Lluís Torner és doctor en Ciències Físiques i catedràtic d’aquesta disciplina per la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC). Ha estudiat a diverses universitats nord-americanes, com ara les de Florida, Arizona i Maryland, i dirigeix l’Institut de Ciències Fotòniques, l’ICFO, un centre de recerca que en poc més de 10 anys s’ha convertit en un referent mundial en el terreny de la fotònica, que investiga les aplicacions de la llum.

Torner transmet passió per la ciència i parla dels científics com a navegants o exploradors a la recerca d’illes desconegudes.
L’ICFO, que ara atrau científics joves de tot el món, va ser un projecte seu. Està convençut que el que anomena “ciència de frontera” és el futur, i que Catalunya té la capacitat i el talent per desenvolupar tecnologia i estar entre l’elit científica mundial.

La investigació fotònica obre immenses possibilitats d’avenços tecnològics en àrees com ara la nanomedicina, l’energia o les comunicacions per internet.
Les aplicacions de la fotònica estan molt presents en la nostra vida quotidiana: la fibra òptica, internet, mòbils i tauletes, la cirurgia ocular, les plaques fotovoltaiques o la il•luminació de baix consum són alguns dels avenços tecnològics que tenen a veure amb la generació i transmissió de llum.

De la importancia estratègica d’aquest camp de recerca en dóna idea el fet que un informe de la Comissió Europea assegura que gairebé un 10 % de l’economia europea està relacionada amb aplicacions de la fotònica, i la valora com una de les 5 tecnologies del futur.
Lluís Torner ens parlarà de les enormes possiblitats que la investigació fotònica ens obre en àrees com ara la nanomedina, que permetran el tractament més eficaç de malalties com el càncer. I també de la revolució tecnològica que ens arribarà d’un nou material, el grafè, un derivat del grafit.

Torner ens explicarà també per què invertir en ciència és important per a un país, i com aconseguir que sigui profitosa per a la societat la relació entre científics i empresaris.

"Singulars"

Lluís Torner: Recerca de frontera

Dimecres 12 de juny, a les 22.05 al canal 33.