En sintonia El blog del director de Catalunya Ràdio

24/10/2018
Escrit per: Saül Gordillo
Categoria: General
La portada de Mònica Terribas, l'últim butlletí de Catalunya Informació i els titulars del "Telenotícies vespre" són alguns dels continguts a Alexa.

Els usuaris del nou servei de veu Amazon Alexa podran posar-se al dia de les darreres notícies directament amb la veu, sense necessitat d’escriure o tocar cap pantalla. La manera de conversar amb “ella”, l’Alexa, és a través d’uns altaveus intel·ligents, alguns dels quals tenen pantalla i mostren vídeos. L’usuari li demana notícies i el dispositiu les hi ofereix en funció d’una elecció prèvia.

Alexa a TV3 i Catalunya Ràdio

Com a director de Mitjans Digitals de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA) haig de dir que els mitjans públics són capdavanters a Catalunya amb la presència de continguts informatius de qualitat al servei de veu d’Amazon, i que gràcies a TV3 i Catalunya Ràdio els usuaris d’aquest ‘smart speaker’ podran consumir informació en llengua catalana. L’objectiu de Mitjans Digitals de la CCMA és que la ràdio i la televisió públiques segueixin sent motor en innovació tecnològica i que garanteixin la normalització del català en els nous productes i eines que treuen al mercat els grans monstres d’internet i tecnològics. En aquest sentit, l’aportació de Catalunya Ràdio i TV3 a Alexa permetrà als usuaris que ho desitgin estar informats de l’actualitat i de serveis com el temps en la llengua pròpia del domini lingüístic dels Països Catalans.

Continua llegint

23/10/2018
Escrit per: Saül Gordillo
Categoria: General
Catalunya Música acumula ja 10 anys de pertinença a la UER com a ‘membre aprovat’. La valoració que divendres, 19 d’octubre de 2018, vaig fer a la comissió de control del Parlament a la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA) és molt positiva i, com a resultat, Catalunya Música ha pujat fins als 11,7 milions d’oients potencials a Europa gràcies a aquesta acció exterior. De fet, estem davant d’una autèntica estructura d’estat cultural en la internacionalització de la nostra música i els nostres compositors.

Durant aquesta etapa Catalunya Música ha apostat per la transmissió de concerts, lligada a la seva política d’enregistraments i al vincle estratègic amb la UER. El paper de l’emissora en aquest sentit respon als objectius de promoció, difusió i coneixement del patrimoni musical català i universal, la promoció de nous talents, i actua com a motor dinamitzador i prescriptor, reflex de la vida musical del país, obert al món i a la cultura.

La Unió Europea de Radiodifusió (UER) ofereix cada temporada als 92 membres i associats una àmplia programació diària de concerts, en directe i en diferit, a través d’aquesta gran xarxa d’emissores de ràdio públiques de la qual Catalunya Música forma part des del 2009. Com a membre d’aquesta gran plataforma de cooperació i intercanvi de continguts, l’emissora de música clàssica de Catalunya Ràdio emet concerts de primer ordre, europeu i mundial, i situa les produccions pròpies a escala internacional.

Continua llegint

31/08/2018
Escrit per: Saül Gordillo
Categoria: General
A Catalunya Ràdio, aquest estiu hem fet un exercici excel·lent. El programa “Dies de ràdio” s’ha capbussat en la nostra història, la de la ràdio nacional de Catalunya, que enguany ha complert 35 anys i ha deixat ben palesa la vitalitat del projecte. Gairebé tots els noms importants de la comunicació d’aquest país han participat, en algun moment de la seva carrera, en l’oferta de la ràdio pública del país i des d’aquest ADN han mantingut l’èxit en altres àmbits. Aquesta essència es manté viva i molt present actualment i en el futur de la ràdio.

null

Avui presentem una temporada, la 2018-2019, que consolida l’aposta que vam fer fa dues temporades i que es reforça i es renova amb dues propostes que sorgeixen de l’essència de la ràdio. El nou “El suplement” dels caps de setmana, el liderarà Roger Escapa. Un valor jove que s’ha forjat a la casa, que ha participat els últims anys en “El suplement” amb Ricard Ustrell i que ve de defensar amb molt bona nota un “El matí de Catalunya Ràdio” de l’estiu molt carregat informativament.

Continua llegint

07/07/2018
Escrit per: Saül Gordillo
Categoria: General
Marxarem de vacances amb la satisfacció d'haver fet una molt bona feina. Les xifres, com a mínim, avalen el projecte que tinc el gust de dirigir. Aquest divendres he compartit amb els diputats i diputades del Parlament les millors dades de la història de Catalunya Ràdio. I és que tanquem temporada amb 672.000 oients diaris (791.000 si comptem tot el grup de les nostres emissores). La pressió ha estat màxima, però ens n'hem sortit.


Continua llegint

04/07/2018
Escrit per: Saül Gordillo
Categoria: General
Els 42 anys de transmissions de futbol en català de Joaquim Maria Puyal formen part d'un dels majors èxits de la ràdio i la comunicació d'aquest país. El 6 de setembre de 1976 Puyal va ser el primer a recuperar les narracions en català d'un partit de futbol des de la República. Des d'aleshores i fins avui, el mestre Puyal ha format part de l'imaginari col·lectiu i ha esdevingut un referent indiscutible per als professionals de la ràdio i la televisió.A Catalunya Ràdio acabem de celebrar els 35 anys de la primera emissió, del 20 de juny de 1983. La història de Catalunya Ràdio no s'entendria, de cap de les maneres, sense la figura d'en Puyal, un dels professionals més obstinat, metòdic i perfeccionista que he conegut i un dels directors de programa --La TdP-- més exigent amb si mateix i el seu equip, que defensa aferrissadament i pel qual es desviu. Aquesta manera de concebre l'ofici i de viure la professió, aquesta dedicació gairebé obsessiva a la ràdio i la feina, aquest compromís insubornable amb l'oient, han convertit Joaquim Maria Puyal en un 'homenot' que ha fet escola i a l'entorn del qual han sorgit altres figures de la ràdio i la televisió com Mònica Terribas, Jordi Basté o Antoni Bassas, entre moltíssimes d'altres de primer ordre.

Continua llegint

27/06/2018
Escrit per: Saül Gordillo
Categoria: General
null

Estem a punt de tancar una temporada històrica a tots els nivells. Pels esdeveniments que hem hagut d’explicar a la gent que ens escolta, per les amenaces que afortunadament hem superat, i des d’avui podem parlar també d’una temporada única pel que fa a l’audiència. Els registres de la temporada 2017-2018 són els millors des de l’existència de la ràdio, amb una audiència mitjana de 672.000 oients. Per dimensionar bé aquesta xifra, estem parlant de 81.000 oients més que la temporada anterior (un 14%) i 53.000 més que l’últim rècord, el de la temporada 2014-2015. La segona onada de l’any de l’EGM dona una audiència de 614.000 oients a la nostra ràdio, i això, comparat amb la mateixa onada de l’any 2017, suposa un augment molt sensible.


Continua llegint

20/06/2018
Escrit per: Saül Gordillo
Categoria: General
És impossible resumir 35 anys d’història de Catalunya Ràdio en quatre paràgrafs. Cadascú de nosaltres en faria un relat diferent i personalitzat perquè la ràdio pública ha estat una companya de viatge tant en la nostra quotidianitat com també en els dies especials, des d’aquell llunyà 20 de juny del 1983. Com a director, una les primeres coses que detectes quan entres a la casa és que la implicació dels professionals de la ràdio va més enllà d’una relació laboral. I això també ho experimenten els oients. La gent que ens escolta sap que Catalunya Ràdio és alguna cosa més que un mitjà de comunicació. Que és part de la seva vida i que és també una eina de construcció d’una societat millor, que va complint amb totes les dificultats els objectius que es va marcar en aquell llunyà estiu dels anys 80 quan va sortir en antena per primer cop.

nullContinua llegint

09/05/2018
Escrit per: Saül Gordillo
Categoria: General
El president del Parlament, Roger Torrent, assisteix a la tercera edició d'un concert gens convencional que ja s'ha convertit en un referent entre els grups i el públic.

null

La Sala Apolo de Barcelona va tornar a ser per tercer any consecutiu l’escenari de la festa anual d’iCat, amb un cartell de músics consagrats i emergents de l’escena catalana que, en aquesta edició, van revelar el secret de la nit: quin és el seu “plaer culpable”.Com a director del Grup d'Emissores de Catalunya Ràdio vaig felicitar l'equip d'iCat “per haver fet possible, un any més, El Desconcert, ja en plena normalitat des del retorn de les emissions a l’FM”. El president del Parlament, Roger Torrent, va recordar l'absència del vicepresident del govern, Oriol Junqueras, que l'any passat va assistir a El Desconcert i que va tenir un paper rellevant perquè iCat tornés a l'FM. Torrent també va destacar la importància d’iCat com “un instrument que ens ajuda a explorar el món musicalment i una plataforma per als grups i la indústria musical del país”. A més, va confessar el seu “plaer culpable” musical: la cançó coneguda com a “Explota mi corazón”, de Raffaella Carrà. El president del Parlament va provocar els aplaudiments dels assistents que omplien la Sala Apolo.Continua llegint

27/04/2018
Escrit per: Saül Gordillo
Categoria: General
La sèrie de reportatges sobre la integració a Catalunya ha guanyat el 36è Premi Civisme de Comunicació Local en la modalitat de Mitjans de Comunicació.
Si les persones són el que fan, els mitjans també són el que fan. I un mitjà de comunicació públic com Catalunya Ràdio ho demostra diàriament amb continguts de bon periodisme i compromesos amb el servei públic com els que ens acaben de fer merèixer un nou reconeixement.

null


Amb el conductor del “Catalunya migdia”, Òscar Fernández, ahir vam recollir el guardó de mans de Cesc Iglesies, secretari d’Afers Socials i Famílies, al Palau de Pedralbes de Barcelona. La sèrie de reportatges “Els nous altres catalans”, del programa “Catalunya migdia”, amb Òscar Fernández i Empar Moliner, ha rebut el Premi Civisme als Mitjans de Comunicació en l’acte de lliurament de la 36a edició dels Premis Civisme de Comunicació Local, convocats pel Departament de Treball, Afers Socials i Famílies i que s’ha fet al Palau de Pedralbes de Barcelona. Els Premis Civisme reconeixen accions, treballs, innovacions, entitats i persones que tracten el civisme com a instrument essencial per a la inclusió social i la lluita contra la pobresa.
Continua llegint

18/04/2018
Escrit per: Saül Gordillo
Categoria: General
Catalunya Ràdio viu el millor moment de la nostra història si fem cas a les xifres d’audiència de l’EGM difoses avui, la primera onada del 2018. Per segona onada consecutiva ens consolidem al llindar dels 700.000 oients, que són els dos millors registres des de la creació del Grup d’Emissores de Catalunya Ràdio. Vam tancar el 2017 amb uns números d’audiència excepcionals i algú podria pensar que es tractava d’una qüestió cojuntural, pels esdeveniments que vam viure tots plegats com a país. Els resultats d’avui ens demostren que la reacció positiva dels oients és estructural.

Catalunya Ràdio. Temporada 17/18


El matí de Catalunya Ràdio, amb Mònica Terribas, aconsegueix el seu rècord i s’instal.la en la xifra de 574.000 oients. Estem parlant d’un augment del 16% respecte fa un any. El Catalunya migdia, amb Òscar Fernández i Empar Moliner, es consolida com l’informatiu més escoltat i de referència a la seva franja amb 140.000 oients diaris. Un creixement del 26%.Continua llegint

Entrades següents | Entrades anteriors