Hem gravat el meteoròleg Eloi Cordomí mentre dibuixava els mapes del temps per aquest cap de setmana.

El meteoròleg del 324.cat Néstor Gómez ens explica què està passant a l'Amèrica del Nord, on han arribat a temperatures de -38 graus sota zero.

Els meteoròlegs Eloi Cordomí i Alberto Alcántara ens acosten el temps per als pròxims dies a Catalunya, i en especial el que es preveu diumenge al vespre en motiu de la visita de Ses Majestats els Reis Mags d'Orient.

27/11/2013 // El gregal i la neu

És habitual que en aquestes situacions de vent de gregal i de baixes temperatures hi hagi discrepàncies importants entre els models. La tarda de dimarts, la majoria de models han previst algun ruixat a la costa i al prelitoral i amb alguna nevada testimonial. Tot i això, hi ha altres models que endinsen més la precipitació i la intensifiquen. En cas de precipitacions més abundants és habitual que la cota de neu es desplomi i acabi nevant en cotes inferiors a les esperades per la massa d'aire que ens pertoca.

Us adjunto la previsió de neu en 24h del model WRF funcionant amb el GFS. Aquest és el model més "alarmista", la resta donen molta menys precipitació i només alguna nevada testimonial. Veurem què acaba passant.També caldrà seguir les ventades de gregal:
El vent de ponent ha fet pujar fort les temperatures al litoral. A pràcticament tota la costa de Barcelona i de Tarragona les màximes han arribat als 28 o 29 graus. Allà on ha fet més calor ha estat a sotavent del Montseny: a la comarca de la Selva, on el vent de ponent baixa de la muntanya reescalfat, la màxima ha arribat fins a 31 graus a Santa Coloma de Farners i 30 a Vilobí d'Onyar

Amb aquestes temperatures i un mar que a Barcelona encara es troba a 21 graus, aquest diumenge ha estat un bon dia de platja:Fotografia: Xavier Menchon, Barcelona

10/10/2013 // Ruixats puntuals

Sembla un tòpic quan els homes del temps diem que hi haurà ruixats puntuals, però imatges com aquesta ens demostren el caràcter extremadament local d'aquests xàfecs que tot sovint es produeixen al nostre país.


Fotografia: Moisès Morató, Barcelona

Aquesta fotografia està feta el dimecres a les 11 del matí des del barri de la Barceloneta.
Veient les temperatures del radiosondatge fet poques hores després a Barcelona, ens trobem amb una atmosfera lleugerament inestable a nivells baixos i mitjans, que afavoria el creixement de núvols fins als 4.000 metres d'altura, alçada suficient per deixar xàfecs com aquest.


08/10/2013 // Més mànegues

Aquest dilluns s'ha observat una altra mànega sobre el mar. La setmana passada ensenyàvem fotografies d'una mànega al sud de la Costa Brava, diumenge n'hi va haver una altra entre el Maresme i el Barcelonès i, aquest dilluns a primera hora, les últimes tempestes de l'episodi deixaven un altre fibló davant del Delta de l'Ebre que es formava molt a prop de la polèmica Plataforma Castor.


Fotografia: Ivàn Subirats i Angels Lleixà, Sant Carles de la Ràpita

És habitual trobar fenòmens com aquest a casa nostra. Segons l'estudi realitzat pel meteoròleg Joan Arús, a Catalunya hi ha hagut 248 fenòmens tornàdics els últims (gairebé) 20 anys (sense comptar els d'aquest estiu i tardor). D'aquests, 68 han estat tornados que han tocat terra entre els quals hi ha 8 EF2, 25 EF1 o 35 EF0 o no taxats.

Anomenem mànegues o fiblons quan aquests fenòmens tornànics aparèixen sobre el mar, i bufaruts, tornados o caps de fibló quan toquen terra. En cas que pengin del núvol però no arribin a terra o al mar els anomenem núvols embut.


03/10/2013 // Arriben les boires


Fotografia: Aleix Mainar, Serralada Litoral

Aquest dimecres hem tingut un canvi de situació: Els vents de garbí i de ponent que aquests últims dies han donat temperatures de fins a 34 graus a les Terres de l'Ebre, han anat girant de mar cap a terra i han fet augmentar la humitat. L'aire calent és capaç d'emmagatzemar molta humitat abans no comença a condensar, de manera que, en el moment que cau el dia i les temperatures comencen a baixar, aquest aire calent carregat d'humitat que comença a refredar-se, condensa la seva humitat en forma de boires i núvols baixos que han arribat a molts punts de la costa i del Prelitoral.

Aquesta humitat serà un ingredient important perquè el canvi d'aquest divendres pugui deixar més precipitacions. Veurem com acaba tot plegat...

Fotografia: Àlex Tremps, Lloret de MarFotografia: Gerard Romans, Blanes


Aquest dilluns al matí es formaven aquestes grans nuvolades davant de la Costa Brava. Es tracta de cúmulus congestus que intentaven evolucionar a cumulonimbus calvus i que, fins i tot, amagaven una mànega força potent. Aquests núvols es formaven gràcies a les convergències de vent que hi havia en superfície. Fixeu-vos en el mapa de vents d'aquest matí:El xoc entre els vents de ponent i els vents del nord han afavorit aquest ascens de l'aire. És un aire que parteix de la superfície del mar i que conté molta humitat, cosa que afavoreix el creixement del núvol fins a una certa alçada.


Nota pels assistents a la trobada del dia 19 d'Octubre: Per autoritzar l'entrada a TV3 necessitarem els vostres noms amb el DNI. Estigueu atents als missatges del Daniel López perquè ell s'encarregarà de recollir-los a través del seu correu electrònic.


Si heu anat seguint els comentaris del blog, haureu vist que ja està preparada trobada d'enguany i, fins i tot, molts de vosaltres ja hi esteu apuntats!

En aquesta ocasió serà en Dani López de Sant Boi de Llobregat qui s'encarregarà d'organitzar-la. Aprofitant la proximitat del seu poble amb dels estudis de TV3, finalment sí que serà possible fer una visita a la tele amb les persones que habitualment comenteu el blog o bé hagueu participat en les activitats que s'han anat fent els últims anys. Els pròxims dies us informarem com ens heu de fer arribar les dades personals per autoritzar l'entrada a TV3.A continuació us adjunto el missatge de l'organitzador de la trobada:

Amics i amigues, un any més, i ja en van sis, ens trobarem per compartir la passió per la meteorologia, que ens uneix i ens fa feliços.
Estaré encantat de rebre-us la vila de Sant Boi de Llobregat, el meu estimat poble. En aquesta ocasió, amb la col·laboració dels meteoròlegs de la casa, també farem una visita a l'origen de tot plegat: els estudis de TV3.

Salut i méteo.

Dani.

PROGRAMA DE LA TROBADA:


Data: Dissabte 19 d'Octubre

11:00 h Trobada dels assistents als estudis de TV3 per fer-ne una visita.

13:00 h Rebuda a l'Ajuntament de Sant Boi i passejada pel poble.

14:30 h Dinar de germanor.

16:00 Sobretaula

16:32 Pagar

17:00 Discursos improvisats dels participants

17:30 Més sobretaula

Bé, aquests últims 4 punts no consten oficialment al programa, però veient com han anat les altres 5 trobades...

Continuarem informant!