En sintonia El blog del director de Catalunya Ràdio

24/03/2017
Escrit per: Saül Gordillo
Categoria: General
Enhorabona a tots els professionals de Catalunya Ràdio i de Mitjans Digitals per l'èxit d'audiència a la web i l'app de l'emissora del passat febrer, acabat d'auditar per ComScore. Aconseguir 357.000 usuaris únics al febrer, i un creixement del 49% respecte al gener, és una fita que mereix una felicitació. Vull reconèixer la feina ben feta i la vostra obstinació professional en l'apassionant salt cap als continguts digitals i l'enfortiment de la relació amb la nostra audiència en l'entorn 2.0. Hem treballat de valent en el dia a dia, hem ampliat l'oferta d'àudios i programes amb +CatRàdio i hem renovat la web i l'app. Hem de rebre aquests resultats d'audiència digital com un estímul per continuar en aquesta direcció, convençuts que si seguim així i anem millorant alguns aspectes que tenim detectats segurament vindran més xifres de ComScore altament positives.

ComsCore febrer 2017


La ràdio treballa i viu pendent de les onades de l'EGM. És així i ha estat així fins ara. Però ara tenim informació en temps real per saber què consumeixen els nostres oients a la web i l'app, quanta estona ens escolten i com ho fan. I un cop al mes, l'empresa que audita les audiències digitals i que és la referència per al sector, ComScore, ens fa la fotografia respecte als altres mitjans i competidors. En l'entorn digital, doncs, no és una enquesta, sinó un resultat objectiu i irrefutable. És per això que aquests resultats i la informació de consum digital que anem mirant dia a dia amb les nostres eines d'audiències ens serveixen per saber si anem o no en la bona direcció i per poder incidir, si cal, en la presa d'algunes decisions a l'hora de fer ràdio sense haver d'esperar fins a l'EGM. Sense ser-ne víctimes ni esclaus, d'aquestes xifres, però tenint tota la informació per millorar dia a dia l'antena. Ens ha tocat viure una etapa professional apassionant. I a Catalunya Ràdio estem fent-ho bé!
.
19/03/2017
Escrit per: Saül Gordillo
Categoria: General
Èxit de la presentació del llibre 'A 300 per hora', dels periodistes Damià Aguilar i Pere Flores, que durant 30 anys han fet la cobertura dels mundials de motociclisme per a Catalunya Ràdio. Sala plena, molt bon ambient i un format de presentació amè per a un llibre que els amants de les motos no podran deixar de comprar aquest Sant Jordi. Aquest llibre és la crònica d'un triple èxit: dels pilots catalans que han ocupat podis generació rere generació durant aquestes tres dècades, dels dos periodistes que han fet una feina extraordinària per tot el món i que ara han estat capaços de tancar el cercle duent totes les seves vivències de la benzina al paper, i de Catalunya Ràdio per la seva aposta històrica amb els mundials de motociclisme durant 30 anys ininterrompudament i, des de fa quatre anys, a més, fent les curses de Moto GP en directe.El llibre és una gran crònica periodística d'aquest triomf català, amb el testimoni directe de pilots com Marc Màrquez, Dani Pedrosa, Maverick Viñales, Àlex Crivillé, Sete Gibernau, Sito Pons... I també és una prova del bon periodisme que fan companys d'Esports com Damià Aguilar actualment i abans a l'antena de Catalunya Ràdio Pere Flores. Durant la presentació vam fer èmfasi en el fet que les cobertures d'aquests mundials s'han fet per Catalunya Ràdio i per Catalunya Informació, i que Aguilar també fa molt bona feina a través de les xarxes i la web de l'emissora per arribar a tots els amants de les motos i apassionats d'aquestes curses. Si en Damià avui i en Pere abans, si Catalunya Ràdio sempre durant tres dècades, han estat autèntics referents, el llibre 'A 300 per hora' també ho és en paper. Enhorabona!

.
19/02/2017
Escrit per: Saül Gordillo
Categoria: General
Continuen les setmanes intenses a Catalunya Ràdio. Després d'haver recuperat el servei de l''hora a hora' i d'haver redissenyat el portal de catràdio.cat, hem estrenat la nova app, juntament amb la de TV3. Les primeres dades de consum avalen l'aposta, i una setmana després del llançament de la nova aplicació ja ha fet créixer un 30% el volum d'usuaris únics. A més, ha fet augmentar la seva valoració als mercats d'apps. De moment, ja hi ha més del 80% de les persones que tenien l'aplicació que se l'han actualitzat.

.

Continua llegint

13/02/2017
1
Escrit per: Saül Gordillo
Categoria: General
L'any 2011 la Unesco va declarar el 13 de febrer Dia Mundial de la Ràdio, coincidint amb el dia que es va crear la Ràdio de les Nacions Unides, l'any 1946. La ràdio segueix sent el mitjà de comunicació amb més audiència a tot el món, i aquesta celebració la duen a terme emissores de tot el planeta. Si la ràdio és el mitjà més vital segons els estudis d'audiència, fort i necessari per a una societat plural i democràtica, i que millor permet als ciutadans informar-se i entretenir-se mentre fan altres activitats, el Dia Mundial de la Ràdio havia de servir enguany per agrair la confiança que els catalans tenen dipositada des de fa anys en la seva ràdio pública i en el conjunt de la ràdio en català atès que s'acaben de celebrar els 40 anys de Ràdio 4, la primera emissora en la nostra llengua després del franquisme.

El Dia Mundial de la Ràdio #VenimAmbTu

Catalunya Ràdio celebra aquest 13 de febrer, que es podria rebatejar com el Dia Mundial de la Confiança perquè prop de 300 oients s'han ofert per obrir-nos les portes de casa seva perquè hi poguem fer tota la programació. Un desplegament espectacular permetrà fer tots els programes fora de l'emissora, en un homenatge als protagonistes anònims de la ràdio com són els oients i els tècnics. Aquest Dia Mundial de la Ràdio pretén posar en valor la confiança de l'audiència, que ens ha donat les claus de casa seva perquè hi entrem Catalunya Ràdio, i el paper rellevant dels professionals que mai no es posen davant del micròfon.

Aquest dilluns faran ràdio Mònica Terribas a la cafeteria-restaurant Casa Pepe de Santa Coloma de Gramenet i a l'estudi de Ràdio Tele-Taxi amb Justo Molinero en antena conjunta de les dues emissores; Xavi Cazorla, Jordi Asturgó, Oriol Dalmau i Marta Cristià de l'APM?' amb els estudiants de la universitat Tecnocampus de Mataró; Mariola Dinarès a la cabina del camió de l'oient Toni Martínez a la plaça de l'Ajuntament de Pont de Molins (Alt Empordà); Òscar Fernández i Empar Moliner a la llibreria l'Espolsada de les Franqueses del Vallès; Roger de Gràcia a casa de la oient Núria Martínez a l'Horta de Lleida; Jordi Costa i Sònia Gelmà a casa de l'oient Blai Gómez al Boulevard de la Villete de París el dia abans que hi jugui el Barça; Kilian Sebrià i Sílvia Cóppulo a casa de l'oient Jordi Graell a El Vendrell; i Francesc Garriga amb connexions des de casa de Josep Maria Minguella i de l'oient Jordi Camí a Barcelona. Aquest diumenge, a més, Ricard Ustrell s'ha avançat a la commemoració fent 'El suplement' rebent a casa seva, a Sabadell, personatges de la música i la cultura i protagonistes il•lustres de la ràdio del país, i el 'Tot gira' de David Clupés amb una entrevista de Pere Escobar a Antoni Bassas. .

Continua llegint

28/01/2017
Escrit per: Saül Gordillo
Categoria: General
Una vegada més he pogut explicar bones notícies al Parlament, coincidint amb la sessió de control de la CCMA. I és que tenim dades per a l'optimisme després de la bona acollida del nou disseny de catradio.cat, els primers dies de funcionament. A grans trets, els usuaris únics al portal han augmentat un 32% ; l'accés a les emissions en directe un cop ens visiten, un 35%; el consum d'àudios a la carta, un 78% i el tràfic de catradio.cat a les notícies del 324.cat, un 260%. Això consolida l'aposta per un entorn web modular més endreçat; l'espai 'Pòstit' (articles dels nostres realitzadors i especialistes); i l'accés pràctic a serveis escencials, com ara l'Hora a hora, o al directe de les diferents emissores.


.

Continua llegint

27/01/2017
Escrit per: Saül Gordillo
Categoria: General
Catalunya Ràdio torna a sorprendre. Els nostres oients decidiran on fem tota la programació del dilluns 13 de febrer, Dia Mundial de la Ràdio. Entrant a la nova web de Catalunya Ràdio, els oients poden demanar-nos que anem a fer els programes d'aquell dia tan especial al menjador de casa seva, al bar on fan el cafè, a l'espai públic on fan vida o en aquell indret més personal on ells tinguin el costum d'escoltar la ràdio. Volem ser amb els oients allà on ells ens escolten, i hi volem fer tots els programes del Dia Mundial de la Ràdio. Catalunya Ràdio és tot el que ells senten. Sortirem de la ràdio per fer ràdio, i muntarem un operatiu logísticament complicat però apassionant en funció de les peticions que rebem (que en pocs dies ja són moltes). #CatRàdioEsMou i ho fa arreu del país, i fins i tot a l'estranger, perquè ja hi ha un programa, el 'Tot costa', que demana si hi ha oients a París per acollir-los el 13 de febrer, per fer la prèvia del partit del Barça amb el PSG.
El Dia Mundial de la Ràdio, Catalunya Ràdio sorprendrà amb el seu desplegament i guanyarà, encara més, en proximitat. La ràdio pública aprofitarà aquella jornada per fer algun anunci, en línia amb tota la feina que estem fent els últims mesos. De moment, dilluns vam convidar els oients a fer-nos les seves propostes, amb en Santi Faro, en conversa amb Mònica Terribas a 'El matí de Catalunya Ràdio'. Som-hi! .
19/01/2017
3
Escrit per: Saül Gordillo
Categoria: General
Hem renovat de dalt a baix la graella i la identitat sonora amb la nova temporada, hem potenciat la presència a les xarxes socials, ben aviat estrenarem una nova aplicació mòbil i aquest dijous, 19 de gener, canviem el disseny de la web de Catalunya Ràdio. Un redisseny del menú i de la pàgina d'inici de l'emissora, reforçant les emissions en directe --el que més consumeixen els nostres oients a la web-- i facilitant l'accés als àudios hora a hora (graella tradicional duta a la xarxa) i als 'podcasts'. El canvi de 'look' de catradio.cat està concebut pensant en l'oient internauta, a partir de l'anàlisi de les audiències i la voluntat de posar l'experiència d'usuari en el centre de gravetat de les noves decisions digitals. Per tant, deixem de posar l'accent en la promoció de la programació del dia i potenciem els continguts emesos, posant en valor la feina feta pels programes i el conjunt d'emissores. A més, la web redissenyada de Catalunya Ràdio obre una finestra a les notícies d'actualitat elaborades per les redaccions d'informatius de l'emissora i de TV3. Una altra novetat, potser de les més destacades, són les peces interpretatives d'actualitat i de temàtiques com cinema, esports o gastronomia, signades per realitzadors i professionals de la casa. En diem 'pòstit' i pretenen oferir petits apunts amb un to àgil i proper, reforçant les figures dels autors i afavorint que els professionals de l'emissora participin activament en aquesta nova etapa del web.

catradio.cat

.

Continua llegint

12/01/2017
2
Escrit per: Saül Gordillo
Categoria: General
El dia 11 de gener de 1987 començava el programa més veterà de Catalunya Ràdio, i cal celebrar-ho i felicitar-nos per conservar-lo i per comptar amb professionals com l’Àlex Gorina.

‘Bueno, guapíssim. Ets lo milloret d’aquesta casa’. Immediatament se sent un petó sorollós. Quan acabo de pujar les escales descobreixo que l’autora del petó és una productora de la casa, i que el petonejat és l’Àlex Gorina. La nit abans, repassant Instagram, havia vist les fotos i algun vídeo que uns companys de la ràdio havien penjat d’un sopar que havien fet per celebrar un aniversari. El protagonista de la celebració també era l’Àlex, i l’aniversari, com ja sabeu, els 30 anys de ‘La finestra indiscreta’. En una de les fotos, l’Àlex apareix capturat pel mòbil davant del pastís, observant-lo atentament en aquell precís instant previ a bufar les espelmes. Hi surt amb una cara que transmet una certa timidesa, aparent, i una sensació d’immensa satisfacció interna. Un posat que expressa la típica il•lusió de nen quan ha de bufar les espelmes i espera obrir els regals. L’Àlex, a qui no coneixia personalment abans d’arribar a Catalunya Ràdio, és una de les figures, dels professionals, de les persones, que més il•lusió m’ha fet conèixer i tractar. Des del primer moment que vam parlar es va produir una forta complicitat, i aquesta setmana que celebrem els 30 anys del seu magnífic programa de cinema, un producte de culte, em permeto de dedicar-li aquestes línies per felicitar-lo i agrair-li el regal que, per a mi, i suposo que per a tots nosaltres, representa tenir-lo a Catalunya Ràdio. Espero que entengueu el to d’aquest missatge, però cada dia no se celebren 30 anys d’un programa de ràdio, i no cada dia tenim ocasió d’agrair i reconèixer la feina i la humanitat a un professional com en Gorina.

Pastís d'aniversari dels 30 anys de "La finestra indiscreta"

.

Continua llegint

10/01/2017
Escrit per: Saül Gordillo
Categoria: General
Una graella totalment renovada, l'aposta per les sinergies entre les pròpies emissores, l'impuls als continguts digitals per viralitzar els àudios emesos i per afavorir un consum radiofònic alternatiu al convencional en franges horàries i formats –incorporant els vídeos--, i l'ambició per recuperar el lideratge de la ràdio pública han marcat el primer any de la nova direcció de Catalunya Ràdio. Un any amb la idea de moviment i canvi, de transformació perquè la proposta ajudi a recuperar audiència i a guanyar-ne entre els nous públics. La ràdio és el mitjà que millor s'adapta a la revolució tecnològica i als canvis d'hàbits de consum comunicatiu, demostrant una gran vitalitat a cada nou estudi o enquesta d'audiència. I la ràdio en català és una història d'èxit perquè augmenta l'audiència any rere any i es consolida la normalització lingüística que encara no ha arribat a altres àmbits com la televisió i la premsa. En aquest context, el repte per innovar i posar en valor els recursos de què disposa l'emissora pública ha estat una premissa al llarg del 2016.

Saül Gordillo
.

Continua llegint

20/12/2016
Escrit per: Saül Gordillo
Categoria: General
El portaveu de l'Abadia de Montserrat, Bernat Juliol; l'adjunt a la direcció de Catalunya Ràdio, Jordi Borda; el pare abat de Montserrat, Josep Maria Soler; i un servidor


Catalunya Ràdio reunirà els millors àudios del seu arxiu sonor vinculats a l'Abadia de Montserrat en la seva pàgina web. Aquest és el compromís adquirit aquest dimarts després de la visita que hem fet al pare abat de Montserrat, Josep Maria Soler. Hem compartit dinar amb els monjos de Montserrat i el pare abat i després hem mantingut una reunió, així com una visita al recinte i les instal·lacions. La ràdio pública del país ha obsequiat el pare abat amb un 'pen' que conté els millors àudios de l'arxiu del grup d'emissores de Catalunya Ràdio vinculades a l'Abadia de Montserrat. Part d'aquest material estarà, properament, a disposició dels usuaris de la pàgina web de Catalunya Ràdio perquè es pugui escoltar. Concerts, entrevistes i altres documents sonors. També està previst que aquest arxiu es pugui consultar també al web abadiamontserrat.cat. Aquests són tres exemples del nostre patrimoni posat al servei de l'Abadia de Montserrat:

1-El passat violent de Montserrat
Sèrie-recull dels fets de la història de Catalunya més lligats a l'aventura, l'acció i l'emoció. Amb la col·laboració d'Oriol Junqueras, assessor històric del programa "En guàrdia", conduït per Enric Calpena amb guió d'Esther Rodríguez..

Continua llegint

| Entrades anteriors

Enllaços patrocinats