Ja que sembla que tenim anticicló per estona, podem mirar de buscar la cara bonica d'aquesta situació meteorològica. Es tracta de mirar les coses des d'un altre punt de vista i en aquest cas, mai millor dit: Aquests últims dies s'han format moltes boires, i més que se'n formaran si tal com indiquen els mapes, se'ns aproxima un nou anticicló amb un centre de més de 1040 hPa. Veure els núvols des de sobre mai no deixa indiferent i aquests dies tenim ocasió de fer-ho sense necessitat de fer gaires peripècies.

A Catalunya hi ha molts llocs d'aquests que mai fallen, que a la mínima que es formen boires, les pots veure als teus peus. Es tracta de saber on són o intuir-los.

Un d'aquests llocs està situat al Solsonès: Agafant la carretera que va des de Solsona fins al Port del Comte, passant pel coll de Jou, en situacions com aquesta és tot un espectacle. Arribes a Solsona ennuvolat. Comences a pujar la carretera i la boira es fa més i més espessa, fins que en arribar a Lladurs, la boira desapareix de cop i volta. Pocs metres més endavant hi ha el pla de Rigart (1.040 m), i acteseguit la carretera comença a enfilar-se i de seguida arriba als 1.200 i 1.300 m d'alçada. En aquest punt hi ha un parell de revolts on la perspectiva de la boira sol ser fantàstica. A més a més hi acostuma a sobresortir Montserrat, el Montseny i a vegades la Mola. Tot sovint també enllaça la boira de l'altiplà central amb la del plà de Lleida, i llavors el mar de núvols ja omple tot el que abraça la vista.

mapa Lladurs
font: icc


Una mica més amunt, en arribar al Coll de Jou, fins i tot podrem veure la boira que a vegades es forma sobre Sant Llorenç de Morunys i l'embassament de la Llosa del Cavall.

St. Llorenç de Morunys sota la boira
St. Llorenç de Morunys sota la boira

Un altre punt estratègic és el mirador de St. Cugat de Gavadons, 1.030 m, a cavall del Bages i d'Osona. Per accedir-hi cal anar fins a Collsuspina, i en comptes d'entrar al poble, cal agafar un camí asfaltat que va cap al nord i que puja fins a aquesta hermita.

Sant Cugat de Gavadons
font: icc


Des d'aquí tindreu una fantàstica panoràmica de la Plana de Vic, de part del Moianès, i fins i tot, en dies clars es pot veure amb detall el Pirineu Oriental. Evidentment és un magnífic punt per observar les boires de la plana de Vic. També s'ha de dir que aquest lloc, de nit, és un típic punt de trobada de les parelles del Moianès... per dir-ho d'una manera delicada ;)

Ara és el vostre torn. De ben segur que tots vosaltres us heu trobat algun dia davant d'un mirador privilegiat per veure les boires o núvols baixos com els que s'han format aquests dies. Podeu explicar-lo, i qui sap si algú aquest cap de setmana s'animarà a fer-hi una escapadeta...