En aquest temps primaveral que hem tingut aquests dies hem d'afegir-hi una nova pluja que es preveu per a aquest cap de setmana: una pluja d'estels. Es tracta dels Lírids, un "ruixadet" d'estels fugaços que sol deixar entre 10 i 20 filants per hora, i en els millors anys ha fregat els 100 per hora. El màxim d'aquesta pluja es donarà la nit de dissabte a diumenge, coincidint amb la lluna nova, que farà que el cel sigui ben fosc als llocs on no hi hagi núvols. El punt radiant d'aquesta pluja es donarà al voltant de la constel·lació de Lira, que la veurem mirant cap al nord-est a mitjanit una mica per sobre de l'horitzó.

null

Aquesta pluja d'estels es deu a l'entrada a l'atmosfera de la pols del cometa Tatcher, que xoca a uns 50 km/s i es crema pel fregament amb l'aire.

Aneu pensant un desig per si les mosques, però ja us adverteixo que aquella nit hi haurà llocs on serà més fàcil observar un ruixat convencional que no pas aquest "ruixat d'estels".

D'altra banda, no vull deixar de comentar els arcs de Sant Martí dobles i espectaculars que es van veure ahir a la tarda, sobretot a les comarques gironines. Hem rebut més de 150 fotografies d'arcs com aquest:

null
Fotografia: Elisabet Parera, Cassà de la Selva


A tots els que col·laboreu enviant dades i imatges, un cop més, MOLTES GRÀCIES!!!