Escrit per: clubdecuines
Fira del PratDel 10 al 12 de desembre de 2010 el recinte firal del Prat de Llobregat acollirà la 37a Fira Avícola de la Raça Prat, un aparador del millor aviram de pollastre de Pota Blava (la raça autòctona) que els visitants podran degustar a l'espai gastronòmic de la mateixa fira o als restaurants de la ciutat, a més a més, també s'hi podran trobar molts altres productes agroalimentaris frescos i de qualitat dins la mostra comercial.

El pollastre de Pota Blava és una raça autóctona de El Prat de LLobregat i una de les més apreciades quan arriba el Nadal. Els pollastres i capons del Prat són alimentats amb un 80% de cereals amb una duració de criança mínima de 90 dies i cada unitat de venda porta una etiqueta numerada amb el segell europeu d'Indicació Geogràfica Protegida (IGP), que és el segell de qualitat atorgat per la Unió Europea els aliments de més qualitat del continent. El pollastre del Prat és l'únic de l' Estat espanyol que ha estat reconegut amb aquesta Denominació Específica. Els pagesos, criadors i criadores d'aquesta raça d'aviram, els cuiden durant l'any perquè, arribades aquestes dates tant assenyalades en el calendari tradicional català, tothom en pugui gaudir.

A més a més, a la fira també podrem gaudir de tot un seguit d'activitats per a tota la família durant tot el diumenge al matí, hi haurà una cercavila, exhibició de balls, tast de vins, teatre i exposicions. Podeu trobar més informació aquí.
Categories: Món gastronòmic , Agenda
Escrit per: clubdecuines
fires de nadal
Arriba el Nadal i també les fires de Nadal, una cita imprescindible abastir el vostre rebost amb productes de qualitat per les festes que s'acosten. La Fira de Nadal i del Torró Artesà de Cardedeu és una de les més populars de Catalunya i tindrà lloc a aquesta localitat del Vallès Oriental del 8 al 12 de desembre. Al centre històric de Cardedeu s'hi instal·laran més de 150 parades amb una àmplia varietat de productes nadalencs de tot tipus, de regal, artesania i també gastronòmics. D'aquesta vessant, segurament un dels més destacats és el "Torró de Borrego", una creació dels obradors locals, fet amb pasta de borrego (pasta tradicional de Cardedeu) comí i massapà. També hi podreu trobar altres tipus de torró artesà, des dels més tradicionals com el de crema o el de massapà fins als més moderns, de coco, de nous amb nata o d'altres ingredients variats.

Tot això tindrà lloc al voltant del foc de la Fira, una foguera que no s'apaga mentre aquesta duri i que és el centre neuràlgic sobre el que giren tots els actes de la Fira i on es preparant diferents plats tradicionals com escudella de Nadal o xocolatada per a la mainada. Diumenge al vespre aquest foc s'apagarà i amb ell es clourà la Fira d'enguany.

Podeu trobar més informació de la Fira de Nadal i del Torró Artesà de Cardedeu aquí.
Categories: General , Món gastronòmic
Escrit per: clubdecuines

Des de fa 20 anys, els World Cheese Awards premien l'excel·lència en l'elaboració del formatge. Són els premis amb més participants del món, i jutjats per experts d'arreu del planeta. Enguany, la competició, que va tenir lloc del 24 al 28 de novembre, va ser més dura que mai: hi van participar 3.000 formatges procedents de 29 països.

Un cop més, la qualitat dels productes catalans ha estat reconeguda internacionalment. El famós "Lo Pebrat d'Ossera", de la formatgeria Serrat Gros, a la comarca de l'Alt Urgell (Lleida), ha estat escollit pels membres del jurat com el millor formatge espanyol. Es tracta d'un formatge de llet de cabra de raça alpina, cremós i cobert de pebre, elaborat artesanalment des dels anys 80. El premi al millor formatge del món se l'ha emportat el "Cornish Blue" de Cornish Blue Cheese, un formatge blau procedent de la Gran Bretanya que també ha guanyat en la categoria de millor formatge britànic. Procedents de l'estat espanyol, també han estat reconeguts el formatge "Pasiego" de la formatgeria La Jarradilla, a Tezanos de Villacarriedo amb una medalla de plata i l'"Untado en Pimentón", de la finca Unga com a millor formatge de les illes Canàries.
Categories: General , Món gastronòmic
Escrit per: clubdecuines
Film cookUn nou festival de cinema, anomenat Film and cook, tindrà lloc a Barcelona de l'11 al 13 de març. El lloc serà l'espai FAD (Foment de les Arts i el Disseny), al costat de la plaça dels Àngels. Hi haurà projeccions de pel·lícules, curtmetratges i documentals a concurs, secció informativa, retrospectiva i homenatge. El lligam amb la gastronomia no vindrà només per la temàtica de les pel·lis, perquè es lligaran els visionats amb demostracions de cuina, tallers, xerrades i taules rodones sobre gastronomia.

De cara a l'espectador, el festival s'organitzarà en quatre sessions: matí, tarda, nit i golfa. Cada sessió tindrà projecció, demostració gastronòmica i degustació.
Categories: Món gastronòmic
Escrit per: clubdecuines
Firatast

Aquesta setmana, del dijous 11 al diumenge 14, se celebrarà una nova edició del Firatast al Palau de Fires de Girona. Una fira gastronòmica per tastar molts productes i preparacions de tot tipus, amb una quarantena d'expositors: col·lectius de cuina, restaurants, catèrings, pastissers i productors artesanals. A la pàgina d'Incatis podeu consultar alguns dels participants i descarregar-vos una invitació per anar-hi gratuïtament dijous. El preu de l'entrada, amb tres tiquets de tast, és de 5 euros.
Categories: Món gastronòmic
Escrit per: clubdecuines
CarmanyolaAixò de preparar-se el dinar a casa i emportar-se'l a la feina sembla que està guanyant terreny. Segons un estudi de la Federació d'Usuaris Consumidors Independents (FUCI), a l'estat espanyol els menjars de carmanyola a la feina han augmentat un 15%, mentre que sortir a fora al restaurant a menjar de menú ha disminuït un 12%. Els que s'emporten ara el menjar a la feina representen el 28% dels treballadors. A Barcelona, per exemple, el percentatge de persones que dina fora de casa és del 81%. L'estudi, que podeu consultar complet al web de l'associació també diu que menjar fora de casa costa una mitjana de 257 euros al mes.

Sou d'aquest nombre creixent de persones que dina el que s'ha preparat abans? Doncs passeu pel canal cuina de carmanyola, que trobareu un bon assortit de receptes per fer més variat el menú diari!
Categories: Món gastronòmic
Escrit per: clubdecuines
PanelletsLa certificació ETG és un distintiu que garanteix que els panellets que comprem s'han elaborat seguint la recepta tradicional (l'origen és del segle XVIII). Aquest 2010, 117 pastisseries catalanes venen panellets amb la llegenda "Especialitat Tradicional Garantida", a més del logotip comunitari. Podeu consultar la llista de pastisseries a la web del Departament d'Agricultura, Alimentació i Acció Rural de la Generalitat.

Si sou dels que en feu a casa, us proposem algunes receptes:

Panellets, de Dolça Catalunya, els clàssics!

Panellets variats: unes quantes variants (coco, cafè, castanya) a més del clàssic de pinyons que ens ensenya a fer llepadits

Panellets morenos: una proposta de Cuina per solters, amb convidats sorpresa, com el gust de cardamom.
Categories: Món gastronòmic
Escrit per: clubdecuines
Vins de l'Empordà Els vins i cellers de la comarca de l'Empordà s'apunten al 2.0 i des d'aquest mes de setembre compten amb un nou portal a la xarxa.

Es tracta de www.vinsdelemporda.com, un projecte nascut des de la iniciativa privada amb l'ambició de potenciar l'enoturisme i d'aprofitar l'oferta vinícola per promoure el turisme a la comarca tot l'any i que compta amb la col·laboració de la DO Empordà i la implicació de diversos cellers, restaurants i hotels de la zona, juntament amb el Patronat de Turisme, els Consells Comarcals, alguns ajuntaments, Cambres de Comerç, la Universitat de Girona, l'INCAVI, i d'entitats com Costa Brava Hotels, Blau Verd Hotels, la Cuina de l'Empordanet i la Cuina del Vent

La pàgina es va presentar al celler Espelt de Vilajuïga el passat 9 de setembre, en el marc de la celebració de la 26a Mostra del vi de l'Empordà a Figueres que tindrà lloc en aquesta localitat fins el 12 de setembre. Tot i això el web no estarà totalment operatiu fins el proper 15 de setembre.

A banda, els propers mesos s'engegarà el Vibus, una activitat que inclourà visites a cellers de l'Alt Empordà amb servei de microbús que tindrà sortida i arribada a Roses.
Categories: General , Món gastronòmic , Vi
Escrit per: clubdecuines
Dieta mediterraniaSegons avança "The Guardian", sembla que la Unesco certificarà la dieta mediterrània com a patrimoni de la humanitat, una distinció que tenim més lligada a construccions antigues que no pas a aspectes gastronòmics. Però sí que es reconeixen "activitats culturals", com podria ser el tango, per exemple. La candidatura ja la van presentar Espanya, Grècia, Itàlia i el Marroc fa quatre anys i es va rebutjar, però aquest abril es va tornar a enviar i ara hi ha indicis que s'aprovarà (això seria el mes de novembre, a la reunió que farà la Unesco a Nairobi.

Pots llegir més informació al web de la Candidatura Dieta Mediterrània, que ofereix versió en català. En destaca que la dieta és "una herència cultural mil·lenària que tenim en comú amb els altres pobles mediterranis, una forma de viure compartint uns conreus sostenibles i respectuosos amb el medi ambient, un estil de vida." La intenció amb aquest reconeixement és ajudar a preservar els valors d'aquesta dieta.
Categories: Món gastronòmic
Escrit per: clubdecuines
Snase

És un dels congressos de gastronomia més potents que es fan i es desfan (aquest any concretament del 21 al 24 de novembre) i ja ha publicat el seu programa (format PDF, 18 pàgines). Aquest any parteixen del tema "cuina urbana cosmopolita" i preparen un recorregut per la gastronomia més trencadora que hi ha avui en dia al planeta. Hi haurà 4 parts: Alta (dedicat a l'alta gastronomia), Off (noves tendències en restauració i hotel), Popular (homenatge a la graella) i Market ("networking" només professional). En la part d'alta gastronomia, grans cognoms dels fogons com Ferran Adrià, Arzak, Aduriz, Berasategui, Roca, Ruscalleda, Subijana i molts més; en la part nacional i en la part internacional, Massimo Bottura, el mediàtic Anthony Bourdain i una bona representació dels millors xefs de Nova York (ciutat convidada). Dins de l'Off, a més de totes les activitats que pots consultar al programa, cal destacar un bonic gest que han tingut amb el desaparegut Jordi Estadella al crear un concurs de gintònics que porta el seu nom.

Ahir precisament, el Pingue (un dels blogs gastronòmics de referència en castellà) feia una interessant reflexió sobre la proliferació de congressos i la poca diferenciació entre ells.
Categories: Món gastronòmic
  Pàgina següent