En sintonia El blog del director de Catalunya Ràdio

26/05/2017
Escrit per: Saül Gordillo
Categoria: General
David Guzman presentarà ‘Ciutat Maragda’ a partir del 17 de juny, i un altre programa literari a l’emissora cultural iCat al setembre

David Guzman


Catalunya Ràdio incorporarà un programa de literatura el 17 de juny a la seva graella. La ràdio pública reforça la seva aposta transversal per la cultura amb un programa setmanal d’una hora que presentarà el periodista David Guzman. Ho he anunciat aquest divendres a la comissió de control a la CCMA del Parlament. ‘Ciutat Maragda’ parlarà de literatura catalana i universal i aproparà els oients a llibres, autors i temes literaris dedicant cada setmana el programa a un gran autor com a fil conductor. Aquest programa ampliarà els continguts literaris i de llibres ja existents de manera transversal en el conjunt de la graella de Catalunya Ràdio.

David Guzman interrelacionarà la literatura amb disciplines com l’art, la música o el cinema, i hi donarà veu a escriptors, professors, educadors, editors, llibreters i traductors, com a agents implicats en la divulgació literària. Amb aquest nou programa, que s’estrena el dissabte 17 de juny d’11 a 12 de la nit, Catalunya Ràdio reforça el seu compromís amb una divulgació literària de qualitat i continuada, en què el territori i la participació seran molt rellevants perquè els continguts a l’FM i a la xarxa tindran una traducció amb activitats en clubs de lectura de biblioteques de Catalunya i recomanacions infantils i juvenils en complicitat amb escoles i instituts del país. .

Continua llegint

24/04/2017
Escrit per: Saül Gordillo
Categoria: General
Amb el retorn d’iCat a l’FM podrem donar resposta a les necessitats i inquietuds de l’escena musical i cultural del nostre país. Se satisfà així una reivindicació del Pla Integral de la Música, del qual som també part implicada. De fet, el retorn d’iCat era un dels objectius estratègics d’aquesta plataforma impulsada des de la Conselleria de Cultura i, per fi, a partir del setembre, es podrà fer realitat.iCat jugarà un paper essencial a l’hora de posar en valor la producció musical catalana. La tornada a l’FM ajudarà a donar sortida a les propostes que sorgeixin dins el panorama musical català i ampliarà el públic de la producció musical del país.

La música en directe és una de les potes essencials d’aquesta producció musical i iCat continuarà al peu del canó mantenint i enfortint la relació amb els principals festivals que es fan al país.Una segona prioritat és arribar fins a un 35% de música en català en la programació d’iCat. Aquesta xifra es veurà incrementada si eixamplem el concepte a música de l’escena catalana, és a dir, música feta aquí, sense fixar-nos en la llengua amb què es canti i incloent-hi també la música instrumental, com podrien ser el jazz o l’electrònica.

iCat, abocada a la difusió de la cultura
L’actualitat i la informació cultural seran molt i molt presents en els dos magazins de la graella: el matinal “Els experts” i el de tarda “Independents”.

A la franja de vespre, la cultura continuarà amb programes temàtics d’una hora sobre cinema, sèries, cultura digital i literatura.

La franja de nit serà l’espai on es podrà visualitzar l’obertura i la varietat de gèneres musicals amb programes temàtics sobre jazz, electrònica o música d’arrel. Aquests espais seran la finestra dels canals temàtics que ja es poden sentir al web d’iCat.

iCat kids, cultura per a tota la família
Volem obrir als més petits una porta d’accés a la cultura i a l’apassionant món de la ràdio. Amb aquest objectiu, estem treballant en una proposta dirigida al públic infantil per a la franja matinal dels caps de setmana.

La nostra intenció és crear una oferta que puguin escoltar pares i fills mentre es desplacen amb cotxe o comparteixen el seu temps. Hi treballem amb una il·lusió especial, pensant en els futurs consumidors de ràdio i continguts culturals. .
19/04/2017
Escrit per: Saül Gordillo
Categoria: General
Catalunya Ràdio és l’emissora en català que més creix (13,5%) en la darrera onada de l’EGM, amb 632.000 oients. ‘El matí de Catalunya Ràdio’ creix un 10,5% amb mig milió d’oients, ‘El suplement’ i el 'Tot gira' recuperen el lideratge de diumenge i obtenim uns resultats històrics a la tarda amb ‘Estat de Gràcia’ (+63%).

Catalunya Ràdio torna a ser l'emissora que més creix a l'EGM


La segona onada de l’EGM d’aquesta temporada ens confirma que la renovació de la graella i les noves apostes van en la bona direcció i obtenen l’aval de l’audiència. En només sis mesos, programes molt nous s’han situat en xifres gairebé de rècord. ‘El matí de Catalunya Ràdio’ acumula mig milió d’oients i experimenta un creixement del 10,5%. Aquest bon resultat va en la línia de la millora d’audiència aconseguida per tots els programes. ‘Estat de Gràcia’ creix un 63%, amb 119.000 oients, i és el millor resultat des del 2004. ‘Catalunya migdia’ és l’informatiu més escoltat en la seva franja a Catalunya, amb 111.000 oients. Al cap de setmana també creixem i ho fem globalment. El 'Tot gira' és el programa més escoltat les tardes dels dissabtes i diumenges, i suma 237.000 oients diumenge (41.000 més) i 188.000 dissabte (114.000 més). A més, ‘El suplement’ recupera el lideratge de diumenge, amb 311.000 oients, i creix dissabte amb 370.000 (98.000 més que l’anterior onada). ‘Tot gira’ ‘La nit dels ignorants 2.0’ manté el lideratge en una franja molt simbòlica per a Catalunya Ràdio.

Em fa il·lusió destacar que Catalunya Ràdio manté el lideratge a la demarcació de Lleida i el recupera a la de Tarragona. A les demarcacions de Girona i Barcelona, la ràdio pública segueix guanyant audiència. Una mostra de la forta implantació territorial del grup d’emissores de Catalunya Ràdio. Les bones dades d’aquest EGM, que ens situa en un escenari tant positiu com el de fa un any, que va ser el millor de les últimes 15 temporades, també inclouen Catalunya Informació, que creix fins a 129.000 oients, i Catalunya Música, que n’obté 40.000. Cal destacar també els bons resultats de les finestres iCat les matinades del cap de setmana a l’antena de Catalunya Ràdio, amb 22.000 oients, atès el recent anunci del retorn de l’emissora musical i cultural a l’FM, previst per al proper setembre.

Portem uns mesos de molta feina i dedicació, de tots els professionals i departaments de la casa. Esforços com la programació especial pel Dia Mundial de la Ràdio o els programes especials amb motiu de l’actualitat demostren que #CatRàdioEsMou i això és gràcies a la vostra professionalitat i compromís amb la casa. Hem de continuar treballant per millorar i arribar a més oients. Anem en la bona direcció, però no ens conformem amb aquests resultats d’audiència. Felicitats a tothom! .
05/04/2017
Escrit per: Saül Gordillo
Categoria: General
L’emissora cultural i musical tornarà a l’FM el proper setembre. Era un dels reptes d’aquesta etapa i gràcies a tots el podrem aconseguir. El 8 de maig celebrarem a la Sala Apolo que el retorn a l'FM serà una realitat.

Avui és un dels dies més feliços des de la meva arribada a la direcció de Catalunya Ràdio. Fa un any, el 28 d’abril del 2016, pujàvem a l’escenari de la Sala Apolo amb el conseller de Cultura, Santi Vila, per presentar el concert del desè aniversari d’iCat, i en aquella celebració vam adoptar el compromís de treballar per retornar iCat a la FM. Durant aquell ‘Desconcert’ alguns dels artistes van aprofitar l’ocasió per incorporar un ‘iCat FM, iCat FM, iCat FM’ enmig de les lletres de les cançons.

El proper 8 de maig tornarem a fer un ‘Desconcert’ a la Sala Apolo, i en lloc de reivindicació hi haurà celebració perquè el retorn a la freqüència modulada de l’emissora cultural i musical pública serà efectiu el proper setembre. L’acord adoptat pel Consell de Govern de la CCMA aquest dimecres i la feina i complicitat de mesos de moltes persones i institucions permetran que els oients que fa onze anys van connectar emocionalment amb iCat puguin tornar a escoltar l’emissora en FM. Era una reclamació del sector cultural i dels creadors del país. Era una petició constant d’oients i actors culturals. I era, perquè així ho vam dir des del primer moment, un dels reptes que havia assumit la nova direcció de Catalunya Ràdio.Aquest dimecres ha estat un dia d’eufòria a l’emissora. Ens hem abraçat i ens hem felicitat mútuament. Ens hem mirat als ulls i hem comprovat que ens brillaven a tots d’emoció. Feia mesos, anys, que esperàveu aquest anunci. I avui ha pogut arribar gràcies a la vostra obstinació i a petites grans aportacions durant la ‘travessia del desert’ a la xarxa. Ara tenim un encàrrec i un repte apassionant. Fer que el retorn a la FM s’adapti a les necessitats del sector cultural, als nous hàbits de consum de ràdio i a una modernització de la proposta, que fa onze anys va ser absolutament innovadora. A la ràdio pública ens tocarà, un cop més, innovar i fer servei públic, en aquest cas en l’àmbit musical i cultural. De la mateixa manera que ens hem sortit gràcies a l’obstinació de tots vosaltres, ara toca que tots hi posem ganes, idees i feina perquè el retorn a la FM sigui un èxit. N’estic convençut que ho serà. Enhorabona a tothom!

.
24/03/2017
Escrit per: Saül Gordillo
Categoria: General
Enhorabona a tots els professionals de Catalunya Ràdio i de Mitjans Digitals per l'èxit d'audiència a la web i l'app de l'emissora del passat febrer, acabat d'auditar per ComScore. Aconseguir 357.000 usuaris únics al febrer, i un creixement del 49% respecte al gener, és una fita que mereix una felicitació. Vull reconèixer la feina ben feta i la vostra obstinació professional en l'apassionant salt cap als continguts digitals i l'enfortiment de la relació amb la nostra audiència en l'entorn 2.0. Hem treballat de valent en el dia a dia, hem ampliat l'oferta d'àudios i programes amb +CatRàdio i hem renovat la web i l'app. Hem de rebre aquests resultats d'audiència digital com un estímul per continuar en aquesta direcció, convençuts que si seguim així i anem millorant alguns aspectes que tenim detectats segurament vindran més xifres de ComScore altament positives.

ComsCore febrer 2017


La ràdio treballa i viu pendent de les onades de l'EGM. És així i ha estat així fins ara. Però ara tenim informació en temps real per saber què consumeixen els nostres oients a la web i l'app, quanta estona ens escolten i com ho fan. I un cop al mes, l'empresa que audita les audiències digitals i que és la referència per al sector, ComScore, ens fa la fotografia respecte als altres mitjans i competidors. En l'entorn digital, doncs, no és una enquesta, sinó un resultat objectiu i irrefutable. És per això que aquests resultats i la informació de consum digital que anem mirant dia a dia amb les nostres eines d'audiències ens serveixen per saber si anem o no en la bona direcció i per poder incidir, si cal, en la presa d'algunes decisions a l'hora de fer ràdio sense haver d'esperar fins a l'EGM. Sense ser-ne víctimes ni esclaus, d'aquestes xifres, però tenint tota la informació per millorar dia a dia l'antena. Ens ha tocat viure una etapa professional apassionant. I a Catalunya Ràdio estem fent-ho bé!
.
19/03/2017
Escrit per: Saül Gordillo
Categoria: General
Èxit de la presentació del llibre 'A 300 per hora', dels periodistes Damià Aguilar i Pere Flores, que durant 30 anys han fet la cobertura dels mundials de motociclisme per a Catalunya Ràdio. Sala plena, molt bon ambient i un format de presentació amè per a un llibre que els amants de les motos no podran deixar de comprar aquest Sant Jordi. Aquest llibre és la crònica d'un triple èxit: dels pilots catalans que han ocupat podis generació rere generació durant aquestes tres dècades, dels dos periodistes que han fet una feina extraordinària per tot el món i que ara han estat capaços de tancar el cercle duent totes les seves vivències de la benzina al paper, i de Catalunya Ràdio per la seva aposta històrica amb els mundials de motociclisme durant 30 anys ininterrompudament i, des de fa quatre anys, a més, fent les curses de Moto GP en directe.El llibre és una gran crònica periodística d'aquest triomf català, amb el testimoni directe de pilots com Marc Màrquez, Dani Pedrosa, Maverick Viñales, Àlex Crivillé, Sete Gibernau, Sito Pons... I també és una prova del bon periodisme que fan companys d'Esports com Damià Aguilar actualment i abans a l'antena de Catalunya Ràdio Pere Flores. Durant la presentació vam fer èmfasi en el fet que les cobertures d'aquests mundials s'han fet per Catalunya Ràdio i per Catalunya Informació, i que Aguilar també fa molt bona feina a través de les xarxes i la web de l'emissora per arribar a tots els amants de les motos i apassionats d'aquestes curses. Si en Damià avui i en Pere abans, si Catalunya Ràdio sempre durant tres dècades, han estat autèntics referents, el llibre 'A 300 per hora' també ho és en paper. Enhorabona!

.
19/02/2017
Escrit per: Saül Gordillo
Categoria: General
Continuen les setmanes intenses a Catalunya Ràdio. Després d'haver recuperat el servei de l''hora a hora' i d'haver redissenyat el portal de catràdio.cat, hem estrenat la nova app, juntament amb la de TV3. Les primeres dades de consum avalen l'aposta, i una setmana després del llançament de la nova aplicació ja ha fet créixer un 30% el volum d'usuaris únics. A més, ha fet augmentar la seva valoració als mercats d'apps. De moment, ja hi ha més del 80% de les persones que tenien l'aplicació que se l'han actualitzat.

.

Continua llegint

13/02/2017
1
Escrit per: Saül Gordillo
Categoria: General
L'any 2011 la Unesco va declarar el 13 de febrer Dia Mundial de la Ràdio, coincidint amb el dia que es va crear la Ràdio de les Nacions Unides, l'any 1946. La ràdio segueix sent el mitjà de comunicació amb més audiència a tot el món, i aquesta celebració la duen a terme emissores de tot el planeta. Si la ràdio és el mitjà més vital segons els estudis d'audiència, fort i necessari per a una societat plural i democràtica, i que millor permet als ciutadans informar-se i entretenir-se mentre fan altres activitats, el Dia Mundial de la Ràdio havia de servir enguany per agrair la confiança que els catalans tenen dipositada des de fa anys en la seva ràdio pública i en el conjunt de la ràdio en català atès que s'acaben de celebrar els 40 anys de Ràdio 4, la primera emissora en la nostra llengua després del franquisme.

El Dia Mundial de la Ràdio #VenimAmbTu

Catalunya Ràdio celebra aquest 13 de febrer, que es podria rebatejar com el Dia Mundial de la Confiança perquè prop de 300 oients s'han ofert per obrir-nos les portes de casa seva perquè hi poguem fer tota la programació. Un desplegament espectacular permetrà fer tots els programes fora de l'emissora, en un homenatge als protagonistes anònims de la ràdio com són els oients i els tècnics. Aquest Dia Mundial de la Ràdio pretén posar en valor la confiança de l'audiència, que ens ha donat les claus de casa seva perquè hi entrem Catalunya Ràdio, i el paper rellevant dels professionals que mai no es posen davant del micròfon.

Aquest dilluns faran ràdio Mònica Terribas a la cafeteria-restaurant Casa Pepe de Santa Coloma de Gramenet i a l'estudi de Ràdio Tele-Taxi amb Justo Molinero en antena conjunta de les dues emissores; Xavi Cazorla, Jordi Asturgó, Oriol Dalmau i Marta Cristià de l'APM?' amb els estudiants de la universitat Tecnocampus de Mataró; Mariola Dinarès a la cabina del camió de l'oient Toni Martínez a la plaça de l'Ajuntament de Pont de Molins (Alt Empordà); Òscar Fernández i Empar Moliner a la llibreria l'Espolsada de les Franqueses del Vallès; Roger de Gràcia a casa de la oient Núria Martínez a l'Horta de Lleida; Jordi Costa i Sònia Gelmà a casa de l'oient Blai Gómez al Boulevard de la Villete de París el dia abans que hi jugui el Barça; Kilian Sebrià i Sílvia Cóppulo a casa de l'oient Jordi Graell a El Vendrell; i Francesc Garriga amb connexions des de casa de Josep Maria Minguella i de l'oient Jordi Camí a Barcelona. Aquest diumenge, a més, Ricard Ustrell s'ha avançat a la commemoració fent 'El suplement' rebent a casa seva, a Sabadell, personatges de la música i la cultura i protagonistes il•lustres de la ràdio del país, i el 'Tot gira' de David Clupés amb una entrevista de Pere Escobar a Antoni Bassas. .

Continua llegint

28/01/2017
Escrit per: Saül Gordillo
Categoria: General
Una vegada més he pogut explicar bones notícies al Parlament, coincidint amb la sessió de control de la CCMA. I és que tenim dades per a l'optimisme després de la bona acollida del nou disseny de catradio.cat, els primers dies de funcionament. A grans trets, els usuaris únics al portal han augmentat un 32% ; l'accés a les emissions en directe un cop ens visiten, un 35%; el consum d'àudios a la carta, un 78% i el tràfic de catradio.cat a les notícies del 324.cat, un 260%. Això consolida l'aposta per un entorn web modular més endreçat; l'espai 'Pòstit' (articles dels nostres realitzadors i especialistes); i l'accés pràctic a serveis escencials, com ara l'Hora a hora, o al directe de les diferents emissores.


.

Continua llegint

27/01/2017
Escrit per: Saül Gordillo
Categoria: General
Catalunya Ràdio torna a sorprendre. Els nostres oients decidiran on fem tota la programació del dilluns 13 de febrer, Dia Mundial de la Ràdio. Entrant a la nova web de Catalunya Ràdio, els oients poden demanar-nos que anem a fer els programes d'aquell dia tan especial al menjador de casa seva, al bar on fan el cafè, a l'espai públic on fan vida o en aquell indret més personal on ells tinguin el costum d'escoltar la ràdio. Volem ser amb els oients allà on ells ens escolten, i hi volem fer tots els programes del Dia Mundial de la Ràdio. Catalunya Ràdio és tot el que ells senten. Sortirem de la ràdio per fer ràdio, i muntarem un operatiu logísticament complicat però apassionant en funció de les peticions que rebem (que en pocs dies ja són moltes). #CatRàdioEsMou i ho fa arreu del país, i fins i tot a l'estranger, perquè ja hi ha un programa, el 'Tot costa', que demana si hi ha oients a París per acollir-los el 13 de febrer, per fer la prèvia del partit del Barça amb el PSG.
El Dia Mundial de la Ràdio, Catalunya Ràdio sorprendrà amb el seu desplegament i guanyarà, encara més, en proximitat. La ràdio pública aprofitarà aquella jornada per fer algun anunci, en línia amb tota la feina que estem fent els últims mesos. De moment, dilluns vam convidar els oients a fer-nos les seves propostes, amb en Santi Faro, en conversa amb Mònica Terribas a 'El matí de Catalunya Ràdio'. Som-hi! .
| Entrades anteriors

Enllaços patrocinats