Tepper: “Con esta reforma, los que no tienen trabajo continuarán en el paro el dia 29 y después".

Niño Becerra: “El 2020 només hi haurà feina per al 40% de la població.”


Segons el Fòrum Econòmic Mundial, Espanya ocupa el lloc 115 de 139 països en Eficiència del mercat laboral. El 109 en productivitat, el 124 en flexibilitat salarial i el 119 en rigidesa d’ocupació. I, en competitivitat, Espanya ocupa el lloc 42, entre Puerto Rico i Barbados.
Així mateix, mentre a l’Eurozona hi ha un 10% d‘atur, a Espanya supera el 20%.
El malson continua: gairebé el 20% dels joves entre els 20 i els 24 anys ni estudia ni treballa; i un 44% de llicenciats entre els 25 i els 29 anys treballa en llocs inferiors al seu nivell d’estudis.
Totes aquestes són dades d’organismes internacionals. Unes dades extraordinàriament greus i preocupants. Però n’hi ha més. I no són més bones ni menys preocupants, com aquesta altra: entre els menors de 25 anys, la taxa d’atur és del 42%.Amb tot, el problema amb les dades, sobretot si són previsions, és que els que les fan públiques no són innocents. En volen un exemple? Doncs aquí el tenen: resulta que a Espanya es venera un alt funcionari anomenat Pedro Solbes. L’any 2008, Solbes, com a ministre d’Economia, va presentar uns pressupostos generals de l’Estat conscientment esbiaixats enmig d’una desaprovació generalitzada tant per part de l’oposició política al govern Zapatero com per part de la immensa majoria d’economistes i d’organismes internacionals. Solbes va calcular un creixement del 3’3% del PIB, una caiguda del deute al 34% del PIB i un superàvit de l’1’1%.
I què va passar? Doncs com va dir gairebé tothom, res del que va calcular l’alt i ben pagat funcionari es va complir. L’economia, en lloc de créixer un 3,3%, va caure un 1,5%, i el dèficit també va ser de l’1,5%. I el deute va quedar en un 38,8% del PIB. Finalment, Solbes va dimitir. Això sí: encara continua conservant una certa aurèola de prestigi. Jo el recordo en aquell debat amb el flamant fitxatge del PP, Manuel Pizarro, l’home que s’havia oposat aferrissadament a la compra d’Endesa per part de Gas Natural: “Endesa, antes alemana que catalana”, es deia. Deixant de banda això, en aquell debat sobre economia, Pizarro va dir la veritat i Solbes va mentir: va negar sense envermellir que hi havia crisi, segurament obeint el seu president, Rodríguez Zapatero.
Tot això faria riure, però no en fa. Gens. I és que, a causa de les mentides i d’interessos partidistes, hi ha molt sofriment: centenars de milers de persones han perdut la feina, i centenars de milers de joves que, malgrat que tenen una formació superior a la dels seus pares, avui veuen com passen els fulls del calendari sense poder-se realitzar ni emancipar. Ja se’ls ha batejat: “la generació perduda”, en diuen.
El mes de maig, Zapatero va ser obligat pels organismes i diferents mandataris internacionals a deixar de dir mentides i a fer unes retallades històriques en prestacions socials, a rebaixar el sou als funcionaris i a reformar el mercat laboral. I aquí no passa res. Després encara hi ha gent que es pregunta quines són les causes del desprestigi de la política.
El dia 29 d’aquest mes, els sindicats majoritaris han convocat vaga general. Una vaga general per una reforma que no solucionarà els problemes del mercat de treball espanyol, com diuen tots els analistes que opinen lliurement.
Un d’aquests analistes és Jonathan Tepper, soci i analista de la firma britànica d’anàlisis financeres “Variant Perception”, autora d’un dels informes més crítics sobre la situació dels bancs espanyols.
De la seva última aparició en el programa, el 22 de febrer, agafo aquesta frase: “El gobierno español está en quiebra intelectual”.
L’entrevista a Jonathan Tepper l’acompanyarem d’un reportatge de 10 minuts a Santiago Niño Becerra, on el professor de l’Institut Químic de Sarrià exposa, sense embuts, com serà la societat després d’aquesta crisi. Cal recordar, per si encara hi ha algú que no ho sàpiga, que Santiago Niño Becerra és un dels pocs, poquíssims economistes que més i millor va predir aquesta crisi.

Jonathan Tepper: “Con esta reforma, los que no tienen trabajo continuarán en el paro el dia 29 y después."

Niño Becerra: “El 2020 només hi haurà feina per al 40% de la població.”

Dilluns 27, a les 22,40, pel Canal 33.