Categoria: Dades i xifres
Escrit per: Jordi Aguilera i Antonio Novella
delicious  digg  technorati  yahoo meneame latafanera
Els convidem a fer un viatge al nostre passat... geogràfic. Al mapa tenim el litoral barceloní tal com és avui dia, i en el visionador circular -que podem moure amb el ratolí- veiem com era l'any 1946. Una transformació espectacular. La majoria de ports ni existien o eren molt petits. El canvi també és evident al proper Aeroport del Prat: on hi ha les pistes tot eren camps. Ens acostem encara més i seguim l'autopista AP-2. El seu traçat ha canviat radicalment el paisatge del Baix Llobregat.Aquesta eina s'anomena "L'ull del temps", i l'acaba de presentar l'Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya. També es poden invertir els mapes i posar de fons la imatge antiga i en el visionador, l'actual.

Així, mostrem altres canvis radicals, com ara el de la zona d'Empuriabrava... o el del Circuit de Montmeló... o baixem fins al delta de l'Ebre, que ha modificat molt el seu perfil per efecte dels canvis de sedimentació provocats, terra endins, per la mà de l'home amb la construcció de pantans.

També disposem d'un buscador on escriure qualsevol indret de Catalunya, per anar-hi directament. I tenim l'opció de fer la comparativa amb la imatge generada l'any 1955-56.

Una eina fantàstica, que representa un nivell més de sofisticació a partir del projecte "Com era Catalunya? (des de 1945)", presentat fa tres mesos i del qual a l'abril i també vam parlar a l'Espai Internet. L'ICG assegura a la seva web que "aquesta eina va tenir una forta repercussió mediàtica i va quedar palesa la seva utilitat en el món de l'ensenyament i en tots aquells àmbits relacionats amb l'evolució del territori. També és utilitzada, en un vessant més lúdic, per la gent que gaudeix observant la nostra geografia".

Tant "Com era Catalunya?" com "L'ull del temps" es basen en les imatges proporcionades pels vols fotogramètrics realitzats per la força aèria dels Estats Units els anys 1945 i 1956 (dels quals també vam parlar a l'Espai Internet fa tres anys), així com en la imatge actual realitzada per l'Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya (ara reutilitzable sota llicència CC-BY). L'ICG demana a tots els usuaris que enviïn les seves consideracions i propostes a betaportal@icgc.cat per ajudar-los en un futur desenvolupament de noves eines.

En aquest enllaç del Instituto Geográfico Nacional espanyol tenim accés a totes les fotos que es van fer en aquests dos anomenats "vols americans" per Espanya, així como a altres vols fotogramètrics per la península.


ALTRES ENLLAÇOS

‘Los Mapas de España del Army Map Service (1941-1953)’
El “vuelo americano” de 1956
999 Mapes antics georeferenciats a l'ICC

Espai Internet 04/03/2012: Mapes per viatjar al passat
Espai Internet 27/05/2012: Mapes per moure's amunt i avall de l'Imperi Romà
Espai Internet 03/04/2011: Mapes per a tot
Espai Internet 02/10/2011: Tot el món, a un clic: Mapamundi de dades interactiu
Espai Internet 05/10/2008: L'Atles del Món Real: El món, tal com és en 366 visions diferents
Espai Internet 14/10/2007: Tetris de geografia europea
Categoria: Dades i xifres
Escrit per: Jordi Aguilera i Antonio Novella
delicious  digg  technorati  yahoo meneame latafanera
I acabem, precisament, amb un vídeo geogràfic. Ens mostra el moviment del trànsit real de vaixells a tot el món, durant una setmana. Veiem molt bé com les principals vies marítimes de navegació són com grans autopistes oceàniques que enllacen uns continents amb els altres.Es mostren, per exemple, els colls d'ampolla que es formen als punts més transitats, com ara l'estret de Malacca, a l'extrem sud de Malàisia, el Canal de Suez, l'estret de Gibraltar o el Canal de Panamà.

Una manera molt gràfica de comprovar que el 90 per cent de tots els béns comercialitzats al món passen part del seu temps a bord d'un vaixell. Es tracta d'una animació creada per l'empresa alemanya FleetMon especialitzada en sistemes de posicionament i navegació naval via satèl•lit.


Categoria: Dades i xifres
Escrit per: Jordi Aguilera i Antonio Novella
delicious  digg  technorati  yahoo meneame latafanera
Suposem que volem viatjar a Londres. Ho escrivim en el cercador i obtenim una quantitat carregosa de dades sobre el cost de la vida, des del preu d'un caputxino al d'un taxi. Si hi afegim la comparació amb Barcelona, ho veurem encara més clar, i comprovarem que l'únic que és més barat a la capital britànica és un refresc de cola.Som a la web Numbeo, que presumeix de ser la base de dades més important del món sobre el preu de les coses i el cost de l'habitatge. Aporta dades reals de més de 5.300 ciutats, facilitades per més de 230 mil usuaris.

La web (en anglès) també permet esbrinar paràmetres no econòmics, com ara els índexs de criminalitat, salut, contaminació i trànsit, de cada lloc. Finalment, trobem un comparador de qualitat de vida en què podrem veure com, per exemple, Barcelona supera àmpliament Londres. Numbeo va començar a funcionar l'abril de 2009.Categoria: Educatius
Escrit per: Jordi Aguilera i Antonio Novella
delicious  digg  technorati  yahoo meneame latafanera
Des del moment que portem un fill al món ens sorgeixen un munt de preguntes... que no s'acaben mai. I aquí, per sort, hi podrem trobar algunes de les respostes. Edukame.com és una web en castellà, creada per uns emprenedors barcelonins que té la vocació d'ajudar els pares a pujar els seus fills des de l'educació emocional.Només cal registrar-se per tenir accés a una gran part del contingut, de forma gratuïta. tot i que una suscripcio de pagament ens doni accés a altres continguts premium. Hi trobem centenars d'articles d'interès sobre temes de la vida quotidiana dels nens, com ara alimentació o aprenentatge, una trentena de descàrregues educatives i lúdiques, i quinze tests per als pares, per saber, per exemple, quin és el nostre temperament.


Categoria: Curiositats
Escrit per: Jordi Aguilera i Antonio Novella
delicious  digg  technorati  yahoo meneame latafanera
I avui acabem amb l'espectacular vídeo de les acrobàcies en paral·lel de dues avionetes que, a molt poca distància l'una de l'altra, com unides per una corda invisible, fan tota mena de giragonses sobre el cel d'Anglaterra.

El moment culminant és quan travessen, juntes, l'interior d'un hangar. Una acció inèdita que podem gaudir des de tots els punts de vista possibles, i a càmera ultralenta!. El video es va penjar a finals de juny de 2015.Els dos pilots són els britànics Paul Bonhomme i Steve Jones. Aquí es pot veure una versió allargada del vídeo, amb molts més detalls sobre la preparació i execució de l'exercici, i també entrevistes als pilots.

Per accedir a molta més informació sobre aquest vol, patrocinant per Red Bull, vagin a la web: Watch: Red Bull Barnstorming, on, entre d'altres coses, es pot experimentar l'experiència de passar per dins de l'hangar amb una càmera de 360º fixada a un ala d'un dels avions, i que podem moure a la nostra voluntat.

En aquest altre vídeo es pot veure una sel·lecció d’acrobàcies d’aquest dos pilots, uns veritables especialistes.


Escrit per: Jordi Aguilera i Antonio Novella
delicious  digg  technorati  yahoo meneame latafanera
Avui parlem de viatges. Comencem amb dos blogs que recullen dues experiències similars però geogràficament oposades. El primer és el de la catalana Isabel Simó. El va escriure en anglès, per practicar aquest idioma, i recull el viatge que va començar a Xile el 8 de setembre de l’any passat.

Durant sis mesos va visitar també Perú, Bolívia, Argentina i Brasil. De cada etapa en va fer diversos capítols amb fotos, textos i vídeos, organitzats per les persones amb qui s’ha anat trobant o els llocs que ha visitat. L'aventura va acabar el 25 de febrer.
I just quan ella tornava, començava el viatge que recull el segon blog. L'autor és el fotògraf argentí Walter Astrada. Va sortir de Barcelona a finals de febrer, a bord de la seva motocicleta Royal Enfield i, fins avui, ha recorregut el sud d'Europa, Turquia i la regió del Càucas, on continua.

Al blog hi penja relats i fotografies, que ven per finançar-se el viatge. La seva filosofia és "viatjar amb el mínim per descobrir el màxim" i el seu objectiu, arribar a fer la volta al món. Astrada és fotògraf professional i ha treballat per diverses agències de noticies, cobrint conflictes i fent reportatges sobre temes socials.
Categoria: Apps
Escrit per: Jordi Aguilera i Antonio Novella
delicious  digg  technorati  yahoo meneame latafanera
L'aplicació d'avui serveix per viatjar... però a un lloc ben pròxim i nostrat: a Montserrat. Amb aquesta App a la butxaca tindran accés a tota la informació útil sobre el monestir i el seu entorn, per planificar una visita completa. No només els horaris o informació d'on dormir, on menjar o on comprar, també hi ha, per exemple, diverses propostes segons si ens interessa la cultura o la natura, o si anem en família o amb amics.Una de les opcions més interessants és que podem triar fins a sis itineraris per recórrer a peu, com ara el de la Santa Cova, on hi ha els mapes imprescindibles per no perdre'ns res, i s'explica detalladament amb fotos i textos tot el que veurem. L'App s'ha desenvolupat a partir dels continguts de la web montserratvisita.com.

És gratuïta i està disponible en català, castellà i anglès, per a telèfons Android i iOS, a Google Play i App Store.

Escrit per: Jordi Aguilera i Antonio Novella
delicious  digg  technorati  yahoo meneame latafanera
I acabem amb un viatge virtual a Noruega. El país dels fiords, com mai l'hem vist, en aquest espectacular vídeo gravat en alta definició 4K i amb la tècnica del time-lapse.

Resumeix un viatge de quinze mil quilòmetres al llarg del país, amb imatges d'aurores boreals i dels paisatges més bonics, entre els que destaquen els paratges de Lofoten, Senja, Helgelandskysten, Geirangerfjorden, Nærøyfjorden i Preikestolen.El viatge va durar cinc mesos, i va portar al seu autor, Morten Rustad, des del sud fins a la frontera russa del Nord-est. La música del vídeo és original de Jogeir Daae Mæland. Les localitzacions del vídeo s'especifiquen a la web rustadmedia.com/locations.

Categoria: Educatius
Escrit per: Jordi Aguilera i Antonio Novella
delicious  digg  technorati  yahoo meneame latafanera
Ara que comencen les vacances, cal trobar activitats per fer amb els nens. S'imaginen, per exemple, conèixer com vivien els homes neolítics, visitant un autèntic jaciment a la Draga, de Banyoles? O veure -i tocar- un "Triceratops" de grandària natural, al Museu Crusafont de Sabadell? Són algunes de les moltes propostes que trobem al portal Buscaciència, l'agenda de les activitats científiques de Catalunya.Les podem buscar per categoria, per municipi o per data, i filtrar-ne, directament, totes les que estan pensades per fer amb nens. N'hi ha per donar i per vendre: tallers de noves tecnologies, sortides a la natura, observacions astronòmiques i d'ocells o bé casals científics. És recomanable seguir-los a Twitter, on són molt actius fent propostes.

Buscaciència és un portal promogut per l'Associació Catalana de Comunicació Científica (ACCC). La iniciativa partia de l'experiència d'èxit del blog homònim creat el setembre de l'any 2009 per Octavi Planells.Escrit per: Jordi Aguilera i Antonio Novella
delicious  digg  technorati  yahoo meneame latafanera
Sí, Puff era un drac màgic és tot un clàssic del món dels esplais i l'escoltisme. La trobem, lletra i música, juntament amb moltes altres cançons en català, castellà i anglès (I també algunes en rus i en italià) al cançoner de SomCau, una web que vol ajudar als que treballen en el món de l'educació en el lleure.Monitors, pares i nens hi trobaran, a més a més, una vintena de jocs per fer en grup i a l'aire lliure, ordenats per tipus i edat, com ara el golafre, la pinça o la brúixola. També hi ha una llista de tots els grups i agrupaments escoltes de Catalunya amb una fitxa, amb el seu distintiu, dades i contacte.

SomCau és una iniciativa de Jordi Domènech i Arnau Bellavista, que descriuen així el seu objectiu: "Ser un lloc on escoltes, esplais i persones que treballen en l'educació en el lleure tinguin un espai per compartir informació i opinions."


Anterior