ColmanLa quantitat de novetats editorials que han sortit últimament sobre Ferran Adrià i El Bulli és espectacular. Aquest "Reinventar la cocina" (edita Phaidon, 25 euros) el firma Colman Andrews, un escriptor gastronòmic nord-americà que fa molt temps, de casualitat, va entrar en contacte amb la cuina catalana i va publicar un llibre, "Catalan cooking", que ha sortit citat en llistes dels millors llibres gastronòmics en anglès. Ja té contacte, per tant, amb tot el que envolta El Bulli a nivell geogràfic i gastronòmic, i en aquest llibre s'ha centrat en la figura de Ferran Adrià. És una biografia centrada en la part gastronòmica, que ha preparat amb temps, visitant El Bulli, parlant amb el Ferran, amb els altres xefs que comparteixen cuina amb ell, els que l'han compartit, amics, familiars i premsa gastronòmica del país. Aquesta varietat d'opinions l'ha ajudat a construir aquesta mirada sobre el xef d'El Bulli, que sense perdre una visió crítica ens mostra el perquè ha tingut tanta influència a nivell gastronòmic mundial. I també en què s'ha convertit el seu dia a dia (decisions, moltes entrevistes amb la premsa, no perdre la creativitat...). Passant també per moments més espinosos com la polèmica amb Santi Santamaria o les opinions dels més crítics amb la seva cuina.

És un molt bon llibre per comprendre com ha anat evolucionant la cuina d'El Bulli i el perquè ho ha fet, així com conèixer anècdotes de la seva història. A la part final parla d'aquest futur encara incert d'El Bulli, que l'autor va conèixer quan ja havia començat a treballar amb aquest llibre. El Ferran parla de les seves idees per al futur, què hi vol fer, com organitzarà l'espai... tot i que queda clar que encara no hi ha gaire per definir.