En sintonia El blog del director de Catalunya Ràdio

gener 2020
31/01/2020
Escrit per: Saül Gordillo
Categoria: General
Aquest dilluns els espectadors de TV3 descobriran la sèrie “Crims”. S'endinsaran en crims reals del nostre país, amb víctimes i delinqüents amb nom i cognoms, casos que formen part del nostre imaginari, que en el seu moment van ser titular als diaris que fullejàvem, van ser notícia a la ràdio que escoltàvem i a la televisió que miràvem. Els espectadors de TV3 descobriran històries truculentes de casa nostra, i ho faran amb la narració insuperable de Carles Porta.

null

Quan es plantin davant de la pantalla, quedaran impressionats per la qualitat dels capítols, amb una realització d'altíssima qualitat, d'una modernitat espectacular que contrasta amb les imatges d'arxiu d'aquells crims que, en el seu dia, ens van impactar o espantar. Probablement una part de l'audiència televisiva de “Crims” no sabrà que la nova sèrie de “true crime” de TV3 sorgeix del programa de Catalunya Ràdio del mateix nom i dirigit i presentat pel mateix Porta. “Crims” impactarà els telespectadors gràcies a l'èxit previ, un èxit rotund i inqüestionable, del programa radiofònic i, especialment, del podcast de la ràdio pública. Molts d’aquests espectadors i oients encara no saben que la coreografia completa d'aquest producte culminarà, ben aviat, a les llibreries amb un volum que també duu el títol de “Crims” i que recull els casos emesos per la ràdio.

No existeix, avui a Catalunya, cap contingut audiovisual més 360 graus que aquest. Si en lloc de dir-se “Crims” i d'estar centrat al nostre país, emès per la ràdio pública i ara per la televisió catalana; si el programa fos en anglès i tractés d'assassinats llunyans, segurament aquest contingut seria estudiat en facultats i esmentat en conferències sobre comunicació audiovisual i digital com un exemple a seguir. La ràdio pública ha estat pionera en aquest àmbit, el del “digital first” i el 360 graus. Perquè “Crims”, i també altres continguts de Catalunya Ràdio com “Revolució 4.0” o “Adolescents iCat”, han nascut en l'entorn digital, han evolucionat a l'FM i, ara finalment, han fet el salt a la televisió. D'això se'n diu “digital first”. Tant el podcast “Tor, tretze cases i tres morts”, com “Revolució 4.0” de Xantal Llavina i “Adolescents iCat” de Roger Carandell han aparegut primer a la web i l'app i després han assaltat els mitjans tradicionals (ràdio i televisió), amb derivades de 360 graus com el paper (el llibre de “Crims” i també el d'“Adolescents”). Però el gran encert és que aquest pas a la televisió no ha suposat renunciar a l'aposta digital, tot al contrari.

Continua llegint

27/01/2020
Escrit per: Saül Gordillo
Categoria: General
Catalunya Ràdio ha demostrat la seva capacitat de reacció, la proximitat amb els oients, la seva presència arreu del país, en els focus més rellevants de la notícia, i el seu compromís sòlid amb el servei públic durant la cobertura del temporal Gloria. Vull reconèixer i agrair, una altra vegada, la dedicació i entrega de tots els professionals dels Serveis Informatius i dels programes diaris, de tot l’equip digital, de tots els serveis tècnics, de producció i de tots els companys i companyes que, d’una manera o d’una altra, fan possible que decisions ràpides esdevinguin realitat canviant la programació habitual i mobilitzant-nos allà on cap altre mitjà ni cap altra emissora són capaços d’arribar.

Catalunya Ràdio

Tothom sap que Catalunya Ràdio és garantia de rigor, presència territorial, fiabilitat a l’antena i a les xarxes socials i proximitat amb els afectats pel temporal Gloria quan fa una estona que escolta la nostra ràdio o pocs segons que fa scroll a la nostra web i app o repassa el timeline o el mur de les nostres xarxes des del mòbil o l’ordinador. Aquesta potència informativa és una obligació, un mandat. Però és en situacions excepcionals com les viscudes aquesta setmana que es percep que els nostres professionals entomen l’obligació i assumeixen el mandat de servei públic amb entrega, passió i un enorme coneixement del mitjà, del país i de la gestió de situacions complexes i compromeses.

Hem informat per la ràdio convencional i per tots els suports digitals al nostre abast (els propis i els externs). Hem canviat la programació habitual els dies més crítics del temporal, hem traslladat tot el contingut i la informació de servei i ens hem obert a la participació dels ciutadans de manera àgil i exemplar (denunciant les “fake news” i garantint la nostra credibilitat) a la web, l’app i les xarxes socials. Hem recorregut quilòmetres i hem donat veu a fonts oficials, de manera prioritària, però també als afectats i als portaveus d’entitats, empreses, institucions i col·lectius més perjudicats per un temporal agressiu de vent, pluja, neu i mala mar com alguns mai no havíem vist fins ara.

Continua llegint

Enllaços patrocinats