A partir d'aquesta setmana els aficionats a la meteorologia tenim una cita al Museu Palau Mercader de Cornellà. Des d'aquest diumenge fins a l'octubre podeu visitar l'exposició Parlem del temps. Història de l'afició meteorològica a Catalunya.

L’exposició ha estat comissariada per la Dra. Maria del Carme Llasat (DAM), amb la col•laboració dels membres del seu equip, i produïda per l’Àrea de Cultura de l’Ajuntament de Cornellà de Llobregat, i ha comptat amb la col•laboració de nombroses persones i entitats que han contribuït a fer-la possible.

Es podrà veure al Museu Palau Mercader, del 28 d’abril al 20 d’octubre del 2013. Tots els diumenges i festius, de 10h a 14h.

null null


Aprofitem l'ocasió per parlar amb la Dra. Llasat perquè ens expliqui el per què de l'exposició:

El motiu varen ser els últims descobriments sobre la història del Museu Palau Mercader, que van permetre conèixer amb més detall la notable afició per la Meteorologia i l’Astronomia que va tenir Arnau de Mercader, el darrer comte de Bell-lloc que va viure a Cornellà, on va morir en 1932.

null


El fil conductor de l'exposició és l'afició a la meteorologia del compte Bell-lloc i la seva relació amb l'Observatori de l'Ebre:

"Després de fer una introducció a la meteorologia i a la climatologia, presentem l’Arnau Mercader i l’observatori de Belloch. Ens endinsem desprès al món dels precursors i els primers observatoris, com el Fabra i l’Ebre, o les observacions fetes des de la Universitat de Barcelona. Durant l'exposició van apareixent personatges il·lustres com el Dr. Fontseré, Patxot, Febrer o Jardí, així com també les primeres xarxes meteorològiques, el Servei Meteorològic de Catalunya i "el Observatorio Central". Es fa un repàs fins l’any 1932, data en que va morir l’Arnau de Mercader. A partir d'aquí l’exposició fa un salt fins els nostres dies on es mostra l'actualitat d'aquests centres iniciats fa més de 100 anys, es comparen instruments d'observació antics i actuals, i s'introdueixen les noves tecnologies"

A llarg de l'exposició es va fer esment del paper dels observadors, aficionats i professionals, i la posició capdavantera de Catalunya en l'afició meteorològica.

"En resum, l’afició, el coneixement, el treball en xarxa i l’observació són les quatre potes bàsiques sobre les quals s’ha assegut la meteorologia des dels seus primers passos fins els nostres dies, i això és el que s’ha volgut mostrar a l’exposició"