Dives sum, si non reddo eis quibus debeo.
I am a rich man as long as I don't pay my creditors.
(Sóc un home ric mentre no pagui els meus creditors).
Plaute (c. 254-184 BCE), "El corc"


El 18 d’agost de l’any passat, en plenes vacances d’estiu, “Variant Perception”, una firma jove d’anàlisis financeres de la City de Londres va publicar i repartir entre els seus abonats un informe demolidor de la situació econòmica d’Espanya. Començava amb la cita de Plaute i es titulava així: “Espanya: el forat en el balanç europeu”.

Entre altres perles, l’informe deia que Espanya és la mare de totes les bombolles immobiliàries, que l’atur superarà el 25% i que s’ha d’haver fumat crack –això és textual- per creure’s que els bancs espanyols són dels més forts d’Europa, i que tant aquestes entitats financeres com el govern espanyol actuen com els estruços.

L’informe va ser reproduït per l’analista John Mauldin –molt seguit pels gestor de fons nord-americans- en la seva “newsletter” setmanal, que reben més d’un milió cinc-centes mil persones a tot el món. Mauldin hi va afegir que “un desastre està a punt de passar a Espanya”, de la qual va dir que era l’aneguet lleig, la poma podrida o l’ovella negra.

Uns mesos després, Grècia fa saltar totes les alarmes. Però el que veritablement preocupa és Espanya. La borsa viu una altra jornada negra mentre Rodríguez Zapatero “resa” amb Barak Obama a Washington.

El ministre de Foment torna a fer de secretari d’Organització del PSOE i denuncia una suposada campanya ben orquestrada contra Espanya. El PP pregunta si era judeomaçònica.

La ministre d’Economia, Elena Salgado, i el seu segon, el secretari d’Estat José Manuel Campa, se’n van a Londres, d’on es creu que vénen tots els mals. Un mals que tenen un nom: Financial Times.

Torna una emmascarada calma, com en els intermedis. Fins quan?

Jonathan Tepper és l’autor de l’informe de “Variant Perception”. Apareix amb regularitat en mitjans com la CNBC, BBC, Bloomberg i d’altres. És llicenciat en Història Econòmica per la Universitat d’Oxford. I parla clar.

Jonathan Tepper, “Espanya, la ressaca.”

“Singulars”, dilluns 22, a les 22,25, pel Canal 33.