Escrit per: Jordi Aguilera i Antonio Novella
delicious  digg  technorati  yahoo meneame latafanera
Qui ha dit que l'única cosa que encara és de franc és l'aire que respirem? La web forfree.cat ens demostra que encara hi ha moltíssimes activitats d'oci que es poden fer a Barcelona sense pagar ni un euro.Per exemple, aquesta tarda de diumenge mirin si en tenen, de coses per fer: des de visitar els Jardins de la Casa Muñoz Ramonet, gaudir d'una jam session o entrar gratis al Centre de Cultura Contemporània, el Museu Marítim de Barcelona, el Museu Blau o el Museu del Disseny.

Aquesta web, que fa cinc anys que funciona, acaba de renovar el disseny i permet conèixer i planificar millor tota l'oferta gratuïta d'oci i cultura. Les propostes, més d'un centenar cada setmana, s'organitzen temàticament segons siguin exposicions, projeccions, música, espectacles, activitats al carrer o en família, llibres i conferències i tallers.

La pàgina està oberta que hi puguem afegir qualsevol esdeveniment gratuït que fem o que sapiguem. Els promotors d'aquesta web declaren que el que els mou és "fer la cultura i l'oci accessibles per a tothom i gaudir de la nostra vida i de la nostra ciutat sense preu".

La web està disponible en català, castellà i anglès i té una pàgina germana que recull les activitats gratuïtes que es fan a Grècia.


Categoria: Jocs i concursos
Escrit per: Jordi Aguilera i Antonio Novella
delicious  digg  technorati  yahoo meneame latafanera
S'hi atreveixen, a escriure un microrelat de pirates en només 150 paraules? Si accepten el repte, només han d'entrar al blog del tercer concurs literari que ha organitzat el Museu Marítim de Barcelona i deixar volar la seva imaginació.Poden fer-ho en català o en castellà, i en tres categories diferents: nascuts entre el 2000 i el 2002, nascuts entre el 2003 i el 2005 i majors de 16 anys. Un jurat decidirà els guanyadors, i hi haurà premis com ara viatges en pailebot, una tablet o un lot de llibres.

El termini s'acaba el 19 d'abril, i els premis es lliuraran el 8 de maig. L'any passat, en la segona edició del concurs, la temàtica van ser els víkings, i es van publicar tots els relats en una edició digital: Els Vikings i el mar.

El concurs compta amb el patrocini de Casa del Libro i la col·laboració de la Xarxa de Museus Marítims de la Costa Catalana, Seix Barral, Editorial Planeta, Ariel, Espasa, Ediciones Destino, la Xarxa de Biblioteques Municipals de la Diputació de Barcelona, el Servei de Biblioteques de Barcelona i el Servei de Biblioteques del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya.


Categoria: Educatius
Escrit per: Jordi Aguilera i Antonio Novella
delicious  digg  technorati  yahoo meneame latafanera
I avui acabem amb les espectaculars imatges del Sol enregistrades durant els primers cinc anys d'existència del satèl·lit de la NASA Observatori Dinàmic Solar (SDO, segons les sigles en anglès), que va ser llançat l'11 d'abril del 2010.L'animació mostra les grans flamarades que provoquen les explosions de gas i l'evolució de les taques que sorgeixen a la superfície solar. Una veritable dansa de foc, d'hipnòtica bellesa. El satèl·lit SDO pren una imatge del Sol cada segon, i permet als investigadors fer un seguiment molt acurat de l'activitat tant de la corona solar, com de les explosions que es registren a la seva superfície.

Un segon vídeo, publicat també amb motiu d'aquest aniversari, mostra l'activitat solar enregistrada a diferents longituts d'onda de la llum (ultraviolada extrema, ultraviolada i llum visible).


ALTRES ENLLAÇOS

Espais Internet sobre astronomia i l'espai
Espai Internet 09/11/2014: "Ambició": objectiu, aterrar en un cometa
Espai Internet 05/10/2014: Mart en 3-D
Espai Internet 27/07/2014 Un tomb (o dos) per Júpiter
Espai Internet 22/09/2013: Les millors fotografies astronòmiques del 2013, segons Greenwich
Espai Internet 11/08/2013: Per saber més sobre l'Espai
Espai Internet 19/05/2013: Un astronauta molt mediàtic
Espai Internet 29/07/2012: La Terra, com no l'havíem vist mai
Espai Internet 08/01/2012: Entrena't com un astronauta
Espai Internet 10/07/2011: Buran: El cosí pobre (i oblidat) del Shuttle
Espai Internet 19/06/2011: Quan pesaríem a la Lluna?
Espai Internet 17/04/2011: Per triar la música de l'últim Endeavour
Espai Internet 10/04/2011: 50 anys del primer vol espacial de Gagarin
Espai Internet 10/04/2011: Un atles en 3D del Sistema Solar
Espai Internet 20/02/2011: Comparar la mida de les estrelles
Espai Internet 11/04/2010: Quants astronautes hi ha ara a l'espai?
Espai Internet 18/04/2010: Si la Terra tingués anells
Espai Internet 21/03/2010: Un tour guiat per l'Estació Espacial
Espai Internet 29/11/2009: Siguem marcians
Espai Internet 04/10/2009: El Joc del Big Bang
Espai Internet 19/07/2009: Especial 40 anys d'arribada a la lluna
Espai Internet 05/07/2009: L'Estació Espacial, per dins
Espai Internet 26/04/2009: El telescopi com balla
Espai Internet 05/04/2009: NASA: Fins a l'infinit, i més enllà
Espai Internet 05/04/2009: Tot sobre l'Any de l'Astronomia
Espai Internet 05/04/2009: L'espai, al dia
Espai Internet 05/04/2009: A classificar galàxies! (Un altre exemple de col•laboració espacial)
Espai Internet 01/03/2009: La finestra indiscreta, espacial
Espai Internet 04/01/2009: Passeja pel cel
Espai Internet 26/10/2008: Enviar el teu nom a l'espai


Categoria: Art i cultura
Escrit per: Jordi Aguilera i Antonio Novella
delicious  digg  technorati  yahoo meneame latafanera
Aquesta nit, els més cinèfils dormiran ben poques hores, esperant com s'acaba la famosa frase "...and the Oscar goes to...". Serà un bon moment, doncs, per navegar pel portal del Cinema en Català, del Departament de Cultura de la Generalitat, que fa pocs dies que s'ha renovat.Hi trobarem totes les pel·lícules en cartellera doblades o subtitulades al català. Clicant sobre el cartell podrem accedir a més informació, en podrem veure els tràilers i saber on es projecten. També es pot fer la cerca per sales o, directament, mirar què es projecta avui.

Un apartat destacat és el del CINC, el cicle de cinema infantil, que es programa a 37 municipis de Catalunya. CINC és una iniciativa de la Direcció General de Política Lingüística del Departament de Cultura per fer créixer l'oferta i el consum de cinema infantil en català, amb la col·laboració del Consorci per a la Normalització Lingüística i de diversos ajuntaments, institucions, entitats i cinemes.

I per seguir-lo a Twitter: @cat_cine.

Categoria: Jocs i concursos
Escrit per: Jordi Aguilera i Antonio Novella
delicious  digg  technorati  yahoo meneame latafanera
I del cine al futbol. Dimarts s'estrena el Barça en els vuitens de la Champions i és un bon moment per fer un pronòstic. El web de Catalunya Ràdio ha posat en marxa Der Trainer, la porra de la Lliga de Campions 2015.Només s'hi han de registrar i posar els resultats per al Manchester City-Barça i per a la resta de partits previstos. Cada encert els permetrà anar sumant punts, i qui més en tingui al final de la competició podrà guanyar premis com ara viatges a Berlín i a Eivissa, un televisor o les samarretes dels finalistes. Es donen tres punts a qui encerti el resultat (gols de cadascun dels equips) i un punt a qui, tot i no encertar el resultat exacte, endevini el signe final del partit --equip guanyador o empat--.

De moment, ja té més de 4.500 participants, però encara són a temps d'entrar en el joc! Tot i que oficialment no poden optar a cap premi, hi ha diversos professionals de Catalunya Ràdio, com ara Mònica Terribas, Pere Escobar, Sílvia Cóppulo o Xavier Graset, que també fan les seves prediccions perquè puguin jugar a competir amb ells.
Categoria: Art i cultura
Escrit per: Jordi Aguilera i Antonio Novella
delicious  digg  technorati  yahoo meneame latafanera
I avui acabem amb un vell conegut d' "Espai Internet", el "free rider" escocès Danny MacAskill (de que ja vam parlar quan va fer el seu espectacular "Imagínate").

Aquest cop torna al lloc on va néixer, l'illa de Skye, per recórrer-la de dalt a baix amb la seva bicicleta de trial i coronar-ne el cim més alt, el Cuillin Ridge, de gairebé mil metres, gairebé sense baixar del seient.L'espectacular vídeo, penjat a l'octubre, fa vuit minuts i ja ha tingut prop de 30 milions de visites. Com sempre, MacAskill arriba amb la seva bici on pocs ho farien, fins i tot a peu! El vídeo, titulat "The Ridge", ha estat realitzat per Scot Stu Thomson, per a la companyia Cut Media. En aquest canal de YouTube podreu veure, a més de la pel•lícula, quatre vídeos del "making of" del rodatge.

El ciclista escocès és un veritable expert a sobre de la bici. Podeu veure els sus vídeos més espectaculars a la seva web.

D'entre ells, podem destacar els que va fer a la ciutat abandonada d'Epecuen, a l’Argentina, on es passeja per un entorn d'edificis en runes. A la web sobre Epecuen" es pot veure un vídeo molt més llarg, y molts altres del "making of".

O aquest altre, gravat entre vestigis de la revolució industrial a Anglaterra.


ALTRES ENLLAÇOS

Espai Internet 10/03/2013: Mountain bikes al límit!
Espai Internet 22/07/2012: L'impossible, i més, sobre una bici

Escrit per: Jordi Aguilera i Antonio Novella
delicious  digg  technorati  yahoo meneame latafanera
Si encara no han decidit on anar de vacances aquest estiu, els donem una idea: Jurassic World. És l'ultim crit en parcs temàtics, i la seva web explica tot el que cal saber: des del temps d'espera de cada atracció fins a un complet mapa del parc, que ocupa una illa sencera, amb tots els punts d'interès ben indicats, com ara zones de restauració i espectacles.Una part especialment interessant és la que ens dóna detalls sobre els seus habitants: els dinosaures. Hi trobem les fitxes del galliminus, el triceratops, el T-Rex o, l'espectacular, mosasaure, l'estrella principal de l'espectacle aquàtic, un carnívor marí del cretaci de 18 metres de llarg i 5.000 quilos de pes... alimentat amb una dieta molt especial.

Com ja hauran suposat, Jurassic World no existeix. La web, dissenyada com si fos d'un parc d'atraccions reals, forma part de la campanya de màrqueting de la nova pel·lícula basada en l'univers de "Parc juràssic", creat per Steven Spielberg fa 22 anys. El film s'estrenarà el 12 de juny i, com, veuen, va acompanyat d'un gran desplegament a totes les xarxes socials, com Twitter o Facebook.


ALTRES ENLLAÇOS

Jurassic World, a la Wikipedia
Un altre tràiler de Jurassic World
Enllaç a Masrani, la falsa empresa propietària del parc Jurassic World
Jurassic Park, a la Viquipèdia
Lego Jurassic World

Categoria: Curiositats
Escrit per: Jordi Aguilera i Antonio Novella
delicious  digg  technorati  yahoo meneame latafanera
Mirin ara aquest mapamundi. Hi veuen alguna cosa estranya? Efectivament, els noms dels països no són on haurien de ser. Es tracta d'un curiós experiment, fet l'any 2010, que fa coincidir l'ordre dels estats segons la mida, amb l'ordre segons població.El més poblat, la Xina, ocupa el territori més gran, Rússia. Casualment el Brasil, que és el cinquè en totes dues categories, i els Estats Units, que ocupen el tercer lloc també en les dues, es queden on són. Espanya s'ha mogut a l'Àfrica i se'n va a Etiòpia, i al seu lloc a la península hi ha Austràlia. Andorra la trobem a les Seychelles!

Altres casos curiosos són: el de la petita població de Groenlàndia, que es podria encabir a la petita illa atlàntica de Santa Helena; Bangladesh es trasllada al país del qual són ara veïns, l'Índia, que és 24 vegades més gran, la qual cosa dóna idea de l'alta densitat de població que pateixen; la població del Pakistan ocuparia tot Austràlia; el Iemen i Irlanda casualment tampoc es mouen d'on són; el segon país més poblat, l'Índia, ocuparia el territori canadenc i quedaria de veí del nord dels Estats Units; França aniria al Perú; i, una altra casualitat: les dues Corees continuarien sent veïnes, conservant l'orientació actual nord-sud, però al sud de l'Africa.

És un mapa per estar-s'hi estona i imaginar com seria el món repartit d'aquesta manera!

La mateixa idea s'ha adaptat al mapa d'Espanya, amb Catalunya, segona comunitat més poblada, ocupant el lloc d'Andalusia, la segona més gran, i cedint l'espai a Castella i Lleó. També va fer el mateix amb el mapa de les províncies, en què Barcelona va anar a parar a Càceres, Tarragona a Lleida, Lleida a Barcelona i Girona a València.

I, finalment, un internauta català va fer el mateix amb el mapa comarcal, i va enviar a la més gran, la Noguera, la més poblada, el Barcelonès, que cedeix l'espai a l'Alta Ribagorça. L'única que no es mou és el Montsià, que manté la línia de costa, igual que la Selva, que tot i que sí que es desplaça al sud, amplia el seu litoral, perquè es queda el Baix Ebre.


ALTRES ENLLAÇOS

Reddit Mapamundi (d'on va sortir la idea)
Los mapas de España y Argentina, Uruguay, EEUU, México y Cataluña, reordenados por población
Poniendo orden en el Mapamundi.
Equilibrant densitats: què passaria si els països més grans fossin els més poblats?
Comarques de Catalunya
Llista d'estats per superfície
Mapamundi de superfície
Llista d'estats per població
Mapamundi de població
Categoria: Xarxes socials
Escrit per: Jordi Aguilera i Antonio Novella
delicious  digg  technorati  yahoo meneame latafanera
Aquesta setmana s'ha començat a commemorar l'alliberament per part dels aliats dels camps de concentració nazis on van ser assassinades milions de persones durant la Segona Guerra Mundial. Coincidint amb l'efemèride el periodista murcià Carlos Hernández ha obert un compte de Twitter on explica el dia a dia de l'experiència del seu oncle, Antonio Hernández, al camp de Mauthausen.


El compte es diu @deportado4443, el número de presoner que duia cosit a la roba, un triangle blau que l'identificava com a republicà espanyol. Els tuits comencen el 20 de gener i resumeixen les circumstàncies que han dut el protagonista de soldat vençut i exiliat a la Guerra Civil fins al camp de concentració. Si decideixen seguir el compte, val la pena llegir-los des del principi.

Antonio Hernández va aconseguir sobreviure fins a l'alliberament del camp, però va viure a l'exili fins a la seva mort, l'any 1992. L'autor ha dedicat un any i mig a investigar la vida del seu oncle, recollir informació en arxius d'Espanya, França, Àustria, Alemanya i Polònia, i entrevistar 18 deportats supervivents. Fruit d'aquesta feina és un llibre, "Los últimos españoles de Mauthausen" (Ediciones B), i el compte de Twitter que ara comença.

El compte, que ens fa viure intensament la dura experiència al camp, inclou nombroses fotografies reals, i durarà tres mesos, fins al 5 de maig, dia en què es tancarà coincidint amb l'aniversari de l'alliberament de Mauthausen pels americans.Escrit per: Jordi Aguilera i Antonio Novella
delicious  digg  technorati  yahoo meneame latafanera
Cada fenomen local que emet gasos a l'atmosfera té efectes globals. Aquest senzill enunciat científic s'entén molt millor veient aquest vídeo, fet per la NASA, amb imatges reals de les emissions de partícules en suspensió captades pels satèl·lits meteorològics entre setembre del 2006 i abril del 2007.L'animació reflecteix la contaminació, però també l'efecte dels volcans en erupció, la sal de les tempestes marines, la sorra de les tempestes del desert, el fum i la cendra dels incendis forestals o fenòmens atmosfèrics com ara huracans o ciclons. Ara l'han penjat al canal de YouTube del departament d'estudi climàtic de la NASA, arran d'un nou estudi, que posa en relleu com la contaminació de les noves potències industrials asiàtiques, com ara Xina o la India, afecta el món sencer.

Un estudi anterior també utilitzava aquestes dades per explicar amb més detall com es transporten per l'atmosfera aquestes partícules. En aquests s'aportava, també, un altre vídeo, on es reflectia l'efecte sobre un planisferi estàtic. El simulador de variabilitat climàtica que possibilita aquestes animacions és el GEOS-5. La NASA ha fet un "quiz", en anglès, per aprendre a conèixer els diferents tipus de partícules en suspensió (anomenats "aerosols" en anglès).

Anterior