Arxius

Estas veient: febrer 2012

29/02/2012 // 29/2, cada quatre anys?

Avui us proposo fer quatre números per parlar dels anys de traspàs.

Durant tota la vida ens han dit que un any té 365 dies, però això no és ben bé així, perquè en realitat un any dura 365 dies i 6 hores, per això cada 4 anys en tenim un de traspàs que consisteix a afegir un dia de propina, el 29 de febrer. Juli Cèsar va ser qui va establir una correcció similar a aquesta gràcies a l'assessorament dels seus astrònoms.

Però hem de puntualitzar una mica més, perquè en realitat un any dura 365 dies, 5 hores 48 minuts i 46 segons, és a dir que ens sobren 11 minuts i 14 segons cada any (o el que és el mateix, un dia cada 128 anys) que hem d’eliminar d’alguna forma.

Com ho fem?
Des del 1582, es va afegir una nova correcció, que va consistir en:

Fer que els anys múltiples de 100 NO fossin de traspàs,

però sí que ho fossin els múltiples de 400.

Perquè ens entenguem: el 1700 no va ser de traspàs, el 1800 tampoc, el 1900 tampoc, però sí que ho va ser el 2000 (perquè 2000 és múltiple de 400)

null

Amb aquesta correcció proposada pel Papa Gregori III s’aconsegueix que l’any civil duri 365,2425 dies, que és molt aproximat als 365,2422 que és el que es considera que dura l’any solar.

Si no heu acabat amb el cap com un bombo, per comprovar-ho, us proposo que resoleu aquest simple càlcul:

365 + 1/4 - 1/100 + 1/400 = ?? Feu-ho vosaltres mateixos :)

Si voleu més informació, podeu llegir aquest article del 324.cat

Des del cap de setmana passat ja estem gaudint d'unes temperatures primaverals que contrasten amb els valors àmpliament sota zero que registràvem fa només 15 dies.

Com cada any els ametllers han estat els més impacients en lluir les seves flors i des de fa uns dies a moltes comarques algunes varietats d'aquest arbre ja han començat a florir.

És curiós veure com el fred dels primers 20 dies de Febrer ha retardat la floració respecte l'any passat, com a mínim a la comarca de l'Urgell:

Parc de Sant Eloi, Tàrrega, diumenge passat:
null
Foto: Xavier Coll

Parc de Sant Eloi, Tàrrega, 26 de Febrer del 2011:
null
Foto: Xavier Coll


És evident que les temperatures suaus dels últims dies estan fonent els últims vestigis de glaç que quedaven en alguns racons de la Catalunya interior. En aquest sentit, mireu com han canviat alguns paisatges en tant sols 15 dies:

Salt del Roure, Joanetes, ahir:
null
Foto: Josep Soldevila

Salt del Roure, Joanetes, 12 de Febrer:
null
Foto: Josep Soldevila

Tornant al tema de la floració, heu fet alguna observació fenològica relacionada amb l'arribada de la primavera?
Aquests són els planetes que aquest vespre podem arribar a veure a ull nu amb un cel ben net, amb la Lluna ben a prop de Júpiter. Mirant cap a l'Oest, Júpiter Venus i Mercuri mantindran la seva alineació. Mercuri és més difícil de veure i a més a més estarà molt avall a l'horitzó, de manera que deixarà de veure's poca estona després de la posta de Sol. Júpiter i Venus seran visibles unes hores més.

null
El cel, dilluns 19:45

A la mateixa hora, mirant cap a l'Est es podrà veure Mart que a mesura que avanci la nit anirà guanyant alçada al cel.

És curiós seguir el moviment aparent de la Lluna respecte els planetes amb el pas dels dies. Aquest dilluns la Lluna estarà de bracet amb Júpiter, però dissabte passat la Lluna estava molt a prop de Venus. En la següent fotografia feta dissabte es veu Venus, la Torre de les Hores de Pals i la Lluna:


null
Fotografia: Pals, Josep Pasqual
Heu rebut la factura del gas o de l’electricitat després de l’onada de fred?

Probablement encara no, però ja us podeu imaginar que no serà econòmica. Els que feu funcionar la calefacció amb gasoil ja sabeu el que heu gastat i, per tant, ja us heu quedat glaçats!!!

Avui descansarem de dades sobre l’onada d’aire fred i us en faré arribar algunes sobre els consums energètics. Des d’aquest dijous dia 23 fins a dissabte 25 se celebra la primera fira sobre la biomassa a Vic on més de 50 expositors donaran a conèixer aquest món . Es tracta, resumint, de cremar fusta per a usos com l’aigua calenta, la calefacció, etc.

Estem en crisi i comprem l’energia a l’estranger, mentre els nostres boscos necessiten un aprofitament racional (no es tracta d’arrasar), perquè després no se’ns cremin. El benefici és doble. Comprem l’energia a casa i molt més barata i deixem els boscos en condicions.

Llegiu aquestes dades sorprenents sobre els boscos:

- A Catalunya no han parat de créixer en superfície des de la primera meitat del s.XIX
- En 10 anys la mitjana del nombre d’arbres per hectàrea quasi s’ha multiplicat (de 335 a 637 arbres /ha). Tenim 2.670 milions d’arbres!!!
- També en 10 anys la superfície dels nostres boscos s’ha incrementat un 17%
- Cada any els nostres boscos creixen 4 milions de tones i només n'aprofitem 1 milió. Amb aquest 25% de taxa d’extracció del creixement ens situem molt per sota de la mitjana d’aprofitament forestal d’Europa, que és del 67%
Són dades tretes del Tercer Inventari Forestal Nacional.

Les calderes de biomassa són més cares que les de gas o gasoil, tot i les subvencions, però que, pel baix cost del combustible s’amortitzen aviat, entre 2 i 5 anys.

Les dades que comparen el cost de cada calefacció són evidents:

null


Ja us podeu imaginar que el panorama pel que fa als combustibles importats no pinta bé de preu pels pròxims mesos. Els números són claríssims. Sens dubte val la pena i la crisi és una boníssima oportunitat per tirar-ho endavant.

Fins i tot es pot anar més endavant instal.lant com a d’altres indrets d’Europa xarxes d’aigua calenta centralitzada, són els “District Heating”. Al districte 22@ de Barcelona ja existeix un sistema d’aquestes característiques, es tracta de la xarxa Districlima, que l’any 2011 va evitar l’emissió de gairebé 11.000 tones de CO2 a l’atmosfera. A Ribes de Freser hi ha un projecte similar per cobrir les necessitats d’aigua calenta i calefacció dels serveis municipals a partir de calderes de biomassa que podrien utilitzar com a combustible la biomassa dels boscos del mateix terme municipal i que comportarà un estalvi del 50%.

I vosaltres, utilitzeu la fusta, estelles, pèl•lets... habitualment com a font de combustible?Catalunya es troba aquesta setmana sota el domini de l'anticicló. Si vols saber més sobre les previsions dels propers dies, entra avui al xat amb el meteoròleg de TV3 Eloi Cordomí, a les 12.30

Després del fred siberià, va arribar el polar. Ara que portem una setmana d'anticicló ja ens hem oblidat del fred i la neu.
Durant el xat mostrarem algunes de les fotografies enviades a l'espai de participació, El meu324 durant la setmana i comentarem alguns dels fenòmens que ens heu fet arribar.

22/02/2012 // Ni un núvol

Justament avui que fa 3 mesos que no tenim una situació de pluges generals a Catalunya, l'ambient sec, el fred, l'anticicló i el vent, són els ingredients que han afavorit que aquest matí de dimecres haguem tingut un cel absolutament lliure de núvols a tot Catalunya. Ni tant sols s'han format boires a la Plana de Vic:

null
Calldetenes, Josep Maria Costa

En la imatge anterior es veu el Pirineu Oriental amb poca neu. En aquest sentit us recomano llegir l'article de Néstor Gómez on es comparen les dades de gruix de neu d'aquest any d'algunes estacions nivològiques amb les dades mitjanes d'anys anteriors. Excepte a la Vall d'Aran i al Nord del Pallars els gruixos són escandalosament inferiors als d'altres anys.

En pròxims dies continuarem sota els efectes de l'anticicló, i les previsions estacionals pel mes de març no auguren un mes gaire humit.

null
Embassament de Sant Antoni, Àlex Roca

Tot i que les reserves d'aigua són bones (70% al conunt de Catalunya i 85% a les conques internes) caldrà començar a recordar que l'aigua al nostre país és un bé escàs, per si les mosques.
Com cada dijous, torna el xat del temps al 324.cat. Demà, des de les 12.30 hores, el meteoròleg de TV3 i Catalunya Ràdio Francesc Mauri respondrà les preguntes dels lectors.

Durant el xat, mostrarem algunes de les fotos que els usuaris d'Elmeu324.cat ens envien a la secció "El meu temps", perquè en Francesc Mauri les pugui comentar.

Aquest xat és una aposta del 324.cat per oferir nous canals de participació als lectors, perquè puguin preguntar, en directe, als professionals de diferents àmbits.

Durant el xat, mostrarem algunes de les fotos de nevades que els usuaris d'Elmeu324.cat ens han enviat avui a la secció "El meu temps", perquè en Francesc Mauri les pugui comentar.Aquest xat és una aposta del 324.cat per oferir nous canals de participació als lectors, perquè puguin preguntar, en directe, als professionals de diferents àmbits.

Han passat els dies, i els pronòstics d'una forta davallada de les temperatures els tenim ben a la vora. I com també semblava intuir-se el cap de setmana, la baixada forta vindrà precedida d'un episodi de precipitació ... potser modest des d'un punt de vista meteorològic, però amb l'al·licient que amb el fred que ja tindrem serà en forma de neu fins molt avall.
A les pròximes hores es mantindran els plugims a diverses comarques, i la cota de neu ha de tirar avall de mica en mica, fins a situar-se entre els 300 i els 500 metres aquesta mitjanit (la més baixa cap a l'interior i el nord, la més alta com més cap a la costa i cap al sud). A la matinada, la precipitació s'ha de focalitzar al litoral i prelitoral del nord de Tarragona i Barcelona ... essent febles (menys de 5 cm màxim), coincidint amb el descens de la cota cap als 200 metres.
Demà esperem que al matí ja puguin voleiar flocs a alguna platja, però sense agafar-se perquè aparentment han de ser precipitacions molt minses. Serà a la tarda quan la precipitació s'intensificaria una mica per poder deixar acumulacions de menys de 5 cm (ja vegeu que meteorològicament parlant no es preveuen precipitacions ni moderades) a Girona, Barcelona i a les zones limítrofs de Lleida i Tarragona. Al terç oest del país, és poc probable que pugui arribar a nevar prou com per agafar-se, però no es descarta alguna volva.
Com bé entendreu, intentar saber l'hora i la quantitat de precipitació de cada racó del país no és possible ... i crec que ja delimitem bastant amb aquest missatge.

Posteriorment, el fred serà de cru, molt cru hivern, amb glaçades generals, d'aquelles que en algunes contrades (no a tot arreu) potser es donen cada 20 o 25 anys. Tindrem temps de veure quant de temps dura, però de moment s'hi posa per uns quants dies.

publicitat

publicitat