El cap de setmana ha estat intens meteorològicament parlant: dissabte, amb calor extrema per l'època, va acabar amb tempestes fortes al centre i nord de Catalunya, i diumenge, amb unes temperatures més suaus, el vam acomiadar amb una pedregada fortíssima a Osona, al Vallès i al Maresme:


Fotografia: Manel Martínez, Tagamanent


Fotografia: Pol Lloberas, Arenys de Munt

Un dels ingredients que ha afavorit aquestes tempestes violentes ha estat la calor extrema de dissabte. Hauríem de retrocedir fins a l'any 2006 o 2001 per trobar valors com els que es van enregistrar dissabte passat a bona part de Catalunya, excepte a les Terres de l'Ebre, on la calor va ser encara més intensa; hi ha moltes estacions meteorològiques que no tenen precedents d'una calorada tan forta els últims 15 o 20 anys:

A Vinebre i a Móra la Nova es va arribar fins als 38 graus.

A l'estació del Servei Meteorològic de Catalunya de Benissanet, que funciona des del 1993, es va arribar a 37,1 graus. Durant tots aquests anys la temperatura màxima en un mes de maig havia estat de 36,3 graus.

En el cas de Riba-roja d'Ebre, la temperatura màxima va ser de 36,2 graus, i també es va superar l'anterior rècord del mes de maig, que havia estat de 35,7 graus.

Us proposo fer un cop d'ull a l'article d'en Néstor Gómez al 324.cat: Balanç de la calorada

També a muntanya es van enregistrar temperatures anormalment altes: a la cota 2.500 d'Espot es va arribar fins als 16,2 graus, un valor que no s'havia vist mai com a mínim des de la posada en funcionament d'aquesta estació, l'any 2002.

Aquestes temperatures altes a muntanya també han afavorit el desglaç accelerat de la neu. Els rius van carregadíssims d'aigua i alguns embassaments com el de la Baells i el de Sant Antoni estan gairebé al 100%.


Fotografia: Mauri Vilés, Bullidor de la Llet, Gisclareny


Fotografia: Antoni Trilla, Uelhs deth Joeu

D'aquí uns dies farem un cop d'ull a l'estat dels pantans per veure si encara s'han omplert més.