En sintonia El blog del director de Catalunya RÓdio

febrer 2020
24/02/2020
Escrit per: SaŘl Gordillo
Categoria: General
L'any 2019 ha estat el del reforšament de la presŔncia a l'smart TV (TV3) i a les plataformes de podcast (Catalunya RÓdio), aixÝ com el del desplegament als assistents de veu. El lideratge sostingut de TV3 com a televisiˇ lÝder a internet a Catalunya durant tots els mesos del 2019 (de fet, durant 33 mesos consecutius) coincideix amb un altre Ŕxit digital, el de la rÓdio, ja que Catalunya RÓdio Ús lÝder entre els joves a internet. Per als mitjans p˙blics catalans, el 2019 ha estat un gran any en l'Ómbit digital.

null


Un 46% dels internautes catalans accedeixen als continguts de la rÓdio i la televisiˇ p˙bliques, fet que suposa un increment de 5 punts respecte al 2018 (41,3%). La Corporaciˇ Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA) ha aconseguit una audiŔncia digital de 3,2 milions d'usuaris ˙nics mensuals, un 17% mÚs que l'any anterior.

El dia de mÚs audiŔncia digital de la CCMA del 2019 va ser el 14 d'octubre, quan el Tribunal Suprem va difondre la sentŔncia del judici als lÝders independentistes del procÚs. Aquell dia el portal dels mitjans p˙blics catalans va atraure 683.000 usuaris ˙nics. Es tracta de la millor dada diÓria des de l'octubre del 2017. El segon millor dia de consum digital va ser l'endemÓ de les eleccions municipals del maig, quan es van aconseguir 588.000 usuaris ˙nics. Aquell dia la secciˇ de notÝcies (324.cat) va fer el seu rŔcord hist˛ric d'audiŔncia, amb 425.000 usuaris ˙nics.

Continua llegint

18/02/2020
Escrit per: SaŘl Gordillo
Categoria: General
MÚs de 150 oients ens van oferir casa seva perquŔ hi anÚssim a fer els programes de Catalunya RÓdio del 13 de febrer, Dia Mundial de la RÓdio. MÚs de 150 famÝlies estaven disposades a sacrificar tot un dia i assumir les molŔsties tŔcniques i d'atenciˇ perquŔ els professionals del seu programa preferit poguessin instalĚlar-se a casa seva i emetre des d'allÓ. Els oients ens obren les portes de casa seva des del 13 de febrer del 2017, el primer Dia Mundial de la RÓdio que lĺemissora p˙blica catalana va celebrar tota la jornada fora dels estudis de la Diagonal 614 de Barcelona. Des del 2017 fem tota la programaciˇ d'aquest dia tan especial a casa dels oients i en indrets certament peculiars. Enguany han estat mÚs de 20 hores d'emissiˇ fora de Diagonal 614, en el que suposa el desplegament tŔcnic mÚs important de Catalunya RÓdio al llarg de l'any i una aposta de recursos, tecnol˛gica i humana que cap altra emissora del paÝs ha aconseguit superar fins ara. ╔s aixÝ, doncs, que podem afirmar que el #DiaCatRÓdio esdevÚ una fˇrmula d'Ŕxit.

Ha estat un Ŕxit per quart any consecutiu. Des de les 6 del matÝ del 13 de febrer fins a les 3 de la matinada del dia 14, Catalunya RÓdio ha emŔs ininterrompudament en directe des d'Amposta, Aller°d (Dinamarca), Sant Cugat del VallŔs, Mollet del VallŔs, Gˇsol, MÓlaga, Sant Just Desvern, Lleida, Sant Joan DespÝ i l'Hospital ClÝnic de Barcelona. Cap programa des dels estudis de Barcelona ni de cap delegaciˇ territorial. Tots els programes del Dia Mundial de la RÓdio des de fora, per apropar-nos als oients, per fer-los companyia com mai, i per conŔixer-los en un entorn insuperable quant a proximitat.

El matÝ de Catalunya RÓdio


Aquesta fˇrmula de moviment, de sortir a fora, de ser amb la gent, de conŔixer l'audiŔncia a casa seva, tÚ una potŔncia radiof˛nica que enguany ha quedat novament demostrada des de primera hora al Poblenou del Delta (Amposta), a la barraca que va construir anys enrere David Monllau, un personatge de les Terres de l'Ebre sense el qual no reconeixerÝem el paisatge d'aquest delta tal com el coneixem. Monllau va construir amb les seves pr˛pies mans mig centenar de barraques al Delta de l'Ebre, 52 per ser exactes, incloent-hi la del Poblenou del Delta que el dia 13 va acollir ôEl matÝ de Catalunya RÓdioö amb tot l'equip capitanejat per M˛nica Terribas. Una barreja de lament endŔmic i d'enorme agra´ment per haver-hi anat pel Dia Mundial de la RÓdio va planar a la barraca d'en David, un homenot ebrenc de 80 anys que hauria merescut ell sol un programa sencer de rÓdio.

Continua llegint

14/02/2020
Escrit per: SaŘl Gordillo
Categoria: General
Catalunya RÓdio ha fet una aposta forta pels assistents de veu. Des del setembre del 2019 les quatre emissores (Catalunya RÓdio, Catalunya Informaciˇ, iCat i Catalunya M˙sica) disposen dĺuna ôskillö pr˛pia al servei de veu Alexa dĺAmazon. Escoltar el directe de la rÓdio des dels assistents de veu dĺAmazon Ús mÚs fÓcil grÓcies a la presŔncia genu´na treballada des de Mitjans Digitals de la Corporaciˇ Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA). Probablement Ús una de les aportacions mÚs rellevants perquŔ el catalÓ tingui mÚs presŔncia en els assistents de veu. Escoltar la rÓdio des dĺaquests ôsmart speakersö, que cada cop mÚs ciutadans tenen a casa seva, Ús un dels usos habituals. Ja no cal sintonitzar ni memoritzar freqŘŔncies, ja no cal anar provant sort amb el transistor fins a trobar lĺemissora que busques. Ara nomÚs cal demanar-li verbalment al teu assistent de veu que et posi lĺemissora que vols quan ho vols.

null

Continua llegint

14/02/2020
Escrit per: SaŘl Gordillo
Categoria: General
Des de dimarts, Catalunya RÓdio disposa dĺun nou estudi, el 17. Es tracta del primer estudi de la rÓdio p˙blica instalĚlat fora del centre de treball de Barcelona i de les delegacions territorials. TambÚ Ús el primer estudi de la rÓdio p˙blica en un museu, en un dels tres museus nacionals reconeguts pel Parlament, el Museu Nacional de la CiŔncia i la TŔcnica de Catalunya, al Vapor Aymerich, Amat i Jover, una antiga nau tŔxtil de Terrassa i una de les fÓbriques mÚs emblemÓtiques del modernisme catalÓ. Catalunya RÓdio ha cedit el material al museu i tambÚ ha format els seus monitors perquŔ treguin el mÓxim profit en els tallers de rÓdio que faran amb els estudiants i visitants dĺaquest equipament cultural, que anualment supera les 160.000 persones.

null

Continua llegint

Enllašos patrocinats