Sant JordiL'any passat per Sant Jordi vam demanar als blogs de cuina catalans que ens recomanessin un llibre de gastronomia que els agradés. L'experiència va ser molt interessant i gratificant i aquest any ho hem volgut repetir, però canviant el col•lectiu que ens aconsella en compres de lectures gastronòmiques per Sant Jordi. Aquest any són cuiners de restaurants catalans amb estrella Michelin. Els hem contactat (són 46 establiments) i no tenim respostes de tots, però gairebé! La selecció de llibres que ens han aconsellat és molt interessant i ens dóna pistes sobre les preferències culinàries de cada xef. A tots els vam demanar que ens recomanessin un llibre per als amants de la gastronomia i que ens diguessin breument per què els agradava.

Si entre els blogs de cuina els guanyadors van ser els llibres de la Mireia Carbó i la Carme Ruscalleda, entre els xefs amb estrella hi ha molta divisió de recomanacions, però sí que veiem citat diverses vegades Ferran Adrià i Harold McGee, autor de llibres sensacionals on es relaciona la ciència i la gastronomia.

Us deixem a continuació les recomanacions. Les hem dividit en quatre parts (ves a la segona, la tercera, quarta), que anirem publicant cada dia aquesta setmana. Per començar, anem a l'Àbac, l'Alkimia, el Bo.tic, Can Bosch, Can Jubany, Capritx, Cinc Sentits, Dos Cielos i Drolma.

Cuiner: Jordi Cruz
Restaurant: Àbac (i l'Angle)
El llibre: "El caballero de la armadura oxidada", Robert Fisher
Per què?: "És un llibre que no ajuda a cuinar, ja que no és de cuina. Però tenint en compte que la feina d'un restaurant no la fa una sola persona sinó un equip, a mi aquest llibre m'ha ajudat a crèixer i a fer rutllar millor la gent que juntament amb mi fan funcionar l'Àbac i l'Angle.

Cuiner: Jordi Vila
Restaurant: Alkimia (Barcelona)
El llibre: "La ciencia en la cocina y el arte de comer bien", Pellegrino Artusi
Per què?: "L'he triat perquè sent el primer llibre de receptes de la cuina italiana té un paral•lelisme amb la cuina catalana. Sobretot el recomano per la forma d'explicar les receptes, és molt enriquidor."

Cuiner: Albert Sastregener
Restaurant: Bo.tic (Corçà)
El llibre: "Cocina con lógica", Jordi Cruz
Per què?: "És un llibre on podem veure reflectida la personalitat del Jordi, un jove cuiner apassionat per la seva feina. Un llibre fresc, creatiu, amb tècniques noves i, sobretot, utilitzant la lògica en cada pàgina que passes. És digne d'admirar que el Jordi Cruz, amb els seus vint i tants o trenta pocs ens sorprengués amb aquest magnífic llibre. Aquí es veu el potencial dels joves cuiners que van pujant al nostre país."

Cuiner: Joan Bosch
Restaurant: Can Bosch (Cambrils)
El llibre: "La cocina y los alimentos", Harold McGee
Per què?: " Tot i ser un llibre de cuina estrictament, tant pot ser per a aficionats com per a professionals. És un llibre que tot i tenir anys ens explica amb arguments molt moderns tècniques de cocció i de quin procés segueix la matèria primera fins al plat. Es pot llegir a mode de consulta, és tota una enciclopèdia."

Cuiner: Nando Jubany
Restaurant: Can Jubany (Calldetenes)
El llibre: "El capvespre de la becada", Jaume Coll
Per què?: "És un llibre on hi vaig posar una mica de sal. És una experiència molt interessant, amb uns tarannàs diferents i sobretot diverses idees del que és la natura, la gastronomia i el disfrutar a través d'un producte que sens dubte és excepcional i únic."

Cuiner: Artur Martínez
Restaurant: Capritx (Terrassa)
El llibre: "Cocina en casa con Martín Berasategui”
Per què?: "Recull 1.100 receptes bàsiques, tradicionals i contemporànies, molt ben explicades i formulades. Crec que és una recopilació molt interessant per perdre la por de cuinar, amb resultats sorprenents".

Cuiner: Jordi Artal
Restaurant: Cinc sentits (Barcelona)
El llibre: "El gran llibre de la cuina catalana"
Per què?: "La 'bíblia' de la nostra cuina, una referència que hauríem de tenir a mà sempre que entrem a la cuina. Plats totalment autèntics amb arrels en les nostres tradicions gastronòmiques. Llegint-lo em dóna la sensació que tinc la meva àvia al costat explicant-me com es fa el plat. Per mi el millor és la manera amb què els plats estan explicats. Queda clar que sempre podem donar-li un 'toc' nostre, per fer la recepta tal com ens agrada."

Cuiner: Sergio i Javier Torres
Restaurant: Dos cielos (Barcelona)
El llibre: "La buena cocina", Harold McGee
Per què?: "El Harold McGee és un científic dels aliments i aquest llibre en concret és ple de coses interessantíssimes."

Cuiner: Fermí Puig
Restaurant: Drolma (Barcelona)
El llibre: La cuina catalana de veritat”, Pere Sans
Per què?: "Crec que és la compilació més seriosa, documentada i escrita en un estil amè que s’ha fet de la cuina catalana els últims 20 anys."