Arxius

Estas veient: juliol 2010

31/07/2010: Canvi de rasant

Categoria: General
Escrit per: Claudi Puchades
Canvi de rasant
El temps s’atura
La carretera sembla una serp


Estiu 2010

30/07/2010: Canvi de rasant

Categoria: General
Escrit per: Claudi Puchades
Com si es tractés tanmateix d’un viatge en cotxe o en bus fantàstic, la vida em fa passar avui per un canvi de rasant important, que m’ha de portar cap a la realitat, encara inconeguda, d’un nou temps de descans estival que desitjo, tant per a mi com per a tu, ple de compensacions ètiques, com a bon amant de la vida que sóc, i estètiques, com a enamorat perenne, que sóc també, de la cosa artística.

Estiu 2010

Serveixi aquest últim blog de la temporada 2009/2010 per desitjar-te el descans que segurament et mereixes, tu sabràs, per agrair-te la teva complicitat, que suposo que tinc, i per suggerir-te també que miris l’estiu 2010 amb ulls d’artista, com només tu sabràs fer.

Estiu 2010

Espero que es faci evident, també al llarg d’aquest estiu, que la vida imita l’art, per aconseguir que la realitat tingui també l’equilibri, l’harmonia, el bon to, la bona textura, i la fantàstica bellesa que tenen habitualment les grans obres d’art, d’ara i de sempre.

Estiu 2010

Sempre al teu costat, mirant l’estiu amb penetrant mirada artística. Fins sempre!

Claudi-Estiu 2010

El meu blog estarà obert al llarg de tot el mes d'agost per no perdre aquesta màgica connexió!

29/07/2010: Èxit

Categoria: General
Escrit per: Claudi Puchades
Em plau compartir l’èxit de la Fundació Joan Miró de Barcelona, ara que la Generalitat de Catalunya acaba declarar-la museu d’interès nacional, amb l’informe favorable de la Junta de Museus de Catalunya.

Fundació Joan Miró

Merescut reconeixement que premia la rellevància del patrimoni cultural català que conté, amb una col.lecció de més de 14.000 peces, principalment de Joan Miró, en suports tècnics diversos.

Joan Miró

L’edifici de la Fundació, obra de Josep Lluís Sert, va ser declarat també bé cultural d’interès nacional en la categoria de monument històric.

Josep Lluís Sert

Fa molts anys que trepitjo la Fundació Joan Miró de Barcelona i sempre ha estat un plaer fer-ho. Ara segur que el plaer augmentarà. L’enhorabona!

Claudi-Fundació Joan Miró
Categoria: General
Escrit per: Claudi Puchades
Després de la polèmica que ha envoltat l’última intervenció a la capella de Sant Corneli de Cardedeu, en l’última acció del cicle “Off Bellera” comissariat per Anna Estany, dins del cicle genèric “Cardedeu amb l’Art Vigent”, Cardedeu torna a atacar, convocant nous projectes d’arts visuals pel nou cicle “Cardedeu amb l’Art Vigent 2011”, tot i que, en aquest cas, no hi ha prevista la presència de la figura d’un nou comissari o comissària, però sí l’existència d’un jurat que s’encarregarà de valorar les propostes que s’hi presentin.

Anna Estany

De manera que, si us plau la proposta, i teniu idees que es puguin ajustar al tema, consulteu-ne prèviament les bases, tenint sempre present que el 19 d’octubre es tanca el termini d’admissió de dossiers.

Claudi-Cardedeu

A veure si aquest nou cicle mostra la llibertat de l’anterior, o si veiem restringida una vegada més la veu dels artistes contemporanis, sigui quin sigui el seu to.

27/07/2010: Collage ferroviari

Categoria: General
Escrit per: Claudi Puchades
Tot i que la qüestió del meu blog d’avui no pertany exactament al món de la plàstica, és innegable que té la seva plasticitat i, sobretot una dimensió humana infinita. És el “collage” ferroviari, que visc cada dia de Sant Pol a Barcelona, i a l’inrevés, amb tota la seva habitual càrrega emocional, aconseguida per la suma impossible de les imatges, les veus, i les situacions humanes que fan dels transports públics, com el tren, espais de filosofia de vida particular.

RENFE

El “collage” ferroviari d’avui està compost per les imatges pròpies del món contemporani en època estival, amb homes, dones, nens i nenes, amb la roba justa per no passar de la línia permesa, i les veus que els uns i els altres produeixen, amb el to i el volum adequats per passar del tot de la línia marcada.

Japó

De manera que avui he arribat a la redacció d’iCat fm amb el cap efervescent, convertit en un contenidor orgànic d’imatges diverses i veus diferents que em recordaven històries sorolloses de pescadors cridaners, consells femenins sobre la utilitat de rentar la roba al matí, perquè ara, a l’estiu, s’asseca més ràpid, i projectes de viatge del jove que seia al costat meu, a punt de marxar cap a una aventura japonesa, després de la qual, sembla que pretenia començar-ne una altra de més seriosa i per a tota la vida, com és casar-se.

Sudoku

Mentre treballo, en silenci, els meus sudokus, assimilo tangencialment tot aquest “collage” ferroviari, i en maleeixo, d’una banda, l’existència, però l’agraeixo, de l’altra, perquè, entre altres coses, ha donat sentit al meu blog d’avui. I bon viatge!

Claudi-collage

26/07/2010: Llibertat

Categoria: General
Escrit per: Claudi Puchades
Quan sento parlar de llibertat per justificar l’actitud dels defensors dels toros, començo a pensar que algú no té clar quina és l’autèntica dimensió ètica d’aquest terme, i tinc la sensació que no sóc jo ni els qui lluiten per la prohibició de la festa els qui ens equivoquem.

Claudi-toros

Una vegada més proclamo la meva posició en contra de la festa dels toros, i també em manifesto contrari a totes les festes populars que fan servir aquests i altres animals com a essència històrica de les seves mal enteses celebracions.

Claudi-toros

Per la mateixa raó, no m’agraden les mascotes engabiades i em plau que desaparegui aquest espectacle tan lamentable de la Rambla barcelonina, tot i que, per pur costum, també a mi se’m farà estrany no trobar les paradetes habituals d’ocells, peixos, llangardaixos, i tota mena d’animals fantàstics en llibertat, que perden tota la seva dignitat, en captivitat.

Claudi-toros

D’aquí a replantejar-se la raó de ser d’un zoològic, hi ha només un pas. Però això és una altra qüestió i serà un altre debat, i un altre dia.

Claudi-toros

23/07/2010: Can Xalant

Categoria: General
Escrit per: Claudi Puchades
Avui, divendres 23 de juliol, de 19:00 a 03:30 h, Can Xalant obre les portes, un any més, per mostrar el treball dels artistes residents el centre, en una jornada que també va acompanyada per l’habitual programació musical de l’Efímer Club.

Can Xalant

Com a novetat d’enguany, aquesta mostra del treball dels artistes s’ha emmarcat dins d’una exposició comissariada per Andrea Pacheco González amb el nom de “Casa tomada: un experiència literal”, com a idea sorgida del conte “Casa tomada” de l’escriptor argentí Júlio Cortázar, amb algunes peces fetes expressament per a aquesta ocasió.

Can Xalant

Exposició i proposta musical que queda completada també per la projecció de les produccions audiovisuals fetes durant el 2010 a Can Xalant, així com una mostra de vídeo-clips contemporanis comissariada per Daniel Pitarch & Marcel Pie Barba.

Can Xalant

La proposta té la seva gràcia. No trobes?

Claudi-Can Xalant

22/07/2010: Bellesa

Categoria: General
Escrit per: Claudi Puchades
Mentre aquí a la Terra els artistes ens preocupem de buscar la bellesa, sovint on no hi ha més que lletjor, o de crear-la amb les nostres pròpies mans; allà lluny, en els confins de l’Univers, la bellesa en el seu estat més pur es manifesta amb tota la seva esplendor.

R136a1

Ho fa de mil maneres i en moments molt diferents i sovint inesperats, com el que compartim ara, gràcies a la localització de l’estrella més gran que s’hagi vist mai, a 165.000 anys llum de la Terra, amb un pes que és 320 vegades la massa del Sol, i una realitat general que la fa especialment monstruosa, en el sentit més magnífic d’aquest terme, naturalment.

Claudi-estrelles

Em quedo avui amb la bellesa d’aquesta estrella que s’acaba de descobrir i amb el nom amb el qual ha estat batejada: R136a1. Miraré de recordar aquest original nom i pensaré en la nova estrella, mentre contemplo la lluna plena d’aquest dissabte, des de la terrassa de la meva vella casa de Sant Pol de Mar, amb el peus ben arrelats a la Terra i la meva febril imaginació volant per l’Univers.
Categoria: General
Escrit per: Claudi Puchades
El col.lectiu d’artistes “Les Salonnières” i “Stylium” faran que la nit de dissabte que ve, 24 de juliol, sigui una nit de llunes plenes i cabells curts, convertint el Mas Homs, al Km 4’5 de la carretera de Santa Coloma, en un autèntic “saló de perruqueria” perquè, si et plau, et deixis tallar els cabells gratuïtament, tot celebrant la influència de les fases lunars en la nostra lluna particular, i en el propi creixement dels cabells.

Nit d'atraccions lunars

Les perruqueres de “Stylium Girona” s’instal.laran al Mas Homs a tallar cabelleres, mentre que el col.lectiu artístic “Les Salonnières” faran una acció específica dins el projecte “The Hairdresser Salon”, dissenyada per a aquesta trobada tan curiosa, on els participants es converteixen en protagonistes i són testimonis dels seus propis canvis.

Lluna plena

Si tens ganes que et tallin els cabells gratuïtament en context nocturn màgic de lluna plena, posa’t en contacte amb els organitzadors al telèfon, també gratuït, 972 207 372, i prepara’t per viure transformacions físiques i mentals inesperades!

Claudi-Nit de lluna plena

20/07/2010: Silkatzar

Categoria: General
Escrit per: Claudi Puchades
La pintura entre l’atzar i la voluntat

Silkatzar

Silvia Lovosevic és, quan pinta, Silkatzarb>, i amb aquest nom signa els quadres que ens mostra ara en exposició individual al Centre Cultural i d’Esbarjo de Sant Pol de Mar, en una més de les seves comptades manifestacions públiques.

Silkatzar

Per atzar i per voluntat pròpia, la pintura i la Silvia han estat unides des que ja fa uns quants anys, la pintura i la Silvia, van decidir viure juntes la vida. Malgrat aquesta decisió els camins vitals i professionals de la Silvia, des del seu naixement l’any 1948, a la vella Iugoslàvia, fins a la seva arribada a la població de Sant Pol, ara fa 7 anys exactament, han passat per altres camps creatius, com ara la música i el cinema.

Silkatzar

Sigui com sigui, el llenguatge de la pintura és el que Silkatzar sent com a més natural, i amb ell, intenta desxifrar, amb sensibilitat, els misteris de la vida. D’arrel primera figurativa, la seva pintura ha entrat en un procés de desconstrucció que li permet distanciar-se de la superfície de les coses per trobar finalment la seva essència més preuada i la raó de ser de la seva existència.

Silkatzar

Per atzar i per voluntat pròpia, Silkatzar, en una difícil posició física, però amb bona sintonia emocional, pinta l’essència de la vida, amb gest visceral, que sembla reproduir directament el batec del seu cor.

Silkatzar

L'exposició de Silkatzar és al Centre Cultural i d'Esbarjo de Sant Pol de Mar del 26 de juliol a l'1 d'agost.

Claudi-Silkatzar
Categoria: General
Escrit per: Claudi Puchades
Diuen que sempre hi ha una primera vegada, i és cert, de la mateixa manera que també hi ha una última vegada, com hi ha finalment una primera vegada que és, a la vegada, una última vegada.

Camisa flors Claudi

I jo, dijous passat, en la meva última intervenció en directe al Cabaret Elèctric d’iCat fm i de tota la meva vida a Catalunya Ràdio, vaig esquinçar la camisa que porto en el blog que ara estàs llegint, en una mena de performance, entre plàstica i nostàlgica, que vaig fer per primera i última vegada.

Camisa flors Claudi

Es el meu homenatge a mi mateix i a tota la gent que m’ha fet possible escoltant-me, al llarg de tota una trajectòria de 27 anys de vida professional a Catalunya Ràdio, amb els quatre últims anys sota la dinàmica d’iCat fm. Una circumstància que puc viure ara perquè estic a punt de deixar la casa, d’acord amb el pla de prejubilació que he acceptat.

Camisa flors Claudi

És també la primera i última vegada que accepto un pla com aquest. De manera que a partir del 30 de setembre seré un home lliure d’obligacions professionals i podré volar com un dels ocellets que il.lustraven la meva florejada camisa.

Camisa flors Claudi

També és la primera vegada que et parlo d’aquesta història....... i serà la última!

Claudi-Camisa flors

16/07/2010: Sentinelles

Categoria: General
Escrit per: Claudi Puchades
Interessant el treball fotogràfic que el grec Tom Makris exposa actualment a la galeria H2O de Barcelona com a resultat de la seva estada a la ciutat comtal i del seu interès per uns fantasmagòrics portals de l’Eixample que va començar a fotografiar l’any 2007, que va completar l’any 2009, i que ara mostra en exposició sota el títol de “Centinelas”.

Centinelas

I és que per a Tom Makris aquests portals, fotografiats després de la mitjanit, són realment com autèntics sentinelles de la ciutat, en la seva dimensió de testimonis muts del pas del temps, en un context de subtil lluminositat, propera a la foscor, que facilita la sensació que hi ha més vida de la que ens puguem arribar a imaginar.

Centinelas

De manera que podem afirmar, sense por de mentir, que hi ha autèntica vida en els sentinelles fotografiats per Tom Makris.

Claudi-Centinelas

15/07/2010: OjodePez

Categoria: General
Escrit per: Claudi Puchades
Barcelona, ciutat nadiua de la revista OjodePez, es converteix en el punt de partença d’una nova gran cita amb la fotografia documental: el primer “OjodePez Photo Meeting Barcelona” que se celebra des d’avui, 15, fins demà passat, 17 de juliol, a la Virreina Centre de la Imatge. És una proposta cultural organitzada per aquest centre i La Fàbrica.

OjodePez

Exhibicions de carpetes, conferències, converses, debats, projeccions, cinema documental i exposicions, formen part del sucós programa d’aquesta trobada fotogràfica que pots viure, si et plau, a la Virreina Centre de la Imatge de Barcelona , des d’avui fins demà passat.

Claudi-OjodePez

14/07/2010: Fotografia digital

Categoria: General
Escrit per: Claudi Puchades
Si tens interès a descobrir tots els secrets de la fotografia digital contemporània, has d’assistir al “Taller avançat de fotografia digital” que ofereix Gabriel Brau els dies 16, 17 i 18 d’aquest juliol a l’Agrupació Fotogràfica de Catalunya.b>

Gabriel Brau

Gabriel Brau, autor del llibre “Luces de África-El tratamiento en B&N del archivo digital” et proposa un taller mixt, que s’ha d’entendre com dos tallers en un, ja que inclou els apartats més importants del taller “B&N” i del taller “Mètodes avançats”.

Gabriel Brau

Si et plau la proposta, posa’t en contacte amb Fotos y Fotógrafos, fes efectiva la teva inscripció i amplia el teu panorama creatiu contemporani a través de la fotografia digital.

Claudi-Gabriel Brau

13/07/2010: Art i ciència

Categoria: General
Escrit per: Claudi Puchades
Un equip del Departament de Química Analítica de la UB, amb la col.laboració de la seva Unitat de Metalls dels Serveis Cientificotècnics, ha portat a terme, per encàrrec d’una col.lecció privada de Barcelona, un estudi tècnic que atribueix un retrat de Piero de Medici al pintot florentí del Renaixement Jacopo Pontormo (1494-1557).

Jacopo Pontormo

S’ha fet servir una nova metodologia instrumental anomenada LA-gf-ICP/MS (espectrometria de masses amb plasma acoblat inductivament per a mostres de gran format) que et permet determinar la composició material de l’obra i alhora establir-ne la relació amb els materials que va utilitzar Jacopo Pontormo i amb els dibuixos preparatoris d’aquest retrat.

Claudi-Pantormo

La ciència està molt bé, però pot arribar a causar estralls artístics de gran intensitat!

12/07/2010: Torna Ibtihal

Categoria: General
Escrit per: Claudi Puchades
És un plaer comunicar-te que Ibtihal torna, és a dir, torna l’exposició de Carme Solé Vendrell “Ibtihal”, del 16 de juliol fins al 15 d’agost, a la capella de Sant Joan, a la plaça de Sant Joan, s/n, de Vilafranca del Penedès.

Ibtihal

Et recordo que Ibtihal és el nom d’una nena mutilada per la guerra, que vol dir també pau, súplica o pregària, i que, per obra i gràcia de la Carme, s’ha convertit en la imatge del maltractament dels infants en situacions crítiques i el símbol de la lluita per a un canvi necessari de sensibilitats, en un camí de respecte pels drets humans de la infantesa, com a col.lectiu especialment afectat en situacions de conflicte social de tota mena.

Carme Solé Vendrell

Com a bon amant de les arts plàstiques, però també de la vida en general, estimo la mirada, la pròpia i la dels altres, per damunt de qualsevol altra part del cos humà i de la vida, perquè reflecteix immediatament la nostra manera de ser més sincera i, per tant, la dimensió més real de l’existència.

Claudi-Ibtihal
Categoria: General
Escrit per: Claudi Puchades
Bona la iniciativa d’Artesania Catalunya d’haver creat, ara fa quatre anys, la marca registrada “Empremtes de Catalunya” per identificar productes artesans dissenyats per transmetre valors de país vinculats a l’art, la cultura, la història, la tradició, el paisatge i els costums populars que ens són propis.

Empremtes de Catalunya

I molt millor encara la inauguració, ara fa quatre dies, de la botiga “Empremtes de Catalunya” a Artesania Catalunya, on trobaràs tots aquests productes que consten alhora en el catàleg que també s’acaba de publicar amb el mateix nom i les mateixes intencions de fer visible aquest món artesà que sobreviu ara, entre la tradició i el disseny contemporani.

Claudi-Empremtes de Catalunya

Categoria: General
Escrit per: Claudi Puchades
M’acaba d’arribar la guia de l’exposició “De la memòria a la creació. l’ordre i el caos” que es pot veure al Museu Nacional Arqueològic de Tarragona fins al 3 d’octubre, amb la reflexió de quatre artistes d’origen molt divers i manera de treballar particular –Imma Gibert, Sharon Schaffner, Mayumi Tsukuda i Marisa Perales–, que s’han posat d’acord per explorar nous formats en la reflexió entorn al rerefons dels processos històrics i de les seves manifestacions particulars.

Expo Tarragona

Aprofita, si et plau, aquesta nova trobada entre la cultura clàssica romana i l’art contemporani, i observa fins a quin punt hi ha elements de contacte entre realitats aparentment allunyades, tant físicament com conceptualment.

Claudi-Expo Tarragona

07/07/2010: MODAFAD 30

Categoria: General
Escrit per: Claudi Puchades
Ja arriba l’edició número 30 del MODAFAD, tot i que sembla que va ser ahir mateix quan començàvem a conèixer i a parlar de la seva primera edició. I han passat ja 30 anys tranquil.lament. Quina passada!

MODAFAD

Això vol dir exactament que diumenge que ve, 11 de juliol, el Mercat de la Boqueria de Barcelona serà l’escenari ideal per aquest “MODAFAD 30”, coincidint amb la final del mundial, no només per dates sinó també per continguts, ja que tot plegat rep el nom de “Football Fashion Fever”, amb la desfilada dels millors projectes de final de carrera de les escoles de moda de Barcelona.

Claudi-MODAFAD

De manera que ja et pots anar calçant les botes de futbol per anar a fer la teva jugada mestra com a glamurós espectador de l’estètica febre futbolera que sembla que afecta, positivament, el “MODAFAD 30”

06/07/2010: Els meus Modiglianis

Categoria: General
Escrit per: Claudi Puchades
No, de fet, no són els meus Modiglianis, són els Modiglianis ceràmics que la Mary Gumà presenta en exposició a la Casa de Cultura d’Olesa de Montserrat, amb inauguració aquest divendres, 9 de juliol, a dos quarts de vuit del vespre, i clausura el 25 de juliol.

Mary i Virtuts

L’exposició és l’homenatge que fa la Mary a la seva mare, Virtuts, traspassada recentment, autora d’una col.lecció de Modiglianis pictòrics, que han estat l’origen del treball de la Mary, alguns dels quals es mostren també en aquesta exposició, tot recordant que mare i filla ja havien pactat que la farien conjuntament.

Virtuts

La Mary Gumà s’aproxima al món de Modigliani fixant-se primer en els seus personatges i aprofitant després els seus propis amics i coneguts per convertir-los en models de les seves ceràmiques, a la manera de Modigliani.

Mary

Em plau el treball ceràmic de la Mary, valoro també les pintures de la Virtuts, i m’agrada especialment que tot giri a l’entorn del meu sempre tan estimat i tan admirat Modigliani.

Claudi-Mary Gumà
Categoria: General
Escrit per: Claudi Puchades
El pintor i bon amic Carles Bros, l’home que va fer possible aquella primera trobada d’artistes al Port de la Selva a l’entorn de la tramuntana, que tinc encara molt present, em recorda que podem veure la seva exposició “L’art de la teranyina” fins al 31 de juliol al Château Royal de Cotlliure, en el mateix context cultural de Costa Vermella on els “fauves” com Matisse o Derain van trobar una llum i un color, que són també presents en els quadres d’en Carles.

Carles Bros

Com a bon pescador, que també és, Carles Bros va portant la seva exposició de port en port, llançant als quatre vents un missatge ecològic d’atenció per evitar la sobreexplotació de les reserves de pesca, que és també un crit estètic, fet dels colors, les formes i les textures habituals d’un món creatiu personal que mira el mar i la pesca amb els ulls del pescador i les mans del pintor.

Carles Bros

A la mar encara hi ha vida, i la vida no seria possible sense la mar i sense el pintor que la pinta...la mar i la vida!

Claudi-Carles Bros

02/07/2010: Òrgans

Categoria: General
Escrit per: Claudi Puchades
“Òrgans” és el nom del treball d’investigació pictòrica que l’artista nord-americà, establert a Tarragona des de fa 15 anys, J.J. White, presenta fins a principis d’agost als cinc plafons instal.lats en diversos punts de la ciutat de Tarragona, com a tercer artista del “Display”, l’espai de recerca, producció i difusió de llenguatges artístics de l’associació cultural Laboratori Visual”.

J.J.White

J.J. White fa servir una tècnica mixta basada en el “collage”, els acrílics, els aerosols, els estencils i el carbonet, per establir una relació estètica i temàtica entre un seguit d’òrgans interns (cor, pulmons, cervell i melsa) i uns textos, a través dels quals mostra la conversa íntima que ell mateix manté amb els seus propis òrgans, en relació amb el seu entorn vivencial.

J.J.White

Som, de fet, davant d’un poema visual que investiga el joc que s’estableix entre formes i colors, a partir d’aquest diàleg formal i conceptual entre òrgans i escriptura.

Claudi-J.J.White
Categoria: General
Escrit per: Claudi Puchades
Ja et pots inscriure a les jornades tipogràfiques de Bau, Escola Superior de Disseny, i emportar-te, immediatament i gratuitament, el llibre “Articulado”, amb 60 opinions dels principals referents del disseny internacional, com Milton Glaser, Karim Rashid, Erwan Bouroullec, Alberto Corazón o Alice Rawsthorn.

Jornades tipogràfiques

Són les “2es Jornades Tipogràfiques”, i es fan del 5 al 10 de juliol, de manera que si no te les vols perdre i si vols guanyar el llibre, afanya’t, i busca abans, si et plau, la informació necessària al web www.jornadastipograficas.com

Claudi-Jornades tipogràfiques
<   juliol 2010   >
dl.dt.dc.dj.dv.ds.dg.
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 

© 2006 Catalunya Ràdio S.R.G., S.A.