En un any de fred i de neu com el que estem passant, cal dir que la d'avui ha estat la "nevada de l'any", i encara dóna més magnitud a la situació. Realment la nevada ha estat impressionant a tot el Pirineu. No és excepcional, però sí que és veritat que una nevada així no passa cada temporada.
Podem dir que allà on ha caigut més neu (al voltant d'un metre) és a la Vall d'Aran, al nord del Pallars Sobirà i al Principat d'Andorra. Bàsicament són els llocs que es veuen afectats per aquestes situacions de vent del nord humit com el que hem tingut avui. També alguns punts de l'Alta Ribagorça, el Pallars Jussà, l'Alt Urgell, la Cerdanya, i fins i tot el Ripollès han acumulat gruixos abundants.

A Vaquèira-Beret ahir em deien que durant tota la temporada ja havien caigut set metres de neu (Compte!! a les muntanyes NO HI HA SET METRES DE NEU!!, el vent s'ha encarregat de repartir, s'han sublimat, etc., però la precipitació de neu des de l'octubre era aquesta). Amb les nevades d'avui, de ben segur que superaran els vuit metres!!! Penseu que el rècord està en deu metres en tota una temporada (fins a l'abril o el maig).

Molta precaució amb el risc d'allaus. Amb aquesta nevada ja és molt fort (5/5) a l'Aran i a la Franja Nord Pallaresa, i fort o marcat a la resta del Pirineu.


Foto: Àngel Trafalla, Lleret, Pallars Sobirà


A El meu 3cat24.cat hi podeu penjar i veure més fotografies.

També us recomano que visiteu el nou servei de vigilància meteorològica de Meteocat, on trobareu els comentaris i les fotografies que els observadors voluntaris pengen automàticament quan hi ha situacions meteorològiques de risc. De ben segur que serà una eina molt útil.

Gaudiu de la nevada i, sobretot, molta precaució!