09/06/2011: Corpus del patrimoni culinari català
Escrit per: clubdecuines

Les receptes seleccionades han de ser tradicionals i això ho tradueixen com a preparacions que tinguin prou presència en el temps i l'espai. S'han acceptat plats que vénen de fora però que han fet arrels aquí, com els canelons. Un altre criteri d'inclusió a la llista és el que la recepta hagi tingut com a mínim dos informants, i que persistís durant diverses generacions. Com que la cuina evoluciona i els plats es poden fer de moltes maneres i amb petits canvis, el "Corpus" ens presenta una recepta base -que no vol dir que sigui la més autèntica- i després les variants que més s'han utilitzat per fer-la.
El "Corpus" ens presenta un llistat de 1.125 receptes ordenades de la a la z, de l'Abadejo amb suc a les xulles amb fesols. Per trobar la que busqueu, al final hi ha un índex per ordre alfabètic i un índex per tipus de plat. A l'acabar hi ha un glossari bàsic per entendre conceptes com tallar a la juliana, què és un caluix o una emulsió. Les receptes estan escrites de forma bastant sintètica (com comentàvem, porten al final possibles variacions en la seva preparació). Sent tan sintètiques, demanen, per tant, una mica de pràctica i de tenir per la mà alguns conceptes culinaris, perquè no està tot perfectament explicat, com en llibres d'un nivell més bàsic.
Categories: Llibres