Arxius

Estas veient: abril 2010

30/04/2010: Protomembrana

Categoria: General
Escrit per: Claudi Puchades
Ha estat un autèntic plaer entrar, una vegada més, en el món creatiu del multidisciplinari artista Marcel.lí Antúnez, ex-Fura dels Baus que ja fa un temps que funciona com a creador independent, ben endollat als ordinadors, a partir dels quals els seus dibuixos s’animen per explicar històries contemporànies i la mateixa història de la tecnologia de les computadores.

Protomembrana

Parlo avui de “Protomembrana”, aquesta “performance” mecatrònica que en Marcel.lí presenta a l’Antic Teatre de Barcelona, al número 12 del carrer Verdaguer i Callís, a tocar del Palau de la Música Catalana, amb la seva pròpia música, animació gràfica, il.luminació i narració verbal, que en aquest cas porta la veu cantant.

Protomembrana

En Marcel.lí, vestit com un “dreskeleton”, sembla un home orquestra, que parla, balla, canta, crida i gesticula, i estimula, a la vegada, l’animació dels diversos elements que es projecten a la pantalla en un joc creatiu interactiu que compta també amb la col.laboració de diversos voluntaris del públic, els rostres dels quals es capturen per mitjà d’una càmera-pistola i s’integren immediatament a la “performance” com a protagonistes animats de la narració.

Protomembrana

Si et plau l’experiència encara la pots compartir avui i demà, a les 9 del vespre, i demà passat, a les 8 del vespre. Són les últimes sessions d’aquesta “Protomembrana” que Marcel.lí Antúnez mostra a l’Antic Teatre.

Claudi-Protomembrana
Categoria: General
Escrit per: Claudi Puchades
La Maria Rosa Roura i Ferrer (Sant Pol de Mar, 1974) és diplomada en Turisme per l’Escola Oficial de la Universitat de Girona, treballa actualment de Guia Oficial al Temple de la Sagrada Família, està a punt d’acabar els Estudis de Patrimoni Cultural de la Universitat Oberta de Catalunya, i acaba d’escriure el seu primer llibre, “Sant Pol de Mar. Patrimoni arquitectònic”, fruit del seu interès per estudiar, en el seu temps lliure, el patrimoni del seu poble, i fer-ne difusió.

Maria Rosa Roura

Un llibre que ha estat possible gràcies també a la col.laboració d’un grup de persones implicades en el tema segons la seva pròpia formació professional i sensibilitat particular, com ara Jordi Pomés, Elisabeth Fàbregas, Noè Fanlo, Pere Roura i Amanda Puchades.

Portada llibre

El llibre ens convida a recórrer Sant Pol de Mar tot passejant pels seus carrers per descobrir els 32 punts més importants d’un patrimoni arquitectònic que la Maria Rosa ordena per capítols, des dels primers pobladors i el naixement de la vila, a les cases de l’Avi Vila, tot passant pels pescadors, terrassans i pirates, les cases vuitcentistes d’”Americanos”, l’encant d’una vila marinera, i el Sant Pol d’Ignasi Mas.

Sant Pol de Mar

D’Ignasi Mas és justament l’edifici de “Les Escoles” una d’aquestes meravelles patrimonials que conserva encara Sant Pol de Mar, que consta també en el llibre de la Maria Rosa, i que és ara centre d’una nova polèmica arquitectònica per un projecte de biblioteca que implica tot un seguit d’intervencions que no encaixen amb el nivell 1, el més alt, com el de l’ermita de Sant Pau, que el Pla de protecció assigna a aquest edifici.

Les Escoles

El Grup de Defensa del Patrimoni de Sant Pol de Mar ha trobat, fins ara, les portes tancades d’un Ajuntament que és el primer que demostra, teòricament, el seu interès per la conservació del patrimoni del poble, establint lleis, com la que protegeix Les Escoles, que després menysprea esportivament.

Les Escoles

Saps que Sant Pol de Mar és el meu poble des de fa més de 30 anys, i has de saber també que, tot i aquests 32 punts arquitectònics d’interès patrimonial, que recull la Maria Rosa en el seu llibre, les coses van canviant d’acord amb la sempre matisable força del progrés que, per interessos normalment econòmics, s’ha carregat molts trossets d’aquest poble que, tot i els seus evidents encants actuals, ja no és el que era quan jo el vaig conèixer, com a estiuejant, quan tenia uns 9 anys!

Les Escoles

Espero que no haguem de lamentar una nova pèrdua patrimonial i que no ens haguem de conformar contemplant amb nostàlgia l’antiga fotografia de “Les Escoles”, mentre veiem la realitat d’una nova biblioteca que no ha sabut respectar l’essència d’aquest vell edifici de l’arquitecte Ignasi Mas, que ha estat, entre altres coses, l’espai on els meus quatre fills es van començar a formar a l’inici de la seva etapa escolar. Snif!

Claudi-Les Escoles
Categoria: General
Escrit per: Claudi Puchades
Ahir, dia del meu 59à aniversari, vaig tenir la satisfacció de veure el nou treball d’il.lustració que la meva filla Violeta ha fet per a “La Riera de la Vallalta”, llibret editat per als tres pobles de la Vallalta (Sant Iscle, Sant Cebrià i Sant Pol de Mar) amb la col.laboració de la Diputació de Barcelona, com a inici de la col.lecció “Una rierada de contes” que vol donar a conèixer les tradicions i llegendes d’aquests territoris als més petits.

Violeta Puchades

La meva satisfacció pel treball creatiu de la Violeta augmenta, en aquest cas, perquè ens estem movent per la Vallalta, realitat geogràfica que estimo especialment perquè és la meva des que vaig fixar la meva residència, fa més de 30 anys, a Sant Pol de Mar.

Violeta Puchades

De manera que recórrer els dibuixos de la Violeta és com resseguir les caminades que jo he fet, faig i faré per aquesta Riera de la Vallalta que dóna nom al llibre que ocupa avui el meu blog. És com si tot quedés a casa!

Claudi-Violeta

27/04/2010: Tancat

Categoria: General
Escrit per: Claudi Puchades
Tancat per aniversari del bloguer!

Claudi

59 anys valen més que mil paraules!
Categoria: General
Escrit per: Claudi Puchades
El pintor Carles Bros organitza, conjuntament amb l’Associació ARC, la 1a Mostra d’Art Contemporani “Festival de la Tramuntana”, com a proposta col.lectiva de caràcter escultòric relacionada amb el vent o amb les conseqüències que provoca.

Vent

Es tracta d’una mostra d’art contemporani relacionat amb el vent del nord i amb totes aquelles propostes plàstiques que l’incloguin en els seus dissenys i que rebin el vistiplau d’en Carles Bros, que s’atorga aquest paper decisori com a organitzador de l’esdeveniment i responsable de la Galeria Carles Bros de Port de la Selva, localitat on es farà el festival el dia 6 de juny.

Port de la Selva

De manera que el matí d’aquest dia 6 de juny els artistes seleccionats hauran de fer una instal.lació-escultura relacionada amb el vent, en els espais de 8x6m que l’organització disposarà per a cadascun d’ells al passeig del Mar del Port de la Selva.

Carles Bros

Carles Bros ha sabut trobar el punt de fusió entre la realitat de la pesca i la de la plàstica contemporània, i vol també que aquesta 1a Mostra d’Art Contemporani “Festival de la Tramuntana”, tingui parts d’aquests dos mons, amb la mostra escultòrica com a punt central, i els passejos amb barca pel Cap de Creus, la visita a diferents vaixells per conèixer les variades arts de pesca, i l’actuació amb instruments de vent, com a activitats complementàries.

Tramuntana

Si et va la proposta pots fer arribar els teus projectes creatius, abans del 30 d’abril, al Carles Bros via correu electrònic carles@carlesbros.com o trucant-lo al 669 884 934. Més info a www.artistaen.com o a www.carlesbros.com

Claudi-tramuntana

23/04/2010: Bookcrossing for ever

Categoria: General
Escrit per: Claudi Puchades
El ”bookcrossing” comença a ser una pràctica tan habitual entre nosaltres que fins i tot s’hi apunten el MNAC i la Fundació Antoni Tàpies, com altres museus i centres d’art contemporani de l’estat espanyol, per celebrar, avui, divendres 23 d’abril, la Diada de Sant Jordi i el Dia Internacional del Llibre.

Sala Oval

El MNAC, Museu Nacional d’Art de Catalunya, participa en aquesta campanya amb l’alliberament de 12 catàlegs de diverses de les seves exposicions temporals, que podràs trobar “amagats” en diferents indrets del Palau Nacional, com ara sofàs, grades de la Sala Oval o taulells de recepció, per citar-ne només uns quants i mantenir el secret del joc!

Canòdrom Meridiana

Per la seva banda, la Fundació Antoni Tàpies deixarà en diferents punts de la ciutat de Barcelona (Canòdrom, Torre del Rellotge de la Barceloneta, Jardinets de Gràcia, Biblioteca d’Elisava, i d’altres) 20 llibres del fons de duplicats de la seva biblioteca.

Bookcrossing

Et recordo que el ”bookcrossing” és una pràctica que promou la lliure circulació de publicacions a escala mundial a través del dipòsit espontani i habitualment anònim de llibres en espais públics, amb la finalitat de fomentar un intercanvi, que a la pràctica no sempre es dóna, ja que molta gent se’ls queda en lloc de fer-los circular, com hauria de ser!

Claudi-Bookcrossing
Categoria: General
Escrit per: Claudi Puchades
Mentre et recordo que avui tenim una cita inaugural, si el temps ho permet, a les 7 de la tarda al Jardí d’Olokuti,b<> amb motiu de l’exposició “Box popurri”, rebo informació d’una altra inauguració, avui mateix, a les 8 del vespre, a la seu del Districte de Gràcia (plaça de la Vila), de l’exposició de vint originals de Javier Sáez Castán, en el context de la 3a Trobada d’Il.lustradors de Barcelona.

Javier Sáez Castán

De manera que, si et plau, pots fer com si juguessis a un joc de l’OCA de disseny contemporani, anant d’il.lustració en il.lustració, i tira perquè ho dic jo...i que guanyi el millor!

Claudi-Javier Sáez Castán

21/04/2010: Box popurri

Categoria: General
Escrit per: Claudi Puchades
Canviant la veu popular llatina “vox populi” per una creativa “box popurri”, tres excompanys de Llotja, Daniel Serrano, Glòria Vives i Violeta Puchades, han pogut titular la seva proposta d’exposició col.lectiva de capses de fusta inspirades en la literatura, que podràs veure, si el temps ho permet, al Jardí d’Olokuti (c/Astúries, 36) del 22 al 24 d’abril.

Box popurri

De manera que “Box popurri” és una exposició que parteix d’unes capses de fusta contenidores de vins, que tenien en desús a Olokuti, com a base d’un treball de transformació creativa, relacionat amb el món del llibre en les seves infinites manifestacions i d’acord amb la sensibilitat de cadascun dels 44 artistes que donen sentit a aquesta eclèctica proposta col.lectiva.

Box popurri

44 artistes, entre els quals tinc també el plaer de ser-hi, vinculats a diferents branques del món de l’art i del disseny, hem pogut fer intervencions en 3D, jugar amb la llum i l’espai, incorporar objectes reals, treballar les textures, crear diorames o treballar directament sobre la fusta de les capses, amb llibertat absoluta, a partir d’un concepte literàri entès també en tota la seva amplitud.

null

Si et plau obrir qualsevol de les capses plasticoliteràries de l’exposició “Box popurri” pots fer-ho a partir de demà, dijous 22 d’abril, a les 19 h, quan s’inauguri, i fins dissabte, 24 d’abril, quan es tanqui... l’exposició, les capses exposades, I la teva sensible mirada!

Claudi-Box popurri

20/04/2010: Arrasar

Categoria: General
Escrit per: Claudi Puchades
Actar i la seva llibreria-galeria Ras de Barcelona organitzen el primer concurs d’interiorisme, adreçat a estudiants d’aquesta matèria i a estudis emergents d'interiorisme, per renovar l’espai de Ras, amb la collaboració dels centres educatius de més prestigi de Barcelona i el patrocini de Servei Estació i Lamp.

Ras

Sembla que després de 10 anys de vida ja era hora de canviar l’aspecte d’aquesta galeria-llibreria barcelonina, que vol continuar oferint llibres i activitats relacionades amb l’arquitectura i el disseny des de la seva ubicació habitual, al número 10 del carrer Doctor Dou de Barcelona, però amb la cara nova, en el bon sentit de l’expressió!

Ras

Si et plau la proposta pots fer arribar els teus suggeriments fins al 3 de maig al correu anna@actar.com prèvia consulta de les bases en tota la seva dimensió a www.actar.com/arrasar

Ras

Arrasa, ara que et deixen!

Claudi-Ras
Categoria: General
Escrit per: Claudi Puchades
Com si fos l’últim mohicà, et parlo avui de l’últim “bookcrossing” de l’Any Cerdà que es fa demà, dimarts, 20 d’abril, coincidint amb l’atmosfera d’exaltació literària que genera el Sant Jordi d’enguany.

L'últim mohicà

Després de sis setmanes, l’Any Cerdà s’ha reservat la Dreta de l’Eixample per fer l’últim alliberament de llibres com a punt culminant d’una acció que s’havia proposat oferir a la ciutat de Barcelona un llibre per cadascun dels 150 anys del Pla Cerdà.

 Cerdà

En ple debat sobre la modificació de la Diagonal barcelonina és bo recordar aquell fantàstic Pla Cerdà tot jugant a trobar alguns dels llibres alliberats que hi connecten d’alguna manera, conceptualment, històricament geogràficament o segons criteris estrictament literaris.

Claudi-Any Cerdà
Categoria: General
Escrit per: Claudi Puchades
La primera història amb història és la de l’antiga editorial Montaner i Simon, seu actual de la Fundació Antoni Tàpies de Barcelona, que s’obre als teus ulls demà, dissabte 17 d’abril, amb una visita comentada en català a les 6 de la tarda, perquè coneguis, al llarg d’una horeta i amb un cost de 5 euros per l’activitat, tots els detalls d’aquest fantàstic edifici de l’arquitecte Lluís Domènech i Montaner, i les exposicions que s’hi fan en aquest moment.

Editorial Montaner i Simon

Una activitat que es repetirà, amb el mateix esquema, el 22 de maig, el 19 de juny, el 18 de setembre, el 16 d’octubre, el 20 de novembre i el 18 de desembre.

Fundació Antoni Tàpies

La segona història amb història és la concessió, per part de la Casa del Rei, del títol nobiliari de marquès de Tàpies al pintor i escultor català Antoni Tàpies, per la gran contribució a les arts plàstiques d’Espanya i del món. Deixo a la teva consideració aquesta decisió tan curiosa, tractant-se, com es tracta, d’un artista vinculat, suposadament, a les més pures essències de la creació contemporània, en un camí espiritual paral.lel a una filosofia zen que s’allunya dels béns materials a la recerca d’un estat mental superior, amb un mitjó foradat com a icona de la dignitat intrínseca de les coses senzilles de cada dia. Renoi!

Editorial Montaner i Simon

El quadre no em quadra. Deu ser per enveja? Viure per veure-ho, i veure-ho per viure!

Claudi-Marquès de Tàpies
Categoria: General
Escrit per: Claudi Puchades
L’Obra Social de Caixa Catalunya, amb la col.laboració de la Universitat de Barcelona, organitza, demà, divendres 16 d’abril, a la Pedrera, la VI Jornada sobre la Gestió del Patrimoni, dedicada de manera específica a “L’ús dels monuments: Patrimoni viu”, amb reflexió implícita sobre l’ús i abús del Patrimoni, i la reutilització dels edificis quan perden la seva funció primigènia, per mantenir viu tant l’esperit del lloc, com el mateix patrimoni, per evitar-ne la desaparició.

Patrimoni viu


La cosa es justifica encara una mica més perquè la jornada celebra, tot i que dos dies abans, el Dia Internacional dels Monuments, que és aquest diumenge, 18 d’abril, amb la seva voluntat de sensibilitzar la gent sobre la diversitat del patrimoni cultural, la seva protecció i la seva conservació.

Patrimoni viu

Conserva viva en la teva memòria aquesta data i no malmetis un patrimoni cultural col.lectiu que et pertany, tot i que no el posseeixis privadament. Viu el Patrimoni com cal, home!

Claudi-Patrimoni viu

Afegeixo ara informació d'última hora que diu que aquesta activitat queda posposada com a conseqüencia de les restriccions en el trànsit aeri del nord d'Europa derivades de l'erupció del volcà del glaciar Eyjafjallajökul que impossibiliten l'assistència d'alguns ponents.

14/04/2010: Itineraris Brossians

Categoria: General
Escrit per: Claudi Puchades
Em plau comunicar-te que els Itineraris Brossians tornen! I ho fan ben dirigits pel benvolgut company d’iCat fm Sergi Andreu, que diu que ens vol conduir per aquells camins de la ciutat de Barcelona que mantenen intacta la petja de l’estimat poeta de paraula, pensament, grafia i objecte Joan Brossa.

Joan Brossa

La cosa passa aquest dissabte, 17 d’abril, a les 11 del matí, hora de sortida de l’itinerari a peu per Sant Gervasi, tot seguint el record de Joan Brossa, des de la plaça Molina fins a la Fundació Joan Brossa, al carrer de Provença, 318, a través dels escenaris brossians i de les obres del poeta que s’han incorporat al paisatge de la ciutat de Barcelona.

Joan Brossa-Itineraris

La caminada brossiana costa 3 euros i la pots fer inscrivint-te prèviament a l’adreça electrònica joanbrossa@fundaciojoanbrossa.cat, al telèfon 93 467 69 52 o la mateixa Fundació Joan Brossa.

Joan Brossa-Itineraris

Prepara’t ja per al segon Itinerari Brossià d’aquest 2010, que es farà el 29 de maig com a ruta a peu per Ciutat Vella. Sortirà de la Fundació Joan Brossa i ens portarà per diferents indrets de Ciutat Vella marcats pel pas especial de Joan Brossa.

Poema de Joan Brossa

La “Brossa” del teu ull no té res a veure amb la biga de l’ull del teu veí. Segur!

Claudi-Brossa
Categoria: General
Escrit per: Claudi Puchades
Desafiant les circumstàncies adverses d’aquest nou dimarts 13, m’atreveixo a plantejar-te una petita col.lecció de propostes reduïda a dos exemplars: “Didier proposa lourenço” i “Primigènia i contemporània. La col.lecció de l’artista”.

Didier Lourenço

“Didier proposa lourenço” és, com bé diu el títol, la proposta expositiva que Didier Lourenço fa des de la galeria Jordi Barnadas de Barcelona, on inaugura, avui mateix, dimarts 13, a les 19.30 h, la seva vuitena exposició individual en aquest espai (això sí que és fidelitat!) amb 24 olis sobre tela que parlen de la vida a la ciutat de Barcelona, al costat dels rostres relaxats o de mirada enigmàtica que l’artista va començar a pintar, de manera sorprenent, ara fa un parell d’anys.

Didier Lourenço

“Primigènia i contemporània. La col.lecció de l’artista” és, tot i que el títol no ho acaba d’aclarir, el nom de la conversa que tindran a la Fundació Antoni Tàpies, avui mateix, a les 19 h, el professor d’Història de l’Art a la Universitat d’Hamburg Uwe Fleckner i l’arquitecte Juan José Lahuerta, per analitzar la faceta de col.leccionista d’Antoni Tàpies a l’entorn de l’exposició “Els llocs de l’art” que es pot veure actualment a la Fundació amb obres del mateix Tàpies al costat de les de la seva col.lecció privada des de l’art egipci fins a l’art modern occidental, i des dels objectes rituals fins als llibres científics.

Antoni Tàpies

Segur que pots combatre la teòrica càrrega negativa d’un dia com avui aprofitant els efectes positius de les dues propostes que t’acabo de fer. I demà més!

Claudi-Tàpies-Didier

12/04/2010: Sobreviure

Categoria: General
Escrit per: Claudi Puchades
Sobreviure és el que fem la majoria dels mortals en temps de vida difícil com els que compartim actualment tots plegats. Però, aquesta supervivència, és encara més complexa quan malalties, com el càncer, es manifesten amb tota la virulència.

Dennis Hopper

I si parlo avui d’això, és perquè m’ha impactat poderosament la fotografia de Dennis Hopper, que publicava fa uns quants dies “El Periódico de Catalunya”, amb el rostre marcat per un càncer de pròstata en fase terminal que diu poc de les seves possibilitats de vida, tot i que fos només per continuar sobrevivint com alguns de nosaltres que, sortosament, només sabem d’aquest terrible mal per referències alienes, fins ara. I que sigui per molts anys!

Dennis Hopper

La notícia diu també que Dennis, als 73 anys, se sentia tan desesperadament malalt, que no es va veure amb cor d’assistir a la vista judicial que el condemnava a pagar una pensió de manutenció de 8.900 euros mensuals a la seva dona i a la seva filla de 7 anys.

Dennis Hopper

Desconec les qüestions familiars de Dennis Hopper, però em trasbalsa veure el seu rostre demacrat que em recorda vagament el de l’enèrgic motorista d’”Easy rider” i el del pintor que també ha estat al llarg de la seva vida l’admirat Dennis. Llarga vida, tot i que la carretera està plena d’obstacles, sovint infranquejables!

Claudi-Dennis Hopper

09/04/2010: Violetapn

Categoria: General
Escrit per: Claudi Puchades
La Violetapn, que jo conec també, com a filla que és, sota el nom de Violeta Puchades, m’acaba d’informar que demà inaugura exposició de contingut eròtic a la botiga Eròtic Disseny de Manresa, ciutat que curiosament també està intervinguda plàsticament per una nova proposta del col.lectiu Idensitat, de la qual ja te’n parlaré en blocs futurs.

Violeta Puchades

El present és ara per a la Violetapn, per raons genètiques i pels valors plàstics intrínsecs d’aquesta nova aportació de la Violeta al món de l’erotisme contemporani, que trobaràs, sense dificultats, en les seves il.lustracions de petit format (la mida no importa, ja saps!) emmarcades amb marcs reciclats, a la recerca, amb les tècniques de l’acrílic, del collage i de la sensibilitat de l’autora, del gest més sensual i suggeridor dels personatges dibuixats.

Violeta Puchades

L’exposició, que es titula “Erotic Pictures”, s’inaugura demà, dissabte a les 7 de la tarda a la botiga Eròtic Disseny (c/ Sant Miquel, 9, Manresa), en una activitat expandida que continua a partir de dos quarts d’una de la matinada (després d’una victòria del Barça absolutament eròtica, per no dir d’una sexualitat desbocada) al Bohemia (c/ Talamanca, 4), amb la festa “Electro Cabaret”, que tot i la coincidència sensorial, no té res a veure amb el Cabaret Elèctric d’iCat fm.

Violeta Puchades

Despulla’t (de prejudicis) i contempla (sense contemplacions) els ben il.lustrats suggeriments eròtics de la Violetapn en el context natural de la botiga Eròtic Disseny.

Claudi-Violeta Puchades

08/04/2010: Wallpeople

Categoria: General
Escrit per: Claudi Puchades
Wallpeople és un projecte d’art participatiu que convida les persones a crear, mentre es diverteixen, ocupant, a la vegada, un espai urbà determinat amb la intenció de compondre una obra de carrer irrepetible i feta entre tots.

Wallpeople

Wallpeople és un projecte que passa ja a l’acció el pròxim 10 d’abril, a les 5 de la tarda, al carrer Valldonzella, 20 (la pista de bàsquet que hi ha darrere del CCCB), per construir plegats el mural fotogràfic a l’aire lliure més gran possible. Convertirem una paret urbana en un museu improvisat on tothom mostrarà el seu treball al costat del dels altres.

Wallpeople

L’acció es farà simultàniament a Barcelona, Madrid i València, de la mateixa manera que Wallpeople, que té el seu origen i la seva base a Barcelona, ha convidat en altres ocasions ciutats d’arreu del món, com ara Lisboa, Roma, Nicòsia, Budapest, Buenos Aires i Mèxic DF, per donar dimensió universal a les seves accions.

Wallpeople

L’acció pretén rescatar l’esperit artístic de la ciutat, donar suport a l’art en viu i a les obres fetes a mà, recuperar les sensacions analògiques en un món cada vegada més digitalitzat, i oferir una bona oportunitat a totes aquelles persones amb inquietuds creatives que, per les raons que sigui, no practiquen habitualment el llenguatge de l’art.

Claudi-Wallpeople

07/04/2010: El Danubi Vermell

Categoria: General
Escrit per: Claudi Puchades
La ceramista Mary Gumà, que està preparant una exposició pel juliol que sembla que es titularà “Els meus Modiglianis” com a homenatge a la seva mare que es veu que en pintava molts, m’acaba d’enviar un correu electrònic des de la seva masia-taller de Santa Maria de Miralles, entre vinyes, cavalls, burros i gallines, amb informació sobre una escultura ubicada al costat de Danubi al seu pas per Budapest, que ens ajuda a tenir present el passat per no repetir allò que vam fer malament en el futur!

Akira de Mary Gumà

Es tracta de l’escultura “Sabates al passeig del Danubi”, de Gyula Pauer i Can Togay, que es va instal.lar el 16 d’abril del 2005 al costat oest del Passeig del Danubi, a Budapest, a uns 300 metres del Parlament hongarès i molt a prop de l’Acadèmia Hongaresa de Ciències, com a memorial dedicat als que van caure a Budapest entre 1944 i 1945 víctimes dels escamots d’execució de les milícies de la Creu Fletxada (partit hongarès pronazi).

Sabates al passeig del Danubi

Els escultors van reproduir en ferro 60 parells de botes i sabates de l’època, que van adherir després a la pedra del passeig, per recordar que les víctimes eren obligades a treure’s les sabates abans de ser afusellades i llançades a les aigües d’un riu Danubi que va rebre aleshores el qualificatiu de “Vermell” pel color de la sang que tenyia les seves aigües tradicionalment tan blaves.

Sabates al passeig del Danubi

Les sabates conserven, de manera especialment intensa i molt més que molts altres objectes particulars, la memòria de les persones i una part important de la seva energia vital.

Claudi-Sabates al passeig del Danubi

06/04/2010: Creure KREA

Categoria: General
Escrit per: Claudi Puchades
KREA Expresión Contemporánea, que promou projectes d’investigació, formació, difusió i exhibició en els seus àmbits d’actuació, amb especial atenció per al sector jove, convoca una ajuda a la creació audiovisual en el Zinemastea v.2, que és un programa que aposta per la formació, la trobada, i la difusió cinematogràfica de nous realitzadors i nous formats, que es farà entre el 22 i el 27 de febrer de l’any que ve a Vitòria-Gasteiz.

null

Hi ha 12.000 euros a la disposició del guanyador d’aquest projecte audiovisual en qualsevol del seus llenguatges (videocreació, curtmetratge o documental). Si et plau la proposta i et veus amb cor d’aportar alguna cosa interessant en aquest àmbit de creació, pots enviar la teva sol.licitud d’ajuda amb el teu projecte audiovisual ben clar a l’adreça electrònica info@kreared.com o per correu certificat a KREA Expresión Contemporànea. Postas, 17. 01004. Vitoria-Gasteiz, fins al 30 d’abril. Que l’audiovisual il.lumini el teu camí de creació contemporània!

Claudi-Krea

01/04/2010: La bellesa cura

Categoria: General
Escrit per: Claudi Puchades
Que la bellesa cura és una afirmació especialment certa quan s’aplica en el context de les belles arts, d’acord amb l’experiència general que podem tenir tots plegats a partir de la sensibilitat de la majoria dels artistes i, sobretot, d’aquells creadors que ho defensen de manera específica, com l’amic Evru a través del seu programa Tecura.

Tecura

Sensible també a aquesta afirmació, el Museu d’Història de Barcelona ha posat en marxa el programa “La bellesa cura” com a activitat adreçada especialment a grups de residents d’institucions sanitàries i geriàtriques, als seus familiars i a les associacions per a persones amb discapacitats i en risc d’exclusió social, que consisteix en una visita breu i intensa al Monestir de Pedralbes, que pots fer també tu mateix, encara que no formis part de cap dels col.lectius citats, de dimarts a diumenge, fent la reserva prèvia a reserves-mhcb@bcn.cat o a través del teléfon 93 256 21 22.

La bellesa cura

En un context similar, destaco avui l’exposició “Gent meravellosa” que Gustavo Díaz Sosa presenta, fins al 28 de maig, al centre mèdic Teknon de Barcelona, amb una obra contundent que reflecteix la crisi de valors pròpia d’una societat contemporània que qüestiona tant la fe com el poder polític, i que envidencia el canvi d’una humanitat que es perd en si mateixa i que acaba esclatant.

Gustavo Diaz Sosa

Lluny de la reflexió pseudoreligiosa de la Setmana Santa, bones són aquestes propostes que et donen benestar, espiritual i físic alhora, per mitjà de la bellesa plàstica. Aprofita-les!

Claudi-Cura
<   abril 2010   >
dl.dt.dc.dj.dv.ds.dg.
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930  

© 2006 Catalunya Ràdio S.R.G., S.A.