Si fa uns dies us parlàvem del "Diccionari del vi i el beure", ara toca rendir-se a la segona edició de "Cuina catalana de veritat", una obra de Pere Sans que s'havia publicat per primer cop l'any 1991 i que estava exhaurida. Se'n va fer la segona edició a finals del 2007 i aquest estiu competirà pels prestigiosos Gourmand World Cookbook Awards en la categoria de millor llibre de receptes casolanes. El guanyador s'anunciarà l'1 de juliol.

"Cuina catalana de veritat" (editorial Comanegra, 28 euros) és l'obra d'un enòleg de professió i cuiner de vocació que va reunir en aquest volum un receptari sensacional de la gastronomia de la nostra terra. Quan va sortir la cuina catalana no es considerava gaire més enllà dels sofregits i les picades. Ara, amb llibres com aquest i altres que han anat sortint (per exemple el "Corpus de la cuina catalana", de l'editorial Columna) es revalora la tradició culinària d'aquí i se situa al lloc on toca. Són, per tant, llibres fonamentals per preservar i comunicar una part tan essencial de la cultura com és la cuina.

En aquest llibre Pere Sans fa un repàs per un seguit de receptes, preparacions (com un interessant apartat dedicat a les salses) i consells diversos sobre les maneres de preparar el menjar i disfrutar-lo. Són receptes que no trobareu en el format habitual de la majoria de llibres de cuina, és a dir, foto decorativa, ingredients que es necessiten i després l'explicació pas a pas. En aquest llibre s'expliquen a un nivell una mica més "general", i potser ho complica per al qui està poc habituat als fogons, però que pot ser una eina fantàstica per als qui cuinen i volen recuperar plats d'aquí. Són receptes amb segles d'història. Algunes preparacions, fins i tot, ja se citaven al llibre de "Sent Soví", un llibre del segle XIV (que va reeditar l'editorial Barcino), que és considerat el primer tractat culinari en català. D'allà vénen preparacions com la "cebada", un sofregit de ceba medieval, que s'ha de fer amb oli, llard i ceba, i sobretot amb molta paciència i poca pressa.