Arxius

Estas veient: maig 2012

28/05/2012 // Tempestes assegurades

Aquest dilluns tots els ingredients han estat favorables per a la formació de tempestes fortes.

De bon matí les temperatures eren molt suaus i les humitats altíssimes a tot arreu amb moltes boirines:
null
Fotografia: Xavi Cabo, Gavà


Els núvols alts que formaven aquest halo eren indicadors d'humitats elevades també a les capes altes de l'atmosfera:
null
Fotografia: Joan Pérez Prat, Canovelles


Al matí també apareixien aquests altocúmulus castellanus que són senyal d'inestabilitat:
null
Fotografia: Gregori Sobieraj, Alcanar


Finalment, al migdia els cumulonimbus han crescut amb molta força i fins i tot s'han format pileus, que són aquests barrets al sostre del núvol. Són indicadors de forta cisalla de vents que afavoreix encara més el desenvolupament dels núvols de tempesta. Quan apareixen aquestes formacions és senyal de pedregades i sovint algunes ventades que acompanyen les pluges fortes:
null
Fotografia: Manel Dot, Vic

Inestabilitat, vents en calma a prop de la superfície, sol durant el matí, humitat a tots els nivells de l'atmosfera, tot plegat, senyal inequívoc de tempestes fortíssimes com les que han descarregat a molts punts del centre i del nord del país.

14/05/2012 // Pedra i calorades

El cap de setmana ha estat intens meteorològicament parlant: dissabte, amb calor extrema per l'època, va acabar amb tempestes fortes al centre i nord de Catalunya, i diumenge, amb unes temperatures més suaus, el vam acomiadar amb una pedregada fortíssima a Osona, al Vallès i al Maresme:


Fotografia: Manel Martínez, Tagamanent


Fotografia: Pol Lloberas, Arenys de Munt

Un dels ingredients que ha afavorit aquestes tempestes violentes ha estat la calor extrema de dissabte. Hauríem de retrocedir fins a l'any 2006 o 2001 per trobar valors com els que es van enregistrar dissabte passat a bona part de Catalunya, excepte a les Terres de l'Ebre, on la calor va ser encara més intensa; hi ha moltes estacions meteorològiques que no tenen precedents d'una calorada tan forta els últims 15 o 20 anys:

A Vinebre i a Móra la Nova es va arribar fins als 38 graus.

A l'estació del Servei Meteorològic de Catalunya de Benissanet, que funciona des del 1993, es va arribar a 37,1 graus. Durant tots aquests anys la temperatura màxima en un mes de maig havia estat de 36,3 graus.

En el cas de Riba-roja d'Ebre, la temperatura màxima va ser de 36,2 graus, i també es va superar l'anterior rècord del mes de maig, que havia estat de 35,7 graus.

Us proposo fer un cop d'ull a l'article d'en Néstor Gómez al 324.cat: Balanç de la calorada

També a muntanya es van enregistrar temperatures anormalment altes: a la cota 2.500 d'Espot es va arribar fins als 16,2 graus, un valor que no s'havia vist mai com a mínim des de la posada en funcionament d'aquesta estació, l'any 2002.

Aquestes temperatures altes a muntanya també han afavorit el desglaç accelerat de la neu. Els rius van carregadíssims d'aigua i alguns embassaments com el de la Baells i el de Sant Antoni estan gairebé al 100%.


Fotografia: Mauri Vilés, Bullidor de la Llet, Gisclareny


Fotografia: Antoni Trilla, Uelhs deth Joeu

D'aquí uns dies farem un cop d'ull a l'estat dels pantans per veure si encara s'han omplert més.

04/05/2012 // Primavera plujosa

L'abundant cabal dels rius i rieres d'aquests dies testimonien l'abril plujós que hem tingut. Les quantitats de pluja registrades superen les habituals excepte en alguns sectors de les comarques gironines, on els registres han estat lleugerament per sota de la mitjana.

En aquest sentit us recomano fer un cop d'ull als resums que aquesta setmana ha publicat en Néstor Gómez al 324.cat amb les dades del Servei Meteorològic de Catalunya i de col·laboradors de TV3.

Abril-plujos-per-quantitat-i-dies-de-precipitacio http://www.324.cat/noticia/1720032/catalunya/Abril-plujos-per-quantitat-i-dies-de-precipitacio

Abril més fred de l'habitual http://www.324.cat/noticia/1720252/catalunya/Abril-mes-fred-de-lhabitual


Fotografia: Joan Macaya, Alós d'Isil


Fotografia: Raquel, Sant Miquel del Fai

Si voleu, podem aprofitar aquest post per penjar els vostres resums meteorològics d'aquest mes d'abril.

publicitat

publicitat