La fil·loxera va ser devastadora per a les vinyes que hi havia plantades a tot arreu de Catalunya. Però com l'Astèrix i els gals, un petit nucli de vinyes prefil·loxera han resistit a l'Alguer. Han sobreviscut tant a la fil·loxera com a les corrents que van fer que a Catalunya s'arrenquessin vinyes natives i se'n plantessin d'estrangeres, especialment vingudes de França.

A l'Alguer s'hi han conservat diverses varietats de vinya que s'han perdut a Catalunya i ara diversos cellers catalans estan preparant-se per reintroduir aquestes varietats. L'equip que ha fet la "Guia de vins de Catalunya" es va desplaçar a l'Alguer i ha explicat al seu web tot aquest projecte de recuperació de la "identitat perduda" de la vinya catalana. És un text interessant, per llegir com l'arribada dels catalans a l'illa va suposar la introducció de diverses varietats que funcionaven bé a casa nostra, com la garnatxa, boval, mónica, gra d'oliva, ungla de milà, giró o trobat. En aquest article de la guia dels vins també hi ha els 5 cellers que s'hi han apuntat. Els desitgem sort!

Als Matins van parlar amb els autors de la guia sobre els vins de l'Alguer: