Arxius

Estas veient: març 2008

26/03/2008 // SATURN SENSE ANELLS

On són els anells?

Si aquestes nits, quan s'obri una clariana, mireu cap a Saturn, potser us espantareu perque semblarà que ha perdut els anells.

Això ja li va passar a Galileo que va descobrir el 1610 amb una rudimentaria ullera astronòmica que Saturn tenia anells i que el 1612 va veure com desapareixien.
Galileo va pronosticar que els anells tornarien a aparèixer... i ho van tornar a fer.
Cada 15 anys torna a passar aquest fenòmen que podem veure aquests nits amb un telescopi casolà o uns binocles potents.

amb un telescopi potent, ara es poden veure les llunes de Saturn

Algú sap dir per què desapareixen els anells de Saturn?
En Christaan Huygens ho va explicar correctament el 1659.
Companys, companyes

sembla que això s'acaba de moment, perque dimecres passa un altre front que pot tornar a fer nevar fins els 800 metres una altra vegada, sobretot a la cara nord.
Pels que us agrada mirar més lluny, sembla que dissabte podrà passar un altre front, però amb neu ja en cotes més altes.
Qui sembla que s'ho ha pres amb calma, són aquestes orenetes que han sorprès aquest matí a les 8 a l'Olga Rubinat de Lleida que ens envia la foto.


Olga Rubinat, parc de la Mitjana, LLeida

Olga Rubinat, parc de la Mitjana, LLeida

19/03/2008 // DIA MUNDIAL DE L'AIGUA

Aquest dijous dia 20 de març és el dia mundial de l'aigua.
Aquí a Catalunya no parem de parlar-ne, sobretot de la falta d'aigua que patim.
A tot el món avui es parlarà de l'aigua i de les necessitats de sanejament que comporta.
Al món menys desenvolupat, l'aigua potable és un luxe o no existeix.
Nosaltres hem aconseguit tenir aigua cada cop més neta. Aquests dies estic preparant un programa sobre l'aigua que sortirà el mes d'abril i ens passegem per tot Catalunya. Impressiona veure les infraestructures que s'han fet a tot arreu per depurar l'aigua que embrutem als pobles i ciutats de Catalunya. Amb això hem aconseguit que els rius baixin una mica més nets i que la qualitat de l'aigua al nostre país sigui més bona.
De tota manera, el nostre dia mundial de l'aigua, a Catalunya, serà el de la falta d'aigua. Aquí teniu l'estat dels embassaments.Tots plegats hem de fer exercicis de responsabilitat quan parlem de l'aigua aquests dies. Tothom hi te dret i no n'hi ha per tothom.
Tot i que pugui sonar de mal auguri, el meu pronòstic personal és que ens enfrontem a una situació d'emergència com a país que cal que gestionem amb seny.
A ningú se li escapa que el mes d'abril serà complex pel que fa a l'abastiment d'aigua, però que l'estiu, si la primavera no és molt plujosa, pot ser molt pitjor.

Cada un de nosaltres hem de recordar en el dia mundial de l'aigua, que s'han de buscar solucions més que problemes.
Els polítics han de recordar que no és moment per barallar-se sobre el tema de l'aigua, però potser si de pensar en solucions de futur per quan ja no recordem aquesta crisi.
Els tècnics ens han d'ajudar a descobrir la millor manera a enfrontar-nos a una falta d'aigua que, si els pronòstics de canvi climàtic tenen raó, pot ser cada vegada més freqüent.

12/03/2008 // TEMPESTA DES DE DALT

Els astronautes de l'última missió a l'Estació Espacial Internacional van fer aquesta foto a una tempesta sobre Àfrica, el dia 5 de febrer passat:

Cúmul
+info


Com que veig que us agraden els reptes i les preguntes:
Si sabeu que la foto és de les 3 de la tarda aproximadament, a un punt de l'hemisferi sud d'Àfrica, a una zona molt a prop de l'equador.


Algú sabria dir en quina direcció bufa el vent a 12.000 metres en el moment de la fotografia?
En quina direcció s'estava movent la tempesta?
Algú creu que està plovent en aquest moment de la foto?


A part de tot, no em direu que no es un privilegi per a aquestes astronautes poder seguir el temps des d'aquesta perspectiva!

04/03/2008 // PETIT TORNADO A ANGLÈS

Esteve López    Anglès

Quan hi ha aquestes entrades d'aire fred, amb un contrast tan marcat de temperatures, i amb una diferència tan acusada entre la força del vent en superfñicie i les capes més altes de l'atmosfera, poden produir-se fenòmens violents com els tornados. Aquí en teniu un que sembla que hi ha hagut aquesta tarda a Anglès

Seqüència de fotos

publicitat

publicitat