Categoria: Utilitats
Escrit per: Jordi Aguilera i Antonio Novella
delicious  digg  technorati  yahoo meneame latafanera
Avui parlem d'un aniversari i de tres concursos. Dimarts complirà deu anys l'"És a dir", el portal lingüístic de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals. Es tracta d'una eina molt útil per a tots els que treballen amb l'idioma, des de periodistes fins a professors, estudiants o traductors, i també per resoldre els dubtes de qualsevol persona interessada a aplicar correctament la llengua.No para d'actualitzar-se, i incorpora totes les noves paraules i noms que genera l'actualitat, indicant com s'han d'escriure i, de vegades, també com s'han de pronunciar, com ara el virus Zika o el nou president de l'Espanyol, Chen Yangshen.

També hi trobem un cercador, una completa toponímia de Catalunya, prop de 12.000 títols de pel•lícules o seccions com ara gramàtica i lèxic. En la primera hi ha continguts de fonètica, ortografia, morfologia i sintaxi. En l'apartat de lèxic hi ha vocabularis sobre temes concrets, com ara manga, moda o música, i també indicacions sobre qüestions com pesos, mides i monedes, estrangerismes o gentilicis estrangers.

En total, en aquest llibre d'estil hi ha prop de 34.000 fitxes sobre l'ús de paraules o expressions i indicacions sobre la grafia i la pronúncia de noms de lloc i de persona, amb transcripcions fonètiques i arxius de so.

L'"ésAdir", segons els responsables, "no és ni un diccionari 'online' ni una enciclopèdia, és l'espai compartit pels lingüistes i els professionals de la redacció que generen continguts per ser emesos, radiats o publicats". El portal també té un compte de Twitter (@esAdir), que supera els 11.800 seguidors.


Categoria: Jocs i concursos
Escrit per: Jordi Aguilera i Antonio Novella
delicious  digg  technorati  yahoo meneame latafanera
Recorden aquesta sintonia? "Pasta gansa", el concurs que va presentar Mikimoto del 88 al 97. És una de les 33 sintonies de tota la història de Catalunya Ràdio (tantes com anys compleix l'emissora), que vostès ja poden votar com a preferida en el concurs "Les sintonies que van amb tu", que fa el programa "El suplement" amb motiu del Dia Mundial de la Ràdio, que és dissabte vinent.Entre els votants se sortejarà un viatge a Bolonya. En el programa "El suplement" del dissabte 13 de febrer se sabrà la sintonia preferida dels oients, i es farà el sorteig per triar l'oient que s'endurà un viatge per a dues persones a la ciutat italiana de Bolonya, on va néixer l'inventor de la ràdio, Guglielmo Marconi, i on es podrà visitar el museu que té dedicat.

A més, "El suplement" canviarà de format i celebrarà el Dia Mundial de la Ràdio amb la participació de veus històriques i de realitzadors i equips de la programació actual. És el cas de la veu inconfusible de les transmissions del Barça de futbol, Joaquim Maria Puyal, que en aquest programa en homenatge a la ràdio parlarà d'aquest mitjà de comunicació i la seva història, les sintonies, els anuncis i el llenguatge, entre altres aspectes del món radiofònic. El programa transportarà el so de la ràdio des dels anys seixanta fins al 2016, amb pianista i cantants en directe. A més, es versionaran bandes sonores mítiques de Catalunya Ràdio.

Categoria: Jocs i concursos
Escrit per: Jordi Aguilera i Antonio Novella
delicious  digg  technorati  yahoo meneame latafanera
I seguim amb concursos. Son tuitaires? Una marca de vins convoca el premi #Monologueando per triar els 150 tuits més ocurrents (en castellà) i fer-ne un llibre. A més, amb els tres millors tuits es faran etiquetes de les ampolles, d'una edició especial d'aquest vi. I aquests tres guanyadors s'enduran, a més, tres lots de productes de la marca.Amb aquest concurs, el vi fa honor al seu nom, ja que es tracta de la marca "Monólogo", que dona nom a un vi negre de La Rioja i a un blanc de la D.O. Rueda, del grup català Freixenet.

La campanya és idea de l'agència publicitària barcelonina Umami, i juga amb el concepte del "fandomaking", on els continguts de la marca els creen els mateixos seguidors. En la difusió del concurs, hi han participat alguns "influencers" de les xarxes, com la bloguera de noves tecnologies i col•laboradora de "Generació digital" Gina Tost.


Categoria: Jocs i concursos
Escrit per: Jordi Aguilera i Antonio Novella
delicious  digg  technorati  yahoo meneame latafanera
I el tercer concurs d'avui ja comença a ser un clàssic. El III Premi Borni, convocat pel Born Centre Cultural de Barcelona, busca lectors espavilats que sàpiguen trobar anacronismes en novel•les històriques. El premi? Una lupa, un lot de llibres (tots els volums publicats de la col·lecció "Barcelona 1700") i un passi per a les activitats del Born durant un any. El termini de participació s'acaba el 29 de febrer.El Premi Borni als Lectors va néixer l'any 2014 i convida els lectors a detectar anacronismes o desajustos en obres de narrativa històrica. Com expliquen els convocants: "És una via d'accés al coneixement del nostre passat per mitjà de la literatura amb sentit de l'humor."


Categoria: Art i cultura
Escrit per: Jordi Aguilera i Antonio Novella
delicious  digg  technorati  yahoo meneame latafanera
Comencem amb una primícia que s'acaba de posar en marxa!. Pintamaps és la nova eina digital de l'Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya, i ens permet crear un mapa personalitzat de qualsevol lloc de Catalunya, acolorit al nostre gust i en funció de les nostres necessitats: des d'un mapa escolar a una ruta senderista. Escrivim, per exemple, Torroella de Montgrí, al cercador, i ens porta al mapa de la zona.A la columna de l'esquerra hi ha les opcions per personalitzar-lo. A sota triem entre tres maneres d'indicar la toponímia, que també podríem eliminar. I a la part de dalt hi ha tretze categories dels elements que podem acolorir, cadascun amb la seva paleta de colors: Per exemple, les carreteres, les pintem de color marró; la vegetació, de verd; les edificacions, de vermell; els carrers, de groc; les platges, de taronja, i el mar i els rius, de blau fosc. També podem triar el color del fons del mapa, i, fins i tot, donar-hi textura, entre sis opcions diferents.

A la columna de la dreta hi trobem els botons per desar i pujar l'estil creat. També hi ha un zoom per ampliar o reduir el mapa, un modificador de perspectiva, on podem triar dos angles de visió diferents, i una brúixola per orientar-lo com vulguem. Quan hem acabat el nostre mapa el podem capturar per reproduir-lo en el format i la mida que vulguem.

La web també ens deixa canviar aleatòriament la coloració del nostre mapa per veure les possibilitats del Pintamaps, aquesta eina que ens permet jugar a ser cartògrafs!

Els creadors del Pintamaps són els especialistes en entorn digital de l'ICGC, anomenats GeoStarters, i responsables de la web de l'Institut Betaserver, on van afegint totes les novetats i eines que posen a disposició de l'usuari.

En el cas del Pintamaps, ens expliquen que la principal aportació consisteix en el fet que "les dades ja no són imatges de mapes (png, jpg) trossejades per ser enviades per internet i per tant 'as is', sinó vectors que són renderitzats a la màquina de l'usuari segons el seu propi estil.

Es tracta de la tecnologia 'vector tiles' que està revolucionant el món de la cartografia i les possibilitats que els usuaris tenen d'interactuar-hi. Les possibilitats que aquesta tecnologia obre (no només cartogràfiques) són enormes".

Les dades de l'ICGC es difonen sota llicència oberta (CC-BY Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya) i, per tant, són reutilitzables. Els creadors de l'eina adverteixen que Pintamaps obté un millor resultat en Google Chrome. L'equip dels GeoStarters està format per Sergio Anguita, Jessica Sena, Víctor Pascual, Wladimir Szczerban, Rafael Roset, Montse Ortega i Marc Torres.


ALTRES ENLLAÇOS

Espai Internet 26/07/2015: L'ull del temps: Una lupa per observar el passat!
Espai Internet 19/04/2015: Com era Catalunya? (Des del 1945)
Espai Internet 12/08/2012: Catalunya des de l'aire, ara i fa mig segle

Espai Internet 04/03/2012: Mapes per viatjar al passat
Espai Internet 02/10/2011: Tot el món, a un clic
Espai Internet 03/04/2011: Mapes per a tot
Espai Internet 05/10/2008: El món, tal com és: 366 visions diferents
Espai Internet 14/10/2007: Tetris de geografia europea

La Cartoteca - Blog sobre mapes
Categoria: Apps
Escrit per: Jordi Aguilera i Antonio Novella
delicious  digg  technorati  yahoo meneame latafanera
Divertium és una nova aplicació que ens permet tenir a la butxaca totes les ofertes d'oci familiar que hi hagi al nostre entorn. Funciona de forma molt senzilla: un cop estem geolocalitzats, li podem demanar que -en un radi de proximitat de fins a cent quilòmetres- i en les dates del calendari que ens interessin, ens busqui l'oferta possible entre sis categories diferents, d'Esports a Fires, Restauració o Festes populars.De cada suggeriment s'indica l'edat recomanada i el preu, i tenim la possibilitat de compartir-lo per les xarxes socials, valorar-lo o posar-nos un recordatori.

L'app és gratuïta i està disponible per Android i iOS. Els responsables d'aquesta nova aplicació són Elisabeth Rusiñol i la seva família de Santa Eulàlia de Riuprimer, a la comarca d'Osona, que van tenir aquesta idea arran de la necessitat de tenir aquesta informació d'una manera fàcil i clara.


Categoria: Art i cultura
Escrit per: Jordi Aguilera i Antonio Novella
delicious  digg  technorati  yahoo meneame latafanera
La Laia té nou anys i, com ens ha dit, fa d'enxaneta. Aquestes ulleres que porta incorporen una petita càmera que ens permetrà veure tot el que ella veurà mentre puja dalt d'un castell, en aquest cas, un 3 de 7. La seva experiència interactiva és una de les 35 que es poden viure al Castelloscopi, el castell virtual "online" que es va presentar ahir mateix.Es tracta d'un castell, amb una estructura de 3 de 7, en què cada posició és ocupada per una pantalla. Podem girar-lo i moure'l com vulguem, acostar-nos-hi i allunyar-nos-en per observar-lo des de qualsevol perspectiva, fins a trobar la pantalla que més ens interessi. Si cliquem a sobre de cada pantalla, accedim a un vídeo que recull la visió subjectiva que té cada membre de la colla mentre es fa el castell. Triem, per exemple, la Laura, que fa de terça.

Cada vídeo va acompanyat de petites notes explicatives que ajuden a entendre la funció de cada peça del castell, i sovint hi apareix una petita pantalla que ens dóna la perspectiva exterior general del castell en aquell moment.

A més, hi ha un text amb tota la informació de cada posició, i un enllaç a l'article de la Viquipèdia corresponent al castell que estan carregant. El projecte és de desenvolupament obert, és a dir, que si algú hi vol col·laborar ho pot fer a través de la plataforma on es troba penjat, anomenada Github.

El Castelloscopi és una iniciativa dels Castellers del Poble Sec, que hi han treballat al llarg d'un any i mig enregistrant imatges de moltes de les seves actuacions. El projecte (que es va ajudar a finançar amb un Verkami) té el suport de la Coordinadora de Colles Castelleres de Catalunya (CCCC). El Castelloscopi no oblida ningú. També hi trobem, per exemple, posicions tan sacrificades i poc vistoses, com la que ocupa la Pili, a les crosses.

L'objectiu és acostar els castells a tothom i fer partícip l'usuari de la web de l'experiència de viure un castell des de dins, amb la mateixa perspectiva que els seus membres. De fet, els Castellers del Poble-sec ja tenien una estructura física audiovisual, també anomenada Castelloscopi, amb la qual fan tallers presencials per facilitar aquesta immersió visual en la construcció dels castells i en les diferents funcions dels membres de la colla. Aquesta estructura fa uns 2,5 metres d’alçada per 3,5 d’amplada. Al programa de TV3, "Quarts de nou", es pot veure un d'aquests tallers fets amb l'ajuda del Castelloscopi.
Categoria: Art i cultura
Escrit per: Jordi Aguilera i Antonio Novella
delicious  digg  technorati  yahoo meneame latafanera
I dels castells a una altra imatge emblemàtica de Catalunya: la muntanya de Montserrat. L'hem vist retratada des de tots els angles possibles, però mai deixa de sorprendre'ns. Una de les últimes visions de la muntanya que hem trobat a la xarxa és la del fotògraf sabadellenc José Ángel Arroyos.Es tracta d'un "time-lapse", és a dir, un muntatge de fotos fetes a intervals regulars, des de diversos enquadraments, al llarg de tot el dia i també de la nit. El resultat és un vídeo anomenat "Montserrat, llums i roques". José Ángel Arroyos el va penjar el juliol del 2015 al seu canal de YouTube, anomenat Portal de Catalunya, on trobaran, també, altres interessants muntatges visuals. I també hi té un canal a Vimeo, on hi penja aquests i altres vídeos.

Arroyos té, a més, una web anomenada Fotomedia3, on informa de la seva activitat professional i dels serveis com a fotògraf.


ALTRES ENLLAÇOS

Espai Internet 12/07/2015: Amb Montserrat a la butxaca
Espai Internet 18/08/2013: Volta Montserratina, una excursió diferent
Espai Internet 07/07/2013: Montserrat, com mai l'hem vist
Patronat de la Muntanya de Montserrat
Portals de Montserrat
A peu per Montserrat
Rutes de senderisme per Montserrat, a Wikiloc

Categoria: Art i cultura
Escrit per: Jordi Aguilera i Antonio Novella
delicious  digg  technorati  yahoo meneame latafanera
La Viquipèdia en català ja suma prop de mig milió d'articles i està a punt de convertir-se en la dissetena que supera aquesta xifra. L'edició catalana va ser la segona del món a posar-se en marxa, el març del 2001. Va ser just després d'haver començat la Wikipedia en anglès, que ha complert els quinze anys aquesta setmana.Per celebrar-ho s'ha creat aquesta web: 15.wikipedia.org, on es demana als usuaris que deixin un missatge en forma de piulada, explicant, en un màxim de cent quaranta caràcters, què ha significat per a ells la Wikipedia. L'enciclopèdia col·laborativa, digital i gratuïta està totalment escrita per voluntaris que no cobren res. Es pot consultar en dues-centes vuitanta-vuit llengües i suma més de quinze milions d'articles, amb uns tres mil milions de paraules, que ocuparien més de dos mil tres-cents volums d'una enciclopèdia de paper.

La Wikipedia, a més, s'actualitza minut a minut, com deixa ben clar el vídeo del tradicional resum de l'any que s'ha publicat fa pocs dies.
Categoria: Art i cultura
Escrit per: Jordi Aguilera i Antonio Novella
delicious  digg  technorati  yahoo meneame latafanera
I d'un aniversari a una benvinguda. "La Tornada" és una nova revista digital sobre música catalana. Ja suma sis números, i renova continguts cada setmana. S'estructura en catorze seccions, que es presenten amb un format molt visual i un tractament gràfic atractiu.Hi trobem, per exemple, "En directe", amb les cròniques dels concerts més destacats de la setmana, amb nombroses fotografies. O "A l'estudi amb...", on, en format de vídeo, entrevisten un artista; en aquest cas, la banda Cybee, de Sant Feliu de Llobregat. La revista busca la complicitat del lector, amb seccions obertes als tuits perquè hi puguin dir la seva sobre concerts i autors. També ofereixen cada setmana premis i sortejos, com ara una ampolla de vi firmada per un artista.

La web dóna accés a un arxiu on es poden trobar els continguts de tots els números publicats. L'impulsor de la revista és el periodista Pau Planas, que ens explica que l'objectiu de "La Tornada" és "descobrir noves propostes musicals i conèixer amb més detall les més mediàtiques."
Anterior