Escrit per: clubdecuines
VinsDesprés d'un exitosa primera edició, torna el Saló de Vins naturals", que tindrà lloc aquest diumenge al convent de Sant Agustí de Barcelona. Serà una forma de tastar els vins naturals, que són aquells que s'elaboren únicament amb suc de raïm fermentat. Sense cap més ingredient dels que s'acostumen a afegir al vi per treballar-lo, és a dir, sense llevats, sulfits, àcids, bacteris..., només els que generi el mateix vi. Al web del Saló teniu el llistat dels viticultors que hi presentaran els seus productes. Si t'hi acostes, l'entrada val 6 euros, i et donaran una copa per tastar tots els vins que desitgis. També hi haurà l'opció de comprar-ne.

Categories: Vi
Escrit per: clubdecuines
Aquest passat cap de setmana es van donar a conèixer els guanyadors del Concurs de Vins i Caves Girovi 2010. Els premis els va decidir un jurat format per uns 200 tastadors (amb una selecció d'experts, professors, alumnes i exalumnes de l'Escola d'Hostaleria de Girona i l'Escola de Tastavins del Gironès, enòlegs, sommeliers, elaboradors de vi i cava, comerciants, restauradors i consumidors). A la seva web podeu trobar un PDF amb els vins premiats, que us pot servir de bona guia per descobrir bons vins i caves catalans.
Categories: Vi
Escrit per: clubdecuines
Guia de vinsAquest és un llibre brillant en el sentit més literal del terme. La portada daurada destaca com poques! És una guia que es publica anualment (i que ara ha canviat la forma de distribució, per millorar-la) i que fa un bon repàs als vins que es produeixen al nostre país. L'edita Pòrtic en català (19,50 €) i també hi ha l'edició castellana. Els dos autors han fet un tast a cegues de 1.500 referències de vins produïts a Catalunya, que ordenen dins les diferents denominacions d'origen (amb espai també per les que no s'enquadren dins cap DO). De cada, vi en tindrem la informació bàsica: nom, celler, anyada, tipus de raïm utilitzat, mesos i tipus de bóta on ha fet criança, on el podem comprar i preu. També la data en què els autors l'han tastat i una valoració de 0 a 10, a més de les valoracions del tast (de forma esquemàtica -"poma, complex, canyella...") i suggeriments de maridatge generals.

Com en totes les valoracions subjectives, cal afrontar-les amb la distància necessària, però sens dubte seran orientacions més que interessants per descobrir vins catalans i descobrir senyors vins a preu barats. De cada DO, a més del llistat de vins (ordenat per puntuació i tipus) ens situen el seu estat actual, i amb vocació de servei a la causa vinícola catalana, donen idees per millorar la situació actual. Això s'estén en un capítol específic del llibre, "L'ull de l'ocell", on els autors fan un repàs per l'estat actual del món vinícola català, sota el subtítol "Cal recuperar el concepte de Denominació d'Origen". Aposta pels vins de qualitat, per les produccions ecològiques, per les varietats locals (garnatxa, samsó, sumoll, picapoll...), buscar un model de comunicació sobre el vi menys esnob i adequar la producció a les possibilitats que té la vinya d'aquí.

Al final de la informació de les DO trobarem un parell de seleccions ben engrescants: "Troballes", que ens apunta vins que sorprenen tant per la relació qualitat-preu com per la seva elaboració i resultat, diferent a l'habitual i "Uns quants blancs amb ànima de negre", selecció de 12 vins blancs que no agradaran a tothom però que són contundents i musculosos, com si estiguéssim bevent un negre.
Categories: Llibres , Vi
Escrit per: clubdecuines
No només de maridar vi i menjar viu el degustador de vins. Els de Vintaix fan sessions on combinen el tast de vins amb música seleccionada especialment per a l'ocasió. Provar vins i conèixer les seves històries, combinades amb el plaer auditiu: en la pròxima (aquest divendres 22, al Niu Bar) hi actuarà un trio de jazz en directe i es tastaran dos blancs i tres negres.
Categories: Vi
Escrit per: clubdecuines
Es diu Clos del Músic, l'elabora Bodegues Pinord i ha aconseguit una certificació de vi biodinàmic que otorga Demeter (per aconseguir-la cal complir diverses característiques que marca l'empresa i que pots consultar al seu web, però enfocades totes a aquesta producció "natural" dels vins biodinàmics). La finca Mas Blanc, al Priorat, d'on procedeix, és l'única que té el certificat. La de Demeter és una garantia que només tenen 300 vins a tot el món i el Clos del Músic és el primer a l'estat espanyol. Per fer vins biodinàmics es treballa la vinya amb procediments totalment naturals, sense utilitzar productes químics i seguint les fases lunars.

Si vols conèixer més sobre el tema, pots veure un reportatge d'"Al vostre gust" on es parlava de vins biodinàmics:

Categories: Vi

11/01/2010: Congrés d'enoturisme

Escrit per: clubdecuines
Congrés Enoturisme

De l'1 al 4 de febrer se celebrarà la segona edició del Wine Pleasures i "workshop" internacional, al Barceló Hotel Montserrat (carretera Martorell-Capellades km 19.5). Serà un punt de trobada per parlar del turisme del vi, on es parlarà de les tendències actuals, es podran visitar expositors de la gent que n'està oferint o seguir conferències. També hi haurà un taller orientat principalment a professionals del sector. Podeu trobar tota la informació sobre el congrés i el que cal fer per assistir-hi al web de Wine Pleasures. També els pots seguir per Facebook o per Twitter, on ens ha sorprès un missatge: "Leyendo la Revista 'Cupatges' (en catalán) y pensando a quién le puede interesar los contendios - sólo personas de habla catalana? Flipo!". La web tampoc està en català.
Categories: Vi , Agenda
Escrit per: clubdecuines
Ja tenim el segon maridatge amb vins de la DO Penedés fet: el vi guanyador ha estat el Terroja, combinació ideal pel plat Penegal, papada i romer. Ara toca pensar en què combina bé amb una sopa de llenties
Categories: Vi
Escrit per: clubdecuines
Logo DO Penedès

La denominació d'origen Penedès vol canviar de logotip per adaptar la imatge als temps actuals i destacar els seus pilars: diversitat, qualitat, cultura del vi i orientació al consumidor. Hi ha dos logotips finalistes. I ara és el moment que tothom voti el que prefereix a dopenedes.es. Entre els que votin es sorteja un cap de setmana d'enoturisme.
Categories: Vi

20/09/2009: Art en caixes de vi

Escrit per: clubdecuines
Clos Galena i tres caixes pintades"Art, Vi i Emocions" és una col·lecció limitada de 120 caixes de vi Clos Galena, amb Denominació d'Origen Priorat, il·lustrades per 12 artistes diferents (Albert Alis, David Casals, Mònica Castanys, Carlos Díaz, Alícia Grau, Coia Ibáñez, Frank Jensen, Joaquín Mateo, Josep Moscardó, Lluís Puiggròs i Isabel Saludes). Aquestes obres d'art úniques es presenten en caixes de 2 o 3 ampolles i tenen com a eix temàtic el món del vi. Cada caixa porta la seva obra pictòrica (que pot separar-se de la caixa original per exposar-se a voluntat) i una fitxa de presentació de l'artista, l'obra i l'exposició, juntament amb un certificat d'autenticitat de la pintura.
La col·lecció es presentarà a Reus i Cambrils, als restaurants Gaudir i Can Bosch, el proper mes d’octubre. Posteriorment, s'exposarà a la galeria d’art Anquin's, de Reus.

Categories: Vi
Escrit per: clubdecuines
El blog El Rioja de blog en blog ofereix una proposta ben curiosa per dimecres 16 i dijous 17 de setembre: seguir a través d'internet l'aventura de cinc blogaires enogastronòmics per La Rioja.
Tenen la intenció de perdre's en la cultura del vi durant dos dies, tocant, degustant, sentint i, sobretot, comunicant totes i cadascuna de les experiències que visquin a través d'internet i les seves xarxes socials tipus Twitter.
Categories: Vi
Pàgina anterior   Pàgina següent