Arxius

Estas veient: març 2009
Categoria: General
Escrit per: Claudi Puchades
Mentre preparo les meves exposicions a Barcelona i Sant Pol de Mar, trobo encara un forat per establir diàleg, directe, viu, natural i públic, amb l’escultor Enric Pladevall, demà, dimecres 2 d’abril, a dos quarts de vuit del vespre, a l’espai VolART de la Fundació Vila Casas, en el context de l’exposició “Welcome to the void” (Benvinguts al buit) que en Pladevall té encara oberta en aquest espai fins al 18 d’abril.

Enric Pladevall

És un nou capítol de la proposta “L’artista a l’abast” que la Fundació Vila Casas va engegar ja fa un temps, comptant amb mi com a element de connexió entre artista i públic, perquè la gent pugui accedir al coneixement més directe de la personalitat dels creadors contemporanis tot posant paraules precises a un món que és bàsicament visual.

Enric Pladevall

Benvinguts, doncs, a aquest buit escultòric de l’Enric Pladevall, ple de matèries i conceptes filosòfics, que demà esbrinarem plegats a l’Espai VolART de la Fundació Vila Casas.

Claudi Pladevall

27/03/2009: El Crist del Fluvià

Categoria: General
Escrit per: Claudi Puchades
El retaule “El Crist del Fluvià” que en Josep Ministral ha fet, en un llarg procés creatiu que ha durat vuit anys, per a l’esglèsia de Sant Iscle i Santa Victòria de la vila de Bàscara, ja està del tot llest i té el dia d’inauguració ben definit: aquest diumenge 29 de març a les 12 del migdia.

Retaula de Bàscara

Si hi vas, compartiràs la celebració inaugural amb el bisbe de Girona, monsenyor Francesc Pardo i Artigas, que beneirà el nou retaule, al costat del seu autor, Josep Ministral, i de la resta d’assistents, que podran admirar la dimensió contemporània d’aquell vell retaule que va desaparèixer durant la Guerra Civil espanyola, com tants altres, i que ara lluirà millor que mai gràcies a les noves tecnologies en il.luminació i als pigments que ha fet servir amb bon ofici i gran sensibilitat l’amic Ministral.

Ministral i el retaule

Ocupat pels meus propis afers creatius, tinc la sensació que aquest cap de setmana no tindrà la dimensió empordanesa que la inauguració del retaule de Bàscara li hauria donat, i que em quedarè a Sant Pol, capficat en aquestes obres que exposo públicament a Sant Pol mateix i a Barcelona, i que confesso que no he acabat encara.

Esglèsia de Bàscara

Tinc la por escènica al cos, tot i l’excitació estimulant de tota aquesta història!

Claudi-Ministral
Categoria: General
Escrit per: Claudi Puchades
Et recordo que avui a les vuit del vespre tens cita, si et plau, amb la violinista Ala Voronkova i la seva interpretació dels “Capricci” de Paganini, a SETBA - Zona d’Art, en el context de l’exposició dels pintors Carles Bros i Abel Florido, que s’han aproximat també amb els seus pinzells a la realitat musical de Paganini i de la Voronkova.

Ala Voronkova

I jo aprofito l’avinentesa per dir-te també que ja tinc a punt la meva exposició GALERIA LITERÀRIA, que s’inaugura dijous que ve, 2 d’abril, a la mateixa SETBA - Zona d’Art, amb el meu petit homenatge a 30 grans personatges literaris, com a alfabet il.lustrat de la “A” a la “Z”, a partir dels seus noms i cognoms, d’un Edgar Allan Poe a un Émile Zola, passant per un Calders, una Maria Mercè Marçal, un Kafka, un Pere Quart o un Sartre, per posar-te’n només alguns exemples il.lustratius. Exposició oberta fins al 15 de maig.

Claudi-Chateaubriand

Claudi-Home i peix

Ja tinc també preparada la meva altra exposició, FRAGMENTS, que s’inaugura el dissabte 4 d’abril a Sant Pol Art Galeria de Sant Pol de Mar, amb la meva visió fragmentada de la realitat, feta de dibuixos del Facebook i d’aquest blog, i de dibuixos i pintures del meu univers particular, amb rostres, peixos i altres trossets de vida pintada. Exposició oberta fins al 30 d’abril.

Claudi-Dona i peix

Un plaer que ens veiéssim i que ho veiessis tot.

Claudi-Umberto Eco
Categoria: General
Escrit per: Claudi Puchades
Ens havíem dit hola i adéu moltíssimes vegades, des que ens vam conèixer a principis dels 70 quan ell donava classes de primer curs de Filosofia i Lletres i jo les rebia, tot començant la meva formació acadèmica de caràcter general per acabar finalment sent llicenciat en Història de l’Art.

Ricard Salvat

En una d’aquelles classes em va fer passar un mala estona quan em va demanar que fes una descripció detallada de tot el que veia des de la finestra de casa meva, i només vaig poder dir vaguetats superficials sense cap mena d’encant. La lliçó em va servir per excercitar immediatment la meva mirada cap a una observació precisa de les coses que m’envoltaven, que després va resultar decisiva en la meva feina de crític d’art, de radiofonista cultural i finalment també de dibuixant i pintor.

Ricard Salvat

Curiosament aquella anècdota llunyana va ser sempre element de connexió sensible entre tots dos i motiu de record cada vegada que ens trobàvem, ell ja com el gran home de teatre que era aleshores, i jo, com a l’entrevistador radiofònic que vaig ser després, sobretot des del programa “Babel” que vaig conduir durant nou anys a Catalunya Ràdio.

Ricard Salvat

Per això i per tantes altres coses només puc dir: adéu per sempre i gràcies per tot, Ricard Salvat!

Claudi-Ricard Salvat
Categoria: General
Escrit per: Claudi Puchades
La Nau Côclea de Camallera ha obert una convocatòria internacional dirigida a creadors (arts visualsperformance, teatre, música, escriptura i intervencions a l’espai públic) que vulguin allotjar-se a la seva residència per fer un treball de recerca durant aquest 2009.

La Nau Côclea de Camallera

La Nau Côclea disposa només d’una residència habitable per un sol artista o per un col.lectiu, sempre que no sigui gaire nombrós (màxim 4 persones), i la cedeix gratuïtament durant un mínim de 7 dies i un màxim de 90, tot i que els artistes han de pagar-se desplaçaments i àpats.

Camallera

Envia la teva sol.licitud durant tot l’any a info@naucoclea.com amb les teves dades, el teu projecte creatiu i els dies que prefereixes. El 30 de març i el 30 d’agost són les dues dates previstes per triar sol.licituds.

Claudi-La Nau Côclea

Que la sort t’acompanyi a Camallera!
Categoria: General
Escrit per: Claudi Puchades
Tot i que el pintor i escultor Rafel Bartolozzi va morir tot just ahir als 66 anys, avui i a partir d’ara, malauradament, només puc parlar d’ell fent memòria del passat, perquè sigui com sigui, ja resulta impossible fer-ho en el present tot afegint aquells capítols nous que en Rafael s’ha emportat per escriure des d’una nova dimensió de la seva vida absolutament intangible.

Rafael Bartolozzi

Fent memòria, doncs, veig Rafael Bartolozzi compartint vivències amb Eduard Arranz-Bravo a Vespella de Gaià, en una casa amb piscina, el fons de la qual reproduïa un fragment, que no recordo, del llibre “Cartes a Theo” de Vincent van Gogh.

Vespella de Gaià

Eren moments d’intensa activitat, creativa la seva, comunicativa la meva des de TVE (Miramar i Sant Cugat), que em van servir per entrar en la intimitat màgica de grans artistes plàstics contemporanis d’àmbit cultural català que, com Rafael Bartolozzi, m’han semblat sempre immortals, tot i la notícia de la seva mort real.

Rafael Bartolozzi

El record de les vivències compartides al llarg del temps fa que la mort de Bartolozzi no sigui autèntica, fins a la meva pròpia mort.

Claudi-Bartolozzi
Categoria: General
Escrit per: Claudi Puchades
És curiós començar la primavera rebent una convocatòria de premsa per dimecres de la setmana que ve amb relació a la presentació d’un anomenat Jardí de les Aromes, que tot i les seves connotacions olfactives, cromàtiques i poètiques, no és res més que un nou espai que el cementiri de Montjuïc dedica a la inhumació d’urnes.

Jardi de les Aromes

Tot i que trobo molt més poètica la pràctica habitual d’espargir les cendres per allà on el mort o els seus familiars i amics hagin decidit, entenc, com tu que llegeixes ara aquest blog, que Cementiris de Barcelona aposti per la creació d’aquest jardí aromàtic com a lloc natural per albergar les cendres dels éssers estimats en una proposta respectuosa amb el medi ambient.

Jardi de les Aromes

En realitat a mi m’agradaria més que m’enterressin al costat de casa, com van fer amb l’admirat pintor Joan Ponç, no sense dificultats legals, a la Roca, prop de Camprodon, però em sembla que acabaré incinerat i ben enterrat en un espai natural similar al Jardí de les Aromes del cementiri de Montjuïc! Què hi farem! Jo, absolutament res, perquè aleshores seré ben mort! És la vida!

Claudi-Jardi de les Aromes

19/03/2009: Art jove a Mataró

Categoria: General
Escrit per: Claudi Puchades
L’Institut Municipal d’Acció Cultural de Mataró té oberta la convocatòria per participar en la 8a Mostra d’Art Jove, que pretén, com en les edicions anteriors, promocionar els nous creadors i les tendències artístiques que s’experimenten en el nostre entorn vivencial.

8 Mostra d'Art Jove de Mataró

Si ets artista, individual o col.lectiu, i no passes dels 35 anys, aquesta és la teva oportunitat per demostrar tot el teu potencial creatiu a través, això sí, d’una sola obra que no hagi estat premiada ni seleccionada o exhibida amb anterioritat en cap altre certamen o convocatòria de premis o beques.

8 Mostra d'Art Jove de Mataró

I t’ho dic avui perquè demà, divendres 20 de març, s’acaba el termini de presentació de les propostes. Si tens alguna idea clara, afanya’t a presentar-la i, prèviament, consulta les bases a l’apartat “La cultura” del web www.mataro.cat

8 Mostra d'Art Jove de Mataró

No t’ho pensis més, artista jove de fins a 35 anys, i que tinguis sort a Mataró!

Claudi-Art Jove a Mataró
Categoria: General
Escrit per: Claudi Puchades
L’Albert Isern m’acaba d’anunciar que les complexes circumstàncies polítiques de Madagascar han obligat a canviar aquest destí primer del viatge organitzat per la Guia Creativity d’aquest 2009, pel de l’Uzbekistan i la seva ruta de la seda, en una sortida que es farà finalment de l’1 al 13 d’abril.

Uzbekistan

Em diu l’Albert que encara hi ha 4 places disponibles. De manera que si et plau la proposta i disposes dels 3.960 euros que costa el viatge, posa’t urgentment en contacte amb l’agència AXIS/VIAJES ATLANTIDA, al telèfon 93 272 17 78 o via correu electrònic: jordi.axis@atlantidaviatges.com, i prepara’t per descobrir l’enigmàtic Uzbekistan i la seva històrica ruta de la seda.

Dones d'Uzbekistan

Des del meu blog envejo amablement l’Albert i tots els que us afegiu a l’aventura de la Guia Creativity 09. Que tingueu un viatge sedós i sedant, no pas sedat!

Claudi-Uzbekistan
Categoria: General
Escrit per: Claudi Puchades
La Sabrina Sampere m’informa, tot i que per a mi una mica tard, de l’interès de l’exposició que Jordi Prat Pons tenia oberta fins abans-d’ahir a la galeria Traç d’Art de Sabadell, i jo, tot i que ja s’ha acabat, li dedico el blog d’avui perquè puguis descobrir, encara que sigui virtualment, com i què pinta en Jordi.

Jordi Prat

Jordi Prat

Jordi Prat

Va per a tu, Jordi, i per a tu, Sabrina, i per a tots els qui, com jo, anem fent la vida a traços pictòrics, entre altres accions domèstiques pròpies del gènere humà!

Claudi-Jordi Prat

16/03/2009: Coincidències

Categoria: General
Escrit per: Claudi Puchades
Ves per on en Carles Bros i jo ocuparem espais expositius similars, tot i que en moments diferents, a SETBA-Zona d’Art de la plaça Reial de Barcelona.

Carles Bros

Resulta que en Carles serà a SETBA-Zona d’Art del 19 al 30 de març exposant-hi el seu projecte “Capricci” amb les seves pintures i les d’Abel Florido sorgides d’aquest món musical de Paganini, que tindrà també el seu concert corresponent el 26 de març gràcies al virtuós violí de la ucraïnesa Ala Voronkova.

Ala Voronkova

I passa que jo també ocuparé un dels espais expositius de SETBA-Zona d’Art del 2 d’abril al 15 de maig, amb una exposició relacionada directament amb el món de la literatura per deferència a un mes literari per excel.lència, com el d’abril, per mitjà de tots aquells noms de la literatura universal que m’han ajudar a ser i a créixer.

Claudi-Kafka

Avanço també que ja tinc a punt la meva exposició “F R A G M E N T S”, que s’inaugura el 4 d’abril a dos quarts de vuit del vespre a Sant Pol Art Galeria, de Sant Pol de Mar, en una acció cultural que té la col.laboració d’iCat fm i del restaurador de Sant Pol de Mar, Salvador Sauleda...,mmmmmmmmm!

Claudi-Fagments

Tot i que encara falten dies per a la inauguració, deixa’m dir-te que, entre els fragments presentats, hi ha també una selecció dels dibuixos que publico habitualment en aquest blog al costat d’altres sorpreses que t’aniré descobrint sobre la marxa!

Claudi-Peixos

13/03/2009: Guiatge cultural

Categoria: General
Escrit per: Claudi Puchades
Sortosament el laberint artístic contemporani té un fil conductor que ens ajuda a trobar sempre la sortida després de fer el camí corresponent. Un camí que avui comença a les 11 del matí amb la presentació i la visita comentada de l’exposició “Muntar/grapar/plegar. L’arquitectura radical de les “little magazines” 196x-197x”, que reuneix al “Disseny Hub Barcelona”, al carrer de Montcada, un bon nombre de publicacions que durant dues dècades van revolucionar el món de l’arquitectura i el disseny. I fins aquí puc llegir!

Disseny Hub Barcelona

En canvi puc continuar caminant pel laberint de cultura contemporània que ara passa per l’Aude País Catar parcialment instal.lat al Portal de l’Àngel de Barcelona amb la seva atractiva i variada oferta de cultura, en el significat més ampli del terme, finament preparada per a tu fins demà passat, diumenge 15 de març.

Castell Catar

En Pere Pedrals cuina la seva pròpia cultura des de la galeria “La Rosa del Vietnam” i et convida a tastar-la avui mateix a les 8 del vespre a l’acte inaugural de l’exposició “Eros Machine” de Fred Vaësen.

Eros Machine

I per tancar la jornada d’avui descansa a casa tot preparant per exemple la visita als centres d’art de Poblenou (Hangar, Niu i Can Felipa) que es fa demà dissabte d’11 del matí a 2 del migdia gràcies a Sinapsis, que vol dir Lídia Dalmau i Cristian Añó.

Can Felipa

Viu en el laberint cultural contemporani i no deixis de contemplar el paisatge mentre et mous, falsament il.lusionat, camí de la sortida

Claudi-laberint cultural

12/03/2009: La pedra que cau

Categoria: General
Escrit per: Claudi Puchades
Ja saps que l’artista barcelonina Luz Broto té l’exposició “Fer caure una pedra del mur de la capella de Sant Corneli” a la capella de Sant Corneli de Cardedeu fins al 5 d’abril dins del cicle “Cardedeu amb l’art vigent”, comissariat aquest any per Anna Estany (sense cap pretensió de rima pseudopoètica lleugera i superficial).

Capella de Sant Corneli

Doncs avui mateix, a les 8 del vespre, pots assistir a una conversa al voltant d’aquest curiós esdeveniment cultural al costat de Luz Broto, Anna Estany i el crític d’art Manel Clot, per arribar tots junts a trobar les connexions de tot plegat amb l’art contemporani més autèntic i radical.

Claudi-pedra que cau

La cita és a les 8 del vespre al Pla de la Calma (plaça de Sant Corneli, s/n), tot i que segurament la conversa pot ser de qualsevol manera menys calmosa!
Categoria: General
Escrit per: Claudi Puchades
“Abstractes d’aigua” és el títol de l’exposició fotogràfica que en Joan Valls inaugura demà a les 7 del vespre a Aire de Barcelona, aquests banys àrabs oberts encara no fa un any al Born barceloní (Passeig de Picasso, 22), que dediquen també un dels seus espais a exposicions temporals relacionades d’alguna manera amb la seva pròpia proposta lúdica i relaxant.

Aire de Barcelona

Invitació exposició Joan Valls

Joan Valls

Joan Valls

En Joan Valls combina amb intel.ligència la seva feina de periodista esportiu a TV3 amb aquesta passió fotogràfica que li vaig descobrir en exposició no gaire llunyana a la galeria Marga A. Sennacheribbo, on també el vaig conèixer personalment temps després, durant la inauguració d’una altra exposició.

Olga Valls

Olga Valls

En aquella ocasió, en Joan em va comentar que a la seva família hi ha certa afició per la cosa plàstica ja que la mare i la seva germana Olga pinten i sobretot l'avi Jaume Bassa Ribera mentre ell s’expressa artísticament per mitjà de la fotografia.

Jaume Bassa

Jaume Bassa

Avui que el Barça s’enfronta al Lió, suposo que en Joan tindrà l’ànima dividida entre la seva dedicació professional a la informació esportiva pertinent i el seu amor per la fotografia, la nit abans de la inauguració de la seva exposició a Aire de Barcelona.

Joan Valls

Aire i aigua, sobre la terra, amb foc apassionat: els quatre elements que animen la vida esportiva i artística de Joan Valls, i la teva, si et plau.

Claudi-Joan Valls

10/03/2009: Art per a la vida

Categoria: General
Escrit per: Claudi Puchades
L’Elizabeth Budia, a través de la seva galeria d’art, fa de pont sensible entre el taller de pintura de l’Associació Catalana “La Llar” de l’Afectat d’Esclerosi Múltiple i els pintors que vulguin fer-se càrrec de la direcció d’aquest espai, ja que la persona que el va crear i l’ha dirigit fins ara, Mercedes Casas Ocampo, ho ha de deixar per l’agreujament dels problemes que ha tingut sempre a la columna vertebral.

Esclerosi múltiple

El taller de pintura “Art per a la vida” funciona de manera ininterrompuda des de fa 11 anys amb la finalitat de millorar la qualitat de vida dels afectats d’esclerosi múltiple, oferint en aquests moments aquest espai de realització artística a 22 persones que cada dilluns es planten davant la vida i els seus cavallets per oblidar momentàniament la seva malaltia i el seu futur incert.

Taller d'Art

Les seves obres són sempre presents al Supermercat d’Art Contemporani d’American Prints i també tenen a la venda carpetes per a regals solidaris de caràcter institucional o empresarial, amb el Futbol Club Barcelona i el Departament de Benestar i Família de la Generalitat de Catalunya com a compradors habituals.

Pintura del taller d'art

Si et plau la proposta i vols fer de director voluntari d’aquest taller solidari, una tasca que t’ocuparia dos o tres dilluns l’any de 5 de la tarda a 9 del vespre, no dubtis a posar-te en contacte amb l’Elizabeth Budia per correu electrònic (galeriaelizabethbudia@yahoo.es) o per telèfon al 93 272 69 34.

Esclerosi múltiple

Fent art per a la vida d’aquestes persones fas art, també, per a la teva pròpia vida!

Claudi-Esclerosi múltiple
Categoria: General
Escrit per: Claudi Puchades
Avui és el Dia Mundial de la Leeeen....tiiiiiii....tuuuuuuuud i el Centre d’Art Piramidón de Barcelona, en col.laboració amb l’associació Pausa, et conviden a celebrar-lo com cal tot participant en la proposta “Piramidón living room”, que et permet recórrer en sabatilles els tallers dels 16 artistes del centre, contemplant a ritme d’estar per casa les seves obres, els seus espais de treball i les fantàstiques vistes sobre Barcelona des de la 16a planta del seu edifici, ubicat al número 313 del carrer Concili de Trento.

Dia mundial de la lentitud

Dia mundial de la lentitud


Pausa i Piramidón
volen que trobis avui el ritme adequat per viure la cultura contemporània, posant a la teva disposició, de 5 de la tarda a 9 del vespre d’avui, dilluns 9 de març del 2009, art, artistes i sabatilles... el temps és cosa teva!

Claudi-Lentitud
Categoria: General
Escrit per: Claudi Puchades
Bòlit, Centre d’Art Contemporani, Girona em fa anar de “bòlit” en el sentit cultural del terme, amb una proposta d’intercanvi de coneixements coneguda com a “Mercat d’intercanvi de coneixements” que es fa exactament demà dissabte, 7 de març, de 3 de la tarda a 9 del vespre, a Bòlit-La Rambla, rambla de la Llibertat, 1, de Girona.

Mercat de Bòlit

Si vols posar en marxa la teva pròpia ràdio per internet, si estàs fart de no saber els teus drets, si vols fabricar-te un micròfon, si vols saber com es fa una fideuà, si has tingut una experiència molt útil i vols compartir-la amb els altres o si tens algun coneixement interessant per intercanviar, el mercat de Bòlit, és, senzillament, el teu mercat!

Esmorzar al Monestir de Pedralbes

Si després d’intercanviar coneixements a Girona vols enriquir encara una mica més el teu cos i el teu esperit, no dubtis a fer la teva reserva per esmorzar xocolata amb melindros al Museu-Monestir de Pedralbes demà passat, diumenge 8 de març, a dos quarts d’onze del matí com a punt dolç de partença d’una atractiva visita guiada pel monestir que es repetirà els altres diumenges del mes de març.

Claudi-Esmorzar al monestir

Si et plau anar de bòlit cultural com a mi, ja saps quin és el camí!
Categoria: General
Escrit per: Claudi Puchades
L’arribada del cap de setmana implica ja gairebé de manera natural la presència del pintor Carles Bros amb les seves atractives propostes plàstiques i musicals.

Carles Bros

Aquesta vegada en Carles ens convida a la inauguració de la seva exposició “L’art de la teranyina”, que es fa demà divendres, a les 7 del vespre, al Museu de la Sal i l’Anxova de l’Escala.

L'Escala

En Carles, com a bon mariner, condueix el seu vaixell artístic amb mà ferma de timoner experimentat, ara pel Museu de l’Escala i la setmana que ve pel Museu d’Horta a l’illa Faial de les Açores, on el seu art de la teranyina podrà ser contemplat a partir del dia 12 de març.

Horta

Com sempre em plau seguir l’estela de la barca plàstica de Carles Bros i trobar-me com un peix a l’aigua quan contemplo tot aquest univers visual tan salat!

Claudi-Carles Bros
Categoria: General
Escrit per: Claudi Puchades
Els únics i autèntics “senyors dels anells” són, per mi en aquests moments, Saturn i l’escultor Xavier Medina-Campeny.

Plaça de la Ciència de CosmoCaixa

Anells de Saturn

Diuen que avui és un dia idoni per veure amb nitidesa els anells màgics de Saturn, si el temps ho permet, i per això m’han convidat a gaudir d’una nit estel.lar a la plaça de la Ciència de CosmoCaixa per contemplar els fantàstics anells saturnins al costat de Jorge Wagensberg, director de CosmoCaixa, i de tres astrònoms que amb els seus telescopis ens descobriran alguns dels secrets del nostre Univers, aquest gran desconegut!

Anell "Matador"

Xavier Medina-Campeny

L’altre autèntic “senyor dels anells” és l’escultor català Xavier Medina-Campeny, que presenta el seu anell “Matador” a la galeria Presenta de Girona, com a homenatge rodó i daurat, al seu admirat torero José Tomàs, i de passada com a reivindicació d’una festa taurina que li plau perquè genera estats màgics de consciència i grans satisfaccions estètiques, que, sincerament, no comparteixo, tot i la gràcia de l’anell del nostre senyor escultor i de la seva obra en general.

Claudi-Saturn

03/03/2009: Balenes embarrancades

Categoria: General
Escrit per: Claudi Puchades
Com en altres ocasions, em colpeix avui la imatge del més d’un centenar de balenes moribundes embarrancades a la platja de l’illa de Rei, a Tasmània, que acabo de descobrir tot fullejant “El Periódico de Catalunya”.

Balenes a Tasmània

Cristianisme

Islamisme

La imatge m’ha fet pensar en una gran instal.lació plàstica feta per algun artista contemporani amb voluntat crítica contra la polèmica pesca de balenes que aprofita, com altres creadors del nostre temps, elements naturals trobats a l’atzar per a la confecció del seu missatge ètic i estètic.

Judaisme

Hinduisme

Però, més enllà de la seva dimensió estètica, m’alarma la possibilitat que la circumstància sigui causada per un sonar o un líder malalt. Si és per un sonar, la culpa és humana i no animal. I si és per un líder malalt, la culpa no queda tan clara, tot i que em fa pensar en situacions quotidianes habituals quan els col.lectius humans segueixen cegament els seus líders socials, polítics o religiosos, sense pensar que potser no són tan sans com sembla i que ens poden conduir a un final fatal, similar al de les balenes embarrancades a Tasmània. El pas del temps té l’última paraula!

Claudi-balena
Categoria: General
Escrit per: Claudi Puchades
La cadira Thonet, coneguda també com a “Cadira de cafeteria” es considera com la “cadira de les cadires” perquè des del seu naixement, ara fa 150 anys, es continua fabricant com el primer dia i continua sent valorada pel seu disseny elegant, modern i pràctic, com ho va ser quan l’ebenista i constructor de mobles alemany Michael Thonet li va donar la vida gràcies a l’invent d’exposar al vapor làmines de fusta impregnades de cola per transformar-les en una massa compacta i flexible que podies modelar després per simple pressió dissenyant les formes que volguessis.

Cadires Thonet

Michael Thonet

La “cadira de les cadires” va ser batejada com a “Thonet 14” ara, 150 anys després, es coneix amb el nom de “Thonet 214”, i durant aquest 2009 serà objecte (mai més ben dit!) de diverses exposicions de celebració del 150è aniversari d’una cadira habitual durant dos segles als cafès de tot el món amb una producció total de 50 milions d’exemplars.

Fabricació de la cadira Thonet

Tot i ser actualment home aliè a la cultura dels bars, en el meu passat hi ha una cadira Thonet que reivindica el seu paper important en la meva vida, i jo, adherint-me al seu 150è aniversari, l’hi reconec plenament.

Claudi-Thonet
<   març 2009   >
dl.dt.dc.dj.dv.ds.dg.
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031     

© 2006 Catalunya Ràdio S.R.G., S.A.