Escrit per: clubdecuines
Al portal sobre vins vadevi.cat han fet un interessant reportatge sobre la situació dels vins catalans als supermercats del país. En destaquen la poca visibilitat als establiments d'aquí (que és especialment greu en el cas dels negres, una mica millor en blancs i rosats) i que a fora la situació és, evidentment, molt pitjor.

Als supermercats on aneu normalment us costa localitzar els vins catalans? Creieu que s'haurien de fer accions per canviar-ho?
Categories: Vi
Escrit per: clubdecuines
Si ahir et parlàvem d'un llibre que expressament feia bandera de no puntuar els vins, avui hi ha hagut la presentació de la Guia dels vins de Catalunya (Pòrtic / Salsa Books), de Jordi Alcover i Silvia Naranjo, del que les puntuacions del 0 al 10 en són una part essencial. En l'acte s'han reunit alguns dels cellers més ben puntuats a la guia (que sempre destaca que no té publicitat i que es basa en tastos a cegues) i s'han comunicat els vins que han estat més ben valorats en la nova edició del llibre.

Per categories, els vins amb una puntuació més alta han estat:

Negre amb criança en fusta: Les pujoles ull de llebre 2007, d'Orto Vins (9'76)
Espumós amb criança en fusta: Mas Via Gran Cuvée Familiar Criança Barrica Brut Reserva 2000, d'Heretat Mestres (9'7)
Blanc amb criança en fusta: QX Quatre Xarel·los 2008, de Mas Candí (9'67)
Dolç: Panses, de Mas de la Caçadora (9'65)
Espumós: Torelló Custo Brut Gran Reserva, de Torelló (9'54)
Espumós rosat: De nit 2008, de Raventós i Blanc (9,5)
Vermut: Yzaguirre Vermut Rojo Reserva, de Celler Sort del Castell (9'48)
Blanc sense criança: Terroja de Sabaté i Coca 2007 (9'46)

Hi ha altres categories que s'analitzen (vi rosat, negre sense criança en bota...) però no han entrat a la llista dels vins amb una puntació de més de 9'40, que s'ha destacat com el centenar de vins més destacats produïts a Catalunya.
Categories: Vi , Llibres

15/12/2010: Històries de vins

Escrit per: clubdecuines
SeijasA finals d'any a nivell editorial s'ajunta la publicació de molts llibres sobre vins orientats a la compra tant per les festes (moment àlgid de consum) com per l'any següent. Una de les novetats és "111 vinos para el 2011" (Grijalbo), un llibre que va preparar David Seijas, sommelier d'El Bulli. I que afronta la tasca de recomanar vins des d'una perspectiva diferent: explicant la història de cada ampolla que li ha agradat, i que ens classifica en diferents categories segons l'ocasió o el preu. Hem parlat amb ell sobre el llibre i la situació dels vins al nostre país, entre altres coses.

Explica'ns aquest fet diferencial del teu llibre...
"El que ho diferencia és que no són els millors vins, que habitualment es fa a les guies. No estan puntuats, ni 98, ni 96 ni 94. Són vins que he tingut el plaer de beure, de compartir i que m'han dit coses. Vaig començar l'any passat i és una manera d'explicar històries embotellades. No són els millors per tants, són vins de tot tipus, que estan a l'abast de totes les butxaques. Hi ha una selecció gairebé per a tothom."

Però com et parla un vi és una cosa molt personal...
"És molt diferent. Al final cadascú ho entén diferent. Jo explico la meva història. Si t'hi fixes no hi ha gairebé notes de cata, perquè l'entenguis tu. Jo explico d'on ve, qui hi ha darrere, qui està fent l'esforç a la vinya, aquella zona, aquella varietat... però molt poques notes de cata."

Això és positiu. A vegades moltes notes de cata o un llenguatge molt recargolat poden allunyar la gent del vi...
"Sens dubte, és el que pretenc fer. Sortir de la línia d'espantar la gent i fer el canvi perquè la gent s'atreveixi i veure que no només és per a molt entesos o esnobs i que el vi és per a tothom, per gaudir-lo des de tots els preus. No espantar, sinó apropar-lo més. Fins i tot una persona va venir i em va dir: 'em va agradar el teu llibre, és normal!'. Això és el que buscava..."

» Text complet

Categories: Vi , Llibres
Escrit per: clubdecuines
Vins de l'Empordà Els vins i cellers de la comarca de l'Empordà s'apunten al 2.0 i des d'aquest mes de setembre compten amb un nou portal a la xarxa.

Es tracta de www.vinsdelemporda.com, un projecte nascut des de la iniciativa privada amb l'ambició de potenciar l'enoturisme i d'aprofitar l'oferta vinícola per promoure el turisme a la comarca tot l'any i que compta amb la col·laboració de la DO Empordà i la implicació de diversos cellers, restaurants i hotels de la zona, juntament amb el Patronat de Turisme, els Consells Comarcals, alguns ajuntaments, Cambres de Comerç, la Universitat de Girona, l'INCAVI, i d'entitats com Costa Brava Hotels, Blau Verd Hotels, la Cuina de l'Empordanet i la Cuina del Vent

La pàgina es va presentar al celler Espelt de Vilajuïga el passat 9 de setembre, en el marc de la celebració de la 26a Mostra del vi de l'Empordà a Figueres que tindrà lloc en aquesta localitat fins el 12 de setembre. Tot i això el web no estarà totalment operatiu fins el proper 15 de setembre.

A banda, els propers mesos s'engegarà el Vibus, una activitat que inclourà visites a cellers de l'Alt Empordà amb servei de microbús que tindrà sortida i arribada a Roses.
Categories: General , Món gastronòmic , Vi
Escrit per: clubdecuines
La fil·loxera va ser devastadora per a les vinyes que hi havia plantades a tot arreu de Catalunya. Però com l'Astèrix i els gals, un petit nucli de vinyes prefil·loxera han resistit a l'Alguer. Han sobreviscut tant a la fil·loxera com a les corrents que van fer que a Catalunya s'arrenquessin vinyes natives i se'n plantessin d'estrangeres, especialment vingudes de França.

A l'Alguer s'hi han conservat diverses varietats de vinya que s'han perdut a Catalunya i ara diversos cellers catalans estan preparant-se per reintroduir aquestes varietats. L'equip que ha fet la "Guia de vins de Catalunya" es va desplaçar a l'Alguer i ha explicat al seu web tot aquest projecte de recuperació de la "identitat perduda" de la vinya catalana. És un text interessant, per llegir com l'arribada dels catalans a l'illa va suposar la introducció de diverses varietats que funcionaven bé a casa nostra, com la garnatxa, boval, mónica, gra d'oliva, ungla de milà, giró o trobat. En aquest article de la guia dels vins també hi ha els 5 cellers que s'hi han apuntat. Els desitgem sort!

Als Matins van parlar amb els autors de la guia sobre els vins de l'Alguer:

Categories: Vi
Escrit per: clubdecuines
L'orgueEn la setmana del maridatge de vi i jazz, a Vilafranca del Penedès, s'ha presentat un altre projecte que lliga vi i art. L'ha fet Mas Blanch i Jové, un celler molt jove de la DO Costers del Segre que convertirà la seva vinya en un espai per exposar-hi art. És una idea que va néixer d'un amic seu, l'artista Josep Guinovart, que serà el protagonista l'any de la inauguració d'aquesta idea. Amb obra pictòrica seva dins del celler i una escultura entre les vinyes ("L'orgue del camp"), els de Mas Blanch li han dedicat, a més, una edició exclusiva d'un dels seus vins, el Saó Expressiu Guinovart, en format Magnum.

La idea del celler és anar canviant les obres exposades i apostar per un nou artista cada cert temps que doni la seva visió artística del món de la vinya. De moment, ens comentaven que ja han parlat amb Carles Santos.


Categories: Vi
Escrit per: clubdecuines
BlogJa s’ha donat a conèixer el concurs BlogDOCat que va posar en marxa la DO Catalunya i que en la seva segona edició volia premiar els blogs que divulguessin millor els vins catalans a la xarxa. El guanyador ha estat el blog Vins de Catalunya. Opinions esbiaixades d’un tastavins inepte, de Jaume Aguadé, "pel seu esforç en la promoció dels vins catalans i del consum de vi a Catalunya i per la seva qualitat literària. El segon ha estat per a Elvi.net de Demos Bertran i el tercer per a Vadebacus, d’Òscar Gallifa.

També hi ha hagut una menció especial “ex aequo”, destacant la seva innovació i originalitat en el disseny per a Vinos blog d’Oriol Miró i Roger Junyent i Perquè el vi torni a la nostra taula de cada dia, d’Oriol Pérez de Tudela.

L’edició anterior la va guanyar el blog De vinis de Joan Gómez Pallarès.
Categories: Vi
Escrit per: clubdecuines
Setmana de llistes. Primer va ser la de "Restaurant" (sobre els seus efectes, és interessant l'entrevista que va publicar ahir Jaume Fàbrega al seu blog Bona vida). Després, la llista dels millors vins espanyols, segons Robert Parker (i el seu equip, que no ho fa sol!), potser el crític de vins més mediàtic. Les seves llistes sempre tenen repercussió i polèmica.

La següent és la llista dels que ell considera 40 millors vins espanyols, i on domina el Pingus:

Pingus - 2006: 99 punts
Raúl Pérez - El Pecado 2007: 98 punts
Artadi Viña - El Pisón 2007: 98 punts
Vega Sicilia - Único Reserva Especial NV: 98 punts
Clos I Terrasses - Clos Erasmus 2006: 97 punts
Raúl Pérez - A Trabe Red 2006: 97 punts
Hermanos Sastre - Pesus 2005: 97 punts
Mas Doix - Doix Costers de Vinyes Velles 2006: 97 punts
Bodegues Emilio Moro - Malleolus de Sancho Martín 2006: 97 punts
Bodegues El Nido - El Nido 2006: 97 punts

» Text complet

Categories: Vi
Escrit per: clubdecuines
Per segon any, la DO Catalunya convoca un concurs per premiar el millor blog vitivinícola català. Només cal inscriure-s'hi a través del formulari de la seva pàgina web, si tens un weblog que parli sobre vi. El guanyador de la primera edició va ser De Vinis, del qual ja n'havíem parlat en aquest blog.
Categories: Vi
Escrit per: clubdecuines
Dins d'Alimentària es va desenvolupar un taller anomenat El vi català a la xarxa, on es van presentar nou projectes que són interessants de conèixer: Catavino.net, aproximació al vi fet a la península Ibèrica en un web en anglès; eMascaró, màrqueting aplicat al vi; La gastroteca, un portal sobre la gastronomia catalana; Somelier Alumni, una comunitat sobre la cultura del vi; Uvinum, botiga de vins; Vintaix, comunitat vinícola en català; Vinum.cat, botiga de vins catalans; Visitpriorat, una guia sobre el Priorat i els seus vins i el particular terrer que tenen; Weyoose, una d'aquestes botigues que operen per internet amb ofertes limitades, que en aquest cas inclouen vins.

Del vi a la xarxa, també se'n parlarà a unes jornades que organitza la Fundació Puntcat, que es diuen puntXpunt. La primera va dedicada a l'estratègia a la xarxa dels que treballen al sector vinícola. A la seva web en podeu consultar el programa.
Categories: Vi
  Pàgina següent