Escrit per: clubdecuines
Cuina FolliaAquesta setmana, el CUINES rep la visita del restaurant Follia, de Sant Joan Despí i dijous, des de la mateixa població, d’una joveníssima estudiant de disseny, la Fran Baixas en l’espai de “Cuina de casa”.

Dilluns , el xef i propietari del Follia, el Jó Baixas, ens mostrarà uns bombons salats, fàcils i sorprenents; en farà de poma i formatge i de botifarra negre i pistatxos, totes dues propostes molt oportunes per la pròxima revetlla. Dimarts seguirem amb un morro de bacallà amb sobrassada i cabell d’àngel; un plat d’inspiració mallorquina tan sorprenent com senzill de fer. I qui ha dit que el pebrot només es pugui utilitzar en plats salats? El Jó ens demostrarà, sense prejudicis, que en pot fer una sopa que combina molt bé amb la xocolata i amb un gelat de vainilla.

Com que divendres és festa, l’espai dedicat a la “Cuina de casa” el traslladem a dijous. La Fran Baixas ha aprofitat prou bé la influència paterna i ens ensenyarà una manera de guarnir la pizza, que és menys habitual, però plena de lògica; una pizza pinzellada de pesto fresc amb el tomàquet cru pel damunt i formatge de cabra. És una coca, al capdavall, i el missatge de la Fran per als més joves és que poden fer plats saludables i fàcils de fer.
Categories: General
Escrit per: clubdecuines
ArròsAquesta setmana, el CUINES no s’emetrà dilluns, de manera que dedicarà els programes de dimarts a divendres al restaurant Moments de Barcelona, que assessora la multiestrellada Carme Ruscalleda.

Dimarts, amb el xef del restaurant, Raül Balam Ruscalleda, aprendrem a fer fideuà vegetal, una manera senzilla i diferent de cuinar els fideus. El dimecres veurem com es fa la truita de pa amb tomàquet i escamarlans, que reinventa així una de les receptes més clàssiques. Dijous augmentem el nivell de dificultat fent un suquet d’escórpora, que té l’essència del plat tradicional, però una presentació ben diferent. Finalment, divendres seguirem la tradició de fer cuina casolana, per això el xef Raül Balam ens prepararà unes croquetes de formatge blau.

Tant el gust com l’oïda hi sortiran guanyant aquesta setmana, amb la compositora i cantant Natalie Merchant, que va ser la veu del grup independent 10.000 Maníacs.
Categories: General
Escrit per: clubdecuines
El cineasta Santi Trullenque ha gravat el curt "Transfiguració", que ensenya amb imatges molt estilitzades com el xef Nando Jubany prepara aquest ocell per convertir-lo en un dels plats estrella del seu restaurant, Can Jubany.

Transfiguració from Nandu Jubany on Vimeo.

Categories: General
Escrit per: clubdecuines
La SabinaAquesta setmana, el Cuines coneixerà la rebosteria de Roquetes, amb la cuinera Sabina Mayor de la Pastisseria Sabina, dolç i salat, que ens prepararà unes postres dolcíssimes.

Dilluns comencem la setmana amb uns Ametllats, uns dolços molt tradicionals de les terres de l’Ebre. Dimarts podrem veure com es cuina un Cóc daurat, un plat ja d’una dificultat més elevada. Dimecres gaudirem d’un Got de crema anglesa amb maçana caramel•litzada, unes postres en vertical que són una veritable barreja de gustos dolços i àcids. Finalment, dijous fem tradició novament amb un Cóc de maçana.

A l’apartat de Cuina de Casa, canviem el xip completament per a fer, amb l’estudiant de teatre Marc Barberà, uns Macarrons amb tonyina cuinats d’una manera diferent.

Totes aquestes receptes aniran acompanyades de la bona música de Tanita Tikaram, el prototip de cantant multiètnica que s’obre pas a la dècada dels noranta.
Categories: General
Escrit per: clubdecuines
RevistaHa sortit una nova revista de gastronomia en format digital, Cookcircus, obra de Carlos Rondón i Xavier Agulló. La presentació: "Cookcircus és metagastronomia. Fascinació. Magazín digital. Una mirada a les essències. La creativitat. L'origen. Les raons. Les persones i les seves passions. El motiu primer, el motiu últim dels xefs i creadors que trepitgen fort. Intimitat versus receptes. Promiscuïtat en comptes de descripció. Intuïcions en lloc d'ingredients. L'oníric com a metodologia periodística. La síntesi final de la revolució gastronòmica. En què somien els cuiners elèctrics?". A la web ja hi ha disponible el número 1. A l'editorial deixen clar que no són gaire fans del fenomen Twitter i que per oposició plantegen la seva proposta amb textos més llargs, reposats i profunds.

Per començar, un reportatge sobre Daniel Jordà, que des del seu forn de la Trinitat s'està fent un nom amb pans de tot tipus, venent-ne a molts restaurants destacats (Caldeni, Saüc, Martín Berasategui...). Les fotos fan la boca aigua. Després del pa passem al cafè i expliquen com un dels xefs emergents de Barcelona (Jordi Herrera, del Manairó) l'està incorporant a molts dels seus plats. Del cafè tirem un pas enrere, cap a les postres, i amb un nom propi, el de Rubén Álvarez, que és tota una estrella en el terreny de la reposteria. Si fullegeu digitalment les pàgines que li dediquen veureu fotos d'algunes de les seves espectaculars creacions. A la web del Rubén en trobareu moltes més. Impressionants! El camí de la revista continua a Hong Kong: el xef del Via Veneto, Carles Tejedor, ens narra impressions gastronòmiques de la seva visita a la ciutat. I la revista acaba amb un relat de gastroficció d'un món post-Ferran Adrià.

No fa gaire us vam parlar d'una altra revista en línia, Ets el que menges, especialitzada en nutrició. S'amplia el quiosc digital!
Categories: General
Escrit per: clubdecuines
TartarAquesta setmana, el “CUINES” ens delecta amb cuina de Palamós amb el cuiner Toni Izquierdo, xef del restaurant Mas dels Arcs, que ens prepararà quatre receptes.

Arrenquem la setmana amb un acolorit tàrtar de gambes de Palamós amb alvocat i tomàquet, un plat molt fresc i perfecte per a l’estiu, això sí, amb les famoses gambes que duen el cognom de la població del Baix Empordà com a signe de qualitat. Dimarts fem més tradició amb un arròs caldós també amb gambes de Palamós i amb botifarra negra. Dimecres aprofitem els productes de temporada per fer unes verdures saltades amb sepionets, i, finalment, posem el punt final dijous amb una sopa de recuit de fonteta amb fruits vermells, unes postres molt fàcils de fer i perfectes per a qui li agradi el contrast de gustos.

A la secció de Cuina de casa del divendres, la Clara Antúnez, nutricionista i sommelier de la mateixa població, ens prepararà una cassoleta de cananes, les germanes pobres del calamar, que val la pena tenir molt en compte tant pel preu com per les qualitats que té.

Durant aquests programes, el muntador musical ens dóna a conèixer quatre obres de Juan García Esquivel, pare de la música lounge i un dels primers investigadors de l’estereofonia.
Categories: General
Escrit per: clubdecuines
La Fundació Alícia, que entre els seus objectius primordials té el de promoure una bona alimentació, està preparant un congrés internacional, "Menjar a l'escola", de cara a l'1 i el 2 de juny del 2012. Aquesta cita l'estan treballant junt amb l'Observatori de l'Alimentació (Universitat de Barcelona) i ara ja estan començant a buscar persones interessades a participar en aquest Congrés. Molts perfils diferents: investigadors de les ciències socials i ciències de la salut; educadors, docents i administradors dels centres escolars; monitors de menjador, de temps lliure i personal de cuina, empreses de càtering i de monitoratge per a menjadors, agents implicats en les diferents fases de la cadena agroalimentària; responsables polítics del camp educatiu i sanitari, i, en definitiva, a totes les persones interessades a abordar, discutir i aprofundir aquelles dimensions que permetin comprendre la complexitat del dinar a l'escola".

Si hi estàs interessat, al seu web pots trobar més informació, concretament a la primera circular del Congrés.
Categories: General
Escrit per: clubdecuines
PlatAquesta setmana, el “Cuines” ens acosta la cuina d’Igualada amb el cuiner Jordi Marsinyach, del Restaurant Cal Brunzent, que ens té preparades quatre receptes.

Dilluns comencem amb uns acolorits calamarsets amb alls tendres, espinacs i pernil ibèric. Dimarts augmentem la dificultat i ens atrevim amb una sopa de patata amb el moll de l’os, trompetes de la mort i verdures. Dimecres gaudirem d’un plat de llom de conill amb cigronets de l’Alta Anoia amb all i oli calent i, per acabar, dijous el xef en prepararà un cremós de pèsols a la menta amb tripa de bacallà i botifarra negra.

Acabarem la setmana amb la secció “Cuina de casa”, en què el Jaume Rodríguez, empresari de professió, ens explicarà com fer una truita oberta amb espàrrecs, ceba tendra i cansalada.

Tots aquests plats aniran de la mà de la música d’Ovidi Montllor, que durant els anys seixanta es va dedicar a compondre i tocar les seves cançons i a musicar poemes, entre d’altres, d’Estellés i d’Espriu.
Categories: General
Escrit per: clubdecuines
CanaletesEl concurs internacional de figures de xocolata que organitza el Gremi Provicional de Pastisseria de Barcelona tractava aquest any de mobiliari urbà. El guanyador ha estat el de la foto, una mona dedicada a la font de Canaletes, que han guanyat Marc Mir i Raimon Puertas, alumnes de tercer curs de l’Escola de Pastisseria.
El trofeu d’argent va ser per a Xavier Calatayud, amb la peça "Banquet de banquets", i per a Miguel Zaguirre, amb "Bicing Barcelona".

Si et quedes amb més ganes de mones, a continuació et deixem el concurs "Quin cacau", que va emetre TV3.

Categories: General
Escrit per: clubdecuines
TorreóAquesta setmana, el “CUINES “ ens introdueix en el món gastronòmic de Xerta. Per fer-ho gaudirem de la presència del cuiner Fran López, del Restaurant El Torreó de l’Indià, que té una estrella Michelin. El Fran López ens oferirà un repertori de plats, pensat perquè els pugueu fer a casa, on els productes de la zona hi son molt presents.

Començarem el dilluns amb un plat protagonitzat pel peix i les verdures; les espardenyes. El dimarts, en canvi, passarem a fer un plat d’arrel tradicional de les Terres de l’Ebre, l’arròs, col i fesols. Continuarem el dimecres amb una refrescant amanida de mol•luscos i, finalment, acabarem el dijous donant novament protagonisme al peix fent una anguila amb faves.

Pel que fa a la secció Cuina de Casa, de divendres, aprendrem a fer un plat molt típic de Xerta, de la mà de la Montse Aviñó; la fogasseta.

Durant aquesta setmana també podrem escoltar bona música amb el grup de folck-pop Belle&Sebastian, original de Glasgow.
Categories: General
  Pàgina següent