La Reserva Federal dels Estats Units (FED) haurà de publicar la llista de les entitats financeres que van rebre préstecs d’emergència entre el mes d’agost del 2007 i el novembre del 2008. Així ho ha sentenciat el Tribunal Suprem, l’equivalent al Tribunal Constitucional a Espanya.

The Clearing House Association, que representa els interessos de Bank of America, Bank of New York Mellon, Citibank, Deutsche Bank Trust Co. Americas, HSBC Bank USA, JPMorgan Chase Bank, U.S. Bank y Wells Fargo Bank, havia presentat una apel•lació en contra d’una sentència del 2010 que obligava la FED a publicar-ne la llista.

Es podrà saber algun dia quantes vegades l’entitat financera espanyola X ha acudit a la barra lliure del Banc Central Europeu (BCE) a demanar diners públics a l’1% per fer negoci comprant bons públics al 5%?
Compte amb el detall que no és insignificant: jo et deixo diner públic a l’1% i tu em compres deute al 5%. És a dir, et regalo un 4% i sense risc. Hi ha algun empresari dels que creen riquesa, dels que posen en risc tots els seus estalvis i els de la seva família, que hagi rebut mai un tracte semblant?
Hi ha algun empresari que, malgrat tenir un negoci amb beneficis, se li hagi permès acudir a alguna barra lliure pública per negociar línies de crèdit que els mateixos bancs que anaven al BCE li negaven?

Hi ha algun empresari que, malgrat ser ajudat amb diner públic, s’hagi apujat el sou i el dels seus màxims directius?

Els jocs de casino de les entitats financeres amb el vist-i-plau de reguladors i de governs castiga fins a extrems inenarrables els més febles.

El reportatge que veuran aquest dilluns és molt dur. La voracitat d’aquest sistema permet que una mare separada amb dos fills, un amb paràlisi cerebral i l’altre autista, sigui desnonada. I aquí no passa res. Bé, sí que passa. Segons “El País”, Telefònica ha creat una filial a Irlanda amb 3.410 milions per estalviar impostos.

Segons Arcadi Oliveras, president de Justícia i Pau, i citant un informe de la Universitat Pompeu Fabra, els poderosos defrauden a Espanya 80.000 milions cada any a Hisenda. I és que, segons aquest doctor en Ciències Econòmiques i professor del Departament d’Economia Aplicada de la Universitat Autònoma de Barcelona, “estem en mans de delinqüents”.

“Singulars”

Arcadi Oliveras, “estem en mans de delinqüents”.

Dilluns 28, a les 22.40, pel Canal 33