Per aquest Sant Jordi, en comptes de fer recomanacions de llibres nosaltres, que ja n'hem fet unes quantes en aquest blog, hem demanat que ens ajudessin els habitants de la gastrosfera catalana. És a dir, aquells que tenen un blog de gastronomia en català. Hem mirat de contactar tots els que hi havia censats a la llista gastrosfèrica que van fer al blog Olleta de verdures, demanant-los que ens recomanessin un llibre de cuina per Sant Jordi i ens diguessin el perquè. Estem molt contents de l'alt grau de participació que hem tingut i de l'ampli ventall d'opcions que han sortit. A continuació, trobaràs un llistat dels llibres que apassionen aquests bloguers, ordenats alfàbeticament pel nom del blog i dividits en tres parts (que si no ens quedava un text massa llarg!). Pots consultar la segona i tercera part. Esperem que t'agradi aquesta iniciativa, que disfrutis molt del Sant Jordi i si tens un blog t'animem perquè publiquis un escrit recomanant algun llibre que t'apassioni. Per un Sant Jordi bloguer! Aquesta és una llista tant per descobrir lectures gastronòmiques com per trobar blogs fantàstics. Gràcies a tots ells per col·laborar en aquesta iniciativa.

El blog: A la cuina
El llibre que ens recomana: "El Mundo en pequeños bocados", de Jordi Garcia
Per què?: "Curiosament és un llibre de cuina fet per un fotògraf. Quan el fulleges automàticament se't desperten els sentits."

El blog: A la taula
El llibre que ens recomana: "La cuina salvavides", de Mireia Carbó
Per què?: "Es tracta d'un llibre de cuina amb receptes molt senzilles i pràctiques que ixen sempre bé. A més, l'estil de l'autora a l'hora d'explicar-les fa que resulti molt amè preparar-les i hi aprens moltes coses. Èxit segur a taula."

El blog: Anar de tapes
El llibre que ens recomana: "Les receptes de na Tonina", d'Antònia Serrano Darder
Per què?: "L'autora presenta un ampli ventall de receptes a partir d'unes instruccions senzilles i un estil clar i precís. Aquest llibre inclou menús per a cada dissabte de l'any -organizats per setmanes- i hi afegeix propostes d'àpats per a alguns dies especials (Reis, Nadal, Cap d'Any, etc.) i alguns altres de ben curiosos, com el menú català, el de vacances, el xinès o el medieval."

El blog: Apunts de cuina
El llibre que ens recomana: "La cocina y los alimentos", de Harold McGee
Per què?: "La bíblia de la cuina per mi. Un llibre on es repassen totes les elaboracions separades per famílies d'aliments. Fila molt prim i explica per què passen les coses i de quina manera. Amb algunes anotacions de química però res complex. Aquest llibre és fantàstic!"

El blog: Baixa gastronomia
El llibre que ens recomana: "A Homemade Life", de Molly Wizenberg
Per què?: "Un llibre de la de la bloguera Molly Wizenberg, coneguda a la xarxa com a Orangette. Memòries personals capaces de fer-te esclatar de riure i al capítol següent, de fer-te plorar, que entretenen i emocionen, barrejades amb receptes suculentes i senzilles. El llegireu en un tres i no res, i en cuinareu durant molt, molt de temps. Una joieta."

El blog: Bernat Martinez
El llibre que ens recomana: La sèrie "Carvalho gastronómico", Manuel Vázquez Montalbán
Per què?: "En tinc cinc, i m'agrada la manera d'explicar les diferents formes, ingredients, tradicions i plats que conformen la gastronomia. Conèixer la història ens fa entendre moltes de les coses que vivim en el present. Un llibre, tirant a novel·la, on podem trobar molta i variada informació. M'agrada trobar llibres de cuina amb més que receptes."

El blog: Bloc al forn
El llibre que ens recomana: "Aroma àrab", de Salah Jamal
Per què?: "És un llibre que ens acosta a la cuina i a la cultura àrab d'una manera personal, irònica, tendra i respectuosa alhora. Una veritable troballa!"

El blog: Bon plat
El llibre que ens recomana: "Olles, cassoles i tupins. Els fogons a la Selva del Camp", de Camil Ferrater
Per què?: "Tot i ser un llibre que promociona l'oli d'oliva arbequina tot fent-ne una mica d'història, és molt complet i variat pel que fa a receptes, i a banda d'estar seleccionades per estacions, és un bon recull de l'herència de les nostres àvies. També el recomano perquè els ingredients són els que tenim habitualment al rebost, una mica en la línia de la nostra pàgina web, i a més les proporcions són realment encertades pel nostre gust."

El blog: Cap i pota
El llibre que ens recomana: "El gran llibre de la cuina catalana", de Josep Maria Lladonosa i Giró
Per què?: "Considero que el mestre Lladonosa és un dels més importants cuiners que ha tingut aquest país, per la seva dedicació, treball de recerca, investigació i divulgació de la nostra cuina en un temps on ningú, i menys les administracions, volien sentir a parlar de cuina o gastronomia. Considero que ha estat molt mal tractat per les institucions del nostre país."

El blog: Catacuina
El llibre que ens recomana: "Buen provecho: chocolate", de Jacqueline Bellefontaine
Per què?: " Possiblement no conté les receptes més originals, ni d'avantguarda, però per a uns apassionats de la xocolata és ideal. Podríem dir que és dels llibres amb més receptes fetes, provades i repetides (potser el més important). A més, crec recordar que el vam adquirir per 6 € fa uns 5 o 6 anys, així que el rendiment és excepcional pel baix preu. També m'agradaria destacar que totes les receptes estan il•lustrades amb una fotografia de pàgina sencera del resultat final i tres fotografies petites que il•lustren part del procés. "

El blog: Com a casa res
El llibre que ens recomana: “La cocina de Jamie Oliver”, de Jamie Oliver.
Per què?: "M’agrada molt la cuina senzilla que fa, d’un resultat excel•lent i l’elaboració i els ingredients que utilitza són assequibles per tothom."

El blog: Cocere
El llibre que ens recomana: La col•lecció "Una cocina tan grande...", d'Alain Serres
Per què?: "Són llibres amb receptes assequibles per als més petits i amb uns textos i unes il•lustracions de molt bona qualitat literària. A més, són de gran format. Una preciositat bibliogastronòmica."

El blog: Converses vora del foc
El llibre que ens recomana: Cuinar és senzill, de la Montserrat Seguí
Per què?: "No és un llibre actual, però el recomano perquè les receptes estan ben explicades, són receptes que donen molt bon resultat i són plats de la nostra cuina la gran majoria."


El blog: Crijoarmael
El llibre que ens recomana: "La cuina que no amoïna", Mireia Carbó
Per què?: "Són receptes que es poden fer pel dia a dia, amb ingredients que es troben a qualsevol botiga i amb els estris que hi ha a qualsevol cuina del nostre país. "

El blog: Cuina d'emergència
El llibre que ens recomana: “Karlos Arguiñano en tu cocina”
Per què?: "Bàsicament perquè la majoria de les receptes que conté són senzilles, ràpides i molt ben explicades. És a dir, es poden fer sense haver de buscar ingredients estranys, ni es necessita estar tocat per la vareta del disseny per muntar els plats."

El blog: Cuina d'en Camil
El llibre que ens recomana: "Dalícies, a taula amb Salvador Dalí", de Jaume Fàbrega
Per què?: "En Jaume Fàbrega ens porta al saber menjar d’en Salvador Dalí. Després de llegir allà a on anava a menjar i el que li agradava menjar entendreu el perquè d’algunes de les seves grans obres, no hi ha dubte que després d’un gran àpat en un restaurant encantador, l’únic que en pot sortir és una obra d’art infinita."

El blog: Cuina amb compte
El llibre que ens recomana: "Pastelería. 70 recetas ilustradas paso a paso", de Marianne Magnier-Moreno.
Per què?: "El meu llibre preferit de postres, que fins i tot llegeixo encara que no hagi de cuinar, perquè no em canso de mirar-ne les fotos, totes zenitals i minimalistes, i perquè les explicacions són senzilles i concises. Un petit tresor. (Sílvia)"

El blog: Cuina per a llaminers
El llibre que ens recomana: "Cuinar per ser feliç", de Carme Ruscalleda
Per què?: "Primer, es tracta d'un llibre d'una cuinera catalana, i de les poques dones que estan destacant actualment en l'àmbit gastronòmic al nostre país. Segon, les receptes estan agrupades per estacions, ja que tots els ingredients que proposa són de temporada, d'aquells que podem trobar al mercat. I la tercera raó i més important per mi, és que és un llibre on totes les receptes proposades són un èxit assegurat!!"

El blog: Cuinar cada dia!
El llibre que ens recomana: "Cuinar és senzill", de Montserrat Seguí
Per què?: "És un llibre que ensenya a cuinar des de la base, per tant molt adequat per a totes aquelles persones que volen introduir-se en el món de la cuina sense complicacions o per a aquells que decideixen emancipar-se. Alhora també permet poder fer plats més sofisticats sense complicacions en la preparació però amb grans resultats!"

El blog: Cuinar és senzill
El llibre que ens recomana: "Cuinar és senzill", de Montserrat Seguí
Per què?: "Amb ell em vaig iniciar a la cuina, vaig anar a la seva escola i per mi és un llibre senzill, fàcil d'entendre i molt ben explicat.Tinc molts llibres, però quan vull una bona explicació i senzillesa sempre sé on anar a parar."

El blog: Cuinetes
El llibre que ens recomana: "La Teca", d'Ignasi Domènech
Per què?: "El meu primer llibre de cuina me’l va regalar la meva àvia, una GRAN cuinera, l’any 1981, quan jo tenia tot just 3 anys: 'La Teca'. Encara el conservo com un tresor, ja que a part del seu ric contingut gastronòmic, atresora una dedicatòria que la meva àvia em va escriure i que per mi no té preu. La primera edició de 'La Teca' data del 1926. Enguany ja porten 18 edicions d’un clàssic de la cuina tradicional catalana, un referent."

El blog: Cuinetes-carme
El llibre que ens recomana: "Us espero a taula", de Gemma Lienas
Per què?: "És el darrer llibre que he mirat, i fins i tot em vaig presentar al concurs que va organitzar l'escriptora i vaig guanyar el segon premi."

El blog: De Cuina
El llibre que ens recomana: "Los Fogones de José Andrés"
Per què?: "En aquest llibre trobem un bon resum del que la darrera dècada gastronòmica pot haver portat a les nostres cases. Des d'un punt de vista dinàmic i amb coneixement profund, José Andrés ens informa, ensenya i enlluerna amb històries personals, ingredients i receptes que tenen un punt d'actualitat amb una profunda arrel teòrica."