El vespre de dimecres passat, 12 d'octubre, una llevantada va provocar el caos a diverses poblacions del Maresme. A 2/4 de 8 del vespre, Catalunya Informaciˇ es va desconnectar de l'antena conjunta amb Catalunya RÓdio, que en aquell moment i fins a les 8 del vespre oferia informaciˇ esportiva. Per Catalunya Informaciˇ, doncs, es va fer en directe una primera entrevista amb el responsable de Protecciˇ Civil que tenia dades de la llevantada -aleshores nomÚs es tenia constÓncia d'una desena de sortides dels bombers- i, a continuaciˇ, es va oferir informaciˇ de servei de trÓnsit i mÚteo.

En nomÚs 20 minuts, mentre a l'emissora els serveis informatius es comenšaven a activar per les notÝcies i trucades que arribaven des de la mateixa comarca, aquella primera dada de Protecciˇ Civil de 10 sortides va passar a 200. Catalunya Informaciˇ en va informar puntualment fins a les 9 del vespre. Entre les 8 i les 9 del vespre, Catalunya RÓdio emetia el programa d'Albert Puig "Delicatessen", enregistrat. De fet, la programaciˇ de l'emissora generalista, un dia festiu com dimecres, anava enregistrada de les 8 del vespre a les 11 de la nit. La direcciˇ de l'emissora, en coordinaciˇ amb els serveis informatius -aquell dia comandats per Joan Trias-, que anaven rebent noves dades que indicaven que l'emergŔncia era rellevant al Maresme, va decidir "aixecar" la programaciˇ enregistrada, de tal manera que a les 9 del vespre Catalunya RÓdio va comenšar un programa especial condu´t per KÝlian SebriÓ, acompanyat a l'estudi de Maria N˙ria Revetlle, amb la participaciˇ dels periodistes Manel Laborda, Sergi Roca, Teresa Salas, N˙ria Oriol, Carles Prunera, Albert ManyÓ, amb els tŔcnics de so Ricard Portal i Oriol Fidalgo, Imma Matas i Susanna Ortega a la producciˇ, i J˙lia Aparicio al control central. Ja en directe, i sacrificats els programes enregistrats "4 gats" d'"El suplement" de Catalunya RÓdio i "Spin doctors", el programa especial va donar veu als oients afectats de la comarca, va donar entrada a Francesc Mauri, que va donar en primÝcia una dada rellevant -les precipitacions suposaven el rŔcord hist˛ric de la comarca-, i CŔlia Quintana, que amb una precisiˇ su´ssa indicava les incidŔncies a la xarxa viÓria.

En situacions d'emergŔncia com les viscudes aquell vespre al Maresme, mÚteo i trÓnsit sˇn informacions vitals per donar a la ciutadania elements que l'ajudin a prendre decisions i evitar afectacions o tragŔdies. La rÓdio Ús un mitjÓ de comunicaciˇ que, en situacions excepcionals com aquesta, reforša enormement la seva utilitat i el compromÝs de servei p˙blic. Mentre els pÓrquings i domicilis dels municipis mÚs castigats per la pluja "amaz˛nica" -en expressiˇ de Francesc Mauri- s'anaven inundant, alguns clients es quedaven sense subministrament elŔctric. No funcionava la televisiˇ, i una part dels afectats tenien el transistor i el m˛bil per informar-se. ╔s per aix˛ que, des del primer moment, l'aplicaciˇ m˛bil de Catalunya RÓdio va alertar de l'inici del programa especial, poc abans de les 9, i al llarg del vespre anava destacant les informacions mÚs importants. La feina de Ferran Auberni i del conjunt de la redacciˇ amb les xarxes socials va ser molt ˙til, per anar compartint informaciˇ de servei i fomentant la participaciˇ dels oients-usuaris, que aportaven vÝdeos i fotografies de la catÓstrofe. Un repÓs del "timeline" del Twitter de l'emissora i dels comptes de Catalunya Informaciˇ, aixÝ com d'alguns professionals de la casa, serveix per comprovar el vertigen informatiu, i com una llevantada que a quarts de 8 podia semblar fins i tot habitual s'anava convertint en un comportament meteorol˛gic excepcional amb un resultat trÓgic.

Catalunya RÓdio va ser el primer mitjÓ a donar la notÝcia que un veÝ de la comarca havia perdut la vida, vÝctima de la rierada a Vilassar de Mar, poc abans de les 10 del vespre. Encara no hi havia confirmaciˇ oficial, per˛ Catalunya RÓdio tenia al peu del canˇ, en el terreny, una periodista dels serveis informatius, Marta BellÚs, que anava entrant en directe a l'antena i anava compartint fotografies i noves dades a Twitter. En situacions d'emergŔncia com aquesta, Twitter no nomÚs serveix per comunicar als seguidors propis i als dels comptes que fan retuit, sinˇ que a la redacciˇ s'usa com una via de comunicaciˇ directa amb el professional que Ús in situ en unes condicions de treball sovint heroiques.

L'alcalde de Vilassar de Mar, DamiÓ del Clot, i el conseller d'Interior, Jordi JanÚ, van entrar en directe per Catalunya RÓdio i Catalunya Informaciˇ (ja en emissiˇ conjunta) responent a les preguntes de KÝlian SebriÓ i Maria N˙ria Revetlle, poc desprÚs de les 11 de la nit. Interior havia confirmat oficialment la mort d'un veÝ al final de la riera de Cabrils, a Vilassar de Mar. L'alcalde va explicar l'excepcionalitat de la jornada i va poder utilitzar -en el millor sentit de l'expressiˇ- la rÓdio p˙blica del paÝs, que es mostrava Ógil en la reacciˇ, compromesa amb el servei p˙blic i pr˛xima pels testimonis que anava recollint i per la contribuciˇ en directe i des del lloc del rescat de la vÝctima per part de Marta BellÚs, una professional de la casa que aquell matÝ havia estat de guÓrdia a l'emissora per˛ que al vespre va decidir anar a Vilassar de Mar per iniciativa pr˛pia.

Quan les ˙ltimes setmanes i mesos diem que #CatRÓdioEsMou ens referim a aix˛. A una voluntat interna colĚlectiva de tornar a ser el que Catalunya RÓdio havia estat, i tornar-ho a ser pel moviment -sent fÝsicament al territori- i per la capacitat de tornar a connectar amb les inquietuds i necessitats de l'audiŔncia. Dimecres va ser, com ho havia estat en altres ocasions com les nevades -feina que va ser premiada amb un Ondas-, una demostraciˇ que #CatRÓdioEsMou i que l'agilitat per "aixecar" programaciˇ i disposar de tots els canals possibles -antena, web, app i xarxes socials- apropa l'emissora a la ciutadania.

El programa especial es va allargar fins a 2/4 de 12 de la nit, de tal manera que tambÚ es va suprimir la primera mitja hora del programa esportiu "El club de la mitjanit", que s'emet conjuntament per Catalunya RÓdio i Esport3. Francesc Garriga va donar la benvinguda als oients de rÓdio a 2/4 de 12. S'acabava un desplegament especial de tres hores i mitja. La direcciˇ va felicitar la majoria de treballadors que dimecres van respondre i ho van fer excelĚlentment. "Moltes grÓcies. Un missatge molt encoratjador i ilĚlusionant per aquesta feina que tant ens agrada i per la vocaciˇ de servei p˙blic!", responia un dels periodistes implicats.