Arxius

Estas veient: setembre 2008

30/09/2008: I+C+i

Categoria: General
Escrit per: Claudi Puchades
Mentre a l’Entresòl de La Pedrera reflexionen sobre les noves fronteres entre ciència, art i pensament, el CCCB ens convida a participar avui mateix a les 7 del vespre en una nova edició de l’I+C+i (Investigació i innovació en l’àmbit cultural), el cicle que aborda la integració dels processos d’investigació, desenvolupament i innovació en el món cultural, d’acord amb el títol “CIÈNCIA I CULTURA. Un apropament des de la innovació”.

bacteries

En aquesta ocasió quatre científics espanyols, Marc Boada, Carmen Ocal, Andrés Moya i Òscar Vilaroya, ens parlaran de tres àrees de coneixement d’actualitat: fabricar vida o la biologia sintètica, el binomi cervell-ment o la neurociència al segle XXI i la ciència de materials.

Biologia

Àrees de coneixement que un home com jo, fascinat per la visceralitat més primària de la vida, hauria de dominar millor. Com tu, segurament, que vius la ciència amb la mateixa indiferència que sents per la religió.

Claudi biologia
Categoria: General
Escrit per: Claudi Puchades
“En ressonància” és el títol del simposi que es fa avui, demà i demà passat, a l’Entresòl de la Pedrera, amb un subtítol que t’ajudarà a entendre de què va la cosa: “Noves fronteres de la ciència, l’art i el pensament”, amb Caixa Catalunya i KRTU com a coorganitzadors d’un esdeveniment que és cada vegada més viu, perquè ciència, art i pensament tenen cada vegada menys marcades les seves diferències frontereres i els seus respectius territoris tendeixen a fusionar-se en únic àmbit que és el resultat de la coincidència harmònica de tots ells.

Cala silenciosa

És el tercer any consecutiu que s’organitza aquesta trobada, en aquest cas amb la finalitat d’analitzar la relació amb el nostre entorn a través de la sonoritat natural del cosmos i dels nostres àmbits vivencials, lligada també amb els sons musicals dels instruments o de la parla que poden cartografiar els nostres sentiments amb gran precisió.

Ocell sisslenciós

Desert silenciós

Que la ciència de l’acústica intenti actualment neutralitzar el soroll ambiental i aconseguir el so del silenci, em fa pensar agradablement que puc arribar a sentir en silenci el gran so de la vida.

Claudi silenci
Categoria: General
Escrit per: Claudi Puchades
En el context de les Jornades Europees del Patrimoni 08, organitzades pel Museu d’Història de Catalunya, podràs saber què passava en la Solsona del Barroc demà, dissabte 27 de setembre, a través d’un itinerari urbà il.lustrat per les paraules sàvies de Rafael Pérez i Cabanes d’onze del matí a una del migdia amb punt de sortida davant mateix del Museu Diocesà i Comarcal.

Catedral de Solsona

Si vols descobrir també les restes arqueològiques de Solsona, participa en la sortida de diumenge, dia 28, d’onze del matí a una del migdia des del Pou de Gel de Solsona fins a Cal Metge Solé, en un itinerari conduït per arqueòlegs especialitzats que saben el valor de cada pedra del camí.

Carrer de Solsona

Un camí que també et podria conduir a la Galeria Arcadi Calzada d’Olot per assistir a la Subhasta de Setembre 2008, que es fa demà, dissabte, a les set de la tarda amb objectes artístics variats, joies i quadres de valor contrastat.

Subhasta Arcadi Calzada

I finalment també tens la possibilitat de compartir la jornada de presentació de les propostes didàctiques i de serveis per al curs 2008-2009 que organitza el Museu Nacional Arqueològic de Tarragona també demà, dissabte, de dos quarts d’onze del matí a tres quarts de dues del migdia a la plaça del Rei, 5, seu del Museu, per conèxier alhora les exposicions temporals de futur i per visitar l’actual “Apel.les Fenosa i l’Antiguitat clàssica”.

MNAT

¡Posa en pràctica el meu lema i camina a través de l’art i la cultura per veure-ho tot més clar!

Claudi pintor i model
Categoria: General
Escrit per: Claudi Puchades
Dissabte i diumenge que ve, 27 i 28 de setembre, Cardedeu et convida a participar gratuïtament en la moguda que han organitzat per celebrar el final de l’estiu en un acte més de les Jornades Europees de Patrimoni, que es fan arreu de Catalunya del 26 al 28 de setembre. Aquestes jornades les organitza el Museu d’Història de Catalunya amb més de 400 activitats culturals escampades per tot el territori, amb la lloable pretensió de fomentar el coneixement i el respecte del nostre patrimoni cultural i artístic.

Cardedeu

El Museu Arxiu Tomàs Balbey de Cardedeu ha preparat un parell d’itineraris guiats i teatralitzats pels carrers, les cases i els jardins de la vila, que ens recordaran com s’acabava l’estiu quan a finals del XIX i principis del XX Cardedeu era lloc de residència estival de molts barcelonins que per aquestes dates tancaven definitivament les cases i tornaven cap a la gran ciutat fins l’estiu següent.

Final d'estiu a Cardedeu

Cardedeu pot organitzar aquests itineraris perquè conserva molts vestigis d’aquell passat brillant, en una bona justificació de la gràcia de la conservació intel.ligent del patrimoni.

Cardedeu

Dissabte la cosa comença a les cinc de la tarda al Museu Arxiu Tomàs Balbey i s’acaba al parc dels Pinetons amb una petita gimcana amb jocs i berenar per a tothom. I a tres quarts de vuit del vespre es reprèn la marxa des de l’Alqueria Cloèlia per assistir al recital poètic i a la “soirée” musical als jardins de la Torre Amat.

Casa Amat de Cardedeu

Esglèsia de Cardedeu

I diumenge 28 se sortirà a les onze del matí de la plaça de l’Església per fer una passejada per la plaça Sant Joan i pel carrer Teresa Oller fins a la Casa Golferichs, per recollir finalment l’equipatge i donar per tancat el temps d’estiueig.

Claudi Cardedeu

23/09/2008: La MERCÈ al MACBA

Categoria: General
Escrit per: Claudi Puchades
La Mercè és la Festa Major de Barcelona i el MACBA és el Museu d’Art Contemporani de Barcelona, i un i l’altra es troben feliçment per oferir-te demà dimecres, 24 de setembre, de deu del matí a dues del migdia, un taller a l’aire lliure per a tota la família que consistirà en una visita guiada a través de la Col.lecció MACBA seguida després, a la plaça dels Àngels, d’un sessió experimental perquè puguis conèixer de manera pràctica les possibilitats creatives de diversos suports i materials posats a la teva disposició en un gran “self-service”.

Mara de Deu de la Mercè

Cartell Peret Mercè 2008

Si no et plau aquesta proposta pensa que el MACBA celebra també La Mercè amb una jornada de portes obertes el mateix dimecres d’onze del matí a set del vespre que et permetrà veure al MACBA les exposicions “Nancy Spero. Dissidances” que s’acaba demà mateix, i “Francesc Torres. Da Capo” que tanca el 28 de setembre.

MACBA

A la mateixa plaça dels Àngels hi tens també l’exposició “Possibilitat d’acció. La vida de la Partitura” al Centre d’Estudis i Documentació, i les obres de “Minimal Art” de la Col.lecció MACBA a la capella MACBA (capella dels Àngels)

Mercè 2008

I és que La Mercè t’ofereix també el seu rostre més artístic de manera natural i sense cap necessitat de maquillatge.

Claudi Mercè 2008
Categoria: General
Escrit per: Claudi Puchades
Vaig conèixer l’Alexandre Cirici Pellicer fa molts anys com un dels amics dels meus pares que venien sovint per casa en aquells reunions amistoses que abans eren tan habituals i que ara s’han desplaçat cap a espais públics més formals.

Alexandre Cirici Pellicer

Recordo que havia estat company d’arquitectura del meu pare fins que ho va deixar per dedicar-se, amb encert, a la reflexió intel.lectual i sobretot a la crítica d’art demostrant posseir una fina mirada per detectar els bons productes i per determinar també les bases d’un art contemporani català amb ramificacions actuals encara evidents.

Cirici Pellicer

I avui a les 5 de la tarda, coincidint amb el 25è aniversari de la seva mort, se li fa un homenatge a l’Entresòl de La Pedrera en una nova edició de “Diàlegs a la Pedrera de Caixa Catalunya”, en un acte que comptarà amb la participació d’escriptors, artistes, polítics i intel.lectuals catalans que recordaran els passos de l’Alexandre pels camins socials, polítics i culturals de la societat catalana del seu temps.

Claudi Cirici Pellicer

Un temps de l’Alexandre Cirici Pellicer que, tot i el pas del temps, és també el nostre temps.

19/09/2008: Pollos viajeros

Categoria: General
Escrit per: Claudi Puchades
“Pollos viajeros” o “Travelling chicken”, en la seva dimensió anglesa, és el títol del llibre publicat per Mari Carmen Aymar i Albert Isern amb les fotografies que il.lustren, sense paraules, els viatges que han fet arreu del món.

Pollos viajeros

Un llibre que em van regalar abans-d’ahir en el context de la trobada en “petit comitè” que va tenir lloc a la casa de l’Albert i la Mari Carmen a Badalona, com a reunió festiva que substituïa per primera vegada la festa Creativity que s’havia fet consecutivament durant els últims 10 anys.

Pollos viajeros

Va ser una bona manera de tancar una etapa i de donar a aquella històrica festa multitudinària un to més intimista, tot i la gran quantitat d’amics que van visitar, com jo, la casa de l’Albert i la Mari Carmen, i que van poder admirar la seva antiga estructura arquitectònica, els seus llibres i la gran quantitat d’objectes diversos que l’Albert Isern ha anat acumulant al llarg del temps i que fan que casa seva sigui ara una autèntica i atractiva casa museu personal amb especial sensibilitat pels aspectes gràfics de l’existència.

Pollos viajeros

Algú va dir que quan fos gran voldria tenir una casa com aquella, i jo, ben mirat, també ho dic ara.

Claudi Pollos viajeros

18/09/2008: Estudis d’artistes

Categoria: General
Escrit per: Claudi Puchades
Quan dic estudis d’artistes no parlo de la seva formació professional sinó dels seus tallers de treball. I si en parlo ara és perquè has de saber que l’Espai EART (Experimentem amb l’Art) disposa de 6 estudis de 15 i 18’50 m2 a 157 i 193 euros respectivament amb connexió a internet i despeses incloses per processos artístics de les arts visuals, sonores i/o literàries.

Taller Picasso

I algun d’ells pot ser per a tu si el necessites i si presentes com cal la documentació correcta sobre l’obra que estàs fent o sobre el projecte que podries desenvolupar durant un any prorrogable fins a un màxim de dos.

Taller Barceló

Pots presentar el dossier en PDF (l’has d’enviar a joseantonio@experimentem.org) o en format físic (A4) CD-ROM, DVD (ho has de lliurar a l’Espai EART (c/ Torrijos, 68 09012 Barcelona), fins al 3 d’octubre de 2008.

Taller Darío Sánchez

Diu que es valorarà de manera especial la connexió entre les propostes artístiques i el món de l’educació.

Taller Rodolfo Navarro

Si vols més informació entr a www.experimentem.org o truca al telèfon 932 17 18 77.

Taller Milo Lockett

Pensa que de les característiques de l’estudi depèn en gran mesura la qualitat de l’obra final. Que tinguis sort en el teu nou taller i amb teu nou projecte!

Claudi taller d'artista
Categoria: General
Escrit per: Claudi Puchades
L’home il.lustrat és Tim Steiner, jove amant de l’art i músic ocasional, que du a l’esquena un tatuatge fet per l’artista iconoclasta Wim Delvoye que Rik Reinking, col.leccionista alemany d’art transgressor, acaba d’adquirir per 150.000 euros en una operació que obliga Tim Steiner a exhibir i cuidar l’obra, cosa que implica que no pot anar en moto ni practicar esports de risc que la podrien malmetre.

Wim Delvoye i Tim Steiner

Ja fa temps que sóc dels qui pensen que el tatuatge és una manifestació artística més, i els tatuatges, autèntiques obres d’art, amb les mateixes consideracions qualitatives que les altres obres d’art fetes amb suports més tradicionals, però d’aquí a entendre tota aquesta complicada operació, que implica que en Tim ha de deixar la seva pell tatuada en testament quan es mori perquè en Rik o els seus descendents la puguin penjar en un quadre tradicional, hi ha un abisme.

L'home il.lustrat de Ray Bradbury

Tota aquesta història em fa pensar en “L’home il.lustrat”, la recopilació de contes de Ray Bradbury a partir d’un home que té el cos totalment tatuat amb imatges que expliquen situacions del futur i que a mi em recorden el meu propi passat perquè el llibre el vaig llegir quan era adolescent i perquè va ser publicat l’any 1951, el del meu naixement!

Ray Bradbury

Haig de trobar alguna explicació amagada del meu futur en aquesta curiosa coincidència il.lustrada del meu passat?

Claudi home il.lustrat

16/09/2008: Oblidant Velàzquez

Categoria: General
Escrit per: Claudi Puchades
Sàpigues que ahir i avui el Museu Picasso celebra el Seminari Internacional a l’entorn de l’exposició “Oblidant Velázquez. Las Meninas” que pots visitar encara fins al 28 de setembre amb la visió picassiana de les “meninas velazquenyes” al costat d’altres aproximacions contemporànies al tema tan típic i finalment també tan tòpic.

Meninas seda

De manera que Barcelona va ser ahir i és avui centre de la reflexió d’experts i professionals del món de l’art d’arreu del món, a l’entorn de Velázquez i Picasso a partir d’aquestes famoses “Meninas”.

Meninas fang

Unes “Meninas” que Picasso va fer seves amb la seva particular capacitat d’assimilar mons pictòrics aliens per transformar-los en propis gràcies al virtuosisme de la seva pinzellada i a la seva àvida mirada.

Meninas picassianes

Unes “Meninas” picassianes que em van semblar estimulants la primera vegada que les vaig veure, però que ara, anys més tard i amb la mirada més cansada segurament o una visió més nítida i crítica de la jugada, també, no em plauen tant, perquè he arribat a la conclusió que prefereixo obra original sigui quin sigui el seu autor que revisions d’obra d’altri, tot i que es mostri transformada per mà genial, com la de Picasso, per exemple, fins a semblar talment pròpia.

Claudi Meninas

Tinc la sensació que moltes d’aquestes revisions històriques d’obres d’art del passat responen a una clara falta d’inspiració d’artistes del present tot i que rebin, habitualment, les lloances dels crítics corresponents.
Categoria: General
Escrit per: Claudi Puchades
Si t’agrada compartir plaers estètics i vinícoles no et pots perdre la verema/perfomance nocturna que es fa demà, dimarts 16 de setembre, a la vinyes de la Cooperativa Empordàlia en una acció protagonitzada per gent vinculada al món de l’art i la cultura, d’acord amb el pla elaborat conjuntament per la Fundació Atrium Artis, Galeria No+Art 3.14 i la citada Cooperativa Empordàlia.

Empordalia

Empordalia

Durant la vetllada Pep Iglesias farà un reportatge fotogràfic i del raïm recollit se n’elaborarà un vi inspirat en l’exposició “Visitants nocturns” de Jordi Amagat, que s’inaugura el divendres 19 de setembre a les vuit del vespre a la Galeria No+Art 3.14, i que ha estat de fet la causa primera i origen d’aquesta curiosa iniciativa.

Jordi Amagat

En el context de la inauguració i durant el transcurs de l’exposició es farà la presentació i degustació del vi elaborat fruit de la verema/performance nocturna.

El triomf de Bacus

De manera que només em cal dir-te que txin-txin, bon profit i bona experiència artística!

Claudi verema artística
Categoria: General
Escrit per: Claudi Puchades
Em comunica l’escultor Emili Armengol que el dissabte 20 de setembre vinent dues bruixes de Barcelona aniran a Torroella de Montgrí per interpretar les peces de l’exposició “Runes”, que l’Emili té oberta fins al 24 de setembre a Atrium Torroella, la casa, taller i espai d’exposició personal i d’altres artistes del pintor Joan Carles Roca Sans.

Resulta que l’Emili Armengol durant una estada a Galícia casualment es va interessar per les runes celtes, els símbols gràfics dels druides, que es llegeixen com el tarot i et permeten saber moltes coses ocultes del teu món personal i del futur que t’espera. Estimulat per les runes, va fer una sèrie d’escultures inspirades sobretot en els aspectes estètics d’aquest símbols, i no en un possible significat, que l’Emili confessa que desconeix absolutament.

Runes celtes

Emili Armengol/runa

L’Emili va triar a l’atzar una sèrie de runes i curiosament, segons lectura específica d’una “meiga”, explicaven les mateixes coses de la seva vida que les que apareixien a la carta astral que l’Emili es fa cada any.

Emili Armengol/runa

Brujas Goya

De manera que la visita de les dues bruixes de Barcelona pot ser sucosa. Tant que jo també hi seré, entre altres coses per compartir aquesta experiència fantàstica a l’entorn de les runes de l’Emili Armengol i per contemplar alhora les pintures de l’Àngels Coll que també s’exposen a Atrium Torroella amb la seva visió idealitzada dels paisatges de l’Empordà que tant estima.

Àngels Coll

Brujas goya

La cita és, doncs, el dissabte 20 de setembre a Atrium Torroella, c/ Primitiu Artigas, 19 de Torroella de Montgrí, amb Joan Carles Roca Sans, Àngels Coll, Emili Armengol, les dues bruixes barcelonines, jo i tu, si et plau la proposta.

Claudi Meiga
Categoria: General
Escrit per: Claudi Puchades
La Sabrina Sampere m’envia informació de la seva exposició a la Sala El Teatret de Peratallada amb obres sobre tela, fusta i llaunes, peces en petit format que són com petites joies que posades en vitrines es converteixen en elements per ser admirats.

Sabrina Sampere

Sabrina Sampere foto

Si vols admirar tot això que t’explico només cal que vagis a Peratallada a veure l’exposició de la Sabrina fins diumenge que ve. Hi trobaràs l’essència dels seus viatges, de la seva vida i dels seus pensaments sobre l’existència en general implícits en les seves imatges pintades que sorgeixen dels seus estats d’ànim, dels seus sentiments i de les diverses impressions viscudes.

Claudi Sabrina Sampere

La Sabrina et convida a viatjar amb la seva pintura com a vehicle idoni.
Categoria: General
Escrit per: Claudi Puchades
Serveixi el blog d’avui per suggerir-te un parell de cosetes que pots fer avui mateix.

La primera és la jornada “Llibres d’artista. En els límits de la pàgina” que organitzen conjuntament el centre KRTU i el FAD, amb una primera activitat a les 4 de la tarda que consisteix en la visita guiada a l’exposició visualKultur.cat, seguida d’un parell de conferències sobre el tema a càrrec d’Anne Moeglin-Delacroix, professora de filosofia de la Universitat de la Sorbona de París, i de Rowan Watson conservador en cap del Word & Image Department del Victoria & Albert Museum de Londres. La cosa s’acaba amb el debat “Llibres d’artista. En els límits de la pàgina”.

Llibres d'artista

Vés-hi perquè el teu paper pot ser important, perquè tu també hi tens el teu paper.

De la mateixa manera que també pots trobar el teu lloc en el context de la conferència “De pro-funguis” que es fa avui a les 7 de la tarda a l’Espai Eart (Experimentem amb l’art), al carrer de Torrijos, 68 de Barcelona, en un esdeveniment identificat com a conferència “perfomàntica” i gastronòmica sobre mutualisme, associacionisme, simbiosi, supervivència i gestió civil de l’art i la cultura, amb micòlegs presocràtics, gestors culturals, esculturals i cultes, i una gestora de culte.

De pro-funguis

Vés-hi perquè tu també tens el teu bolet i la teva capacitat d’imaginació al.lucinant.

Claudi De pro-funguis
Categoria: General
Escrit per: Claudi Puchades
El MNAC (Museu Nacional d’Art de Catalunya) ha vist enriquida la seva col.lecció de pintura romànica amb l’ingrés de l’obra “Disputa i prendiment de Santa Caterina”, un fragment de pintura mural de 165x185 cm de mitjans del segle XIII procedent de la decoració dels murs de l’antiga Capella de Santa Caterina de la catedral de la Seu d’Urgell que el Ministeri de Cultura diposita al MNAC després d’adquirir-la mitjançant la fórmula de dació en pagament d’impostos per part del Banc de Sabadell.

Fragment Santa Caterina del MNAC

Com que tots som d’alguna manera hereus de la sensibilitat romànica diria que no t’has de perdre la contemplació en viu i en directe d’aquest nou exemple d’aquella sensibilitat que trobaràs ara exposat al MNAC fins al 30 de setembre per passar després al taller de restauració.

Claudi MNAC Santa Caterina
Categoria: General
Escrit per: Claudi Puchades
La 21ena edició de FIRART de Vilafranca del Penedès, ubicada des del 23 d’agost a la capella de Sant Joan, es va acabar dimarts passat amb la celebració de la històrica subhasta dirigida en aquesta ocasió pel periodista Carles Capdevila, que va recaptar 6.812 euros, la tercera màxima quantitat en els 21 anys d’aquesta fira d’art, i encara força allunyada dels 7.396 euros que vaig aconseguir jo l’any passat com a xifra rècord de FIRART en tota la seva història.

Capdevila i Rafecas

En el context de la subhasta es van entregar també els premis del Concurs Nadal Cava, que van correspondre a Maria Teresa Baltasar (1.200 euros), al col.lectiu 1dos3 Picaparet (600 euros), i a Jaume Felipe (300 euros), tres dels artistes que, com jo, participaven en el FIRART d’aquest any.

Maria Teresa Baltasar

Jordi Gibert

Jaume Felipe

Agraeixo a Ricard Rafecas, un dels responsables de FIRART, tant la proposta de dirigir la subhasta de l’any passat com la de participar en la fira d’aquest any com a artista, fet que m’ha obligat a dedicar una part de l’estiu a preparar les obres per a l’exposició, alhora que m’ha proporcionat noves satisfaccions personals, tot i que no he aconseguit finalment grans èxits de venda.

Firart 2008

Em queda també i conservo amb plaer el comentari que em va fer Carmina Malagarriga, de Catalunya Música, que em va confessar, acabats d’arribar de l’estiu, que visitant casualment FIRART li van agradar de manera especial les obres d’un tio que després va descobrir que eren de l’amic i company de ràdio Claudi Puchades. Comentaris com aquest m’ajuden a continuar tacant papers tot i la crisi actual de valors que ara és també econòmica. Quina por!

Claudi Firart 2008

04/09/2008: Llengua de Stone

Categoria: General
Escrit per: Claudi Puchades
La mítica “Paraula de Stone” ha de ser ara més que mai “Llengua de Stone” després que el Museu Victoria & Albert de Londres ha adquirit per 51.000 lliures (uns 62.900 euros) el disseny original del famós logotip dels Rolling Stones que va fer el dissenyador gràfic John Pasche a començaments dels anys 70 per encàrrec directe de Mick Jagger, que va quedar tan content de la imatge que va afegir 200 lliures a les 50 que havien pactat inicialment per a la feina.

Llengua Stones

Mick Jagger

La imatge d’aquesta sensual llengua vermella, que recorda la pròpia llengua de Jagger, fa 40 cm de llarg per 30 d’ample, és una de les icones més conegudes de la història del rock and roll i de la gran història popular, i es va utilitzar per primera vegada a la funda interior del disc “Sticky Fingers” de l’any 1971.

Sticky Fingers

Molta gent pensa encara que aquesta sensual llengua es obra d’Andy Warhol perquè s’assembla a les formes habituals creades per Warhol, però també perquè Andy Warhol va ser l’autor real del disseny a partir del qual es va crear la portada de “Sticky Fingers”. Una portada formada per uns pantalons texans amb una cremallera de veritat que s’obria deixant entreveure un paquet que carregava a la dreta, que va ser censurada a Espanya i substituïda per una altra que mostrava uns dits sortint de l’interior d’un pot de melmelada d’acord amb el nom del disc “Dits enganxifosos”.

Portada Sticky Fingers censurada

A Andy Warhol el que és d’Andy Warhol i a John Pasche el que és de John Pasche. Llengua de Stone.

Claudi llengua stones

03/09/2008: El bagul dels records

Categoria: General
Escrit per: Claudi Puchades
Em plau descobrir que el bagul històric dels records ens dóna constantment sorpreses agradables en forma d’objectes preuats que surten a la superfície en moments inesperats, com els grans tresors que es mantenen curiosament ocults fins al seu gloriós descobriment.

Korda i Che

Conocido Desconocido de Korda

Dic això amb motiu de la publicació del llibre “Conocido desconocido”, que presenta com a elements centrals una selecció d’imatges inèdites sobre la revolució cubana i els seus líders del fotògraf cubà Alberto Korda, mort l’any 2001 i autor de la famosa fotografia del Che que tu potser llueixes en alguna de les teves samarretes, en algun dels pòsters de la teva habitació, en algun espai especial del teu propi bagul dels records, o en la teva habitual manera de ser impregnant la teva sensibilitat.

El Che de Korda

El Che a l'Havana

Si aconsegueixes el llibre, hi trobaràs també imatges del Che Guevara en moments diversos de la seva vida, com ara quan es passejava somrient pels carrers de l’Havana l’any 1960.

Claudi el Che
Categoria: General
Escrit per: Claudi Puchades
Tot i que el Papa Benet XVI va qualificar d’ofensiva l’escultura “Primer les anques” de l’artista alemany Martin Kippenberger, el Museu de la ciutat italiana de Bolzano que l’exhibeix a l’atri d’entrada del seu edifici des de la seva inauguració el maig passat no pensa retirar-la en una lloable actitud de defensa de la llibertat de creació dels artistes sigui quin sigui el seu resultat plàstic i l’impacte social que pugui arribar a causar.

Martin Kippenberger

Granota crucificada de Martin Kippenberger

I a mi em plau aquesta actitud del museu, tot i que no acabo d’entendre els motius pels quals Martin Kippenberger, mort a Viena l’any 1997 als 44 anys, va decidir crucificar aquesta granota de fusta vestida amb un tapall que recorda la imatge del Crist a la creu, amb una gerra de cervesa a la mà dreta i un ou a l’esquerra.

Martin Kippenberger

Diuen que d’aquesta manera l’artista va voler plasmar la seva angoixa vital, però a mi només m’ha recordat l’angoixa que vaig sentir a classe de ciències naturals quan vaig haver d’assistir, com els altres companys, a la dissecció d’una granoteta que el professor acabava d’eliminar amb una bona i pietosa dosi de cloroform.

Claudi granota crucificada

01/09/2008: L’etern retorn

Categoria: General
Escrit per: Claudi Puchades
No parlo del mític mite clàssic de l’etern retorn sinó d’aquest banal retorn a la feina que afecta la majoria dels mortals després de les vacances d’estiu, especialment en un dia com el d’avui quan ens trobem, com si fos per primera vegada, davant del nostre ordinador amb la ment en blau de mar i blanc de sorra tot i la necessitat d’activar immediatament els mecanismes cerebrals bàsics per poder començar a escriure aquestes quatre paraules que estàs llegint, amb les quals proclamo als quatre vents que queda inaugurada aquesta nova temporada 2008/2009 des del meu blog, tot esperant que continuï sent en el futur part de la teva història com ho ha estat fins ara.

Claudi set 2008

I dic el que dic amb la confiança i el plaer que em donen els comentaris que m’heu fet durant l’estiu. Paraules com les de la Marta, que deien que els meus quadres i textos li semblaven una meravellosa delícia, o les d’un seguidor anònim, que valorava el meu redactat sobre el castell de Montesquiu tot i que també trobava a faltar la seva ubicació exacta i la ressenya d’alguns itineraris naturals com el del castell a la Font Codineta, o els comentaris de la Rosa Ma. Amorós, que asseguraven que el pintor no perd mai la disciplina i pot arribar així a mantenir la bona inspiració, o finalment les paraules de la pintora Carmen Giraldez, que servien per manifestar la seva alegria per haver trobat el meu blog.

Claudi set 2008

Gran alegria és la que sento jo després de llegir amb agradable sorpresa aquests comentaris que han fet que el traumàtic etern retorn de les vacances s’hagi convertit en una inesperada font de plaers personals i d’estímuls professionals que penso compartir diàriament amb tots vosaltres a partir d’avui mateix.

Claudi set 2008

Espero que la temporada 2008/2009 que ara comencem plegats sigui plaent per a tothom, i ho serà si tots ens hi esforcem una miqueta.

Claudi set 2008
<   setembre 2008   >
dl.dt.dc.dj.dv.ds.dg.
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930     

© 2006 Catalunya Ràdio S.R.G., S.A.