Arxius

Estas veient: desembre 2008

31/12/2008: Cap d’Any 2009

Categoria: General
Escrit per: Claudi Puchades
Per Cap d’Any menjo dotze idees sonades al ritme de les campanades del rellotge de sol de Sant Pol.

Cap d'Any 2009

30/12/2008: Brossa, 10 anys

Categoria: General
Escrit per: Claudi Puchades
Sensible a la commemoració dels 10 anys de la mort de Joan Brossa suco el meu pinzell en la tinta del calamar i em perdo en les profunditats submarines seguint l’estela del poeta.

Joan Brossa

29/12/2008: Nadal 2008 (6)

Categoria: General
Escrit per: Claudi Puchades
Per Nadal, bes bestial!

Nadal 2008

28/12/2008: Nadal 2008 (5)

Categoria: General
Escrit per: Claudi Puchades
Per Nadal l’innocent no sent el pas del temps.

Nadal 2008

27/12/2008: Nadal 2008(4)

Categoria: General
Escrit per: Claudi Puchades
Per Nadal la senyora menja nyora i s’enyora del senyor.

Nadal 2008

26/12/2008: Nadal 2008 (3)

Categoria: General
Escrit per: Claudi Puchades
Per Nadal l’economia submergida s’ofega.

Nadal 2008

25/12/2008: Nadal 2008 (2)

Categoria: General
Escrit per: Claudi Puchades
Per Nadal visc viscosament.

Nadal 2008

24/12/2008: Nadal 2008 (1)

Categoria: General
Escrit per: Claudi Puchades
Per Nadal alimento la meva fam vital amb mots combinats.

Nadal 2008

Categoria: General
Escrit per: Claudi Puchades
Les aventures de Joanpere Massana són aventures plàstiques associades a la seva condició de creador contemporani i estan relacionades últimament amb Itàlia, des d’on m’arriba justament la informació d’una nova exposició que s’inaugura avui mateix al Palazzo del Parco de la ciutat de Diano Marina, a la província d’Imperia, amb obres seves.

Palazzo del Parco

Juanpere Massana

L’exposició es titula “Il resto del mondo al Palazzo del Parco” i mostra fins a l’11 de gener del 2009 obres d’artistes no italians, entre els quals l’amic Joanpere, que és també l’autor d’una de les obres de la sèrie “Il libro dell’acqua”, que s’ha fet servir per a la portada de la invitació.

Juanpere Massana

L’enhorabona, Joanpere Massana, des d’un blog que vol mostrar també públicament la teva felicitació nadalenca amb el teu desig implícit de bones festes per a tothom. També per a tu, Joanpere, i naturalment per a tu, que estàs llegint en aquests moments aquestes paraules.

Claudi - Juanpere Massana

22/12/2008: L’etern retorn

Categoria: General
Escrit per: Claudi Puchades
No es tracta de cap concepte filosòfic sinó d’un retorn habitual a la feina després de cada cap de setmana, que aquesta vegada ha estat especialment intens ja que ha significat el retorn de l’Escala, on he estat dissabte i diumenge perquè presentava el llibre del pintor Lluís Roura
“La paleta del pintor”.


L'Escala

Un cap de setmana dens, entre l’obligació professional i el plaer personal, amb satisfaccions en tots els fronts i contactes humans interessants en àmbits diversos com el recinte de l’Església de l’Escala, on Josep Valls va fer una interessant presentació pública del gran quadre que Lluís Roura va pintar de Jerusalem, tot destacant la difícil convivència entre els representants de les tres grans religions, cristianisme, judaisme i islamisme, que tenen ben delimitats els seus espais físics i ben estructurat tot el codi d’incomprensibles prohibicions en una ciutat tan sagrada.

Jerusalem

Amb el ressò de les paraules d’en Josep llegeixo avui, amb certes reserves mentals, la notícia de la presentació del llibre disc de Jordi Savall “Jerusalem: la terra de les dues paus”, quan actualment l’única pau necessària és pràcticament impossible en una ciutat tan carismàtica com aquesta, tot i que les intencions de Savall són ben nobles i, musicalment, impecables.

Jordi Savall

Parlant de música descobreixo en Josep Valls, a qui acabo de conèixier aquest cap de setmana, l’esperit conegut dels amants de Georges Brassens, i acabem cantant plegats les fantàstiques cançons de l’admirat, irònic i impúdic cantautor francès, després d’un fabulós àpat al restaurant Myriam de l’Escala, envolats d’art de qualitat i d’alguns dels seus autors, com José Luis Pascual i Manel Àlvarez, que comparteixen taula, no gaire lluny de la nostra, amb la crítica d’art Maria Lluïsa Borràs.

Georges Brassens

A l’Escala, religió, plàstica, música i gastronomia s’han trobat en el meu camí en un context natural d’història antiga que ha fet que l’experiència hagi estat màgica i irrepetible.

Claudi religions
Categoria: General
Escrit per: Claudi Puchades
Demà dissabte torno a l’Empordà perquè tinc el plaer de presentar a les vuit del vespre a l’ajuntamentl’ajuntament de l’Escala, el llibre “La paleta del pintor. Itinerari artístic per Catalunya amb Lluís Roura”, que recull les experiències radiofòniques del pintor Lluís Roura dels dos últims anys de “El suplement” de Xavier Solà, acompanyades dels quadres que il.lustren a la perfecció els indrets des d’on en Lluís va fer les seves cròniques parlades que també pots tornar a escoltar en el CD adjunt.

Lluis Roura

I ja que torno a l’Empordà passaré també pel Museu del Joguet de Catalunya, a Figueres, per veure l’exposició de robots, aquestes fascinants criatures que constitueixenconstitueixen un capítol a part en el món de la joguina i que gaudeixen de l’amor incondicional de molts col.leccionistes contemporaniscontemporanis que han deixat de ser infants ja fa uns dies.

Robots

També passaré pel Museu de l’Empordà, a Figueres, per contemplar l’exposició “La mirada Portabella”, que presenta la seva reflexió cinematogràfica sobre les arts plàstiques i els seus creadors. Si vols hi pots anar avui mateix a les vuit del vespre tot coincidint amb la seva inauguració amb la presència del mateix Pere Portabella.

Pere Portabella

Si vols, pots!... acompanyar-me en aquest nou itinerari empordanès.

Claudi-Robots
Categoria: General
Escrit per: Claudi Puchades
Acabo de rebre el catàleg de l’exposició “Dues de blanc i una de negra”, amb la qual l’Agustí Puig va inaugurar ara fa una setmana l’Espai Volart 2 de la Fundació Vila Casas, i va ampliar d’aquesta manera el ja important patrimoni arquitectònic i artístic de la fundació que té també l’Espai Volart, Can Mario de Palafrugell com a Espai d’Escultura Contemporània, i el Palau Solterra de Torroella de Montgrí com a Espai de Fotografia Contemporània, i, cap a la primavera 2009, Can Framis com a Espai de Pintura Contemporània al districte 22@.

Expo Agustí Puig

Agustí Puig

Celebro tant l’exposició de l’Agustí Puig, que pots veure encara fins al 31 de gener del 2009, com tota la fructífera trajectòria de promotor artístic de l’Antoni Vila Casas, que ha fet del món farmacèutic l’origen del seu fantàstic paper de recuperació de patrimoni arquitectònic i de suport a la feina de molts artistes que sense ell no haurien pogut fer mai les exposicions que la sensibilitat de l’Antoni i els seus espais han permès.

Antoni Vila Casas

Per molts anys i llarga vida per a l’Antoni, la Fundació Vila Casas, tots els artistes que hi tenen presència, i tots els que gaudim de l’activitat d’uns i altres.

Claudi-Agustí Puig
Categoria: General
Escrit per: Claudi Puchades
La Tinta Invisible (editorial d’obra gràfica) se m’ha aparegut aquest matí, mentre feia temps per anar a la roda de premsa de presentació de la programació pel 2009 del CCCB, a la plaça dels Àngels de Barcelona, en forma d’un dels seus membres (i no pas de l’àngel del pessebre), el santpolenc Ricard, que també té molt a veure amb el llibre “Tàpies escriu”, presentat al FAD fa quatre dies.

Tinta invisible

I en Ricard m’ha anunciat la bona nova en forma de la carpeta “La velocitat i les romegueres de la llum”, amb un text literari de Joan Puigdefàbregas i 6 peces d’obra gràfica original de Regina Giménez, Jaume Roure i Ramon Enric.

La carpeta de Tinta invisible

La carpeta té molt bona pinta i un preu també molt interessant, ja que només costa 360 euros (500 a partir del 31 de gener), de manera que, si vols aprofitar el preu anticrisi d’aquest estimulant i atractiu projecte cooperatiu d’uns amics amants de l’art, contacta amb Tinta Invisible, ben visible per mitjà del seu web i dels seus productes gràfics.

Claudi-Tinta invisible

Ho sé de bona tinta!

16/12/2008: Art i amistat

Categoria: General
Escrit per: Claudi Puchades
La pràctica de l’art, al marge de les satisfaccions que comporta com a realització personal, serveix també per fer amics, normalment més autèntics que els que aconseguim a través del Facebook, tot i que molts d’aquests amics d’art ho són també de Facebook, com a prolongació o reforç de l’amistat real “face to face”.

Rosa M Amorós, Emma Giné, Rosa Agenjo

Aquest blog és també una bona eina per fer amics (o enemics) sempre a l’entorn de la sensibilitat artística
que determina el nostre camí. Un recorregut que ha fet, per exemple, que pugui considerar la Rosa M. Amorós com una autèntica amiga, tot i que ens hem vist tres o quatre vegades.

Rosa M Amorós

L’última, dissabte passat, abans d’anar a celebrar els 85 anys de Tàpies al FAD, en el context de l’exposició que té la Rosa al Tennis La Salut, oberta fins diumenge que ve, 21 de desembre, el mateix dia que se celebra la Fira d’Artesania de Montgat, on la Rosa hi presenta també els seus olis en una paradeta que comparteix amb la seva germana, que fa peces de fusta.

Rosa Agenjo

Amb la Rosa ens havíem vist també el dijous 11 de desembre quan es va inaugurar la col.lectiva de Nadal a SETBA-Zona d’Art, amb quatre obretes meves i de 19 artistes més, oberta encara fins al 30 de desembre.

Agenjo, Giné, Claudi, Rosa

A la foto, d’esquerra a dreta, hi apareixem la pintora Rosa Agenjo (exposa fins al 20 de desembre al Centre Cultural La Marineta de Mollet del Vallès), l’Emma Giné, cap de Comunicació de SETBA, jo i la Rosa M. Amorós.

Claudi SETBA
Categoria: General
Escrit per: Claudi Puchades
A l’històric “Jo, Claudi” i “Gallo Claudio” hi haig d’afegir ara el “gos d’atura Claudius” perquè així és com m’identifica l’escultor Xavier Medina-Campeny en un petit poema que acompanya el gravat que m’acaba d’enviar per felicitar-me l’any nou.

Medina-Campeny

Medina-Campeny

Diu el poema:
“CLAUDIUS
Infatigable gos d’atura,
guardià de la clau,
espiadimonis blau.”


Medina-Campeny

Em plau el meu referent caní al començament del poema, però també la meva dimensió medievalista com a guardià de la clau, i finalment la meva capacitat de veure la realitat a través dels ulls privilegiats d’un espiadimonis blau.

Medina-Campeny

Gràcies, Xavier Medina-Campeny, bon 2009 també per a tu i per als altres espiadimonis que volen ser també guardians de la clau mentre llegeixen aquest blog en pau amagant la seva autèntica dimensió de cavallets del diable.

Claudi-Medina-Campeny
Categoria: General
Escrit per: Claudi Puchades
Em moc avui entre l’art i l’esport perquè vull manifestar la sorpresa que he tingut quan he llegit les declaracions de Lluís Llach a la portada i a l’interior d’“El Periódico de Catalunya” dient que “en un moment d’hecatombe política a Catalunya, guanyar el Madrid és una aspirina de primera magnitud”, i també que “molts cops no menjava perquè em gastava les peles per veure el Barça”. Sense comentaris!

Lluís LLach

Com que en Llach parla de futbol, jo avui també m’he permès la mateixa llicència, tot i que, de fet, és només una petita relliscada en el meu trajecte artístic, que avui passa per la Galeria Lolet Comas de Mataró perquè a les 8 del vespre s’inaugura l’exposició de l’artista olotí Torner de Semir, que, entre altres coses, va ser l’artista seleccionat per fer el segell dels 25 anys de la Constitució.

Torner de Semir

Sóc sensible avui també a la petita festa de quart aniversari que el MNAC celebra aquest vespre obrint les portes de franc des de les 7 fins a les 12 de la nit perquè puguis veure la col.lecció permanent i les exposicions temporals “Juli González. Retrospectiva” i “L’imaginari d’Eugenio Lucas. La influència de Goya en la poètica romàntica”, en una vetllada amenitzada amb l’actuació musical de la Gumbo Jass Band.

MNAC

Aquesta sí que és una bona jugada!

Claudi-Lllach

11/12/2008: Dijous d’art

Categoria: General
Escrit per: Claudi Puchades
Avui és un dijous especialment artístic per tres motius concrets: la inauguració del nou Espai Volart 2 de la Fundació Vila Casas, la inauguració de l’exposició col.lectiva de Nadal de SETBA-Zona d’Art i la celebració d’una taula rodona a la Fundació Suñol.

Eloi Puig

Cronològicament pots començar aquest recorregut d’art a les 19.00 a la Fundació Suñol assistint a la taula rodona “1970-2001. Col.lecció Josep Suñol” amb la participació dels artistes Yamandú Canosa, Pep Duran i Eloi Puig, moderats per Sergi Aguilar, escultor i director de la href="http://www.fundaciosunol.org/fundacio_sunol/la_fundacio.php">Fundació Suñol, per reflexionar conjuntament en la possible influència del col.leccionista en l’obra d’un artista i en tots els temes que sorgeixen sobre la marxa relacionats amb la creació artística.

Espai Volart 2

El camí d’aquest dijous d’art passa després per la inauguració a les 19.30 del nou Espai Volart 2 de la Fundació Vila Casas, al carrer d’Ausiàs Marc, 22, de Barcelona, amb la presentació de l’exposició de l’Agustí Puig “Dues de blanc i una de negra”. Antoni Vila Casas, president del patronat de la Fundació, serà aquesta nit el meu convidat al “Cabaret elèctric” d’iCat fm (23.45).

Agustí Puig

I la cosa pot acabar avui amb la teva presència a les 20.00 a la inauguració de la col.lectiva de Nadal “SETBA SIMFONIA” a SETBA-Zona d’Art amb l’obra de petit format de 20 artistes, entre els quals tinc l’honor de ser-hi amb quatre petits quadrets com els altres.

Claudi

Es fa camí d’art tot observant la vida mentre et mous de quadre en quadre.

Claudi-Suñol
Categoria: General
Escrit per: Claudi Puchades
Ahir estava mirant el blog que s’ha dissenyat per contenir totes les propostes d’homenatge a Joan Brossa en la commemoració del desè aniversari de la seva mort, quan va sonar el telèfon per comunicar-me que en Brossa m’esperava a recepció!

Màrius Brossa

Obra Màrius Brossa

Per un moment vaig tenir la sensació que en Joan Brossa havia ressuscitat i em venia a fer una visiteta amistosa a la redacció d’iCat fm, però finalment vaig poder comprovar que es tractava de Màrius Brossa, un nebot d’en Joan Brossa que es dedica a la fotografia i a la pintura i a qui conec des de fa una pila d’anys, perquè era molt amic d’un amic meu d’escola.

Obra Màrius Brossa

En Màrius em venia a veure només per saber si jo identificava bé el seu rostre i l’associava a tot el que ell era. Imagina’t la situació!

Exposició Màrius Brossa

Va quedar clar que sabia perfectament qui era en Màrius i com era el seu rostre, com també és ben cert que Màrius Brossa està exposant a la Fundació Joan Brossa fins al 15 de desembre, i que l’exposició es titula “Enganys”. Per què deu ser?

Claudi-Màrius Brossa
Categoria: General
Escrit per: Claudi Puchades
L’amiga Rosa M. Amorós (la Rosa per a la majoria i ja també per nosaltres) s’exposa com a pintora per primera vegada perquè inaugura avui mateix la seva primera exposició de pintura al Club de Tennis La Salut, al carrer de la Mare de Déu de la Salut, 75 de Barcelona.

Rosa M Amorós

Sempre hi ha una primera vegada, Rosa, però espero que sigui la primera d’una segona, d’una tercera i de moltes més exposicions que et converteixin en la pintora que vols arribar a ser en el futur...com els altres que també ens hi mig dediquem!

Pintura Rosa M Amorós

Aquesta primera exposició de Rosa M. Amorós està oberta al Tennis La Salut fins al 21 de desembre i ella hi serà els divendres 12 i 19 a la tarda, per si et plau veure també el seu amable rostre i la resta de la seva personalitat.

Rosa M Amorós

Salut, Rosa!

Claudi- Rosa M Amorós
Categoria: General
Escrit per: Claudi Puchades
Avui divendres és un dia d’art com tots els altres, però ho és una mica més perquè a un quart de nou del vespre l’amic Xavier Solà presentarà, a la Galeria d’Art El Claustre de Girona, el llibre “La paleta del pintor: itinerari artístic per Catalunya amb Lluís Roura”, que recull les experiències viscudes pel pintor Lluís Roura a la recerca dels temes per a la secció “La paleta del pintor” que ha mantingut viva en antena a Catalunya Ràdio al llarg dels dos últims anys d’“El suplement” d’en Solà.

Llibre Lluís Roura

Em plau la història pel meu amor a l’art en general, per l’amistat particular que tinc amb en Lluís Roura, i perquè jo també vaig ser membre d’“El suplement” amb la meva secció “On és en Claudi” i, per tant, col.lega radiofònic d’en Lluís.

Lluís Roura

Motius suficients perquè en Lluís m’hagi triat per fer la presentació del llibre el dissabte 20 de desembre a l’Escala, la població on viu i treballa, contemplant des del seu estudi una vista fantàstica de les ruïnes d’Empúries. Gràcies, Lluís! Espero fer-ho bé, que ja saps que aquestes coses no les faig habitualment i no les domino com voldria.

Gent de "El Suplement"

Fira de l'Estany

I si el divendres és un dia especialment d’art per en Lluís i el seu llibre, demà, dissabte, també ho és perquè els tallers de cinc pintors de l’Estany (Moianès, Bages) –Jaume Crespiera, Josepa Custó, Manel Doblas, Marina Berdalet i Valeri Farràs– s’obren al públic d’onze del matí a dos quarts de dues del migdia, com també faran diumenge i dilluns, tot coincidint amb la fira de la localitat.

Monestir de l'Estany

Aquest és el punt de partença d’una iniciativa que els cinc artistes pensen continuar cada primer dissabte de mes, perquè puguis veure què fan i visitis a la vegada el fantàstic monestir romànic d’aquest poblet de 400 habitants amb tanta marxeta. L’enhorabona i gràcies, Marina Berdalet, per la informació.

Claudi-L'Estany

04/12/2008: SETBA SIMFONIA

Categoria: General
Escrit per: Claudi Puchades
“SETBA SIMFONIA” és el nom de l’exposició col.lectiva de Nadal de caràcter multidisciplinar que SETBA-Zona d’Art de la Plaça Reial de Barcelona t’ofereix de l’11 al 30 de desembre en el context festiu de la celebració del seu primer any de vida.

Claudi-Dispersió

El títol de la col.lectiva està relacionat llunyanament amb la simfonia “Pastoral” de Beethoven, però de fet els 20 artistes que hi participen, entre els quals jo, han fet una mica el que han volgut, partint de la base que quasevol pinzellada cromàtica pot assimilar-se a una subtil nota musical.

Claudi-Barret gris

Les pinzellades cromàtiques que il.lustren el meu blog d’avui corresponen als meus quatre petits quadrets (25x25 cm) que s’exposaran al costat dels altres petits quadrets dels altres 19 artistes, que us esperen el dia 11 de desembre a les 8 del vespre a la inauguració de “SETBA SIMFONIA”, a SETBA-Zona d’Art, Plaça Reial, 10, 1r 2a, de Barcelona.

Claudi-Barret vermell

Confesso que em fa il.lusió ser-hi però també haig de dir públicament que entre la informació plàstica habitual d’iCat fm, aquest blog diari i la presència a Facebook, el temps per a la creació pictòrica més pura m’ha costat de trobar. Oi que m’entens?

Claudi-Mickeymàquia
Categoria: General
Escrit per: Claudi Puchades
S’acosta la festa de celebració del 85 aniversari d’Antoni Tàpies, que es farà exactament el dissabte 13 de desembre a les 12 del migdia al FAD (Foment de les Arts i del Disseny), amb l’homenatge corresponent al nostre gran valor de la plàstica universal i la presentació del llibre “Tàpies escriu”, que vol il.lustrar una tasca de reflexió literària sobre la creació artística que ha fet habitualment Antoni Tàpies i que arriba a tenir tant valor, o més, que la seva pròpia obra pictòrica i escultòrica.

Antoni Tàpies

"Tàpies escriu"

Mentre arriba el gran dia, recullo la proposta que presenta la Fundació Antoni Tàpies demà i demà passat a les 7 del vespre a la sala de conferències del Museu Picasso de Barcelona, en forma de jornades de treball titulades “Active Archive: assajant amb l’arxiu de pràctiques artístiques i patrimonials des de les seves eines”.

Fundació Antoni Tàpies

T’interessa sobretot la de demà a les 7 del vespre, que és oberta i gratuïta per a tothom.

Antoni Tàpies

I, tot i que encara falta una mica, ja ho dic públicament: Per molts anys, Antoni Tàpies!

Claudi Tàpies

02/12/2008: Via morta

Categoria: General
Escrit per: Claudi Puchades
La via morta és la que vaig trobar ahir al vespre quan em disposava a agafar el tren per anar de Calella a Sant Pol de Mar, perquè la unitat que estava aturada a l’estació acabava de matar una persona a prop de la riera de Calella i la circulació s’havia suspès temporalment.

Via

Targeta Claudi

Venia de recollir les meves noves targetes amb adreça de blog incorporada que m’acabaven d’imprimir a Grup Art Digital de Calella, i de fer una de les meves visites habituals a la botiga Namaste, que malauradament sembla que vol tancar definitivament les portes i deixar Calella òrfena d’un dels establiments més significatius, amb la seva variada gamma de productes ètnics vinguts de diferents països.

Namaste

Si et plau aquest producte aprofita aquesta circumstància anant a Namaste, al carrer de Sant Joan, 67, de Calella, on podràs comprar qualsevol dels objectes a meitat de preu com vaig fer jo ahir!

Lluna i Venus

Joan Miró

La via morta per la mort accidental o voluntària d’un desconegut/a esmicolat/a pel tren em va obligar a caminar a les fosques del capvespre gelat fins a Sant Pol, amb la compensació d’observar des del far de Calella el fantàstic espectacle natural de la lluna en fina fase de creixement compartint el protagonisme celestial amb Venus en un context estelat que em va recordar les “Constel.lacions” de Joan Miró i l’encant ancestral que té la contemplació del cel per a tots els terrícoles.

Claudi tren

01/12/2008: (F)artistes

Categoria: General
Escrit per: Claudi Puchades
L’amic pintor Guillermo Martí Ceballos m’envia el manifest del grup d’“(H)artistas” que, com ell i com jo, reivindiquen el retorn a un art més sincer, harmònic i ben construït, que acabi amb la situació de menyspreu sistemàtic que pateix l’art al nostre temps.

Pintura rupestre

I és que és veritat que els artistes plàstics sempre són els menys afavorits per les circumstàncies actuals perquè els seus productes són sempre suposadament els més minoritaris i els més innecessaris, tot i que ha quedat ben demostrat al llarg de la història que sense la creació artística, en tots els seus múltiples vessants, la cosa no seria tan suportable i la vida accentuaria el seu to gris més apagat.

Pintura rupestre

Si l’art no existís s’hauria d’inventar! Paraula de radiofonista i artista en la seva dimensió de bloguer, (f)art de la discriminació que pateixen els artistes, que ho han de fer tot només per amor a un art que altres professionals sembla que ignoren.

Claudi (F)art
<   desembre 2008   >
dl.dt.dc.dj.dv.ds.dg.
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031    

© 2006 Catalunya Ràdio S.R.G., S.A.