Arxius

Estas veient: gener 2009

30/01/2009: La paleta del paleta

Categoria: General
Escrit per: Claudi Puchades
Tot i que Joan Fuster (Torroella de Montgrí, 1917) va ser primer paleta, ell sempre s’ha considerat un home d’arts, i per això jo em permeto el joc de paraules “la paleta del paleta” com a títol d’aquest blog d’avui divendres, que dedico, per començar, a aquest símbol vivent de les terres empordaneses que són, a la vegada, la font d’inspiració natural del seu caràcter i de la seva pintura.

Joan Fuster

Joan Fuster és tot un caràcter d’artista i poeta de 92 anys que pots conèixer demà mateix si vas a les sis de la tarda al Museu de la Mediterrània de Torroella de Montgrí, a la inauguració de l’exposició “Joan Fuster. La musculatura de l’Empordanet”, que resumeix tot el que l’entranyable Joan ha fet fins ara.

Joan Fuster

Claudi skate

Pots combinar l’excursió al Museu de la Mediterrània amb la visita a La Cripta del FAD, on trobaràs exposades fins al 12 de febrer les taules de “skate” seleccionades del taller que es va fer ahir a les sis de la tarda, entre les quals hi ha també la meva. Que un dels joves “skaters” em digués ahir que la meva taula molava ja va justificar la meva participació en aquesta primera experiència com a pintor de taules de “skate”, tot i que sóc un “skater” negat que es va quedar ancorat a l’etapa dels patins de quatre rodes. I és que jo ja tinc una edat, aquí on em veus!

Claudi skate
Categoria: General
Escrit per: Claudi Puchades
El blog d’avui estableix una relació fantàstica entre les roques (reals i gastronòmiques) del cap de Creus, els murs de pedra seca, el mural de taules de “skate” i l’“Skate-Art”.

Taller de "skate" al  FAD

Una relació que és possible per la coincidència de dues propostes. La primera és el taller de “Skate-Art” que es fa avui a les sis de la tarda al FAD (Foment de les Arts i el Disseny) en un acte obert a totes les persones que hi vulguin participar il.lustrant personalment una de les 439 taules de “skate” que integren el mural “La mort del patinador”, instal.lat a la façana del FAD fins fa un parell de dies. A més de gaudir pintant la taula, resulta que després te la pots endur a casa, per penjar-la a la paret, com a autèntica obra d’art original, o per utilitzar-la pels indrets permesos de les ciutats. No t’ho perdis!

Yvonne Heinert

Com tampoc no t’hauries de perdre la inauguració de l’exposició de fotografies d’Yvonne Heinert “Cap de Creus: roques i textures” (és la segona proposta) que es fa demà a partir de les 8 del vespre a l’Espai d’Art del Celler Espelt, a Vilajuïga (Alt Empordà).

Exposició Yvonne Heinert

Victòria Riera, directora del Parc Natural del Cap de Creus, farà la presentació de l’exposició en un acte que tindrà el seu complement gastronòmic en forma de coques del cap de Creus, unes especialitats dolces de la Fleca-Pastisseria Quer del Port de la Selva que obtenen la seva màxima qualitat quan han estat assecades per una bona tramuntana.

Roques d'Yvonne Heinert

Perquè la cosa sigui autèntica pels quatre costats, la sala d’exposicions mostrarà també la reconstrucció d’una paret amb pedra seca, com a mur natural de saviesa ancestral molt allunyada d’una cultura dels “skaters, amb la qual comparteix avui l’espai i el temps d’aquest blog.

Claudi-Yvonne Heinert

28/01/2009: L’eclipsi fantasma

Categoria: General
Escrit per: Claudi Puchades
El primer eclipsi de sol del 2009 de dilluns passat va ser per mi com un “eclipsi fantasma” perquè no el vaig poder veure, ja que només el van poder contemplar els habitants de Sud-Àfrica, Austràlia, el sud-est Asiàtic i els militars, científics i operaris que treballen a l’Antàrtida, i jo per ara ni visc en cap d’aquells indrets ni treballo a l’Antàrtida.

Eclipsi de sol

M’he consolat contemplant avui des del tren la sortida de sol entre Sant Pol de Mar i Canet, com a fantàstic espectacle visual de vermells, taronges, blaus, grisos i verds, digna de la paleta pictòrica més exquisida.

Sortida de sol

T’escric aquestes paraules des del meu ordinador d’iCat fm amb la imatge d’aquesta sortida de sol viva encara a la retina i la certesa que només per aquesta sensació ja val la pena viure.

Claudi-sortida de sol
Categoria: General
Escrit per: Claudi Puchades
Tot i que la seva vida no és exactament eterna ni del tot autònoma, podem afirmar ara que els robots duren i duren i duren... més del que estava previst d’acord amb la informació que acabo de rebre del Museu del Joguet de Catalunya, a Figueres, que diu que l’exposició “Robots & Robots” que havia d’acabar aquest diumenge, 1 de febrer, es prorroga fins al diumenge 15 de febrer, a causa de l’interès que la contemplació d’aquestes estranyes i fascinants criatures sembla haver despertat en nens, adults, madurs i gent gran.

Robots a Figueres

També m’informen que en el programa “Continuarà” d’avui dimarts a La 2 de TVE no es veurà el reportatge anunciat prèviament sobre aquests robots exposats, i que finalment s’emetrà al “Continuarà” del dimarts 3 de febrer a dos quarts de deu del vespre.

Robots a Figueres

La vida dels robots exposats a Figueres dura i dura i dura... com la del programa “Continuarà”, que continua i continua i continua... vés a saber fins quan!

Robots 3

I perquè aquest blog no duri i duri i duri... eternament, l’acabo dràsticament amb aquella frase que em repetia sovint la meva àvia: “Claudi, quietud i que duri”.

Claudi-Robots
Categoria: General
Escrit per: Claudi Puchades
Aquests dies, que el vent bufa amb força, he recordat de manera gairebé física la figura del malaurat escultor Ramon Guillem-Balmes, que ens va deixar ja fa temps quan encara no li tocava i quan esperàvem d’ell obres d’art tan sensibles, intenses, originals i ben acabades com les seves “Eines per sentir el vent”, que són les responsables que avui hagi sentit en el vent, a través de les seves eines, la presència subtil del seu esperit amic.

Claudi-Ramon Guillem-Balmes
Categoria: General
Escrit per: Claudi Puchades
Guia Creativity ha triat com a objectiu del viatge d’aquest 2009 l’illa de Madagascar en una edició més de les sortides que ens proposen cada any l’Albert Isern i la Mari Carmen Aymar.

Madagascar-Guia Creativity

El viatge comença el dia 1 d’abril i s’acaba el 13 d’abril, després de viure una intensa experiència compartida per les 30 persones que componen aquesta expedició a través del gust i l’olor de vainilla de l’illa de Madagascar, que va ser abans continent i que conserva ara un cert esperit asiàtic en terra africana.

Madagaspar

Diu l’Albert que viatjar és un estat d’ànim que comporta sensacions diferents i revolucions internes que arriben a transformar-nos totalment.

Madagascar

M’han dit que encara hi ha 8 places disponibles de les 30 que s’han establert per a aquesta aventura intensa a Madagascar. De manera que si t’animes a anar-hi, vols transformar-te significativament i diposes dels 4.645 euros que costa el viatge, posa’t en contacte immediatament amb Guia Creativity via web o telèfon (93 211 82 64). I bon viatge!

Claudi-Madagascar

22/01/2009: Agita

Categoria: General
Escrit per: Claudi Puchades
Em plau passar-te informació d’Agita, en la seva tercera convocatòria de beques a la creació i ajudes a la producció, exhibició i difusió de les Arts promoguda per l'Àrea de Cultura de l'Ajuntament de Figueres. Com ho veus?

Agita

Jo crec que ho has de veure bé, si ets un autèntic artista creador en camps tan diversos com el plàstic i visual, l’escènic, el literari, l’audiovisual o el musical, i si no et molesta que t’ajudin amb 12.000 euros com a dotació màxima per a cada projecte d’un total de 60.000 en beques.

Figueres

Aquí tens l’enllaç amb tota la informació necessària, tot i que em permeto dir-te ja que el termini de presentació de sol.licituds s’acaba el 2 de març d’aquest encara jovenet 2009.

Art contemporani

Tot i que sé que no ets cap ase, aquí tens la pastanaga !

Claudi-Agita


Categoria: General
Escrit per: Claudi Puchades
Quan dic “Assumpció Mateu, a l’abast” no vull dir que l’Assumpció sigui una pintora fàcil, tot i que tampoc no és una pintora difícil, malgrat la profunditat emotiva dels seus plantejaments emocionals i la traducció que tenen sobre la tela.

Assumpció Mateu

Em refereixo senzillament a la proposta “L’artista a l’abast”, organitzada per la Fundació Vila Casas a l’Espai VolART de Barcelona, que pretén establir un diàleg obert i públic entre l’artista que hi exposa (l’Assumpció, en aquest cas) i jo, que m’he anat convertint en l’interlocutor vàlid gràcies a l’Antoni Vila Casas, que veu amb bons ulls la meva capacitat per conduir aquest tipus de conversa.

Assumpció Mateu

Avui, dimecres, ho podràs comprovar si véns a dos quarts de vuit del vespre a l’Espai VolART, on podràs contemplar també l’exposició de l’Assumpció Mateu “Presons íntimes”, que es tanca el dia 7 de febrer i que és l’origen natural de la nostra xerrada en públic.

Assumpció Mateu

Pensa també que l’Assumpció Mateu inaugura la seva exposició “Natura endins” demà mateix a dos quarts de vuit del vespre a la Galeria Trama de Barcelona.

Assumpció Mateu

L’Assumpció Mateu és al centre de la seva pròpia trama vital, i tu, si vols, també pots contribuir a donar-hi forma i sentit.

Claudi-Assumpció Mateu
Categoria: General
Escrit per: Claudi Puchades
Com havia promès, torno a passar avui per la Fleca Balmes amb la sort de trobar-hi el seu propietari, i amic d’escola, Eduard Crespo, que finalment m’identifica i m’obsequia amb un fantàstic “pa del centenari” i unes ampolles de vi dissenyades especialment per celebrar els cents anys de la coneguda fleca del carrer de Balmes de Barcelona.

Actualitat Flequera

L’Eduard em recorda que va deixar l’escola a primer de Batxillerat, que va passar cinc anys estudiant ceràmica a l’Escola Massana (tot i que no va obtenir cap títol oficial), que després es va dedicar en cos i ànima a la fleca familiar i que gràcies a la seva habilitat tècnica i artística consta com a “escultor del pa” en un diccionari d’artistes contemporanis de Catalunya i les Balears, tot i que parlen d’ell en passat, com si fa fos mort, cosa que fa augmentar involuntàriament la seva fama internacional.

Figura en pa d'Eduard Crespo

Certifico que l’Eduard és ben viu i que als seus gairebé 58 anys se sent molt satisfet del camí d’èxit recorregut fins ara i de les aventures vitals i professionals que ha de viure encara al costat del pa nostre de cada dia. Amén.

Pa de Sant Jordi d'Eduard Crespo


Per molts anys, Eduard Crespo!


Claudi-Eduard Crespo
Categoria: General
Escrit per: Claudi Puchades
El flequer Eduard Crespo ha aconseguit que el pa nostre de cada dia sigui tan autèntic com el Parenostre per a aquells que creuen que el pa pot arribar a ser alguna cosa més que aliment bàsic per al cos, i per als que pensem que el pa és realment menja sagrada més enllà de les possibles creences religioses.

Fleca Balmes

Mentre venia de Sant Pol de Mar he llegit al tren a “El Periódico de Catalunya”, la notícia de la celebració del centenari de la Fleca Balmes, que l’Eduard regenta des de fa 44 anys mantenint el negoci començat per l’avi, continuat pel pare i assegurat, en el futur, per les seves dues filles Georgina i Begoña.

Eduard Crespo

Em plau la notícia perquè el bon pa forma part de la meva dieta alimentària habitual i perquè l’Eduard Crespo va ser company de l’Escola Sant Gregori quan érem uns marrecs que menjàvem pa amb codony per esmorzar i pa amb xocolata per berenar al pati del col.legi, i ningú no s’imaginava com seria el futur ni quin tipus ni quina quantitat de pa arribaríem a consumir al llarg de la nostra vida.

Fleca Balmes

He canviat subtilment el meu recorregut a peu des d‘Arc de Triomf fins a iCat fm, per passar a felicitar l’Eduard i per comprar-li, de passada, una peça del pa de celebració del centenari que ha creat com a evolució del pa de pagès enriquit amb mantega, farina d’ametlles i llet.

Fleca Balmes

L’Eduard no hi era i el pa de celebració s’havia d’encarregar, de manera que hi tornaré a passar demà, però deixo avui la constància escrita i gràfica del meu recorregut, del centenari de la Fleca Balmes, de la meva felicitació per l’Eduard i d’un record d’uns anys escolars infantils i adolescents compartits que el temps no esborra mai, tot i que l’Eduard m’ha confessat telefònicament que li costava enfocar el meu rostre, mentre que jo tinc el seu perfectament dibuixat en el meu cap.

Claudi-Eduard Crespo
Categoria: General
Escrit per: Claudi Puchades
Si no has fet plans per demà dissabte t’ofereixo la bona alternativa d’anar-te’n a visitar el Paller de Cal Gasparó d’Urtx (la Cerdanya), que el pintor Carles Bros convertirà per un dia en un espai d’art contemporani efímer amb l’exposició de les seves obres més gastronòmiques i mediterrànies.

Carles Bros

La inauguració, que és a les sis de la tarda de demà dissabte 17 de gener del 2009, té components gastronòmics tan interessants com un bon vi ecològic del 2002 de les parets seques de pissarra del Mas Estela de Selva de Mar i unes fantàstiques anxoves del Port de la Selva curades pel mateix artista.

Carles Bros

En Carles Bros llegirà també el text “Observació de la Cerdanya. La provocació del color”, del seu llibre “L’aventura de la creativitat”, que, curiosament, té un pròleg fet per mi. Ja veus!

Carles Bros

Recorda que la cita és demà dissabte, 17 de gener de 2009, a les sis de la tarda al Paller de Cal Gasparó d’Urtx, o el dissabte de la setmana que ve, 24 de gener, que es repeteix la jugada

Claudi-Carles Bros

15/01/2009: Utilitat de l’art

Categoria: General
Escrit per: Claudi Puchades
Per atzar em cau a les mans el llibre “¿Para qué sirve el arte?” (Debate), del crític cultural del Regne Unit John Carey, i faig meva la seva reflexió intel·lectual per plantejar-te avui aquesta pregunta sobre la utilitat de l’art, per saber, per exemple, si l’art ens fa millors, si hi ha un art superior i un altre de masses, si es poden aplicar criteris objectius a la creativitat artística o si pertany estrictament a l’àmbit de la subjectivitat.

¿Para qué sirve el ARTE?

Com en tants altres temes, en aquest també m’afanyo a dir que no hi ha respostes clares a tantes preguntes i que la gràcia es troba exactament en la proposta de reflexió, i hi afegeixo jo, en la pròpia realitat existencial de l’art, tot i la seva inutilitat objectiva i el menyspreu i la indiferència social que acostuma a generar més enllà dels nuclis sensibles al tema i dels mateixos creadors d’ara i de sempre.

Claudi-Art?

13/01/2009: Consell del Sàbat

Categoria: General
Escrit per: Claudi Puchades
El dissenyador gràfic i artista plàstic Sàbat juga amb gràcia amb la grafia del seu nom i ens ofereix solucions gràfiques imaginatives per a aquest 2009 encara tan jovenet.

Sàbat

Sàbat

És la imatge ideal per a un dimarts 13 fatal!

Claudi-Sàbat

12/01/2009: Gener 2009 (12)

Categoria: General
Escrit per: Claudi Puchades
Peso el que penso.

Gener 2009

11/01/2009: Gener 2009 (11)

Categoria: General
Escrit per: Claudi Puchades
El meu encenedor té una pedra de ronyó i no val un duro!

Gener 2009

10/01/2009: Gener 2009 (10)

Categoria: General
Escrit per: Claudi Puchades
He pogut conservar la meva cabellera pels pèls!

Gener 2009

09/01/2009: Gener 2009 (9)

Categoria: General
Escrit per: Claudi Puchades
L’espiadimonis té ales d’àngel.

Gener 2009

08/01/2009: Gener 2009 (8)

Categoria: General
Escrit per: Claudi Puchades
El cavallet del diable no creu en Déu

Gener 2009

07/01/2009: Gener 2009 (7)

Categoria: General
Escrit per: Claudi Puchades
La meva llengua parla sola i el meu nas s’ho ensuma.

Gener 2009

06/01/2009: Gener 2009 (6)

Categoria: General
Escrit per: Claudi Puchades
El dia de Reis menjo sopa de lletres daurades.

Gener 200905/01/2009: Gener 2009 (5)

Categoria: General
Escrit per: Claudi Puchades
A la nit de Reis tinc la fe de l’orfe.

Gener 2009

04/01/2009: Gener 2009 (4)

Categoria: General
Escrit per: Claudi Puchades
Pel gener el sord no sent la mort.

Gener 2009

03/01/2009: Gener 2009 (3)

Categoria: General
Escrit per: Claudi Puchades
Pel gener menjo pasta fullada a les fosques.

Gener 2009

02/01/2009: Gener 2009 (2)

Categoria: General
Escrit per: Claudi Puchades
Pel gener veig que sóc cec.

Gener 2009

01/01/2009: Gener 2009 (1)

Categoria: General
Escrit per: Claudi Puchades
Pel gener la lluna plena està embarassada.

Gener 2009
<   gener 2009   >
dl.dt.dc.dj.dv.ds.dg.
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 

© 2006 Catalunya Ràdio S.R.G., S.A.