeos, en anglès, presentats per dos astronautes de debò, Dottie Metcalf-Lindenburger i Kjell Lindgren, que animen els nens a fer exercicis dissenyats per entrenadors i científics de l'agència espacial, i que desenvolupen capacitats com ara l'equilibri, la resistència o la coordinació. Cada capítol porta uns textos d'acompanyament en què s'explica l'activitat i que es poden llegir en anglès o en castellà.


A més, basat en el seguiment de tot el programa, hi ha en marxa un concurs internacional, anomenat Missió X, en què competiran equips de nens dels Estats Units, Colòmbia, el Japó, Suïssa i diversos països de la Unió Europea. El concurs començarà al febrer.


ALTRES ENLLAÇOS

Espai Internet 07/04/2011: Per triar la música de l'últim Endeavour (Amb directori d'altres posts Internet sobre l'Espai)

Categoria: Curiositats
Escrit per: Jordi Aguilera i Antonio Novella
delicious  digg  technorati  yahoo meneame latafanera
I avui acabem recollint un dels fenòmens de l'any 2011 a YouTube: la Cobra Taka Taka. Es tracta d'un vídeo de l'humorista mallorquí Joan de Son Rapinya, penjat a l'abril i que, després d'arribar al milió de visites en poc més d'un mes, ara ja en suma prop de tres milions.


La Cobra Taka Taka és un rap de gairebé tres minuts, en castellà i anglès macarrònic, enregistrat amb un sol pla i amb un mitjó i un barnús com a única ambientació. Malgrat tot, s'ha convertit en tot un èxit, sobretot entre els més joves, que n'han penjat a la xarxa desenes de versions.
Categoria: Art i cultura
Escrit per: Jordi Aguilera i Antonio Novella
delicious  digg  technorati  yahoo meneame latafanera
Volem començar l'any de la manera més optimista possible: amb música i solidaritat.

Aquest és el vídeo amb què l'Hospital de Sant Joan de Déu de Barcelona ha felicitat les festes. Es titula "Res ens atura, ballem pels nens", i compta amb la participació de tota la comunitat hospitalària: metges, infermeres, personal del centre, malalts i familiars. El vídeo és a YouTube i per cada persona que el vegi es destinaran 5 cèntims al programa "Hospital amic", que inclou iniciatives com els Pallapupas o l'Aula Hospitalària. Els diners els hi posa el patrocinador, l'asseguradora DKV, amb la col·laboració de l'Obra Social de La Caixa. El van penjar el 21 de desembre i ja ha tingut més de 115.000 visites.

Aquest desembre també hem tingut una gran collita de "lip-dubs" solidaris. Aquest és el de la FAP, la Fundació Privada Àuria, dedicada a la promoció de les persones amb discapacitat de la comarca de l'Anoia. El seu lema és "Tot i que a vegades la vida et pot semblar injusta, viu-la". La cançó és del grup català Filippo Landini, i els protagonistes, els usuaris, professionals i familiars d'aquest centre igualadí.Per celebrar el Dia Internacional de la Discapacitat, el 3 de desembre, diverses escoles i entitats per a discapacitats de Tarragona van fer aquest "lip-dub". Més de 150 persones van ballar amb la cançó "Todos los días sale el sol", del grup tarragoní Bongo Botrako.

Amb el mateix motiu es va fer aquest altre "lip-dub", en aquest cas a Terrassa. Els protagonistes, els membres de la Taula Local de la Discapacitat de la ciutat vallesana, que aplega totes les entitats del sector. L'han titulat "Aquesta és la nostra ciutat, queda molt per fer", i la cançó és "Crida", de Miquel Abras.

Per celebrar el seu vintè aniversari, l'entitat FEMAREC, que treballa per la inclusió social de col·lectius en risc d'exclusió, també acaba de penjar el seu "lip dub". El protagonitzen persones amb disminució psíquica o trastorn mental sever i l'equip de professionals de l'entitat. El van enregistrar a l'antiga fàbrica DAMM, es titula "20 anys canviant el món" i utilitza la cançó "Crida", en aquest cas del grup Vuit.

I, per acabar, ens acomiadem amb el vídeo musical, que ells anomenen "scene mob", fet per celebrar el quaranta aniversari de l'ECOM, el moviment associatiu integrat per més de 175 organitzacions de persones amb discapacitat física. Els protagonistes recreen escenes de la vida quotidiana amb imaginatius decorats fets per a l'ocasió. La cançó és "Mensajes del agua", de Macaco. El van penjar a YouTube a l'octubre i ja s'acosta a les dues-centes mil visites. Fa pocs dies, a més, van guanyar el Premi Diagonal en el Festival de Lip dubs de l'Associació RAI (Recursos d'Animació Intercultural) per a associacions i projectes no lucratius.

Per cert, si volen saber més coses sobre el fenomen Lip Dub i conèixer d'altres vídeos d'aquest tipus que s'han fet a Catalunya i arreu del món, vegin "Fem un lip dub !", l'Espai Internet que varem dedicar a aquest tema, el mes de març de 2010.