Arxius

Estas veient: abril 2012

23/04/2012 // El cel de Sant Jordi

Aquest Sant Jordi, just després de la posta de sol, mirant cap a l'oest i només una mica per sobre l'horitzó, es veurà Júpiter i un filet de Lluna que tot just comença a observar-se després de l'últim canvi de fase el cap de setmana passat:

null

Us proposem fer un exercici d'imaginació com el que van fer els mesopotàmics quan van posar nom a les primeres constel·lacions, i penseu què podria representar la Lluna ajaguda amb les dues puntes mirant cap amunt i Júpiter sota seu.

null

Aquesta és la nostra proposta:

null


Que passeu un bon Sant Jordi!











En aquest temps primaveral que hem tingut aquests dies hem d'afegir-hi una nova pluja que es preveu per a aquest cap de setmana: una pluja d'estels. Es tracta dels Lírids, un "ruixadet" d'estels fugaços que sol deixar entre 10 i 20 filants per hora, i en els millors anys ha fregat els 100 per hora. El màxim d'aquesta pluja es donarà la nit de dissabte a diumenge, coincidint amb la lluna nova, que farà que el cel sigui ben fosc als llocs on no hi hagi núvols. El punt radiant d'aquesta pluja es donarà al voltant de la constel·lació de Lira, que la veurem mirant cap al nord-est a mitjanit una mica per sobre de l'horitzó.

null

Aquesta pluja d'estels es deu a l'entrada a l'atmosfera de la pols del cometa Tatcher, que xoca a uns 50 km/s i es crema pel fregament amb l'aire.

Aneu pensant un desig per si les mosques, però ja us adverteixo que aquella nit hi haurà llocs on serà més fàcil observar un ruixat convencional que no pas aquest "ruixat d'estels".

D'altra banda, no vull deixar de comentar els arcs de Sant Martí dobles i espectaculars que es van veure ahir a la tarda, sobretot a les comarques gironines. Hem rebut més de 150 fotografies d'arcs com aquest:

null
Fotografia: Elisabet Parera, Cassà de la Selva


A tots els que col·laboreu enviant dades i imatges, un cop més, MOLTES GRÀCIES!!!







El 324.cat torna a obrir la finestra del xat del temps, en aquesta ocasió amb el meteoròleg de TV3 i Catalunya Ràdio Francesc Mauri.

Ens esperen dies de temps ventós, amb ruixats i sol. Els vents procedents de l'Atlàntic travessaran la península Ibèrica fins a arribar a casa nostra.

Aquesta situació anirà acompanyada d'aire fred a les capes altes de l'atmosfera i permetrà un temps molt insegur al nord del país.

Parlarem de les previsions pels propers dies i mostrarem algunes de les fotografies enviades a l'espai de participació, El meu324, durant la setmana.

Avui dijous tornem a agafar el paraigua! A la meitat nord del país arribarà una nova pertorbació. Els ruixats també guanyaran terreny des de primera hora del dia.

Si vols saber més coses sobre les previsions dels propers dies, entra al xat amb el meteoròleg de TV3 Eloi Cordomí, a les 12.30.

11/04/2012 // Alexander's Band

Segur que la majoria de vosaltres haureu observat alguna vegada un arc de Sant Martí doble, aquell arc més dèbil que apareix al voltant del principal amb l'ordre dels colors invertits.

Aquest dimarts es van veure molts arcs de Sant Martí a Catalunya, però a Molló n'hi va haver un de doble de molt bonic:

null
Fotografia: Josep Hereu

Quan es forma l'arc de Sant Martí, els rajos de llum entren per la meitat superior de la gota, es produeix la dispersió dels colors, i dins la gota aquest feix de colors es reflecteix una vegada abans de tornar a sortir. En el cas de l'arc de Sant Martí secundari, aquest raig de llum entra per la meitat inferior de la gota i pateix dues reflexions abans de tornar a sortir i arribar als nostres ulls. En cada una d'aquestes reflexions es perd una mica de llum, per això l'arc de Sant Martí secundari és més dèbil que el primari.

null


Però fixeu-vos que entremig de l'arc de Sant Martí primari i el secundari sempre hi ha una franja més fosca que la resta de cel.

Si tracéssim la trajectòria de tots els rajos de llum que entren a la gota, veuríem que hi ha una franja entre l'arc primari i el secundari on els rajos de llum no poden arribar als nostres ulls. Aquesta franja s'anomena Alexander's Band, en honor a la primera persona que va descriure aquest fenomen al voltant de l'any 200: Alexander d'Aphrodisias.

null


És per culpa d'aquesta zona fosca que sempre que veiem un arc de Sant Martí doble, l'espai de separació entre els dos arcs és més fosc que la resta de cel.

publicitat

publicitat