Els 42 anys de transmissions de futbol en catalÓ de Joaquim Maria Puyal formen part d'un dels majors Ŕxits de la rÓdio i la comunicaciˇ d'aquest paÝs. El 6 de setembre de 1976 Puyal va ser el primer a recuperar les narracions en catalÓ d'un partit de futbol des de la Rep˙blica. Des d'aleshores i fins avui, el mestre Puyal ha format part de l'imaginari colĚlectiu i ha esdevingut un referent indiscutible per als professionals de la rÓdio i la televisiˇ.A Catalunya RÓdio acabem de celebrar els 35 anys de la primera emissiˇ, del 20 de juny de 1983. La hist˛ria de Catalunya RÓdio no s'entendria, de cap de les maneres, sense la figura d'en Puyal, un dels professionals mÚs obstinat, met˛dic i perfeccionista que he conegut i un dels directors de programa --La TdP-- mÚs exigent amb si mateix i el seu equip, que defensa aferrissadament i pel qual es desviu. Aquesta manera de concebre l'ofici i de viure la professiˇ, aquesta dedicaciˇ gairebÚ obsessiva a la rÓdio i la feina, aquest compromÝs insubornable amb l'oient, han convertit Joaquim Maria Puyal en un 'homenot' que ha fet escola i a l'entorn del qual han sorgit altres figures de la rÓdio i la televisiˇ com M˛nica Terribas, Jordi BastÚ o Antoni Bassas, entre moltÝssimes d'altres de primer ordre.

Generacions de barcelonistes i amants del futbol, per˛ tambÚ generacions d'oients a qui el futbol no els hi treia la son, han compartit moments hist˛rics del Futbol Club Barcelona i experiŔncies vitals inoblidables primer amb en Puyal a RÓdio Barcelona i des de la temporada 1985-86 a Catalunya RÓdio, 'la nacional i mÚs esportiva de Catalunya'. Puyal ha estat la 'banda sonora' d'un paÝs des de la rÓdio p˙blica perquŔ amb ell s'hi va mÚs enllÓ d'un gol o un resultat i perquŔ grÓcies a ell molts ciutadans han establert codis, expressions i marcs mentals any rere any i dŔcada rere dŔcada que superen la passiˇ pel futbol i connecten amb la passiˇ per una llengua i una cultura. Amb Puyal, la rÓdio esportiva i tota la rÓdio en general --per no parlar ara i aquÝ de la seva aportaciˇ a la televisiˇ o a l'acadŔmia-- han assolit uns nivells d'innovaciˇ i qualitat que han situat Catalunya al capdavant.

La retirada d'en Puyal de les transmissions de futbol no Ús una retirada professional, ni molt menys. Els mitjans p˙blics catalans no es poden permetre prescindir d'una figura com la seva, precisament en un context apassionant com l'actual, en quŔ el repte per la innovaciˇ, modernitzaciˇ, rigor, qualitat, Ŕtica i compromÝs sˇn tan necessaris per superar les dificultats actuals i les situacions adverses a quŔ s'enfronten els mitjans de comunicaciˇ p˙blics arreu del mˇn i en aquest meravellˇs racˇ de mˇn en concret.

Quim, grÓcies per aquests 50 anys de professiˇ, grÓcies per aquests 42 anys de futbol en catalÓ al transistor i al m˛bil, per FM i per IP, grÓcies per haver fet escola i deixat petjada entre tants, per˛ sobretot grÓcies pel que ens segueixis donant en el futur.