Categoria: Art i cultura
Escrit per: Jordi Aguilera i Antonio Novella
delicious  digg  technorati  yahoo meneame latafanera
Avui anem de música. Aquesta rumba que senten és el tema "Queda't amb mi", del grup Dijous Paella. És la peça més sentida i descarregada a Musicalliure.cat. No és un portal nou a la xarxa, va començar el 2006, però ara emprèn una nova etapa. Els seus objectius no han canviat: potenciar, difondre i promoure tota la música d'accés lliure feta als Països Catalans.Ja tenen més de mil cançons de dos-cents músics i grups. La web permet moure's ràpidament pel catàleg i buscar i sentir noves propostes de manera molt fàcil. De cada autor, en trobem el repertori disponible, amb l'opció de sentir-lo i descarregar-lo de manera legal i gratuïta, i una completa fitxa amb enllaços per contactar-hi.

La nova web inclou ara l'opció de reproduir ininterrompudament les cançons i, alhora, continuar navegant per altres racons de la web sense que la música s'aturi. A més a més, gràcies a l'"streaming", és possible tenir com a fil musical les més de setanta hores que representen les mil cançons disponibles. També mantenen un blog, amb totes les novetats que van incorporant.

Ara fan una altra crida a incorporar nous autors que vulguin donar a conèixer i compartir lliurement la seva música.


Categoria: Art i cultura
Escrit per: Jordi Aguilera i Antonio Novella
delicious  digg  technorati  yahoo meneame latafanera
Aquest és l'últim èxit de Taylor Swift, i és, ara mateix, un dels que estan al capdamunt de la llista dels més sentits als Estats Units. Hi hem accedit a través del portal Musiclist, una bona proposta per sentir les novetats musicals de tot el món de manera legal i gratuïta.El portal, fet a Catalunya, ens permet seleccionar els videoclips dels temes ordenats segons el Top Vendes (segons I-Tunes), les llistes d'èxits de set emissores de radio-fórmula o gèneres i moments.

La web no permet descarregar-se cap cançó, només poder-les escoltar, sense interrupcions publicitàries. Musiclist va ser creada l'any 2014 per l'estudiant d'Enginyeria Informàtica de Barcelona Jordi Pallarès.Categoria: Art i cultura
Escrit per: Jordi Aguilera i Antonio Novella
delicious  digg  technorati  yahoo meneame latafanera
A partir d'aquesta setmana, tots els usuaris de la Xarxa de Biblioteques Municipals de la Diputació de Barcelona poden accedir al catàleg Naxos Music Library, especialitzat, sobretot, en música clàssica. Hi trobaran més de cent catorze mil discos i un milió sis-cents mil fragments, que es poden escoltar lliurement.

T'has de donar d'alta aquí, amb l'usuari i contrasenya que té cada soci de les biblioteques de la DIBA. Aleshores, s'ha de clicar a l'accés directe a "NAXOS Music Library" de la columna de la dreta. Hi ha un cercador, i també es pot buscar per categories, com ara intèrprets, autors, gèneres o discogràfiques. De cada disc, en veiem la portada, l'índex de totes les peces per poder-les reproduir i, fins i tot, algunes informacions addicionals.

Fins i tot han editat un manual , amb les instruccions d'ús

Aquest arxiu no només comprèn els enregistraments de la discogràfica Naxos, sinó també els de moltes altres especialistes en música clàssica, com ara ARC, Berlin Classics, BIS, Capriccio, Chandos, EMI Classics, Erato, Finlandia, Hänssler Classic, Harmonia Mundi, Hungaroton, Naïve, Naxos, Nonesuch, Nimbus, Ondine, RCA Records, Sony Classical, Teldec, Virgin Classics o Warner Classics.

També podem accedir a una llista de compositors i a una altra d'intèrprets, que ens enllacen directament amb els seus enregistraments. El catàleg inclou llibres i sinopsis de més de 700 òperes, i biografies d'artistes i compositors.

Cada mes s'hi aniran incorporant nous títols. Per accedir-hi cal anar a "El meu compte" del Catàleg Aladí o bé a l'apartat "Selecció de webs i bases de dades" de la Biblioteca Virtual.

Aquesta iniciativa per sentir música se suma a una altra novetat recent a la Xarxa de Biblioteques Municipals, que és la de poder escoltar els àlbums que són novetat a les biblioteques a través d'un enllaç al Catàleg Aladí cap a plataformes de "streaming" gratuït com Bandcamp, Spotify o Deezer.

Categoria: Apps
Escrit per: Jordi Aguilera i Antonio Novella
delicious  digg  technorati  yahoo meneame latafanera
Com segurament ja deuen saber, avui toca jornada electoral... I amb l'aplicació 27-S, creada per la Generalitat, podran saber, a l'acte, totes les dades que es vagin generant. Hi haurà, és clar, la composició del Parlament, i els vots i el percentatge de cada un dels partits que es presenten. També podrem buscar els resultats per circumscripció i per municipi.Si volen fer comparacions amb les eleccions del 2012, també ho podran fer, amb totes les opcions: partits, circumscripcions o municipis. I si s'estimen més mirar al futur i jugar a fer aliances, l'app també ho permet amb l'opció "Crea els teus parlaments", en què es poden sumar escons de diverses forces i veure quines majories en surten.

La web s'ha fet a partir d'una de semblant que també va crear la Generalitat per les eleccions del 2012, però en aquesta ocasió s'han tingut en compte els suggeriments i millores proposats pels mateixos usuaris. L'app està disponible tant per a Android com per a i-Phone.
Categoria: Educatius
Escrit per: Jordi Aguilera i Antonio Novella
delicious  digg  technorati  yahoo meneame latafanera
Mai s'ha fet una reproducció a escala del Sistema Solar com aquesta. Un grup d'amics aficionats a la ciència van anar fins a un enorme llac sec, a Nevada, als Estats Units, i van recrear com seria el nostre sistema si el Sol fos un globus d'un metre i mig de diàmetre. A partir d'aquí van situar els planetes amb la mida i la distància a l'escala corresponent: Mercuri, petit com un pèsol, a 68 metres. Venus, a 120. La Terra, com una bala blava de les de jugar, a 176 metres... i així amb la resta de planetes, i sempre dibuixant sobre el terreny l'òrbita corresponent, amb un cotxe.Mart ja era a 269 metres. Se'ls va fer de nit mentre situaven Júpiter, com una petita pilota, a gairebé un quilòmetre del Sol. Després, Saturn, amb els seus anells, a 1,7 quilòmetres. Urà, com una bombeta, a més del doble, 3,4. I Neptú, el més llunyà, a 7,6 quilòmetres d'on havien situat el globus. Quan va sortir el Sol es van situar a l'òrbita terrestre i van comprovar que la mida del globus era la mateixa que el Sol, cosa que va demostrar que la seva escala era la correcta.

Tot el procés, que acaba amb la sortida del Sol, i moltíssims detalls estan explicats en un vídeo que s'acaba de penjar a la xarxa i que ens dóna una idea realment aproximada de com de gran és el nostre Sistema Solar.

Els responsables de la iniciativa, i del vídeo, són Wylie Overstreet i Alex Gorosh. En aquest altre vídeo, expliquen com el van fer.
Categoria: Dades i xifres
Escrit per: Jordi Aguilera i Antonio Novella
delicious  digg  technorati  yahoo meneame latafanera
Aviat serem set mil quatre-cents milions de persones, i cada segon que passa la xifra va augmentant de tres en tres. Aquesta animació ens dóna la benvinguda a la web del projecte Població Global, on podrem saber (en anglès i castellà) quin lloc ocupem en la població mundial i, fins i tot, quina és la nostra esperança de vida.

Només hem de posar la nostra data de naixement. Per exemple, un home nascut el 20 d'octubre del 1959, és més gran que més del vuitanta per cent de la població mundial i més jove que la resta. Viurà, segons la mitjana espanyola, fins al 2043, quan tindrà prop de 84 anys. La web ens permet fer comparatives de quina seria la seva esperança de vida segons el país on visqués: Seria una mica més alta en llocs com Noruega, i Austràlia i bastant més baixa en països com Eritrea, o el Congo.La web, en anglès i en castellà, ha estat desenvolupada per l'economista alemany Wolfgang Fengler (a qui podem veure explicant més detalls en una conferència), que ha fet servir les dades demogràfiques oficials que Nacions Unides dóna anualment o cada cinc anys i les seves projeccions per calcular l'esperança de vida.

A d'altres Espai Internet ja hem parlat d'aquest tema de la població mundial. Per exemple, aquí podíem veure com seria el Món si cada país tingués una mida proporcionada amb la seva població.

I en aquest altre, podiem variar la nostra esperança de vida segons diverses variables que podiem canviar. Aquest rellotge vital et diu les hores i minuts que portes viscuts.

Categoria: Apps
Escrit per: Jordi Aguilera i Antonio Novella
delicious  digg  technorati  yahoo meneame latafanera
Parlem ara d'una aplicació per fer-nos sentir més segurs. Es diu CareUs. Cada usuari ha de tenir registrats una sèrie de "protectors", familiars o amics que també tinguin l'aplicació. En cas d'un possible perill o emergència, només cal prémer el botó inferior, de color taronja, anomenat de "precaució". Automàticament, els protectors no reben cap alerta, però si tenen accés a la posició de l'usuari.Si el perill es materialitza, s'ha de clicar el botó superior, més gros i vermell, anomenat de "SOS". Immediatament els protectors són avisats i reben les fotos i àudios que l'usuari hagi fet. A més, tots els altres usuaris de l'aplicació que estiguin a prop, encara que no siguin protectors, tenen un avís amb la posició de l'alerta i l'opció de trucar al 112.

CareUs és una aplicació desenvolupada per Juan Carlos Iglesias, Pablo Lara, Quim Falgueras (Grup Intercom), Juan Egea (Digio) i Carlos Latre. l'App és gratuïta i està disponible tant per I-Phone com per Android.
Categoria: Art i cultura
Escrit per: Jordi Aguilera i Antonio Novella
delicious  digg  technorati  yahoo meneame latafanera
Avui els convidem a fer la volta al món de maneres diferents.

La primera, a través de les paraules. Wordmap és una web que ens permet escriure qualsevol terme --per exemple, "gos"-- i que automàticament ens va mostrant a sobre d'un mapamundi com s'escriu la paraula en gairebé tots els idiomes del món.

Unes línies uneixen els països on es parla la mateixa llengua. Si cliquem a sobre de cada paraula, podem sentir com es pronuncia en cada idioma i accedir a informació sobre la llengua.La web, creada per una escola d'idiomes brasilera, combina el Google Translator i la Wikipedia, i accepta tots els idiomes compatibles amb aquest traductor. Wordmap funciona des de principis de 2015.

Escrit per: Jordi Aguilera i Antonio Novella
delicious  digg  technorati  yahoo meneame latafanera
En la segona volta acompanyem el viatger nord-americà Alex Chacon, que va recórrer el món amb motocicleta fent-se "selfies" pertot arreu per on passava. El resultat és aquest vídeo, realment espectacular, en què en tres minuts veiem el resum del seu viatge de sis-cents dies, que el va dur a visitar trenta-sis països.

Chacon té una pàgina web, modernmotodiaries.com, on explica fil per randa aquella experiència i n'aporta moltes més dades, com ara fotografies i altres vídeos. El vídeo va ser qualificat com "la 'selfie' més èpica de tots els temps" per la CBS i va guanyar el Premi a la Millor Videoselfie del 2014.Ja ha publicat la segona entrega d’aquests selfies al voltant del Món, que també es pot veure (al costat d’altres vídeos) al seu canal de Youtube.
Categoria: Art i cultura
Escrit per: Jordi Aguilera i Antonio Novella
delicious  digg  technorati  yahoo meneame latafanera
El vol de la "New Horizons" sobre Plutó ha estat, sens dubte, la noticia astronòmica de l'estiu i, potser, de l'any. Al portal Sondas Espaciales hi hem pogut anar trobant totes les dades i fotografies que la missió ha anat generant. És només un dels últims exemples de la bona feina de divulgació que des de l'any 2002 fan un grup d'aficionats a l'astronomia i a l'espai.

Hi trobem seccions com ara notícies, especials, efemèrides, agenda d'esdeveniments o un apartat de televisió amb enlairaments i arribades de les diferents missions. També hi ha lloc per als gràfics més complets i per a l'humor. Un altre apartat ens porta, puntualment, l'estat de l'Estació Espacial, amb fitxes de tots els astronautes que hi ha. Però el lloc més actualitzat i per on circula més informació de tot el portal és el forum, on trobem centenars de temes amb milers de missatges, perfectament ordenats, que ens permeten seguir tota l'actualitat de l'espai.De fet, Sondas Espaciales funciona com una Wiki, en què és la comunitat d'usuaris qui nodreix de continguts el portal i l'actualitza continuament. Sondas Espaciales va començar a funcionar el juny del 2002, com a web personal de Pedro León, amb motiu de l'arribada de la sonda "Cassini" a Saturn. A poc a poc s'hi va anar afegint informació sobre altres sondes, com ara "Contour", "Galileo", "Genesis" o "Mars Global Surveyor". L'any 2009 ja acumulava informació sobre més de dues-centes sondes, i el 2010 tenia 4.500 usuaris registrats i más de 6.000 visites diàries.

Els responsables del portal són els membres de l'Associació AstroInnova, creada a Còrdova l'any 2011 per un grup d'aficionats a l'astronomia i als temes de l'espai amb l'objectiu de fer activitats divulgatives en aquests camps. A més de Sondas Espaciales, també s'encarreguen altres iniciatives d'àmbit web com ara AstroIdea, Proyecto Daedalus, Infosondas i l'organització de la Campus Party.


ALTRES ENLLAÇOS

Espais Internet sobre astronomia i l'espai
Espai Internet 01/03/2015: El Sol, com mai l'hem vist
Espai Internet 09/11/2014: "Ambició": objectiu, aterrar en un cometa
Espai Internet 05/10/2014: Mart en 3-D
Espai Internet 27/07/2014 Un tomb (o dos) per Júpiter
Espai Internet 22/09/2013: Les millors fotografies astronòmiques del 2013, segons Greenwich
Espai Internet 11/08/2013: Per saber més sobre l'Espai
Espai Internet 19/05/2013: Un astronauta molt mediàtic
Espai Internet 29/07/2012: La Terra, com no l'havíem vist mai
Espai Internet 08/01/2012: Entrena't com un astronauta
Espai Internet 10/07/2011: Buran: El cosí pobre (i oblidat) del Shuttle
Espai Internet 19/06/2011: Quan pesaríem a la Lluna?
Espai Internet 17/04/2011: Per triar la música de l'últim Endeavour
Espai Internet 10/04/2011: 50 anys del primer vol espacial de Gagarin
Espai Internet 10/04/2011: Un atles en 3D del Sistema Solar
Espai Internet 20/02/2011: Comparar la mida de les estrelles
Espai Internet 11/04/2010: Quants astronautes hi ha ara a l'espai?
Espai Internet 18/04/2010: Si la Terra tingués anells
Espai Internet 21/03/2010: Un tour guiat per l'Estació Espacial
Espai Internet 29/11/2009: Siguem marcians
Espai Internet 04/10/2009: El Joc del Big Bang
Espai Internet 19/07/2009: Especial 40 anys d'arribada a la lluna
Espai Internet 05/07/2009: L'Estació Espacial, per dins
Espai Internet 26/04/2009: El telescopi com balla
Espai Internet 05/04/2009: NASA: Fins a l'infinit, i més enllà
Espai Internet 05/04/2009: Tot sobre l'Any de l'Astronomia
Espai Internet 05/04/2009: L'espai, al dia
Espai Internet 05/04/2009: A classificar galàxies! (Un altre exemple de col•laboració espacial)
Espai Internet 01/03/2009: La finestra indiscreta, espacial
Espai Internet 04/01/2009: Passeja pel cel
Espai Internet 26/10/2008: Enviar el teu nom a l'espai
Anterior