En sintonia El blog del director de Catalunya Ràdio

maig 2020
25/05/2020
Escrit per: Saül Gordillo
Categoria: General
Catalunya Música és l'emissora que incorpora majors novetats l'onzena setmana de confinament per la crisi de la Covid-19. A partir del dilluns 25 de maig, Maria Montes i Xavier Chavarria es tornen a posar al capdavant de l’espai Els concerts –de dilluns a divendres a les 11.00 i a les 20.00 hores– per oferir als oients de Catalunya Música una nova selecció dels millors concerts de música clàssica de l’actual temporada, interpretats per orquestres europees de primer nivell i amb repertoris de grans compositors.

Aquest mateix dilluns, 25 de maig, l’espai de jazz clàssic Cafè Jazz –de dilluns a divendres a les 15:30– i el programa de tendències dins el món jazzístic Via Jazz –de dilluns a divendres a les 23.00–, tots dos realitzats per Pilar Subirà, arrencaran igualment amb nous continguts. Via Jazz oferirà dilluns un programa en memòria del saxofonista Lee Konitz, mort recentment a causa del Covid-19.

Els concerts, Cafè Jazz i Via Jazz són tres programes de Catalunya Música que es produeixen des del confinament, i eleven a 45 els programes del conjunt d'emissores de Catalunya Ràdio que s'elaboren gràcies al teletreball i en format de 'ràdio confinada', la fórmula que ha trobat la ràdio pública per mantenir el compromís amb els seus oients i, al mateix temps, garantir la seguretat dels nostres professionals i el compliment de les normes sanitàries.

Continua llegint

22/05/2020
Escrit per: Saül Gordillo
Categoria: General
La crisi de la Covid-19 ha frustrat la segona onada de l'Estudi General de Mitjans (EGM) del 2020, que hauria correspost amb l'última onada de la temporada 2019-2020 de ràdio.

null

No hi haurà onada de l'EGM fins a finals d'any, en un fet inèdit en la història de la medició d'audiències a l'Estat. Amb la primera onada i l'última d'aquest any, la del 25 de novembre, doncs, s'haurà de fer el còmput anual d'audiència del 2020, sense l'onada del juny. I aquest registre anual del 2020, l'any més excepcional dels viscuts les últimes dècades en els mitjans de comunicació, donarà una xifra que històricament podrem afegir a l'evolució anual de l'audiència de ràdio. Haurem d'esperar al novembre per saber si el 2020 puja al podi de la millor audiència anual de Catalunya Ràdio i, si ho fa, amb quina força ho fa. De moment, els anys 2017, 2018 i 2019 han estat els millors anys d'audiència anual de la ràdio pública catalana, tots tres exercicis per damunt dels 630.000 oients diaris –644.000 oients l'any 2018, 635.000 el 2017, i 633.000 oients el 2019–.

Continua llegint

22/05/2020
Escrit per: Saül Gordillo
Categoria: General
Aquest dilluns, 18 de maig, completem la recuperació d'iCat amb el retorn del programa musical Independents, de Josep Martín, de dilluns a divendres de 18.00 a 19.00 hores.

null

El retorn dels Independents de Josep Martín i David Talleda en format de 'ràdio confinada' i gràcies al teletreball culmina, aquesta desena de setmana de confinament, un procés de recuperació que garanteix el directe de 3 hores del matí amb Els experts, la selecció musical iCat i tots els programes diaris i temàtics setmanals. La ràdio pública, al costat del sector cultural davant d'aquesta emergència cultural provocada per la crisi del coronavirus. La resta d'emissores públiques conserven la mateixa programació de la setmana passada. La ràdio pública manté la seva força en la crisi del coronavirus. Ja seran 41 programes de Catalunya Ràdio, iCat i Catalunya Música que emetrem aquesta desena setmana de confinament elaborats des de casa dels nostres realitzadors i col·laboradors, ja sigui en directe o enregistrats.
12/05/2020
Escrit per: Saül Gordillo
Categoria: General
La novena setmana de confinament recuperem el directe d'iCat, l'emissora musical i cultural pública, per combatre l'emergència cultural arran de la crisi del coronavirus. Torna Els experts amb Albert Miralles, Roger Seró i Laia Vidal, cada dia de 7.00 a 10.00 hores, en directe des de l'estudi 2 de Diagonal 614 des d'aquest dimecres. A la programació d'aquesta novena setmana d'estat d'alarma també incorporarem, a partir de dilluns, 18 de maig, a les 18.00 hores, Independents, amb Josep Martín, des del confinament. Amb aquests dos programes iCat recuperarà tota la programació, la major part de la qual seguirà fent-se gràcies al teletreball i en format 'ràdio confinada'. El directe d'Els experts i la incorporació el proper dilluns d'Independents pretenen ajudar al sector cultural del país que tant està patint en l'actual crisi per la Covid-19.

null

La ràdio pública vol contribuir a esmorteir l'impacte que aquesta situació excepcional està provocant a l'escena musical catalana i a la indústria cultural del país en el seu conjunt. La millor manera de fer servei públic des d'iCat és, a més de conservar una fórmula musical que conté una de cada tres cançons de l'escena catalana, recuperar una programació habitual que té en la difusió, promoció i debat la seva essència. iCat fa més companyia que mai precisament quan el consum de la ràdio musical més està augmentant a l'Estat espanyol des de l'inici de la crisi sanitària, aquestes últimes setmanes. Però iCat també és aparador d'una indústria cultural que necessita més que mai canals de comunicació amb una audiència sensible i consumidora de productes culturals. És per això que, a partir de dimecres, 13 de maig, 3 hores més de programació habitual en directe completen l'oferta d'iCat, que compleix els plans de recuperació de l'activitats fixats per l'empresa i ara només estarà pendent de trobar el moment de recuperar, quan es pugui per raons de prevenció i seguretat, la fórmula musical locutada, que anomenem selecció iCat. El consum de ràdio musical ha pujat al conjunt de l'Estat les últimes setmanes respecte les primeres de l'estat d'alarma, segons l'AIMC.

Amb Miralles, Seró, Vidal i Martín, l'oient d'iCat recuperarà ja aquests dies tots els seus continguts de referència, atès que des de fa setmanes s'han recuperat capítols nous d'El celobert, de Lluís Galvadà, i Delicatessen, d'Albert Puig –aquest la setmana passada–, i tots els programes temàtics culturals de l'emissora en format 'confinat'. Miqui Puig ha oficiat des del primer dia de la crisi des de casa seva les sessions musicals al seu Pista de fusta.

Tot l'equip d'iCat està fent una gran feina, i amb el programa iCat a casa amb Albert Miralles des de casa ha volgut des del primer moment de l'estat d'alarma dur als oients d'iCat i de Catalunya Ràdio l'actualitat musical del país i de tot el sector cultural. Aquest dimecres, 13 de maig, recuperem íntegrament l'oferta d'iCat i posem l'emissora al servei d'un sector que viu una autèntica emergència. L'emissora oficial de la majoria de festivals musicals del país, iCat, readapta els recursos i focalitza ara els seus esforços en ajudar i acompanyar.

Continua llegint

10/05/2020
Escrit per: Saül Gordillo
Categoria: General
La crisi del coronavirus ha deixat la ràdio sense la segona onada de l'Estudi General de Mitjans (EGM) del 2020, de tal manera que mai no podrem saber quin impacte sobre el consum radiofònic haurà tingut aquesta situació excepcional en què vivim des de la declaració de l'estat d'alarma. La primera onada, que havia de sortir el primer d'abril i va acabar sortint el 6 del mateix mes, no va recollir el comportament de l'audiència a partir de l'esclat de la crisi sanitària a l'Estat espanyol. Serà el primer cop en la història de l'EGM que no es podran fer les entrevistes presencials que nodreixen, juntament amb enquestes telefòniques i algunes per internet, el treball de camp que dona peu als resultats d'audiència. Què hauria passat si el consum de ràdio actual s'hagués pogut computar amb els paràmetres i la metodologia habitual de l'EGM? Mai no ho sabrem.

null

Hi ha companys que consideren que la ràdio hauria caigut en audiències en la mesura que es perdien els oients que habitualment escoltaven la seva emissora quan anaven a treballar al matí, o hi tornaven a la tarda-vespre, mentre conduien o utilitzaven el transport públic. La reducció dràstica de la mobilitat per raó laboral, almenys aquests dos primers mesos d'estat d'alarma, hauria perjudicat els resultats de la segona onada de l'EGM. D'altres companys, en canvi, consideren que el consum s'ha incrementat i que l'EGM hauria estat espectacular, perquè l'únic impacte objectivable de la crisi és que el 'prime time' de ràdio s'hauria desplaçat i que les 10 del matí hauria estat l'hora de major consum. Posar la mà al foc per una o altra teoria és agosarat, i l'unic que podem fer durant aquests mesos sense EGM és mirar els consums digitals de les emissores i, especialment en el cas dels mitjans públics, atendre els estudis i les dades que van apareixent sobre la credibilitat que acumula la ràdio com a mitjà de comunicació en aquestes circumstàncies inèdites.

null

Continua llegint

03/05/2020
Escrit per: Saül Gordillo
Categoria: General
Torna el programa APM? a Catalunya Ràdio la vuitena setmana de confinament, de 19.00 a 20.00 hores, en format confinat però guanyant l'hora sencera d'humor que vam reduir amb la declaració de l'estat d'alarma a l'inici de la crisi sanitària per la Covid-19. Joel Díaz, Ernest Codina i Xavi Cazorla recuperen protagonisme a la programació de Catalunya Ràdio, que ja gairebé està 'normalitzada', però encara sotmesa a la situació d'excepcionalitat i a les limitacions d'emetre en directe bona part dels continguts des dels estudis de Diagonal 614.

null

Actualment, Mònica Terribas (El matí de Catalunya Ràdio), Adam Martín (Estat de Gràcia) i Xavier Solà (La nit dels ignorants 3.0) són els únics realitzadors que presenten els seus programes en directe des de l'emissora. Tota la resta fan ràdio en directe des dels seus domicilis, on segueixen confinats fent teletreball, o bé estan enregistrats en format també de teletreball i confinament. A Catalunya Ràdio, ja són 15 els programes confinats que estarem emetent, sense comptar seccions com L'apocalipsi del matí de Catalunya Ràdio, Mans o Un restaurant caníbal a Berlín, entre moltes d'altres.

Continua llegint

Enllaços patrocinats