Arxius

Estas veient: març 2012
Els aficionats a la meteorologia tindran l'agenda ben apretada aquests pròxims dies. No només per fer el seguiment de les pluges que han arribat després de gairebé quatre mesos de sequera sinó també perquè aquest divendres és el Dia Meteorològic Mundial i al voltant d'aquesta data se celebren diferents activitats interessants:

Dia 21, Ajuntament de Barcelona
Per començar, aquest dimecres es farà la presentació de la sèrie climàtica de Barcelona (1780-2011) al Saló de Cent de l'Ajuntament de Barcelona.

Dia 23, La Pedrera, Barcelona
En el marc del projecte ACCUA, que ha avaluat les vulnerabilitats futures al canvi global de la franja litoral catalana, el divendres se celebraran les jornades: L’aigua i el canvi global a la Mediterrània, quin és el futur per a Catalunya?, a l'auditori de la Pedrera (Passeig de Gràcia 92).

Dia 23, 24 i 25 Museu Cosmocaixa, Barcelona
Hi haurà diferents activitats relacionades amb la meteorologia. Divendres, la celebració del dia meteorològic Mundial, i durant el cap de setmana, diferents activitats tallers divulgatius aptes per a tots els públics.

Destaquem la XV edició de la Setmana Catalana de Meteorologia - METEOCAT 2012, organitzada per l'ACOM que enguany s'ha dedicat a la meteorologia aeronàutica. Dissabte 24 es faran les conferències relacionades amb aquest tema, així com l'exposició de les fotografies del concurs Fotomet 2012. Podeu consultar el programa de les jornades on hi participaran pilots que parlaran de la meteorologia vista des dels comandaments d’un avió comercial, i enginyers de la UPC que explicaran accidents causats per fenòmens meteorològics, entre altres participants.

A continuació us adjunto algunes fotografies fetes per un d'un dels conferenciants, Jordi Martin, pilot comercial, que va guanyar el “Concurso Meteoreportaje de la AME 2010”

null
Cerdanya, 19/12/2010Serra Da Meira, Galícia, 30/11/2010Barcelona, 7/9/2010

Des d’un avió o des de terra, espero que gaudiu de la meteorologia d’aquesta primera setmana de primavera!!

16/03/2012 // Boires primaverals

Les boires que s'han format aquests dies són un fenomen molt habitual en aquesta època de l'any a la costa. S'anomenen boires d'advecció i es formen al final de l'hivern, quan el vent està encalmat i arriben les primeres calorades.

L'aire de les primeres masses càlides de la temporada entra en contacte amb un mar que encara està molt fred (13,5º a Barcelona) i condensa el vapor d'aigua formant boires poc gruixudes però que poden arribar a ser molt denses. Com que el mar fred és el factor que afavoreix la condensació, aquestes boires es formen a la costa i s'endinsen pocs quilòmetres a l'interior. En aquesta ocasió, les que han arribat més lluny ho han fet fins a la ciutat de Girona afavorides per les baixes temperatures nocturnes que encara s'han enregistrat aquests darrers dies.
En la majoria de casos, l'escalfor del Sol s'encarrega d'evaporar-les durant el dia, però quan aquest es pon es tornen a formar. En el moment que bufa una mica de vent i hi ha més renovació de l'aire les boires desapareixen.

Aquest divendres les boires s'han format a la Costa Brava, al nord del Maresme i en alguns punts del delta de l'Ebre.

null
Fotografia: Jordi Piqué, l'Escala

null
Fotografia: Tino Valduvieco, Calella

A Barcelona, més que boira s'ha format boirina:

null
Fotografia: Alfons Puertas, Observatori Fabra


Per sort, l'anticicló sembla que ens vol abandonar i potser ben aviat arriben pluges. Atents als pronòstics dels pròxims dies!!! :D

11/03/2012 // Pruïja i estepicursors

L’absència de pluja d’aquests darrers tres mesos i el vent i el fred que ha fet durant el febrer han deixat la vegetació molt seca i el terra especialment sec i dur. Moltes són les conseqüències de tot plegat tant a llarg termini com les que podem notar ja ara mateix. Per exemple, els incendis d’aquests darrers dies, la presència de més estepicursors o picors a la pell. Els estepicursors són les espècies de plantes que viuen en zones estepàries o terrenys erms improductius, que una vegada han fructificat el vent les arrenca a partir de l’arrel i les transporta d’un lloc a un altre, rodant o arrossegant-les. Són plantes senceres sense les seves arrels i que ens recorda aquella imatge típica dels pobles de les pel·lícules de westerns.

Segur que molts heu notat que aquest factors ambientals faciliten que augmenti la sequedat de la pell. Ja és habitual que durant l’hivern augmenti la sequedat de la pell, però aquest any el vent, el fred i sobretot la baixa humitat hi han ajudat encara més. L’ambient domèstic secundari, en moltes ocasions a causa de la calefacció, agreugen encara més la sequedat. Caldria aconsellar una humitat ambiental que no sigui inferior al 30% i si pot ser superior al 40%. Aquest dies la pell és seca, normalment de tacte aspre, de color mat i té unes fines escates que, si bé poden ser imperceptibles, moltes vegades queden dipositades a la roba. Tot plegat afavoreix que siguem molts que notem la pruïja, picor o gratera, fenomen més normal en individus d’edat avançada i que és especialment intensa a les extremitats inferiors, les cames. No us estrenyeu si teniu pruïja d’intensitat variable que us indueixi a un gratat persistent. En tot cas i segurament al llarg de la setmana anirà a menys, les humitats començaran a remuntar d’una forma més generalitzada.

Si vols saber les previsions pels propers dies, entra al xat del temps, a les 12.30, amb el meteoròleg de TV3, Eloi Cordomí.

Parlarem de l'hivern sec sense precedents, dels halos solars o dels anys de traspàs.

Durant el xat també mostrarem algunes de les fotografies enviades a l'espai de participació, El meu324 durant la setmana i comentarem alguns dels fenòmens que ens heu fet arribar.

06/03/2012 // Halos

Aquestes darreres hores s'han vist halos solars com aquest:

null
Fotografia: Carlos Castillejo, dilluns

Els halos solars són relativament fàcils de veure quan tenim núvols prims formats per cristallets de gel que refracten i dispersen la llum del Sol. En funció de la forma dels cristalls de gel, l'orientació, els que predominen més, etc., es poden formar molts tipus d'halos diferents:

nullnull
En aquest sentit us recomano fer un cop d'ull a aquesta web sobre fenòmens òptics de l'atmosfera. Aquí fins i tot trobareu un programa que permet simular la formació d'un halo en funció de les característiques que hem comentat abans: HaloSim 3.6

Aquesta nit fins i tot s'han vist halos lunars, que són més tènues i complicats d'observar. Cal una atmosfera molt neta, amb poca humitat que no difumini els dèbils rajos de sol reflectits per la lluna, però a la vegada fan falta els núvols formats per cristallets de gel:

null
Fotografia: Jordi Rodoreda, dilluns a la nit.
Potser la Beyoncé no es referix al mateix tipus de cercle lluminós quan canta aquesta cançó:

En meteorologia considerem hivern els mesos de desembre, gener i febrer. Així doncs, avui ja podem fer les primeres valoracions d’aquesta estació.

La manca de pluges ha estat extrema i generalitzada a tot Catalunya excepte a la Vall d'Aran i en alguns racons de l'extrem sud.

Fixeu-vos en aquest gràfic que ha preparat el Néstor Gómez, on es comparen les dades de precipitació d'aquest hivern amb les dades climàtiques:

null

A les capitals han caigut tant sols entre el 6 i el 8% del que sol caure en un hivern normal. Tant poca és la pluja que ha caigut que alguns observatoris històrics no tenen precedents d'un hivern tant sec com aquest:

Observatori Fabra de Barcelona:
Amb 15.9 l/m2, ha estat l'hivern més sec des del 1914 que hi ha dades meteorològiques.

Altres hiverns secs:
L'hivern del 1937-1938 van caure 16.5
L'hivern del 1988-1989 van caure 19.9


Observatori de Lleida:
Amb 3 l/m2 de pluja ha estat l'hivern més sec d’una sèrie de 99 anys i ha quedat igualat amb l'hivern 1952-1953.

Observatori de Banyoles:
Han caigut 18.5 l/m2. L’estació té dades des del 1900 i mai abans havia registrat un hivern tant sec.

Observatori de l’Estartit:
Han caigut 15.3 l/m2. En 45 anys de dades ha estat l’hivern més sec de la sèrie.


Teniu pluviòmetre? Quanta pluja heu registrat els darrers 3 mesos?


publicitat

publicitat