Una graella totalment renovada, l'aposta per les sinergies entre les pr˛pies emissores, l'impuls als continguts digitals per viralitzar els Óudios emesos i per afavorir un consum radiof˛nic alternatiu al convencional en franges horÓries i formats ľincorporant els vÝdeos--, i l'ambiciˇ per recuperar el lideratge de la rÓdio p˙blica han marcat el primer any de la nova direcciˇ de Catalunya RÓdio. Un any amb la idea de moviment i canvi, de transformaciˇ perquŔ la proposta ajudi a recuperar audiŔncia i a guanyar-ne entre els nous p˙blics. La rÓdio Ús el mitjÓ que millor s'adapta a la revoluciˇ tecnol˛gica i als canvis d'hÓbits de consum comunicatiu, demostrant una gran vitalitat a cada nou estudi o enquesta d'audiŔncia. I la rÓdio en catalÓ Ús una hist˛ria d'Ŕxit perquŔ augmenta l'audiŔncia any rere any i es consolida la normalitzaciˇ lingŘÝstica que encara no ha arribat a altres Ómbits com la televisiˇ i la premsa. En aquest context, el repte per innovar i posar en valor els recursos de quŔ disposa l'emissora p˙blica ha estat una premissa al llarg del 2016.

SaŘl Gordillo
La nova direcciˇ de Catalunya RÓdio ha volgut posar en valor les marques individuals de la casa i, alhora, oferir un missatge d'equip i projecte que trascendeixi l'Ómbit d'acciˇ de cada programa individualment. Hem detectat, al llarg d'aquest primer any, les ganes de canvi i la bona acollida dels oients d'aquesta nova etapa en quŔ hem volgut recuperar la ilĽlusiˇ dels treballadors i posar en el centre de gravetat la importÓncia dels bons continguts. Rebem felicitacions per 'la bona feina feta' com si aquesta haguÚs culminat o reeixit abans d'hora, i les gestionem com un estÝmul a la perseveranša sent conscients que en rÓdio els comportaments sˇn lents i demanen temps i paciŔncia. Ha estat, per tant, un any molt intens perquŔ no hem parat ni un sol dia i tambÚ perquŔ ens hem enfrontat a enormes dificultats. A ning˙ no se li escapa que intentar trencar inŔrcies o tendŔncies d'una dŔcada no es fa d'avui per demÓ, i menys encara quan els pressupostos sˇn els que sˇn i el sector de la comunicaciˇ estÓ com estÓ.

Modestament, ens fa la impressiˇ que hem aconseguit fixar la idea que l'estima de l'audiŔncia per Catalunya RÓdio reforša la convicciˇ que l'emissora forma part del patrimoni social, cultural i comunicatiu del paÝs, fins i tot emocional. L'Ŕxit de la rÓdio en catalÓ no s'entendria, de cap manera, sense el paper rellevant de Catalunya RÓdio, sense que dir aix˛ suposi ni un oblit a la primera rÓdio en catalÓ (RÓdio 4) ni una pugna mal entesa respecte la primera en audiŔncia actualment (RAC1). Durant aquest any ens ha tocat fer algun comiat per jubilaciˇ o prejubilaciˇ ľla Laura, en LluÝs, la Teresa, lĺ└lex, la Joana, en Joan, en Francesc, les Carmes, la May, els Jordis, la Isabel, i lĺAnna--, per˛ amb la nova graella tambÚ hem pogut fer incorporacions com les de Roger de GrÓcia, Jordi Costa, S˛nia GelmÓ o Mariola DinarŔs. Professionals joves que s'incorporen a un projecte en moviment compromŔs amb el rigor, per˛ tambÚ amb el vigor, que fa apostes i innova sense afectar pilars fonamentals com la informaciˇ i el servei p˙blic. I quan parlem de servei p˙blic ens referim a continguts tambÚ culturals, perquŔ entenem que la millor manera de contribuir a la popularitzaciˇ i a la mÓxima difusiˇ de la cultura Ús incorporant-la transversalment a les graelles de les nostres emissores.

A part d'Ónims i felicitacions, durant aquest primer any tambÚ hem copsat entre els oients i professionals del sector una gran complicitat amb el que Catalunya RÓdio representa com a emissora p˙blica. La idea de rÓdio p˙blica, de rÓdio de tothom, Ús molt potent. I aix˛ que en el context actual tampoc no Ús fÓcil escapar-se de les crÝtiques polÝtiques, si Ús que en alguna etapa aix˛ ha estat fÓcil. Les hem rebut i gestionat tambÚ com un estÝmul i una exigŔncia interna per aprofundir en el rigor i vetllar, encara mÚs, per la pluralitat i pel compliment dels mandats que com a emissores p˙bliques tenim assumits des de fa mÚs de tres dŔcades. En aquest sentit, Ús important recordar que som quatre emissores i que els mandats i el servei p˙blic el concebem en conjunt, de manera sovint indissociable. Informaciˇ, servei, cultura, esports, entreteniment, innovaciˇ, paritat a les tert˙lies i la graella, pluralitat ideol˛gica, generacional, d'accents i procedŔncies...

La contribuciˇ de la rÓdio p˙blica al paÝs queda fora de dubte, i durant aquest any hem intentat posar les bases perquŔ en el futur segueixi sent aixÝ atesa la complexitat dels temps que ens han tocat viure i les exigŔncies que se'ns plantegen. Innovaciˇ, moviment, ilĽlusiˇ, canvi, feina, compromÝs i... orgull. Hem intentat posar en valor tot all˛ que fan els professionals i la casa en conjunt per reivindicar, sense complexes, el paper de Catalunya RÓdio. TambÚ per apuntalar un sentiment Ýntim, potser individual a cadascun dels professionals, d'orgull de pertÓnyer a un projecte com el que tenim l'honor d'encapšalar des de fa un any. Orgull per la feina feta i per la que tenim al davant, per˛ sobretot orgull de la rÓdio p˙blica que mai no falla. Som allÓ on passen coses i la nostra presŔncia tÚ, enmig d'un cert caos i soroll que caracteritza el sector per la irrupciˇ de les xarxes, un valor i un rigor associats a la credibilitat i a una bona manera de fer.

Hem posat les bases i esperem poder continuar treballant per recollir els fruits. Hem fet molta feina i tenim ganes de fer-ne mÚs. Ja sabeu on som.