Per què ens enganyen, els mags?

Susana Martínez-Conde és la directora del Laboratori de Neurociència Visual de l’Institut Neurològic Barrow, a Phoenix, Arizona. Les investigacions del seu equip se centren en les bases neuronals de l’experiència visual i l’estudi del nexe entre il•lusions i realitat, especialment entre neurociència i màgia.

“Quan ens enfrontem amb la realitat, amb el món que hi ha aquí fora –diu Susana Martínez-Conde-, el nostre cervell no reconstrueix aquesta realitat; el que fa és construir la nostra experiència d’aquesta realitat”. I afegeix: “I la nostra experiència pot ser més o menys propera a la realitat objectiva, a la realitat física, del món exterior, però mai no hi haurà una correspondència del cent per cent”.

Què passa en els casos en què la correspondència és mínima, en què la dissonància és més gran? I aquí apareix la figura del mag, de les il•lusions visuals i de les il•lusions cognitives. En aquesta classe d’il•lusions, les visuals i cognitives, hi ha una relació neuronal. És a dir, entren en joc els circuïts neuronals, a diferència de les il•lusions òptiques, en què no cal aprofundir en el funcionament del nostre cervell per explicar-les.

Els mags són uns extraordinaris manipuladors de la consciència. Els mags alteren amb facilitat els nivells d’atenció i ens fan “veure” coses increïbles gràcies a les seves habilitats i coneixement de com reaccionem.

Si volen sorprendre’s, si volen saber una mica més sobre el nostre cervell, sobre “la ceguera al canvi”, i sobre com n’és de fàcil enganyar-nos, tenen l’oportunitat de fer-ho aquest dilluns.
Per explicar les il•lusions visuals, el mag Miguel Ángel Gea farà una sèrie de jocs que seran explicats per la doctora Martínez-Conde.

Susana Martínez-Conde, la màgia de la consciència

Dilluns 8 de març, a les 22,25, pel 33.