El mes d’agost passat, quan preparava “El Secret” vaig oferir a la metge i monja Teresa Forcades que hi col·laborés. Ella seria tot l’any a Berlín i això ho feia difícil per aquesta temporada. Em va parlar de la següent i vaig somriure: definitivament, el temps als monestirs és una brisa.
Quan a finals de setembre em va enviar un document i un vídeo en què qüestionava i denunciava la gestió de la grip A, vaig reflexionar. Eren afirmacions greus i contundents contra laboratoris i governs. Denunciaven interessos. Amb argumens. Ningú no en parlava, llavors; el vídeo no voltava encara per Internet, i aquí estàvem aterrits arran que l’OMS n’havia declarat la pandèmia. Volíem rebre les vacunes per a tothom i immediatament.
Vaig llegir l’informe de Teresa Forcades, vaig repassar el seucurrículum... especialista en salut pública, doctora en medicina, articles i llibres publicats.... Sabia que les seves paraules obririen incertesa, por, i fins i tot una certa desconfiança cap a les nostres autoritats sanitàries.
Amb el meu equip ho vam debatre. Hem d’espantar la gent? Alimentarem les anomenades teories “de la conspiració”? Catalunya Ràdio és pública. La responsabilitat és més gran. Pública –em vaig dir- però no “oficial”, no és la veu de cap govern, és l’expressió d’un poble, que té governants, metges, camioners i carnisseres. Si algú en sap i pot tenir una informació que els altres no tenim, li hem d’obrir la porta. I vaig obrir el programa entrevistant-la en directe.
Immediatament, després de l’entrevista vaig convidar el Departament de Salut a analitzar les greus afirmacions de la Dra. Forcades. És a les autoritats sanitàries a qui exigim que es facin càrrec de la situació, per greu que sigui. I que estiguin preparades per a tot. I això no és fàcil.
En acabar el programa, me’n vaig anar a veure el Barça. Jo era al Nou Camp, però no podia seguir el partit, absorta en la valoració dels pros i contres de la meva decisió.
Pocs dies després vam aconseguir fer un debat cara a cara -el més escoltat i valorat per l’audiència- entre el Dr. Antoni Trilla i la mateixa Dra. Teresa Forcades. Tots dos van estar molt bé. Excel·lents i rigorosos. Aquell dia el xat d’ “El Secret” va batre el record d’intervencions dels oients.El nostre debat el van traduir al castellà per Internet. El vídeo de la monja es multiplicava a la xarxa. Els dubtes sobre la gestió de la grip A s’estenien per tot el món.
Vaig notar que alguna cosa es movia, i sense que m’ho demanés ningú, vaig anar a explicar-me. En honor de la veritat, he de dir que la consellera entén bé la feina dels mitjans. Parla poc, t’ofereix un cafè i escolta molt.
Ara, amb milions de vacunes sobrants, el Consell d’Europa ha obert una investigació. I l’OMS ha encarregat un auditoria externa sobre la seva gestió de la malaltia. Però no és de la grip, del que us parlava.