Arxius

Estas veient: març 2010

31/03/2010: Intracity-2010

Categoria: General
Escrit per: Claudi Puchades
Si ets un artista que, individualment o en grup, desenvolupa projectes amb perspectiva de diàleg social, i tens entre 18 i 35 anys, ja pots sol.licitar la teva participació a Intracity-2010, una convocatòria d’art públic del Departament de Joventut dels Ajuntaments d’Albal i Torrent, a través del Consorci Xarxa Joves.net, i la comarca del Priorat, en col.laboració amb l’Associació Comissariat dins del projecte Priorat Centre d’Art. Déu n’hi do!

Intracity

Intracity persegueix establir llaços de mediació entre els ciutadans i el territori, entès com a context abstracte en què es desenvolupen una gran multiplicitat de realitats que configuren una intrahistòria pròpia...i moltes coses més que trobaràs al www.intracity.org , començant per la que et diu que es tracta d’una proposta d’art públic destinada a la selecció de projectes de caràcter efímer per intervenir en l’espai públic.

Claudi-Intracity

Ànim!

30/03/2010: El Casament

Categoria: General
Escrit per: Claudi Puchades
Estàs convidat a la inauguració de l’exposició “El Casament”, que es farà avui mateix a les 8 del vespre a la Sala Municipal d’Exposicions de Pineda de Mar, en una proposta de l’Associació Artística Els Dimarts del Llimoner, de Mataró, que es fa ara realitat gràcies a la tasca organitzativa de la Fundació Tharrats d’Art Gràfic, amb seu també en aquesta població del Maresme.

El Casament

“Els Dimarts del Llimoner” és el nom de la tertúlia que fan cada setmana al Bar Plata de Mataró diverses persones per compartir dèries artístiques, amb l’assistència de molts pintors, que formen el seu nucli més nombrós. Són ells els responsables d’aquesta exposició col.lectiva “EL Casament” que reuneix 26 obres de 26 artistes a partir d’un fet tan banal com el d’un “casament” tradicional, que permet, en aquest cas, valoracions conceptuals i plàstiques de tota mena, d’acord amb el rerefons emocional de cada artista i la seva capacitat de traduir-lo sobre la tela.

El Casament

Artistes com ara Raul Capitani, Josep M. Codina, Marta Duran, Josep Novellas, Josep Serra, i 21 noms més de la plàstica contemporània d’arrel normalment figurativa, t’enseyen la seva visió del “casament” fins al 2 de maig a la Sala Municipal d’Exposicions de Pineda de Mar.

Claudi-El Casament

Categoria: General
Escrit per: Claudi Puchades
Tot i que et parlo normalment des d’un bloc religiosament neutral, just és que, avui, el vesteixi amb els hàbits d’una Setmana Santa que, tot i que els temps estan canviant, com deia ja fa temps l’amic Dylan, no acaben de canviar mai del tot, i fan possible una vegada més una santa setmana que s’assembla força a les que jo vaig viure en els meus tendres anys d’infantesa i primera adolescència, marcats per una passió religiosa que ara atribueixo només a una errònia educació, tot i la suposada bona fe de pares, educadors laics i capellans en general que, en aquell temps, es van preocupar de conduir la meva ànima pecadora pel camí del bé, amb la mirada posada fixament en la meva salvació final. Amén!

Museu de Lleida

Dit tot això, em plau comunicar-te que el Museu de Lleida, diocesà i comarcal, ha organitzat, com bé li correspon, diversos actes amb motiu de l’esmentada Setmana Santa, entre els quals cito primer el taller “Fem pa, descobrim la història”, que es fa demà, dimarts 30, i demà passat, dimecres 31 de març, d’11 a 13 h, perquè els nens i les nenes de 6 a 12 anys descobreixin la història del pa i el seu procés d’elaboració, en una activitat que combina la visita al museu amb la del Forn de Pa Manel Serra, que hi ha col.laborat.

Infants al Museu de Lleida

Els participants podran emportar-se a casa el pa elaborat, i uns i altres, i tu si ho vols, podrem participar també en la visita temàtica “Setmana Santa al Museu de Lleida”, que es farà dijous, 1, dissabte 3, i diumenge 4 d’abril, al voltant, naturalment, de la Passió, la Mort i la Resurrecció de Jesús, a través de les obres del Museu que et comentarà l’Esther Balasch.

Museu de Lleida

De tota aquesta història em quedo, sobretot, amb aquest pa que alimenta el meu cos i el meu esperit i una part del teu!

Claudi-Museu de Lleida

26/03/2010: L’Hora del Planeta

Categoria: General
Escrit per: Claudi Puchades
Demà, dissabte 27 de març, coincidint casualment amb el Dia Internacional del Teatre, es farà una nova edició de l’Hora del Planeta, que comportarà una nova apagada universal de llums, a dos quarts de nou del vespre, amb la voluntat de lluitar contra el canvi climàtic, enviant un missatge clar, tot i la gran apagada, als funcionaris electes perquè siguin conscients que el moment d’actuar ja ha arribat per reduir dràsticament les fatals emissions de CO2.

L'Hora del Planeta

Si apagues els llums, demà, de 20.30 a 21.30 h, viuràs també la teva particular Hora del Planeta i donaràs sentit, d’aquesta manera, al projecte que va crear fa tres anys la World Wildlife Foundation, organització mundial que lluita per a la conservació del planeta, entre altres coses, amb accions simbòliques com la de demà, que l’any passat va mobilitzar 4.100 ciutats en 87 països.

L¡Hora del Planeta

És bo que arquitectes i urbanistes siguin especialment sensibles a la qüestió, perquè d’ells depèn, en gran mesura, aquest estalvi energètic en matèria lumínica a partir dels mateixos dissenys de les ciutats i d’edificis de tota mena.

L'Hora del Planeta

No dubtis a afegir-te a la iniciativa, perquè la lluita contra el canvi climàtic és cosa de tots i no només de les institucions, tot i que encara et cogui l’apagada forçada que vam patir tots plegats fa quatre dies per l’excepcional nevada!

Claudi-L'Hora del Planeta

25/03/2010: Art culer

Categoria: General
Escrit per: Claudi Puchades
En Josep Puigmartí ha creat, des de l’Hotel de l’Art de Sitges, on resideix habitualment, una obra original de gran format titulada “Exta-sis”, concebuda com a homenatge a les sis copes aconseguides pel Barça entre aquesta temporada i la passada.

Josep Puigmartí

En Puigmartí, pintor tan culer com provocatiu, ha projectat habitualment els colors del Barça per tots els territoris on ha presentat la seva obra durant 70 anys d’intensa activitat, i l’any 1992, el de la Copa d’Europa i el gol de Koeman, ja va fer el quadre de grans dimensions “El Soci 333.333”, que actualment està exposat al Museu del Barça.

Josep Puigmartí

Com ja et deus haver imaginat, el títol d’aquest nou homenatge plàstic de Puigmartí als colors blaugrana, “Exta-sis”, combina dos significats en un sol nom: “èxtasi” (eufòria màxima) i “sis” (els sis títols).

Josep Puigmartí al Cabaret Elèctric

275 amants de l’Art i del Barça podran gaudir directament d’aquesta obra, perquè Josep Puigmartí n’ha fet una edició seriada de 275 exemplars, un dels quals pot ser teu, si la teva sang culer t’impulsa a comprar-lo al mateix Hotel de l’Art de Sitges, a un preu de 250 euros.

Claudi-Josep Puigmartí
Categoria: General
Escrit per: Claudi Puchades
Cementiris de Barcelona em convida a una passejada nocturna pel Cementiri de Poblenou, demà, dijous 25 de març, a partir d’un quart de vuit del vespre, en l’habitual ruta nocturna de primavera que, aquesta vegada, dedica una part del seu recorregut a la figura de l’escriptor català Narcís Oller.

Narcís Oller

La visita serà guiada per personatges ambientats en l’època, entre ells el mateix Narcís Oller, que ens explicarà com, paradoxalment, a mitjan segle XIX, la caiguda de les muralles de la Barcelona dels vius va coincidir amb l’aixecada d’uns murs imaginaris en el cementiri, on els burgesos encarregaven grans monuments per diferenciar-se dels nínxols del poble. I és que, fins i tot, en la mort, encara hi ha classes!

Poblenou

El passeig nocturn, amb música clàssica en directe inclosa, forma part de l’activitat “La Ruta dels Cementiris”, que lidera Cementiris de Barcelona, amb el suport d’Unescocat, per promoure el paisatge funerari de la ciutat amb visites pels seus dos recintes funeraris, Poblenou i Montjuïc.

Poblenou

Una ruta que pots fer qualsevol dia de la setmana de manera individualitzada, o bé guiada, tots els diumenges de cada mes.

Claudi-Narcís Oller

Ara que ets viu, observa la ciutat dels morts, i descobreix la seva bellesa oculta!
Categoria: General
Escrit per: Claudi Puchades
Em plau recordar-te que l’ACCA, l’Associació Catalana de Crítics d’Art, entrega avui mateix, dimarts 23 de març de 2010, a les 19.30h, a l’auditori del MACBA, la 26a edició dels seus premis.

ACCA

Si ahir destacava el que ha de rebre la Fundació ArtAids, en l’apartat d’Iniciatives, per l’exposició “Mirant des de fora. Art i sida”, és just que avui et faci la relació de tots els guanyadors d’enguany, començant per l’exposició “Porta Zush (1961-1979)”, de la Fundació Suñol, i seguint amb “Imatges Secretes. Picasso i l’estampa eròtica japonesa”, del Museu Picasso; “De Rússia a l’URSS. Grafisme i revolució”, de la Galeria A34; “Raiña Lupa. Edicions de llibres d’artista”; la Sala d’Art Jove, com a espai alternatiu; el Museu de Cerdanyola, com a iniciativa patrimonial; l’exposició “Mabel Palacín. Una noche sin fin”, de promoció de l’art català a l’estranger; “Matèria reservada. Els artistes catalans i les Biennals de Venècia”; fins arribar finalment a l’”Epistolari català. Joan Miró 1911-1945”, editat per Barcino, Fundació Lluís Carulla i Fundació Joan Miró.

Claudi-ACCA

I això és tot, amics! Ah! Només em deixava que al final de l’acte de lliurament de premis se servirà una copa de cava i un piscolabis. I bon profit!

22/03/2010: Premis ACCA 2009

Categoria: General
Escrit per: Claudi Puchades
Em plau comunicar-te que els Premis ACCA de la Crítica d’Art de Catalunya 2009 es donen demà, dimarts 23 de març, a les 19.30 h, a l’Auditori del MACBA, amb la presència de Joan Manuel Tresserras, conseller de Cultura i Mitjans de Comunicació de la Generalitat de Catalunya.

Art i sida

Aquesta vegada l’ACCA (Associació Catalana de Crítics d’Art) ha decidit atorgar el Premi ACCA 2009 a la millor iniciativa a la Fundació ArtAids, per l’exposició múltiple “Mirant des de fora. Art i sida” presentada el desembre a diversos espais de Barcelona, amb la participació d’un bon nombre d’artistes que, sota el comissariat de Miquel Bardagil, van demostrar de quina manera es pot utilitzar l’art com a element mediador en la presa de consciència i superació d’aquesta malaltia en un món global com el nostre.

Art i sida

Tot i que preferiria que no fos necessari el treball desenvolupat per la Fundació ArtAids, aplaudeixo, com l’ACCA, la seva feina, amb el convenciment que és útil actualment i l’esperança que no ho hagi de ser eternament!

Claudi-Art i sida

19/03/2010: Al descobert

Categoria: General
Escrit per: Claudi Puchades
Em plau transmetre’t la informació que m’acaba de fer arribar en Jordi Isern sobre el seu projecte d’exhibició de les seves pintures recents, demà passat, diumenge 21 de març, pels carrers de Rupià, en una mena de performance a l’aire lliure que l’artista ha titulat “Al descobert”.

Jordi Isern

En Jordi ocuparà, durant dues hores i mitja (de 12 a 14.30), la franja urbana que envolta el seu propi estudi amb més d’una vintena de peces de gran format (2 x 2 m) que establiran, de manera física, la relació conceptual que planteja habitualment en els seus quadres entre el cos humà i el cosmos.

Jordi Isern

Les seves pintures, sobre ferro, fusta o paper, proposen una confluència entre realisme i abstracció, a través d’aquests cossos que, tot i la seva concreta fisicitat, són con parts d’un univers intangible.

Jordi Isern

En Jordi es pregunta, i jo m’hi afegeixo, quines són les dimensions perdudes per l’home, més enllà d’aquests límits físics que ens mantenen dramàticament empresonats.

Rupià

Una part de la resposta a aquesta gran pregunta, la trobaràs possiblement a Rupià aquest diumenge “Al descobert”!

Claudi-Jordi Isern

18/03/2010: Zerlick

Categoria: General
Escrit per: Claudi Puchades
Zerlick és el nom d’un petit poblet d’una illa del sud de Nova Zelanda que, navegant per internet, va trobar el pintor Claret Casañas Puig, per convertint-lo immediatament, per sonoritat, distància, raresa, dimensions i no sé què més, en el seu nom artístic.

Zerlick

En Zerlick, que va néixer a Sabadell fa 56 anys, viu, fa només un parell d’anys, a Rocafort de Bages, una població tan petita com la Zerlick neozelandesa, que li permet viure en aquell estat clandestí gairebé connatural, com ell diu, a la vida quotidiana del pintor, tancat entre les quatre parets d’un estudi i centrat en un món de creació sovint inexistent per a la resta dels mortals.

Zerlick

Tot i aquesta voluntat clandestina i el plaer que finalment comporta aquesta situació fantasmal, en Zerlick, com tants altres pintors, necessita deixar pistes de la seva existència, exposant, de tant en tant, les seves obres. I això és el que fa ara, justament, fins al 9 de maig a la galeria Issimm de Cardona, mostrant públicament els seus últims acrílics sobre fusta i tela, i la seva obertura cap al món del color, com a transformació de les tonalitats fosques que dominaven els seus quadres anteriors.

Zerlick

En Zerlick compagina aquesta clandestinitat artística amb la presència professional com a regidor i tècnic d’escenari del Tricicle, activitat que li ha permès sobreviure econòmicament i viatjar arreu del món, per països, ciutats i poblets, com ara Zerlick, el petit poblet del sud de Nova Zelanda que li ha donat el nom artístic i una certa energia per existir, a Catalunya, com a pintor.

Claudi-Zerlick
Categoria: General
Escrit per: Claudi Puchades
És imperdonable que no hagi sabut fins avui la notícia de la mort de la reconeguda crítica d’art Maria Lluïsa Borràs, tot i que es va produir el passat 23 de gener, temps suficient perquè un home com jo, vinculat professionalment al món de la informació artística, ho hagués pogut saber.

Maria Lluïssa Borràs

El fet és que, mentre preparava un text sobre l’exposició que es pot veure actualment sobre el pintor, també traspassat, August Puig a la Casa de Cultura de Girona, he trobat una referència sobre la Maria Lluïsa, en temps passat, que m’ha fet pensar que realment havia mort, com finalment he comprovat buscant la informació corresponent per internet.

Maria Lluïssa Borràs

Lamento tant la mort de la Maria Lluïsa Borràs com la meva imperdonable impuntualitat informativa. Que aquest blog serveixi per recordar-la eternament!

Claudi-Maria Lluïssa Borràs

16/03/2010: Land & scapes

Categoria: General
Escrit per: Claudi Puchades
“Land & scapes” és el títol de l’exposició que inaugura avui mateix, dimarts 16 de març, el pintor Miquel Gelabert a la Galeria Pèrgamon Quatre de Barcelona, a les vuit del vespre, amb olis i papers originals que l’artista ha produït fa poc amb la voluntat, com diu Albert Mercadé, de recuperar i renovar unes actituds en profunda crisi, com ara el domini de la tècnica, l’elogi de la transcendència, la poètica, la màgia, el misteri i la reivindicació d'una tradició de la pintura moderna, a cavall entre l'abstracció i el paisatgisme poètic.

Miquel Gelabert

Miquel Gelabert

Totes aquestes paraules troben la seva explicació més senzilla i immediata en aquests paisatges cromàtics d’en Gelabert, que ens fan vibrar la retina, entre la concreció geomètrica i l’expansió intel.lectual.

Claudi-Gelabert

15/03/2010: ecoRobotik

Categoria: General
Escrit per: Claudi Puchades
L’Associació Cultural AlterAcció, especialitzada en l’organització d’esdeveniments de dinamització social de caràcter ètic i sostenible, et convida a participar en el primer concurs de robots reciclats ecoRobotik, gràcies també a l’esponsorització d’Olokuti, empresa de comerç just i consum responsable, ben coneguda entre nosaltres.

Robots de reciclatge

Com que no importen l’edat ni els coneixements tècnics, sinó sobretot el talent creatiu, la imaginació, l’enginy i el sentit de l’humor, qualsevol de nosaltres pot participar en el concurs, construint un bon robot reciclat que sorprengui la humanitat. Sí, senyor!

Robotts de reciclatge

Amb bon material reciclat pots optar al premi al millor robot autoanimat, al millor robot artístic o al millor robot infantil, sempre que el teu robot, sigui de la categoria que sigui, no sobrepassi els 60 cm d’alt, els 60 cm d’ample, ni els 60 cm de fons, i no tingui cap element ofensiu per a persones concretes o col.lectius culturals diversos.

Robots de recickatge

Pots fer arribar els teus robots, originals encara que amb material reciclat, des de demà, 16 de març, fins al 21 de maig, a Olokuti Gràcia, c/ Astúries, 36 de Barcelona, on es farà l’exposició i l’entrega de premis, segons la decisió d’un jurat especialitzat arrodonida per la voluntat del públic assistent a la festa que votarà democràticament els seus favorits.

Robots de reciclatge

Una vegada presentats, els robots s'exhibiran a les botigues d'Olokuti, així com a la seva pàgina web i/o en altres llocs web associats.

Robots de reciclatge

T’ho dic jo, Claudi, convertit avui en jo, Robot... reciclat, això sí!

Cllaudi-Robots de reciclatge
Categoria: General
Escrit per: Claudi Puchades
Demà passat, diumenge 14 de març, pots participar de franc a la “Festa familiar d’arquitectura” que organitza, de les 10 del matí a les 7 del vespre, l’Obra Social de Caixa Catalunya a la Pedrera de Barcelona.

Caixa Catalunya

Es tracta d’una fantàstica jornada de portes obertes que et permetrà conèixer, conjuntament amb els teus familiars, a partir dels quatre anys, el món de l’arquitectura per mitjà de propostes diverses com ara: “El mur perforat”, que juga amb la llum segons els tipus d’espais; “Repensem l’habitatge”, que mostra l’evolució dels espais vivencials segons diferents cultures; “Una casa per a tothom”, que t’ajuda a fer un habitatage, i ”Racó de lectura”, que ensenya llibres i contes d’arquitectura.

Caixa Catalunya

Són només algunes de les enormes possibilitats de coneixement o reconeixement de l’arquitectura que trobaràs en aquest gran projecte lúdic i educatiu que organitza, per segon any consecutiu, Caixa Catalunya. I que per molts anys i per moltes més cases ben construïdes!

Claudi-Arquitectura

11/03/2010: IBTIHAL

Categoria: General
Escrit per: Claudi Puchades
Demà divendres, 12 de març, tens una cita, si et plau la proposta, a dos quarts de vuit del vespre al Museu Arxiu Tomàs Balvey de Cardedeu, amb la Carme Solé Vendrell, que parlarà d’Ibtihal i els drets dels infants, en el context de l’exposició “Ibtihal” que la Carme presenta en aquest espai de Cardedeu fins al 2 de maig, amb la seva preocupació, cada vegada més accentuada, pel món dels infants en situacions socials

Ibtihal

Si hi vas no podràs evitar comprovar la sensibilitat de l’obra de la Carme, tan intensa i clara com la seva mirada i com la seva paraula.

Claudi-Ibtihal
Categoria: General
Escrit per: Claudi Puchades
Interessant reflexió filosòfica la que ens ofereix el pintor Jordi Abelló a la sèrie “Crit”, que l’artista mostra en el context de la seva exposició “Retrats/Portraits”, oberta encara fins al 17 de març a l’Artloft de Reus.

Jordi Abelló

I és que aquest “crit”, ara humà, en Jordi l’ha aconseguit per subtil transformació progressiva del crit dels goril.les, amb la voluntat de mostrar connexions naturals amb aquests grans simis que tenen sovint comportaments humans més autèntics que els mateixos homes.

Jordi Abelló

Curioses són també les imatges del vídeo que es projecta paral.lelament a l’exposició, amb escenes sorprenents dels goril.les del ZOO de Barcelona, contemplant, primer, i trencant i menjant-se després, en el seu propi hàbitat, uns quants d’aquests dibuixos que en Jordi els havia donat generosament, per compensar el seu paper d’impulsors primers del seu projecte plàstic.

Jordi Abelló

Tot i que el “crit” d’en Jordi Abelló, té el seu origen en el crit dels goril.les, ens fa pensar immediatament en el crit absolutament humà del famós quadre d’Edvard Munch.

Jordi Abelló

I és que per una cosa o per l’altra, ara i sempre, n’hi ha ben bé per cridar, ja sigui com a salvatges goril.les o com a humans ben civilitzats!

Claudi-Jordi Abelló

09/03/2010: Bloc de neu

Categoria: General
Escrit per: Claudi Puchades
La nevada d’ahir em permet llançar avui el meu bloc de neu, tot fent honor a una jornada que ens ha obligat, als més veterans, a recuperar ritmes de vida ja mig oblidats, quan de petits escoltàvem la ràdio perquè no hi havia cap altra opció, en nits fosques com la d’ahir, més negra que mai, per una interrupció accidental del subministrament elèctric que va afectar la comarca del Maresme, que és la meva des de fa més de 30 anys.

Neu a Barcelona

La nota positiva d’una jornada tan negra, tot i el blanc de la neu, va ser l’espectacle natural que vaig poder compartir amb altres privilegiats viatgers de la línia Barcelona-Maçanet de la Selva, en el meu trajecte habitual cap a un Sant Pol de Mar fosc i fred, però sense aquells senyals externs de la nevada, que eren sortosament evidents fins a la platja del Masnou i al llarg de tot un Montnegre, que ahir s’hauria merescut un altre nom.

Tempesta a la costa

Viure desendollat per un dia no deixa de ser una experiència interessant, amb components estètics destacables, tot i que per als més jovenets, enganxats compulsivament a la consoladora consola, pugui ser, senzillament, una possibilitat de vida gairebé impensable i aterradora.

Claudi-passat nevat

08/03/2010: Dones treballadores

Categoria: General
Escrit per: Claudi Puchades
Tot i que el meu respecte per a la dona, en qualsevol àmbit de la vida contemporània, el sento cada dia, avui, cal accentuar-lo, amb motiu de la celebració del Dia Internacional de la Dona.

Dia Internacional de la Dona

I, ja que som en territori artístic, reto avui aquest homenatge a les dones que han fet, fan i faran possible la realitat de les arts plàstiques, des de qualsevol de les seves funcions, des de la de model fins a la de creadora, tot passant per la de crítica d’art o la de gestora cultural en el seu sentit més ampli.

Dia Internacional de la Dona

Permet-me també la lloança, des dels meus ulls d’home, i lluny de qualsevol deformació masclista però potser si artística, d’una bellesa femenina que em resulta sempre altament estimulant, al costat avui d’aquesta neu que veig caure a Barcelona des d’iCat fm, mentre acabo d’escriure aquestes quatre blanques ratlles.

Claudi-Dia Internacional de la Dona
Categoria: General
Escrit per: Claudi Puchades
La remodelada Fundació Antoni Tàpies o tots els espais de la Fundació Vila Casas són bons exemples de connexió natural entre tradició i modernitat, ja que fusionen la riquesa patrimonial arquitetònica del passat amb els llenguatges artístics contemporanis, cosa que fa que la tradició sigui realment una font important de coneixement i ajudi alhora a construir el present i el futur sense cap problema.

Fundació Antoni Tàpies

Ara bé, parlar de patrimoni cultural conservable, com fan alguns quan parlen, una vegada més, de la festa dels toros, em sembla absolutament injustificable, com tampoc no acabo d’entendre que s’estableixin diferències entre la festa oficial i aquelles celebracions populars que tenen el toro com a víctima, tot i que en el primer cas sigui amb la finalitat de matar-lo, i en el segon, només de ferir-lo i ridiculitzar-lo de mil maneres.

Correbous

Dir també que la mort forma part de la vida, com a justificació de la mort espectacular del toro a la plaça, em sembla una passada. De la mateixa manera que la justificació de la festa amb l’argument que la lluita entre l’home i la bèstia enllaça amb el nostre origen ancestral i dóna sentit encara a la nostra realitat contemporània, trobo que és un anacronisme malaltís.

Toros

Tot i que defenso la prohibició de les festes dels toros, encara prefereixo l’oficial de la plaça a les celebracions populars, on les masses enceses demostren realment quina és la perillosa força de la tradició. descerebrada!

Claudi Toros
Categoria: General
Escrit per: Claudi Puchades
L’atzar ha fet coincidir la reflexió que feia ahir sobre el plor que em provocava la bellesa, amb el comentari sobre el dolor que causa la bellesa, que va fer també ahir una de les persones que van assistir a la conversa que vaig mantenir amb l’escultor Gabriel, a l’Espai VolArt de la Fundació Vila Casas, en el context del cicle “L’artista a l’abast” que organitza habitualment aquesta Fundació.

Gabriel

La mateixa persona va relacionar bondat i bellesa i va posar com a exemple l’expressió castellana “¡tía buena!”, que per ella fusionava en una sola imatge aquest concepte de bellesa i bondat, quan per a mi és només una manifestació de la nostra necessitat de menjar-nos, o de llepar senzillament l’objecte del nostre desig sexual, d’acord amb l’expressió catalana “que bona que estàs, tia!”, que em sembla que indica sobretot la qualitat gastronòmica de la peça preuada i no la seva bondadosa categoria moral.

Tía buena

Aquesta reflexió entre bellesa i dolor és similar a la que alimenta l’eterna qüestió dels toros en el nostre país, que continua dia a dia amb nous capítols curiosos que em fan pensar que encara no s’ha acabat d’entendre la diferència que hi ha entre el patiment de molts animals sacrificats per alimentar-nos i l’espectacle que aquest patiment implica quan es converteix en l’essència d’una festa pública com la dels toros.

Marbella Romero

Mentre es busca la solució a aquesta qüestió, jo continuaré plorant quan contempli la bellesa en el seu estat pur, lluny de la sang de toros i toreros!

Claudi-Toros

03/03/2010: Pura bellesa

Categoria: General
Escrit per: Claudi Puchades
Aprofito el títol de l’exposició de John Baldessari “Pura bellesa” al MACBA per dir-vos que, quan descobreixo la bellesa en el seu estat més pur, no puc contenir les llàgrimes.

Bellesa

Deu ser per deformació professional, com a home sensible a les arts plàstiques, com a divulgador i crític d’art, o com a artista que busca sempre aquella bellesa ideal que, les poques vegades que es manifesta en context social tan lleig, genera sempre el meu plor emocionat i ple d’agraïment.

Bellesa

Confesso doncs que, paradoxalment, ploro més davant de l’escassa bellesa que de l’abundant lletjor!

Claudi-Bellesa

02/03/2010: Obrim

Categoria: General
Escrit per: Claudi Puchades
Sortosament ja han passat els dos anys que la Fundació Antoni Tàpies ha necessitat per reformar la seva seu, a l’antiga editorial Montaner i Simon que Lluís Domènech i Montaner va construir a finals del segle XIX al número 255 del barceloní carrer d’Aragó.

Fundació Antoni Tàpies

La reforma arquitectònica ha significat l’adaptació de l’edifici a les noves normes de seguretat i evacuació, la seva adequació per a persones amb mobilitat reduïda, la remodelació dels espais expositius per recuperar-ne el caràcter industrial original, la millora de l’entrada i dels espais de recepció i llibreria, i la recuperació de la segona planta del museu per a ús públic.

Fundació Antoni Tàpies

Déu n’hi do! Has de saber també que la intervenció arquitectònica ha implicat la restauració de la façana i la instal.lació d’aquell mitjó pòlèmic que Tàpies havia dissenyat l’any 1991 per ocupar, amb els seus previstos 18 metres d’alçada, el Saló Oval del Museu Nacional d’Art de Catalunya, i que ara s’ha ubicat a la nova terrassa de la fundació en la seva forma reduïda a 2,75 metres d’alçada.

El mitjó de Tàpies

S’obre la remodelada Fundació Antoni Tàpies amb canvis estructurals i amb la inauguració de l’exposició “Antoni Tàpies. Els llocs de l’art”, amb obres dels darrers vint anys poc o mai vistes en una sala d’exposició.

Antoni Tàpies

Si et plau conèixer l’exposició i el nou aspecte de la Fundació Antoni Tàpies, pots visitar-la els dies 5, 6, i 7 de març, coincidint amb les jornades de portes obertes que la institució ha programat de les 10 del matí a les 8 del vespre.

Claudi-Tàpies

01/03/2010: Fonaments

Categoria: General
Escrit per: Claudi Puchades
No acabo d’entendre la capacitat que tenim els humans d’actuar com si fóssim animals, sobretot en relació amb la nostra tendència a construir les ciutats en llocs inadequats o amb materials i sistemes impropis.

Terratremols

Potser és per allò que diuen que l’home és l’únic ésser que ensopega dues vegades (o milers!) amb la mateixa pedra. I és que no veig cap explicació que justifiqui el costum d’edificar contra natura, en espais naturals plens de riscos, o sense els fonaments o els materials adequats per assegurar l’estabilitat de les nostres cases quan la terra tremola i tot es capgira de manera suposadament accidental.

Terratremols

Les cases, com els homes, poden aguantar tempestes, temporals i terratrèmols, i el que sigui, si els seus fonaments són ferms. De la mateixa manera que les plantes suporten l’adversitat, si les seves arrels són profundes i fortes!

Claudi-Terratremols
<   març 2010   >
dl.dt.dc.dj.dv.ds.dg.
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031    

© 2006 Catalunya Ràdio S.R.G., S.A.