Les boires que s'han format aquests dies són un fenomen molt habitual en aquesta època de l'any a la costa. S'anomenen boires d'advecció i es formen al final de l'hivern, quan el vent està encalmat i arriben les primeres calorades.

L'aire de les primeres masses càlides de la temporada entra en contacte amb un mar que encara està molt fred (13,5º a Barcelona) i condensa el vapor d'aigua formant boires poc gruixudes però que poden arribar a ser molt denses. Com que el mar fred és el factor que afavoreix la condensació, aquestes boires es formen a la costa i s'endinsen pocs quilòmetres a l'interior. En aquesta ocasió, les que han arribat més lluny ho han fet fins a la ciutat de Girona afavorides per les baixes temperatures nocturnes que encara s'han enregistrat aquests darrers dies.
En la majoria de casos, l'escalfor del Sol s'encarrega d'evaporar-les durant el dia, però quan aquest es pon es tornen a formar. En el moment que bufa una mica de vent i hi ha més renovació de l'aire les boires desapareixen.

Aquest divendres les boires s'han format a la Costa Brava, al nord del Maresme i en alguns punts del delta de l'Ebre.

null
Fotografia: Jordi Piqué, l'Escala

null
Fotografia: Tino Valduvieco, Calella

A Barcelona, més que boira s'ha format boirina:

null
Fotografia: Alfons Puertas, Observatori Fabra


Per sort, l'anticicló sembla que ens vol abandonar i potser ben aviat arriben pluges. Atents als pronòstics dels pròxims dies!!! :D