La glacera del Perito Moreno està ubicada a l'Argentina, entre els 47º i 51º de latitud sud. Neix del camp de gel anomenat Patagònic Sud, el tercer més extens del nostre planeta i que està compartit per l'Argentina i Xile. Aquesta glacera s'estén sobre el braç sud del llac Argentí, amb un front de cinc quilòmetres de longitud i seixanta metres d'alçada i és una de les reserves d'aigua dolça més importants del món. El Perito Moreno destaca entre altres aspectes, per ser fins ara una de les poques glaceres que es manté estable, sense retrocedir com a conseqüència de l'escalfament global. Ha estat considerada la vuitena meravella per les espectaculars vistes que ofereix, situada en una zona envoltada de boscos i muntanyes, queda dins del parc nacional Los Glaciares, creat el 1937 a la província de Santa Cruz, al sud de la República Argentina. Aquest parc, de 724.000 ha, té en total 356 glaceres.

null

A diferència de les altres glaceres, en el seu avenç té la peculiaritat de retenir les aigües del braç Ric del llac argentí, amb la qual cosa el nivell arriba a elevar-se fins a 30 metres sobre el del llac argentí i fent una notable pressió sobre els gels. Això fa que a causa d'aquesta pressió es vagi creant un túnel amb una volta de més de 50 metres pel qual les aigües del braç Ric descendeixen fins al llac argentí.

null

L'erosió causada per l'aigua provoca finalment l'ensorrament de la volta, en un dels espectacles més imposants que es poden presenciar. El procés s'ha repetit al llarg d'intervals irregulars: l'última ruptura, que va començar a produir-se el 10 de març i va culminar el 13 de març de 2006 (22:55 hora local), només dos anys després de l'anterior (març de 2004). Tanmateix, la ruptura de 2004 es va produir després de 16 anys (febrer de 1988), quan la diferència del nivell de les aigües va arribar a 30 m. A continuació, podeu veure algunes imatges de l'última ruptura.Com és obvi, les ruptures sempre s’han accelerat i produït en l’època de fusió, els períodes d’estiu i de temperatures més elevades. Doncs bé, ara i en ple hivern es veu que està a punt de produir-se la nova ruptura. Per aquesta raó, us convido que la pugueu veure en directe si tot va bé i les noves tecnologies no fallen, espero, a través del següent enllaç;Perito Moreno

null
Desembre2007