Les nevades abundants d’aquesta primavera han fet que les acumulacions de neu siguin importants per sobre dels 2.000 metres, sobretot al Pirineu de Lleida. Hi ha punts de l’Alta Ribagorça i de la Vall Fosca que acumulen fins a 260 cm de neu!
Podeu consultar el butlletí d’allaus a la web:

http://www.icc.es/web/gcontent/ca/allaus/igc_allaus_butlleti.php

Amb aquestes condicions, el risc d’Allaus ha augmetnat considerablement. A principis de setmana se situava entre 3 i 4 en una escala de 5. Amb el pas dels dies la neu s’ha anat estabilitzant, i a hores d’ara el risc d’allaus és de grau 2 o 3. Tot i això, qui vagi a muntanya no ha de baixar la guàrdia: L’ICC adverteix de la possibiltiat d’allaus de neu humida i de placa.

Les allaus de neu humida són allaus que es poden observar en periodes càlids de l'hivern o bé durant la primavera. Poden ser allaus de fusió o allaus de neu recent humida. Es produeixen per culpa d'una pujada de les temperatures, a causa de la pluja, o bé quan hi ha molts dies seguits de sol que fan que la radiació solar que arribi a la neu sigui més forta.
En neu recient caiguda, una certa fusió de la neu afavoreix a la seva cohesió per capilaritat entre els grans de gel (és allò que dues gotes d'aigua molt pròximes tendiexen a quedar enganxades), però si la neu acumula molta quantitat d'aigua la cohesió entre els granets de gel disminueix considerablement. Fins i tot, hi ha vegades que si la quantitat d'aigua és important, es va filtrant entre la neu i lubrica el terra o les capes de neu més dura que puguin haver-hi per sota, de manera que s'afavoreix la caiguda de plaques. Són les allaus de placa humides.
De totes formes les allaus de neu humida més habituals són les que tenen una forma triangular, és a dir que comencen en un punt concret. Petites caigudes de neu a la superfície poden anar fent-se cada vegada més i més grans fins a assolir grans dimensions.
Les pendents més fortes són les més propences a formar aquest tipus d'allau, i com que la fusió es produeix, sobretot, de dia, al voltant del migdia i tarda és quan el risc d'allaus és més elevat.

Les següents fotografies són mostres de les purgues o petites allaus de neu recent humida que hi havia a principis de setmana a la zona del Pallars:


La Pleta del Prat, Foto: Ramon BaylinaBonaigua, Foto: Conxi CiuranaBonaigua, Foto: Conxi Ciurana


Les allaus de placa també són possibles durant els pròxims dies. Per identificar les plaques a sotavent sol ser útil buscar les cornises, tot i que no sempre les plaques es formen allà on s'han format cornisses. Les plaques grinyolen quan es passa per sobre, i solen tenir forma lenticular.
Gràfic: ICC

Fixeu-vos en les cornises que s'havien format la part alta de l'estació d'esquí de La Pleta del Prat:


La Pleta del Prat, Foto: Ramon BaylinaPodeu trobar més informació pràctica a la web:
http://www.icc.es/web/gcontent/ca/allaus/igc_allaus_infogen.html